Microsoft, Mart 2024 Surface etkinliğini Perşembe günü gerçekleştirmiş oldu ve etkinlik oldukça suni zekâ merkezliydi. Şirket, YZ söyleşi robotu Copilot’ın yanı sıra iki yeni Surface ürünüyle ilgili bazı yeni özellikleri duyurdu.

İşte bilmeniz gerekenler:

Microsoft Copilot ve YZ özellikleri

Etkinlik “yeni bir suni zekâ üretkenliği çağını” müjdeleyerek başlarken, bu yılki Surface etkinliğinin neye odaklanacağı açıktı: Copilot. Microsoft, Copilot’a ilişkin daha ilkin malum bazı özelliklerin yanı sıra bazı yeni özelliklerin yanı sıra işle ilgili görevlere yönelik bazı yoğun eğilimler de paylaştı.

Credit: Microsoft

Bu aşamada Copilot, Windows’a tamamen entegre olmuş durumda ve bu entegrasyonlar firmanın üretkenlik yazılımı olan Microsoft 365’e ve Microsoft Office’i de içeren bulut hizmetlerine kadar uzanıyor.

YZ söyleşi robotuyla Microsoft, kullananların kaçırılan toplantıları özetlemesini ve e-posta oluşturmasını Copilot’tan iyi mi isteyebileceğini gösterdi. Etkinlikte ek olarak kullananların Copilot’tan bilgisayar duvar kağıdını değiştirmesini, emek verme alanı pencerelerini ayarlamasını, pil tasarrufunu açmasını ve durağan(durgun) disk alanını boşaltmanın yollarını önermesini isteyebileceği bazı işletim sistemi tabanlı görevler de yer ediniyor.

Mevzunun “iş” tarafında ise Microsoft’un üstünde süre harcamış olduğu özellik, YZ’nin belirli çalışanların Bulut PC’leri iyi mi kullandığını çözümleme etmek için kullanılmasıydı. Suni zekâ, her ferdin Bulut PC’sinin iyi mi performans gösterdiğini denetim edebilir ve kafi ya da yetersiz cihazları tespit edebilecek.

Surface Pro 10 ve Surface Laptop 6

Microsoft ek olarak etkinlikte iki yeni Surface aleti sergiledi: Surface Pro 10 ve Surface Laptop 6. Şirkete gore bunlar “işletmeler için ilk YZ destekli Surface PC’ler” ve bu cihazlar “Intel Core Ultra İşlemcilerle piyasaya sürülen ilk bilgisayarlar içinde” yer ediniyor.

Credit: Microsoft

Odak noktasının suni zekâ olduğu açık. Bunu ortaya koymak için bu bilgisayarlar, YZ söyleşi robotuna direkt erişim elde eden hususi bir Copilot klavye tuşuyla beraber geliyor.

Microsoft, ilk olarak firmanın yeni dizüstü bilgisayar ürünlerinden fazlaca daha çok özelliğe haiz olan Surface Pro 10’u tanıttı. Microsoft, son olarak dokunmatik ekranlı tablet ve dizüstü bilgisayar kombinasyonunun, Surface Pro 9’a gore yüzde 50 performans ve grafik artışına haiz bulunduğunu söylüyor.

Surface Pro 10 ek olarak önceki modele gore yüzde 33 daha parlak olan yansıma önleyici bir ekrana da haiz. Microsoft, Surface Pro 10’un tüm gün pil ömrüne haiz bulunduğunu ve isteğe bağlı olarak 5G bağlantısıyla beraber geldiğini dile getiriyor.

Credit: Microsoft

Bir demo sunmasa da şirket, Surface Pro 10’un ultra geniş görüş alanına haiz Surface Studio kamerasını mühim seviyede öne çıkarmakta. Ve normal olarak, etkinliğin temasına sadık kalmış olarak şirket, portre arka plan bulanıklığı, göz takip edeni ve otomatik çerçevelemeyi içeren suni zekâ destekli Windows Studio efektlerini de tanıttı.

Microsoft, Surface Laptop 6’da olduğu şeklinde Surface Pro 10’un da firmanın masaüstü bilgisayarlar için üretilen yonga seti Intel Core Ultra H-Serisi tarafınca desteklendiğini paylaştı. Ek olarak Microsoft’a gore Pro 10, selefine gore 2 kat daha süratli.

Uyarlanabilir aksesuarlar daha çok erişilebilirlik seçeneği…

Credit: Microsoft

Microsoft ek olarak, ortak klavye ve fare kullanımı noktasına da etkinlikte kısa bir yer ayırdı. Surface Pro klavyesi şeklinde yeni uyarlanabilir aksesuarlar, daha yürekli tuşlar ve daha parlak arka aydınlatmayla göz yorgunluğunun azaltılmasına da destek oluyor. Şirket ek olarak, kullananların canlı transkripsiyon talep edebileceği yada ekrandaki metni büyütmek için büyüteç seçeneğini açmasını isteyebileceği Copilot’un yeni erişilebilirlik özelliklerini de tanıttı.

Microsoft’un genel olarak iş yaşamını ön plana koyduğu etkinlinliğinde iki de yeni temel aygıt duyurdu. Sadece etkinliğinde genel teması açıktı: Microsoft “suni zekâ destekli bir kurum haline gelmek” istiyor ki şirket etkinlik esnasında bunu esasen kendisi söylemiş oldu…


Matt Binder, Mashable’da editör / Metin Aktaşoğlu tarafınca Türkçeleştirildi