Yeni bir çalışma, zihninizi zorlayan işlerin beyninizin daha sağlıklı bir şekilde yaşlanmasına yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Norveç Oslo Üniversitesi Hastanesi’nden araştırmacı Dr. Trine Holt Edwin: “yaşamın farklı aşamalarında (30’lu, 40’lı, 50’li ve 60’lı yaşlar boyunca) işteki bilişsel uyarımın, 70 yaşından sonra hafif bilişsel bozukluk riskinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu bulduk.” dedi . Araştırma için araştırmacılar, Norveç genelinde 305 meslekten 7.000 kişiye ilişkin verileri analiz etti. Araştırmacılar, iş için gereken farklı beceri setlerini temel alarak her işin beyin ve vücuda ne kadar yük getirdiğini ölçtüler. Daha sonra çalışma deneklerini çalışma rutinlerine ve işin daha fazla el becerisi mi yoksa beyin gücü mü gerektirdiğine göre dört gruba ayırdılar. Öğretmenlik, bir kişinin beynini en fazla zorlayan en yaygın iş olurken, posta taşıyıcıları ve temizlikçiler beyin becerilerine en az ihtiyaç duyan en yaygın işlerdi. 70 yaşından sonra katılımcılar, beyinlerinin ne kadar iyi yaşlandığını değerlendirmek için hafıza ve düşünme testlerini tamamladılar.

Az beyin çalışması gerektiren işlerde çalışan insanların yaklaşık %42’sinde hafif bilişsel bozukluk gelişti; bu, demans ve Alzheimer hastalığına giden yolda ilk adımdı. Ancak sonuçlar, çok fazla beyin gücü gerektiren işlerde çalışan kişilerin yalnızca %27’sinde hafif düzeyde bilişsel bozukluk geliştiğini gösteriyor. Beyinlerini en az kullanan işlerde çalışan grupta, çok fazla beyin çalışması gerektiren işlerde çalışan gruba kıyasla genel olarak hafif bilişsel bozukluk riski %66 daha yüksekti. Edwin bir dergi haber bülteninde, “Bu sonuçlar, hem eğitimin hem de kariyeriniz boyunca beyninizi zorlayan işler yapmanın, yaşamın ilerleyen dönemlerinde bilişsel bozukluk riskini azaltmada çok önemli bir rol oynadığını gösteriyor” dedi.

Makalenin/Haberin İngilizce versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.
Haber Yayınlanma Tarihi : 18.04.2024


Haberi Sosyal Medyada Paylaş: