LG’nin yeni akıllı ev robotu ile Kemal Sunal’ın “Japon İşi” adlı filmi gerçek olmaya bir adım daha yaklaştı. LG, pazartesi günü CES 2024’te suni zekâlı akıllı robotunu tanıttı.

Aklımıza gelen ilk film “Japon İşi” oldu zira LG’nin robotu bir tek bir akıllı ev asistanı ya da vücudu olmayan, sesten ibaret bir YZ sesli destek değil. LG’nin robotunun hareket edebilmesini elde eden iki bacağı ve tekerlekleri var. (Evet, Kemal Sunal’ın Japon İşi Fatma Girik’i 2 kol ve 2 ayağa da sahipti, haklısınız) Bu sayede evde sizinle dolaşıp, LG’nin akıllı ev aletleri ile ev işlerinizi yaparken size destek olabiliyor.

İşte karşınızda akıllı ev asistanı
Credit: LG

Ev asistanı robotu, LG’nin “Sıfır İşçilikli Ev” girişiminin bir parçası. LG’nin sunumunda konuşan CEO William Cho, LG’nin ürünlerinden elde edilmiş verinin suni zekâyı eğitmek için kullanılmasından ve böylece kullanıcının davranışlarını ve gereksinimlerini tahmin edebileceğini söyledi. 2023 yılının ChatGPT’nin yılı olması yüzünden, 2024’te artık üretici YZ’nın donanım, giyilebilir cihazlar ve robotik alanlarında tamamen kendisini göstermesini beklediğimiz için, LG’nin YZ ve nesnelerin interneti mevzularına odaklanması şaşırtıcı değil.

Bu küçük robot size ilaçlarınızı almanız icap ettiğini hatırlatabilir
Credit: LG

Suni zekâlı ev asistanı, LG’nin akıllı ev platformu ThinQ üstünden çalışıyor ve firmanın çamaşır makinesi, kurutucu, fırın, buzdolabı şeklinde akıllı ev aletlerine bağlanabiliyor. Robotun bir yüzü var ve kullanıcısını tanıyabiliyor. Makine öğrenme kullanarak bağlamları anlayabiliyor ve cevapları ile iletişimi, evin bireylerine gore farklılık gösterebiliyor. Doğrusu üretici YZ geniş dil modelinden güç alan robot ile, çamaşır katlarken söyleşi edebilirsiniz.

Tıpkı LG’nin YZ robotu şeklinde: Japonya’dan gelen kutudan robotun çıkmış olduğu an…

Pazarda bulunan tüm akıllı ev ürünleri ile bu kadarını yapmanız mümkün. LG’nin robotunu değişik kılan ise hareket edebiliyor olması. Robot tıpkı bir evcil hayvan şeklinde çevrenizde dolaşabilir ve açık kalmış pencere, ışık şeklinde şeyleri denetim edebilir, siz evde yokken güvenliği sağlayabilir. Ek olarak ilaçlarınızı almanız ihtiyaç duyulan zamanı söyleyebilir ya da acil durum çağrısına gereksinim duyduğunuzda, sizin için arama yapabilir.

Ek olarak robot sizi kapıda karşılaması için tasarlandı ve yüz ve ses analizi ile anlık durumunuzu anlayabiliyor, ki bu herhalde bitkin argın işten dönen Kemal Sunal’ı karşılayan “robot” Fatma Girik’in en mühim özelliğiydi diyebiliriz. Özetlemek gerekirse; eski olan ne var ise artık yeni ve bilim kurgu gene gerçeğe dönüştü. İşte karşınızda CES 2024…


Cecily Mauran’ın haberini Erinç Eröz yerelleştirdi