2023 senesinde alınan bildirimler incelendiğinde ilk sırayı yüzde 17,5 ile ayrımcılık mevzusunun almış olduğu görülüyor. Ayrımcılığı yüzde 11,2 ile emek verme saatleri ve izin haklarıyla ilgili haksız uygulamalar takip ediyor. Çalışanların memnun olmadığı öteki bir mevzu da iş yerinde hakaret ve kişiyi ufak düşürücü davranışlar olarak dikkat çekiyor.

Çalışanlar gizliliğe ehemmiyet veriyor

2023 senesinde gerçekleşen bildirimlerde en oldukca kullanılan kontakt kanalı yüzde 47,2 ile internet sayfası oldu. Internet sayfası üstünden meydana getirilen bildirimleri, yüzde 35 ile telefon bildirimleri takip ederken; üçüncü sırayı yüzde 17,8 ile e-posta bildirimleri aldı.

Geçtiğimiz yıl, yüzde 45,8’lik kesim kimliklerini açık bir halde paylaşırken, geri kalan yüzde 54,2’lik kesim ise kimlik bilgilerinin anonim kalmasını tercih etti.

Rapora nazaran en oldukca bildirim meydana getirilen sektörlere bakıldığında ise ilk sırayı yüzde 59,9 ile perakende sektörü aldı. Perakende sektörünü yüzde 14 ile süratli tüketim izlerken, bu zamanda minimum bildirim yüzde 5,1 ile grup şirketlerin çalışanları tarafınca gerçekleştirildi.

Dünya genelinde çalışan her beş kişiden biri sertlik ve tacize uğruyor

Remed Etikhat Satış ve Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Begüm Akçal, iş yerlerinin günlük yaşamımızda mühim bir rol oynadığını belirterek şunları söylemiş oldu: “Seçtiğimiz iş kolu ve iş yeri, hayatımızın merkezi haline gelir. Mutlu olmadığımız bir işi yapmak yada rahatsız edici davranışlara haiz bir ekipte yer almak ruhsal olarak zorlayıcı olabilir. Sadece dikkat çekmek istediğim aslolan konulardan biri, çalışanların iş yerlerinde sertlik ve tacize uğramasıdır. Ne yazık ki, bu tür durumlar süre içinde artış gösteriyor.”

Begüm Akçal, ILO-Lloyd’s Register Foundation-Gallup’un dünya genelinde 121 ülke ve bölgede 74.000’den fazla çalışana yönelik meydana getirilen anket sonuçlarına da değindi. Anket sonuçlarına nazaran, çalışan yetişkinlerin %23’ünün minimum bir sertlik ve rahatsız etme biçimine maruz kaldığını belirterek, bu oranın dünya genelinde ortalama 750 milyon kişiye denk geldiğini beyan etti.

Sertlik ve tacizin ruhsal, fizyolojik ve cinsel olmak suretiyle üç temel biçimini deneyimleyenlerin sayısının yüz milyonları aştığını belirten Akçal, 2023 senesinde Türkiye’de en oldukca bildirilen konuların içinde hakaret, tehdit, diktatörlük yada yıldırma benzer biçimde ruhsal sertlik ve rahatsız etme bulunduğunu altını çizdi.

Begüm Akçal ek olarak; “Etik dışı davranışların arttığı bu zamanda, şirketlerin yaşanmış olan ihlallerin bildirimi için bir sistem oluşturulması oldukça mühim. Bu bununla birlikte bayii, tedarikçi, dağıtıcı benzer biçimde ticari ilişkide bulunulan tüm paydaşları kapsayan suistimallerin önüne geçilmesinde de etkili olacaktır. Etik kodun oluşturulması ve uygulanması mevzusunun yalnız insan kaynakları departmanlarını değil, bununla birlikte hukuk, uyum, iç denetim ve kurumsal kontakt departmanlarını da ilgilendiren bütünsel bir mevzu.” dedi.