Beni takip eden arkadaşlarım bilirler. Ben bitki çaylarını seviyorum. Okuyup öğrenebildiğim kadarıyla doğru bir biçimde, içmekten de çok keyif alarak her gün farklı bitki çayları içiyorum. İçmeyi çok sevdiğim çaylardan biri de zeytin yaprağı çayı. Geçen gün Google kütüphanesinde zeytin yaprağı çayı ile ilgili bir şeyler okurken şöyle bir sosyal sorumluluk girişimine rastgeldim. Burada zeytin yaprağı çayı ile ilgili olarak zeytin yaprağı çayının Akdeniz halkı arasında hastalıkları tedavi etmek için kullanılan en yaygın geleneksel bitki çaylarından biri olduğundan, yüzyıllardır soğuk algınlığı, sıtma ve tropikal hastalıklar gibi rahatsızlıkların ve hastalıkların tedavisinde kullanıldığından bahsediyor, zeytin yaprağı özü ile ilgili şöyle bir bilgi veriyordu:

“2007’de Avustralya’daki 55 şifalı bitkinin antioksidan kapasitesini inceleyen araştırmacılar, zeytin yaprağı {özü}’nün incelenen tüm bitkiler arasında en yüksek radikal temizleme aktivitesine sahip olduğunu buldu.”

Bu bilgilerin kaynağı kim, referanslar kimler diye baktığımda ise refereanslardan birinin iki Türk bilim kadınının makalesi olduğunu görünce gözlerim parladı. Araştırmaya kaynaklık eden makalelerden biri Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Profesörlerinden Sedef Nehir El ve Sibel Karakaya isimli profesörlerimize ait. Burada isimlerini saygıyla anmak isterim.

Konuya dönersek sevgili yemek.com arkadaşlarım, zeytin yaprağı çayı lezzetli, üstelik kafeinsiz. Ben gün aşırı bir fincan içiyorum. Pek çok yerde tansiyonu düşürdüğü, diyabeti dengelediği, fibromiyalji yangılarını azalttığı yazıyor. Ancak yazdıklarım asla bir tavsiye niteliği taşımamaktadır. Bütün bitki çaylarının bilinçli tüketilmesi gerektiğinden, ben de bu konuda uzman olmadığım için sadece okuduklarını aktardım size. Ancak merak edenler hem yukarıda adresini verdiğim siteden hem de bu adresten zeytin yaprağı çayı ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirler. Mutlu günler hepinize.

Fotoğrafa gelirsek limonlu zeytin yaprağı çayı içtim bu sabah. Tarif vereyim hemen:

Ortalama altı yedi adet yaprağı kupama koyuyorum, kaynattığım suyu, zeytin yaprağının yanmasını önlemek için üzerine dökmeden biraz soğumasını bekleyip, yaprakların üzerine döküyorum, ardından bir dilim limon ekliyorum ve ortalama dört dakika demlenmesini bekleyip, süzmeden içiyorum. Deneyen herkese şimdiden afiyet olsun.

(Toplam: 7, Bugün: 1 )