Wellbees’in verilerine bakılırsa yıla kişisel gelişim, alışkanlıklar benzer biçimde mevzulara odaklanarak süregelen çalışanlar, ilkin zelzele felaketi peşinden da yaşanmış olan iki mühim seçimden büyük seviyede etkilendi. On binlerce çalışanın kullandığı platformun verilerine bakılırsa Ocak ayında 5 üstünden 4,22 olan çalışan modu yaşanmış olan gelişmelerle büyük oranda düşüş yaşadı ve yazın gelişiyle beraber yükselmesine karşın hala 4,19 seviyesinde.

Dünya genelinde ve Türkiye’de senenin ilk altı ayında yaşanmış olan gelişmeler çalışanların ruh haline de yansıdı. Yeni nesil çalışan esenliği platformu Wellbees, platformu kullanan çalışanların uyku kaliteleri, günlük modları, katıldıkları etkinlikler ve uzmanlara yönelik taleplerinden 2023 yılının ilk altı ayının esenlik haritasını çıkardı.

İlk değişiklik zelzele felaketiyle geldi

2023 yılına gelişim, kuvvetli beden-zihin bağlantısı ve istenmeyen alışkanlıklara veda benzer biçimde mevzulara odaklanarak yüksek bir motivasyonla süregelen çalışanların ruh hali, Türkiye’yi derinden sarsan Kahramanmaraş merkezli zelzele felaketiyle beraber hızla değişti. Çalışanların ilk ay ilgilenilmiş olduğu konuların yerini zor zamanlarda beraberlik, duygusal destek, korku, travma ve stres egzersizleri aldı.

Seçim uykusuz bıraktı

Çalışanların depremle beraber uyku durumunu en fazlaca etkileyen mevzu ise seçim gündemi oldu. İki turlu seçimde en fazlaca hanımefendilerin ve 30 yaş altı çalışanların uyku düzeni değişti. O şekilde ki 30 yaş altı çalışanların uyku kalitesi seçim günlerinde averaj yüzde 16 düştü. Bu süreçte uyku kalitesi minimum etkilenen grubun ise 45 yaş ve üstü çalışanlar olduğu belirlendi.

Yazın gelişiyle diyetisyen ve spor talebi arttı

Senenin ilk yarısında çalışanların duygu durumunun değişmiş olduğu öteki dönemler ise Ramazan ayı ve yaz aylarının gelmesi oldu. Buna bakılırsa Ramazan ayının etkisiyle Nisan ayında beslenme, kilo kontrolü, yürüyüş ve uykusuzluk ön plana çıktı, hareketlilik azaldı. Adam çalışanlarda Ramazan tesirinin daha net görüldüğü, bilhassa uyku kalitelerinin düşmüş olduğu saptandı. Yazın gelişiyle beraber ise beklenen hareket artışı yakalanırken, egzersiz ve antrenman içeriklerine yönelik talep de arttı. Gene Ramazan ayının peşinden diyetisyen ve spor eğitmenlerinden alınan destek sunar artışa geçerken, psikolog talebinin azaldığı görüldü.

“Çalışanlar ruh hallerini düşünen şirketlerde çalışmak istiyor”

Çalışanların esenlik haritasını değerlendiren Wellbees CEO’su Melis Abacıoğlu, “Pek fazlaca şahıs yeni yıla yeni umutlar ile adım atar. Bu durumu uygulamamızı kullanan on binlerce çalışanda da gördük. Yeni kararlar alındı, fena alışkanlıklara veda edilmeye başlandı. Sadece zelzele felaketiyle beraber bu durum yerini kaygı ve strese bıraktı. Depremi takip eden aylarda çalışanların modu yavaş yavaş yükselişe geçse de dünya ve ülkemizin hareketli gündemi dolayısıyla hemen hemen Ocak ayı seviyesine ulaşmadı. Ocak ayında 5 üstünden 4,22 olan çalışan modu şu anda 4,19 seviyesinde” dedi.

Bu süreçte şirketlerin sorumluluğunun daha da arttığına dikkat çeken Abacıoğlu şöyleki devam etti; “Bu sebeple çalışanlar, ruh hallerini düşünen, bu mevzuya yönelik çözümler üreten, kendilerini kıymetli hissedecekleri şirketlerde çalışmak, bu şekilde ekiplerin parçası olmak istiyor. Esenliğin tertipli ölçümü ile bilhassa çoklu krizlerin yaşandığı günümüz dünyasında çalışanların duygu durumlarının fotoğrafını daha net çekmek, bunu anlamlandırmak ve bu doğrultuda kararlar almak mümkün.”