Funika Tüm ortaklık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Civan Sözkesen, bununla birlikte oyun dünyasındaki PolyVerse ve RowaGames’in kurucu ortağı. Dijital dünyada güvenli adımlarla ilerleyen Sözkesen, Denizli’nin teknoloji yatırımları mevzusunda çekicilik merkezi olmasını amaçladığını söylüyor ve ekliyor: “Dünyada süratli dijitalleşme ve teknoloji rüzgarını yakaladık. Toplumsal ticarette, toplumsal medya, tecim ve Z kuşağı buluşmasını doğru kullanmak gerekiyor.”

Funika Tüm ortaklık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Civan Sözkesen, dijital dünyaya dair planlarını söyledi.

-Funika Tüm ortaklık olarak tekstil alanında etkinlik gösterirken, ne süre ve niçin dijital dünyaya yönelmeye karar verdiniz?

Funika Tüm ortaklık, Türkiye’de yaratmış olduğumuz görsel kimlik ile ilk 20 şirket içinde. Günümüzde etkin olduğumuz tüm sektörlerde de halihazırda dünyadaki gelişmeler ışığında ve yapmış olduğumuz araştırmaların izinde ilerliyoruz. Yenilikleri izliyoruz, gelişmelere gore refleks gösterebiliyoruz. Pandemi döneminde de gördük ki; sanayiye yatırım yapmaktansa dijital alanlar, oyun sektörü, yazılım projeleri şeklinde alanlara yönelmek, bizim açımızdan oldukca daha etkili olacaktı. Holdingin yönetim kurulu yaş averajı 30’larda. Biz aslına bakarsanız genç insanlarız. “Biz yapmayacağız da kim meydana getirecek?” diye düşündük. Böylece bundan ortalama beş yıl ilkin yeni bir macera başladı ve dijital alana oyun sektörüyle ilk adımı attık.

-Bu aşamada ilk oyununuz “Çukur” büyük ilgi görmüş oldu. Çukur sonrası sektörde neler yaşadınız?

Evet, oyun sektörü için Ay Yapım’ın dizisi “Çukur”un aynı isminde oyununu geliştirdik. Çukur, uzun bir süre indirmeler sıralamasında birinci sırada kaldı. Türkiye’de 8 milyon indiricisi olan bir oyundu. Değişen teknolojinin ne kadar mühim bulunduğunun farkındalığıyla bu alanda girişim ve ortaklıklarda bulunuyoruz. Mobil dünyanın ve dijitalleşmenin süratli dönüşümünü yaşıyoruz. Partner Republic ve Funika Games; mobil oyun sektöründe kişiselleştirilmiş reklam verilmesini sağlayacak yeni bir anlaşmaya imza attı. ABD’nın en büyük oyun şirketleriyle partnerlik yaptık. Fransız şirketleriyle “exclusive” partner olduk.

Öte taraftan bizim dijitale yöneldiğimiz dönemde dünya, web 2’den web 3 dediğimiz alana doğru evriliyor. Bu sırada oyun sektörü de oldukca değişiyordu. Biz gene 2020 yılından itibaren mobil oyunla başladığımız serüvene, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik şeklinde teknolojileri de ekledik. Bodrum’da sanal gerçeklik üstüne bir şirket kurduk. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ‘4 Mevsim Müzesi’ni tamamen Metaverse dediğimiz VR’a aktardık. Sabancı Tüm ortaklık ile Esas Tüm ortaklık’le emekler yaptık. Sabancı Üniversitesi’nin kampüsünü de VR’a aktardık. Mobil telefon, tablet bilgisayardan gezilebilecek üç boyutlu sanal mekanlar tasarlamaya başladık. Meta ile beraber çalışıyoruz; Meta’ya oyun ve uygulama geliştiriyoruz.

-Web 3’ten bahsetmişken, Çağlayan Ceylan ve Remzi Binar ile ortak yürüttüğünüz PolyVerse Life isminde girişiminize değinmek isterim. PolyVerse’in içeriğini ve işlevini anlatır mısınız?

Datalara baktığımız süre bugün cemiyet hala web 2’de. web 3’ü karmaşık ve kullanıcı dostu olmaktan uzak buluyor. PolyVerse’ün amacı, insanların web 3’te kolaylıkla proje yapmalarını sağlamak. Siz internet sayfasına giriyorsunuz. Baktığınız süre web 2 görünümlü bir internet sayfası. Hiçbir şey bilmenize gerek yok. “Al ve sürükle” mantığında. Doğrusu bugün web 3 altında yapılabilecek tüm bacaklarla ilgili biz “as a service” dediğimiz hizmeti veriyoruz. “as a service” nedir? Sizin dışarıya açtığınız hizmetten hepimiz faydalanabilir. Ana paradan de emekten bağımsız gelişme modeli. Yatırımcılar en oldukca parayı “as a service” iş modellerine yatırıyor. Yaptığınız iş “as a service” gelişme modeline uygun değilse o firmanın yatırım alması zorlaşıyor. Bir kod yazarsınız, indiren hepimiz ondan yararlanmaya adım atar. Buna SDK deniyor: “Software Development Kit”. Ikimiz de bu şekilde yazılım kitleri oluşturduk. Bu yazılım kitlerini kullanan hepimiz projesini web 3’e dönüştürebiliyor. Sizi yönlendirerek proje yapmanızı, kendi token’ınınızı yaratmanızı; bir ödeme sistemi geliştirmenizi ve bir cüzdan altyapısı oluşturmanızı sağlıyor.

-PolyVerse Life ile mühim bir anlaşmaya da imza attınız, değil mi?

PolyVerse Life olarak iki buçuk senedir üstünde titizlikle çalıştığımız PolyWallet cüzdan ve ödeme servisi açısından mühim bir adım attık. Dubai’deki bir e-ticaret girişimiyle entegrasyon için masaya oturduk. PolyWallet çatısı altında iki ana ürün sunuyoruz. Bunlardan birincisi hem bireysel hem de ticari kullanıcılar için tasarlanmış güvenilir bir cüzdan servisi, diğeri de ödeme altyapısı.

Öte taraftan PolyVerse Life Platformu yetişmiş insan gücü eksikliğine çözüm olarak da ele alınabilir. Geliştiriciler ve son kullanıcılar, web 3 adaptasyonunu hızlandıran bu platform yardımıyla, kod yazmadan yada azca kod kullanarak blokchain üstünde web 3 ürünleri üretebiliyor. Platform mevcud yazılımları da kolaylıkla Web 3’e entegre edebiliyor. Bu platform yardımıyla, eğitim misyonumuz topluluğumuzla sınırı olan kalmıyor. Üniversiteler ve sivil cemiyet kuruluşlarıyla devamlı yazışma halinde olacağız.

-Suni zeka süratli bir şekilde gelişiyor; dünya dijitalleşiyor ve para da dijital dünyada blockchain teknolojisi üstünden tanımlanıyor. Dijital varlıklar ve blockchain hakkında neler söylersiniz?

2014 senesinde NFT teriminin yaşamımıza girmesiyle beraber “iyelik” terimi da devreye girdi. Bir şeyin NFT olması için ne olursa olsun bir blockchain’e bağlanması gerekiyor. Şimdi dijitalleşme ister istemez, iyelik teriminin gelişmesi için blockchain teknolojisinin gelişmesini de hızlandırdı. Büyük yazılım şirketleri ve iktisat uzmanları “Madem dijitalleşmeden konuşuyoruz, o süre bunların ticaretini de konuşalım. Bu tecim dijital paralarla olsun” dedi. Dijital varlıkların değiş tokuşu gündeme geldi. Burada da dijital token’lar, paralar devreye girdi. Böylece bu değiş tokuşla bir iktisat oluştu; tecim başladı. Birçok yazılım şirketi bu yaşamı Metaverse olarak adlandırdı.

Microsoft, Elon Musk, Jack Dorsey şeklinde firmalar ve varlıklı girişimciler blockchain’e yoğunlaşıyor. Dünyada para sahibi teknoloji şirketlerinin yada önder girişimcilerin hepsi şu anda blockchain teknolojilerine kafa yoruyor ve yatırım yapıyor. Ikimiz de blockchain teknolojisi üstüne yazılımlar geliştirmeye iki yıl ilkin başladık.

-Denizli’den çıkan başarı göstermiş bir iş insanı olarak hedefleriniz nedir?

Yaratıcılık ve üretimin dünyadaki trendleri takip ederek iş hayatında etkin kılınmasının başarı getireceğine inanıyorum. Biz şirketimizin faaliyetlerinde, yatırımlarında ve yarınlara kalmasında ülkemiz için en iyisini istemeye ve hayata geçirmeye devam edeceğiz.

Denizli’de kendi kripto parası ve bilgisayar oyunlarıyla piyasaya çıkan tek firmayız. 20’den fazla yazılımcı ve tasarımcı ile çalıştık. Tüm dünya borsalarında kote olmak anlamında da mühim proje. Dünyadan hepimiz kripto paramızla işlem yapmış olup oyunlarımızı indirebilecek. Denizli ve Funika olarak, teknoloji ve dijital yatırım rüzgarını yakalamamız icap ettiğini düşünüyoruz. Denizli’nin teknoloji yatırımları mevzusunda çekicilik merkezi olmasını amaçlıyoruz. Bu trenin kaçırılmaması gerekiyor.

Türkiye’de ve dünyada öncü olmayı hedefliyoruz. 80 milyon insanımızın kripto ve dijital varlıklar vesilesiyle tecim yapabildiği, bu varlıkları cüzdanımızda saklamış olduğu büyük bir şirket olma hayalimiz var. 30 yıldan fazla yazılım sektörü deneyimine haiz bir ekip ve Türkiye’nin en iyi hukukçuları ile çalışıyoruz. Hakkaten öncü bir teknoloji şirketi olma yolunda süratli ve iddialı adımlar atıyoruz.

Startup’ların melek yatırımcısı

Funika Tüm ortaklık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Civan Sözkesen’in bir de yatırımcı yönü var. Sözkesen, yatırımları hakkında şunları söylüyor:

Yatırımcı olmak da bir strateji. Türkiye’de ve dünyada girişim ana para fonları, risk sermayesi fonları var. Bilhassa ABD’da, Türkiye’de bu risk ana para fonlarında yatırımcıyım. LP; Limited Partner olarak geçiyorum. ABD’daki beşten fazla startup’a yatırım yaptık; üç tanesi exit yapmış oldu. Hepsi de dünyada malum firmalar. Örnek olarak biri AppLovin. Coursera var; dünyanın en büyük online eğitim şirketlerinden. Coursera’nın ‘seri a’ yatırımcılarındanız.

Flutterwave diye bir girişim var. Visa, Master Kart, Alibaba ile birlikte ortak yatırım yaparak orada yer aldık. Son olarak bir uzay satellite şirketine yatırım yaptık, adı Umbra. Doğrusu etken, bununla birlikte da ABD’da da Silikon Vadisi’nde de startup’lara yatırım yapıyoruz.

Bununla birlikte ben bir melek yatırımcıyım. 2019 senesinde bilhassa Türkiye’de pizza alanında devrim yaptık. ‘Napolitan Pizza’ terimini Türkiye’de oturttuk diyebiliriz. Bugün birçok meşhur restoran Napolitan pizzaya dönmüş durumda. Bugün aramalarda google’da, trendlerde pizzayı da geçti; hatta Napolitan diye değil ‘Nappo’ olarak aratıyor. Nappo markasını Türkiye’nin Selpak’ı yaptık.

Ek olarak gene ‘melek yatırımcı’ olarak Elif Boyner ile de bir çalışmamız oldu. Boyner’in Caddebostan’daki binasının altında değişik bir konsept denedik. Garsonların yalnız içecek hizmeti verdiği paylaşımlı yeme içme alanı. Bizim önde yalnız İtalyan Circle diye bir restoranımız var. Burada atığımız da yok. Bir poşet çöp çıkmıyor.

Bununla birlikte Özgür Bolat, eğitmen ve psikolog, ABD’da mevzusunda ciddi bir influencer. Harvard’da okumuş, oldukca başarı göstermiş bir şahıs. Onunla ‘parentwiser’ diye bir app geliştirdik.

İkna ve hipnoz teknikleri eğitimi aldı

Civan Sözkesen, İzmir Amerikan Koleji’nden mezun olup üniversite öğrenimini Sabancı Üniversitesi Üretim Sistemleri ve Sanayi Mühendisliği bölümünde tamamladı. 2008 senesinde Harvard Üniversitesi’nden “Cross Border Innovation” ve Richard Bandler’dan ikna ve hipnoz teknikleri eğitimi aldı.

2009 senesinde Funika Tüm ortaklık ve ona bağlı şirketlerin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı oldu. Funika Tüm ortaklık, tekstil alanında kumaş boyama fabrikası ve su arıtma tesisi; yazılım alanında mobil uygulama ve oyun geliştirme stüdyoları ile Denizli’de öncü ve saygı duyulan bir kurum olarak etkinlik gösteriyor.

Dünyanın en büyük girişimcilik ağlarından önde gelen GEN Türkiye’nin Yönetim Kurulu Üyesi olan Civan Sözkesen, 2019 yılından bugüne TAİDER Aile İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği ve Habitat Derneği Başkan Yardımcılığı görevlerini de yürütüyor.