Toplumsal medya geyiklerinde galiba bir dünya markasıyız. Ecnebinin ‘meme’ söylediği bizim ise daha oldukca ‘caps’ olarak bildiğimiz gülmece içerikleri ve videoların belli durumlar ve hisleri tanımlamak için kullanıldığı örnekler internete verdiğimiz paranın hakkını aldığımız anların başrolünde yer ediniyor! Normal olarak bu alan belli trendlerle, popüler olan videolarla şekilleniyor.

Son zamanların en popüler ‘video caps’lerinin başlangıcında ise “…’den aldığım keyif” videoları yer almakta.

Videoda, Sibel Bilgiç’in yorumuyla 90’lara damga vuran Alışamadım (“Dayanamam ben bu son gidişine” cümlesini melodisiyle okuduğunuza yemin edebilirim fakat ispatlayamam) adlı şarkıyı Türkiye’nin ve dünyanın sayılı kanun sanatçılarından Aytaç Doğan yorumluyor ve toplumsal medyaya esin verecek kadar açık bir halde keyif alarak eseri icra ediyor.

Evet videodaki isim; kanun sanatçısı Aytaç Doğan. Kendisini klarnette Hüsnü Şenlendirici ve bağlamada İsmail Tunçbilek’e kanunuyla eşlik etmiş olduğu Bölme Trio’dan hatırlamanız olası. Şu sıralar “kanun çalan dayı” olarak web aleminde aratılıyor olabilir sadece kendisi 13 yaşlarında -şimdilerde dünyanın önde gelen icracıları içinde yer aldığı- kanunu çalmaya başlamış ve bilhassa Ortadoğu’da epey popüler bir isim.

Meşhur sanatçıların, müzisyenlerin asla beklemedikleri bir halde toplumsal medyanın gündemine oturması global bir fenomen. Peki Aytaç Doğan bunu iyi mi karşılıyor? Kendisine sorduk! Aytaç Doğan, Mashable Türkiye’ye söyledi…

Aytaç Doğan, toplumsal medyada insanların keyifli anlarını tanımlamak için minimum tasvir edilen kadar keyifli performansını paylaştıklarının bilincinde mı? “Toplumsal medyadaki videoları büyük bir keyif ve hazla izliyorum” diyor ve “İnsanların kendi yorumlarını katması da videoyu kat kat büyüttü. Melodi de aslına bakarsanız oldukca mütevazı ve oldukca güzel bir melodi. Her insana hatta küçücük ufaklıklara, liseli kardeşlerimize kadar geçti. Mükemmel!” şeklinde devam ediyor.

Bununla birlikte Doğan, çevresinin de videolardan haberdar bulunduğunu dile getiriyor ve “Üniversiteye başlamış olan kızımın telefonları susmuyor. ‘Benim babam’ dedikleri şok oluyor, tüm çevresi şokta!” ifadelerini kullanıyor:

Bilmeyenler kızım Nil’e ‘Bak böyle bir durum var’ diye gönderiyorlar. O da ‘Kanunu çalan benim babam’ söylediğinde inanamıyor arkadaşları. Tanım edilemez bir mutluluk…

Aytaç Doğan o anları tanım ederken ise “O şekilde şeyler yaşıyoruz ki biz enstrümanlarımızı çalarken; ilk olarak kendimizi eğlendiriyoruz, sonrasında karşı taraf eğleniyor ve bundan keyif alıyor” diyor ve “Doğal biz kendimiz eğlenirken sahnede mimikler de kendiliğinden oluşuveriyor” ifadelerini kullanıyor.

Peki söz mevzusu video hangi konserde çekilmişti? Bu da garip bir detay olsa gerek. Doğan, “Video Kuveyt’teki bir konserimizden” diyor. Girişte de belirttiğimiz şeklinde Doğan bilhassa Ortadoğu’da oldukça popüler. Bunun bir sebebi de var elbet.

Büyükbabası kucağına kanunu bırakınca…

Ocak 2021’de Hürriyet’e verdiği röportajında kanuna 13 yaşlarında dedesinin “Hadi bakalım bunu çalmaya başlayacaksın” diyerek kucağına bir kanun bırakmasıyla başlamış olan Aytaç Doğan, hemen hemen 14 yaşlarında doğup büyümüş olduğu Bursa’da, Taylan Açık Hava Gazinosu’nda İbrahim Tatlıses’le sahneye çıkıyor.

Tatlıses’in orkestrasında birkaç yıl çaldıktan sonrasında yolu haliyle ilkin İstanbul’a düşüyor. Sonrasında da darbuka virtüözü Mısırlı Ahmet, eline bir kasedi geçen Aytaç Doğan’ı, Mısır’ın en meşhur kanuncusu Buyruk Abdülmecid’e dinletiyor. Doğan’ın değişik tarzını oldukca beğenen Buyruk Abdülmecid yardımıyla uzun seneler sayısız Orta Doğu projesinde sahne alıyor; dünyaca meşhur sanatçılarla, dünyaca meşhur konser salonlarında boy gösteriyor.

Yolculuğuna başladığı dönemde dünya caz sahnesinde de kendisine yer edinen Bölme Trio, 2007’de aynı adlı çıkış albümünden sonrasında 2013’te Bölme Trio 2 ve son olarak 2016’da Ahi adlı stüdyo albümlerini yayınladı. Trio, 2021’de Solo Quiero Caminar adlı bir tekli yayınlarken son olarak 2022’de Aleyna Tilki ile beraber Sen Affetsen Ben Affetmem adlı unutulmaz arabesk parçasını yorumladı.

Bu projelerde uzun seneler beraber çaldırmış olduğu İsmail Tunçbilek ile aralarına Hüsnü Şenlendirici’nin de katılmasıyla 2007’de ilk Bölme Trio albümü çıkıyor.

‘Orta Doğu’daki projelerim aralıksız devam ediyor’

Aytaç Doğan’ın solo kariyerinde ise dört albüm bulunmakta. Bunlar sırasıyla Ilaç (2015), Kanun Resitali I (2018), Kanun Resitali II (2020) ve Kanun Resitali III (2020). Doğan mevcut projelerini ise “Senelerdir Bölme Trio haricinde Orta Doğu’daki projelerim de aralıksız devam ediyor” şeklinde paylaşırken videoların tesirini ise şu şekilde dile getiriyor:

“Ülkemde de bu şekilde bir ilginin olması oldukca sevindirici. Videodan sonrasında ciddi geri dönüşler oldu; işle ilgili telefonlarımla eşim ilgilenir bu video çıktığından beri telefonlarımız susmuyor; belediyelerden, üniversitelerden, konser teklifleri geliyor, düğünlerden, hususi restoranlardan bile arayanlar var!”

“Anlayacağınız her türlü mekandan teklif geliyor” diyen Doğan, 8 Şubat’ta İstanbul, Beyoğlu’nda Blind’da bir konser vereceğini hemen sonra da İsmail Tunçbilek’le İspanya’da gerçekleşecek bir projede beraber çalışacaklarını aktarıyor.