Hareketsizlik ani ölüm oranlarını artırıyor

Dünyada sık görülen, yaşam standardını ve süresini etkileyen hastalıkların ana sebeplerinden biri giderek yaygınlaşan anksiyete ve depresyon şeklinde ruh sağlığı problemleri olarak gösterilmektedir. Ciddi ruh sağlığı problemleri yaşayan kişilerin ise averaj yaşam süresi 10-20 yıl daha azalmaktadır. Fizyolojik olarak etken olmayan depresif kişilerde ani ölüm oranları yüzde 70 civarındadır. Meydana getirilen emek harcamalar göstermiştir ki, dünyada her 4 kişiden biri yaşamının bir döneminde ruh sağlığı problemi ile karşılaşabilmektedir. 6 kişiden biri ise aşırı stres ve depresyon tanısı almaktadır.

Fizyolojik aktivite depresyona karşı! 

Egzersiz icra eden kişiler endorfin salgılarlar, endorfin salgılandıkça kişiler mutlu hissederler ve ufak şeylerden daha fazlaca keyif almaya başlayarak depresyonla karşı karşıya gelme olasılığı azalır. Bundan dolayı anksiyete, depresyon yada daha ciddi ruh sağlığı problemi olan kişiler için fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman doktorları yaşam boyu sürecek kişiye hususi egzersiz reçetesi belirlemekte ve günlük yaşamda daha etken olmalarını cesaretlendirecek düzenlemeler yapmaktadırlar. Böylece bu kişiler yaşamdan kopmadan günlük yaşamlarını daha sıhhatli sürdürebilmektedirler. Bu hastaların tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyon doktoru, fizyoterapist, psikolog, aile ve hastanın yer almış olduğu ekip emek vermesi içinde olmak ve takımın üyelerinin birbiri ile uyumlu olması başarı için fazlaca önemlidir.

İleri yaşta da mühim

Romatoid artrit ve kireçlenme şeklinde yaygın eklem problemleri olan kişilerin yüzde 20’sinde ağrı ve hareket kısıtlılığı sebebi ile depresyon görülmektedir. Omurilik felci yada İnme geçiren hastaların yüzde 30’u tekrar yürüyememe, konuşamama yada bağımlı kalma düşüncesi sebebi ile depresyon tanısı almaktadır. Yaşlanma sebebi ile denge ve koordinasyonu bozuk olan kırılgan, düşme riski taşıyan yaşlıların yüzde 40’ı da depresyon yaşamaktadır. Bu kişiler egzersize başlama, motive olma ve devam ettirmede fazlaca isteksiz olup uzun dönemde ev içi ve dışı aktivitelerde bağımlı hale gelmektedirler. Bu hastalarda tertipli fizyolojik aktivite ve egzersiz ile depresyonu önlemek mümkündür.

Oldukça egzersiz azca ilaç

Hafifçe orta düzeyde depresyonu olan kişileri egzersiz yapma ve fizyolojik olarak etken hale getirebilmek için ilk olarak fizik tedavi uzman doktoru tarafınca fizyolojik aktivite düzeyleri saptanmalıdır. Ciddi kalp damar ve solunum problemleri olan kişiler için ayrı bir egzersiz programı belirlenmelidir. Aktivite düzeyi düşük kişilerin aktiviteleri ve egzersiz yoğunluğu zaman içinde artırılmalıdır. Başlangıçta fizyoterapist nezarete altında hafifçe şiddette haftada 5 gün günde 10 dakika esneklik egzersizleri ile tedaviye başlanmalıdır. Esneklik egzersizleri öncesinde 5 dakika ısınma ve sonrasında 5 dakika soğuma süresi olmalıdır. Bu egzersizler Günde 15 dakika açık havada tempolu yürüyüş ile desteklenmeli ve aktivite düzeyi zaman içinde artırılarak minimum 3 ay devam edilmelidir. Böylece kişinin motivasyonunu artarken egzersizin yaratacağı mutluluk antidepresan tesirini açığa çıkaracaktır.

Yürüyün, yüzün, koşun stresten korunun

Doğayla iç içe temiz havada haftada 3-5 gün /25-30 dakikalık yürüyüş ve koşular, 30-60 dakika içinde bisiklete binmek, 20-30 dakikalık yüzme şeklinde sporların yanı sıra bahçe işleri yada marangozluk şeklinde boş zamanları etken olarak yararlı uğraşlarla değerlendirmek hem gövde hem ruh sağlığına iyi gelecektir. Tertipli meydana getirilen egzersiz ve fizyolojik aktivite mühim bir antidepresandır ve antidepresan ilaçlarına olan ihtiyacı azaltmaktadır