Apple’ın App Store araştırma ekibi, satışa sunulacak uygulamaların onaylanması söz mevzusu olduğunda oldukça sıkı bir emek harcama sergiliyor. Bazı firmalar sırf bu sıkı denetim yüzünden uygulamalara ufak ve büyük değişimler yapmak ve hatta bazı özellikleri tamamen kaldırmak durumunda kalıyor.

Sadece böylesine sıkı bir denetimden, düzmece bir LastPass uygulamasının geçip onay almış olması ilginçliğini koruyor. Daha da ilginci, LastPass’ın bu düzmece versiyonu, AppStore’dan kaldırılana kadar haftalarca yayında kaldı. Aslına bakarsanız yayından kaldırılması da, gerçek LastPass uygulamasını geliştiren ekibin farketmesi sonrasında gerçekleşti.

Bir gizyazı yönetim uygulaması olan LastPass, web üstündeki uygulamalarda kullandığınız kullanıcı adı ve şifreleri gizleme ve istendiği süre otomatikman biçim doldururken kullanabilme özelliği sunuyor. Şirket geçtiğimiz gün yapmış olduğu açıklamada, kullanıcılarına yönelik uyarıda bulunurken, düzmece uygulama mevzusunda dikkatli olunması icap ettiğini de belirtti.

Açıklamada resmi LastPass uygulamasını yansılamak eden kişinin Parvati Patel isminde bir geliştirici olduğu da belirtiliyor. Orijinal uygulamanın geliştiricisi ise LastPass’ın sahibi olan şirket LogMeIn olarak görünüyor. “Uygulama markamızı, kullanıcı ara yüzümüzü yansılamak etmeye çalışıyor. Dikkatli incelendiğinde, gösterilen ekran görüntülerinde çeşitli yazım hataları ve öteki noktalar, uygulamanın düzmece bulunduğunu ele veriyor.” şeklinde devam eden açıklamada, uygulamanın orijinal LastPass ismine benzer şekilde “LassPass Password Manager” olarak listelendiği da dikkati çekiyor.

TechCrunch’ın bildirdiğine nazaran LastPass ekibi, Apple’a bu düzmece uygulamanın iyi mi denetimden geçtiğini ve uzunca süre fark edilmediğini sormuş. Apple her ne kadar mevzuyla ilgili resmi bir açıklamada bulunmamış olsa da, şirket bu başvurunun peşinden “LassPass Password Manager” adlı düzmece uygulamayı App Store’dan kaldırdı.

Hemen hemen kaç kullanıcının bu düzmece uygulamayı indirdiği, uygulamanın bir “oltalama” saldırısı olup olmadığı benzer biçimde bilgiler bilinmiyor.

App Store hatası için garip bir zamanlama

Kısa sürede Apple’ın uygulama dağıtım politikası, firmanın Avrupa Birliği’nin yeni Dijital Pazarlar Yasası (DMA) karşısında sunmuş olduğu yeni kurallar sebebiyle eleştirilmeye başlanmıştı. Bu yeni düzenlemeyle, iPhone’larda bulunan üçüncü parti uygulamaların dağıtımı mevzusunda Apple’ın elini zayıflamasıyla beraber kullanıcılar, alternatif uygulama dükkanlarından uygulama indirebiliyor olacak.

Buna tepki olarak Apple, yeni ve DMA’ya uyumlu çeşitli düzenlemeler hazırlıyor. Mesela bir senaryoda geliştiricilerin uygulamalarını App Store harici dükkanlara da koyması durumunda Apple’a yalnız App Store’a koymaları durumundan fazlaca daha çok para ödemeleri gerekiyor olacak. Apple’ın bu aksiyonu Xbox, Epic Games, Spotify ve hatta Mark Zuckerberg tarafınca eleştiriliyor.

İşin ilginci, Apple’ın başta DMA’ya karşı olan duruşu, aslına bakarsanız halihazırda App Store’un tarzıyla uyuşuyordu. Şundan dolayı bilinmiş olduğu benzer biçimde App Store’a uygulama koymak, bir geliştirici için Google Play Store’da uygulamayı yayınlamaktan fazlaca daha zor ve masraflı. Bunun da aslolan sebebi, potansiyel olarak zararı olan uygulamaları işletim sistemi haricinde bırakmak. Fakat şu anki durumda Apple, DMA’ya uygun kurallar uygulamaya hazırlanıyor.


Matt Binder’ın haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.