İŞTE MALZEMELER

300 gram badem unu

300 gram pudraşekeri

220 gram yumurta akı

300 gram toz şeker

75 gram içme suyu

2-3 damla pembe besin boyası

Badem unu ve pudraşekerini geniş bir kaba eleyerek karıştırın. Üstüne yumurta akının yarısını ilave ettikten sonra macun kıvamı alana kadar bir spatula yardımı ile karıştırın. Kalan yumurta akını miksere alıp beklemeye alın.

Toz şeker ve suyu minik bir tencereye alıp ocağa oturtun. Kaynamaya başlayınca termometrenizi yerleştirin. Karışımın sıcaklığı 115 dereceye ulaştığında beklettiğiniz yumurta akını mikserin en yüksek devrinde çırpmaya başlayın.

Toz şeker ve su karışımı 118 dereceye ulaştığında ocaktan alın. Yumurta akını çırpmaya devam ederek şekerli karışımı yavaş yavaş ilave edin. Ilkin oldukca sıcak olan çırpma kabı, oda sıcaklığında hissedilene kadar yüksek hızda çırpmaya devam edin.

Besin boyası ekleyip iyice çırpın. Karışım oda sıcaklığına gelip mikserin telini kaldırdığınızda şeklini koruyorsa ve parlak bir görünüme sahipse ideal kıvamda anlama gelir. Çırpma işlemini sonlandırıp merengi kenara alın.

Bademli macuna merengin 1/4’ünü ilave edin. Macun sertliğini kaybedip kolay karıştırılabilir bir kıvama gelecektir. Kalan merengi alttan üste doğru oldukca fazla söndürmeden, yavaşça karışmasını sağlayarak 3 aşamada ilave edin.

Merengin tamamı bitince kenara alın. Pişirme kağıdını tepsinizin boyutuna bakılırsa kati. Üstüne çay bardağı yardımıyla 2-3 santimetre’lik aralıklar bırakarak yuvarlaklar çizin. Pişirme kağıdını siniye yerleştirin. Makaron harcını yuvarlak uçlu bir sıkma torbasına koyun. Yuvarlakların içini doldurana kadar dik bir halde tutarak torbayı sıkın. Tepsiyi her yönden sert bir yüzeye vurun.

Üstünde baloncuklar kalırsa, bir kürdanla patlatın. Kalan makaron harcını da aynı şekilde tepsilere koyarak hazırlayın. Tepsileri serin bir yerde 45 dakika beklemeye alın. Sıktığınızda renkleri parlak olan makaronların bekleme esnasında üst kısımları yavaş yavaş kuruyup kabuk bağlayacak ve mat bir renk alacaktır.

Yeteri kadar kuruyup kurumadıklarını idrak etmek için kuru elle üstlerine oldukca yavaş bir halde dokunup kontrol edebilirsiniz. Fırınınızın alt ve üst fanını açıp 165 derecede ısıtın. Fırının ortasına her seferinde bir tek bir sini yerleştirip, ortalama 10-12 dakika pişirin. Fırından çıkarıp soğuyana kadar dinlendirin. 2 parçanın arasına istediğiniz bir iç krema sürüp servis yapın.

Makaron Yapımının Püf Noktaları

Aklınızda Bulunsun!

➽ Yumurtaların akını ve sarısını ayırırken, akının içine yumurta sarısı karıştırmamaya itina gösterin. Zira yumurta sarısında bulunan yağ, çırptığınız akın kabarmasını engelleyebilir.

➽ Yumurta akını çırpmadan ilkin, mikser kabının ve çırpma telinin yağdan tamamen arınması gerekir. Bunun için kullanmadan ilkin beyaz sirke ile silip kurulayabilirsiniz. Zira yağ yumurta akının kabarmasını engelleyebilir.

➽ Makaron yaparken ısıyı ayarlamak mühim olduğundan kesinlikle mutfak termometresi kullanmakta fayda vardır.

➽ Makaron harcını siniye sıktıktan sonrasında tepsiyi her yönden sert bir yüzeye vurmak gerekir. Bu işlem makaronlara şeklini verip, birazcık yayılmalarını sağlayarak içindeki hava kabarcıklarını çıkaracaktır. Eğer üstünde baloncuklar kalırsa, bir kürdan ile nazikçe patlatabilirsiniz.

➽ Makaronları, pişerken şeklini koruyup, güzel ve ince bir biçim alması için fırına vermeden ilkin üzerlerinin kuruması için bekletmek gerekir. Tam kurumadan erken fırına verirseniz, şekli bozulabilir ve çatlayabilir.

➽ Makaronların pişip pişmediğini, fırını açıp bir tanesinin üstüne dokunarak ve hafifçe oynatarak anlayabilirsiniz. Eğer sallanıyorsa katılaşmamış anlama gelir ve birkaç dakika daha fırında tutmanız gerekir.

➽ Makaronlar pişerken renk almamasına dikkat edin.

➽ Hazırladığınız makaronları dolapta 3 gün muhafaza edebilir yada 6 ay buzlukta ağzı sıkı kapanık bir kutuda saklayabilirsiniz.