Düğünlerde niçin pasta kesiliyor

Günümüzde düğüne, evlenen çift tarafınca bir pastanın kesilmesiyle başlanılması olmazsa olmaz bir tane haline gelmiştir. Pastanın kat kat yüksekliği birazcık da toplumsal statü olarak görüldüğünden gelin ile damat, boylarını aşan bu pastaları, kılıç şeklinde uzun bir bıçak kullanarak sadece kesebiliyorlar.


Buğday, tarih süresince bolluk, doğurganlık ve mutluluğun sembolü olduğundan başlangıçta, düğün törenlerinde, iyi temenniler gelinin başına buğday dökülerek sunuluyordu. Evlenmemiş yada evlenmeyi bekleyen genç kızlar, kısmetleri açılsın diye bu buğday duşunun kendilerinin de başlarına isabet etmesi için uğraşırlardı. Tıpkı günümüzde, gelinin elindeki buketten fırlattığı çiçekleri aynı inanışla yakalamaya çalışan genç kızlar şeklinde.

Romalılar devrinin başlangıcında aşçılar fazlaca saygı duyulan bir meslek grubunu oluşturuyorlardı ve bu aşçılar milattan ortalama 100 yıl ilkin adeti birazcık değiştirdiler. Bu buğdaylarla ufak, tatlı kekler yaptılar. Kekler şüphesiz gelinin başına atmak için değil, yiyecek içindi, fakat bir şey atmayı alışkanlık haline getirenler bu tatlı kekleri de gelinin başına atmaya devam ettiler.

Daha sonraları bu adetin devamı olarak, düğüne getirilen keklerin bolluk getirmesi için gelinin başı üstünde ufalanması, arkasından da evlenen çiftin bu kek kırıntılarını beraber yemesi şeklinde bir tane başladı. Vakit geçtikçe misafirler de evlerinden getirdikleri fındık, fıstık, kurutulmuş meyveler ve bala bulanmış bademlerle düğün törenine katkıda bulunmaya başladılar.

Tane hızla Avrupa’nın batısına, sonrasında da İngiltere’ye geçti. İngiliz aşçılar kekleri bir çeşit biraya batırıp kendilerine özgü düğün pastalarını yarattılar. Ortaçağın başlarında ise bu tane bir süre unutuldu. Gelinin başına buğday ve pirinç dökülmesi yeniden moda oldu.

Ne süre ki, dekoratif ve süslü bisküviler, yağlı çörekler ortaya çıktı, tane gene değişti. Misafirler bu tarz şeyleri evlerinde yapmış olup düğüne getirmeye başladılar. İngiltere’de ise bu getirilenler üst üste yığılmaya başlandı. Yiyecek yığını ne kadar yüksekse o denli iyi, o denli fazlaca bolluk habercisi idi. Evlenen çift bu yığının üstünden birbirlerini öptükten sonrasında öncelik gelinde olmak suretiyle yiyecek tepeciğinin yenilmesine başlanıyordu.

İngiliz ve Fransız aşçılar arasındaki yaratıcılık, en iyi, en dekoratif ve en leziz pastayı yapma yarışı süreci içinde düğün pastası adeti de yayıldıkça yayıldı, düğün törenlerinin eğer olmazsa olmazları arasına girdi.