[ad_1]

Onur Binay/milliyet.com.tr

Uygun fiyatlı P Smart’ın popülerliği, 2019’dan serinin devam etmesinde etkili oldu. Son model, çok yönlü bir akıllı telefon deneyiminin uygun fiyata sunuyor. Telefon, çentikli ve yuvarlak köşeli genişletilmiş ekranın yanı sıra Android Pie’nin en son sürümü ve Huawei‘nin en yeni Emotion UI arayüzüyle mobil trendlerden bazılarını benimsemeniz için elinden geleni yapıyor.

Şirketin bu telefonu uygun fiyata sunmasının arkasında bazı nedenler de var. O halde iyisiyle kötüsüyle P Smart 2019 değerlendirelim.

Boyutuna rağmen kompakt 

P Smart’ın arkasını görünce aklıma gelen ilk şey, Xiaomi’nin yakın zamanda çıkarttığı amiral gemisi Mi Mix 3’ü bana hatırlatması. Aslında bu P Smart’ın gövdesi açısından iyi bir şey. 2019 model de “seramik benzeri bir yüzey” ile teslim ediliyor.

Gerçek bir seramik sırtı kullanan Mi Mix 3 gibi, P Smart’ın parlak siyah arkası (aynı zamanda mavi rengi de mevcut) gümüş renkte yansımalar da sunuyor.

Bununla birlikte, ona dokunduğunuzda plastikliği hemen fark edeceksiniz. Bu tarz malzeme kullanılması rakipleriyle aynı hissi yaratacağı anlamına da gelmiyor.  Kısa süreli kullanımdan sonra bile ortaya çıkan lekeler ve parmak izlerini de hemen benimsemelisiniz. Malzemeler bir yana, yuvarlatılmış form P Smart’a boyutuna rağmen sevimli, kompakt bir görünüm kazandırıyor.

Arkada merkezi bir yere konumlandırılmış parmak izi sensörü var. iPhone X ve XS’in aksine çift arka kamera sol üst köşeye oturtulmuş. Bildirimler sekmesini detek elle kullanırken kolayca açıp görebilirsiniz.

P Smart’ta 3.5mm kulaklık jakı olduğunu söylemekten oldukça mutluyum. Özellikle Mate 20 Pro gibi daha kaliteli Huawei telefonlarında bunu görememek üzücü bir durum. Kablolu kulaklıklarla (kutuya dahil edilmiş) geliyor olması, telefonun FM radyosu işlevini kolaylaştıran bir durum aynı zamanda.

Görünce şaşırdığım diğer şey microUSB portu. 2019’da bu, kulaklık jakı gibi, artan bir kıtlık. Şimdilerde piyasaya çıkan çoğu telefonun kullandığı daha yeni, verimli ve çok yönlü USB Type-C standardına uyulsa fena olmazdı.

Su damlası çentik

2018’de Samsung Galaxy S8 ile mobil ekranlarda hafif kavis ve uçtan uca tasarım Moda haline geldi. Bunun ardından pek çok üretici de bunu  hızlı bir şekilde benimsedi. P Smart, 19.5: 9 en boy oranında 6.21 inç IPS LCD ekranla geliyor.  Burada daha geleneksel olan 16:9 formatının dışına çıkılmış. Çok geniş değil çok da dar değil.

FullView ekran telefona uzun, ince bir görünüm kazandırıyor. Tek elle kullanmak kolay, saklanması da rahat. Çerçevelerin oldukça ince kalması için epey uğraşılmış. Uygun fiyatlı akıllı telefonlar söz konusu olduğunda bu incelik garanti değil. Telefonun alt kenarında hala birazbir çerçeve göreceksiniz, üst kısımda da çentik yer alıyor.

Dewdrop ekran, Huawei’nin 2018 akıllı telefon serisi arasında standart bir unsur haline geldi. P Smart 2019 bu ayrıntıyı yeni yıla taşıyor. Huawei’nin zarif ifadesine rağmen “inci ya da su damlası şeklindeki” olarak nitelendirilen çentik, ilk OnePlus 6T ile karşımıza çıktı ve her geçen gün yaygınlaşıyor.

Huawei’nin Dewdrop adını verdiği yapı, ekranın üst bölgesinde çok küçük bir alanı kaplayarak daha geniş bir kullanım alanı sunuyor. Ayrıca bu tasarım, Mate 20’nin dışın One Plus 6T’de de karşımıza çıkıyor.

Öyle olsa bile bu çentik, küçük ve uygulamaların arayüzünü karıştırmıyor. Üçüncü taraf yazılımlarla uyumsuzluk yaşarsanız, uygulamaları boyutlara daha iyi uyacak şekilde yeniden ölçeklendirme seçeneğine sahipsiniz

Eğer çentik hayranı değilseniz, onu yazılım tabanlı siyah çubuğun arkasına gizleyebilirsiniz. Bence bu çirkin görünüyor ve epey dikkat çekiyor.

Ekran kalitesine gelirsek Huawei, 1080 x 2340 Full HD+ panelinin, NTSC renk gamının yüzde 85’ini sağlayacak şekilde donatıldığını söylüyor. Gerçek dünya kullanımında renkler iyi, ilk bakışta hoşunuza bile gidebilir. Varsayılan olarak, P Smart’ın ekranı “canlı” moda ayarlanmış. Ancak renk ayarları sayesinde, keskinliği, renk tonunu ve sıcaklığını manuel olarak ayarlayabilirsiniz.

Kontrast biraz eksik. Siyahlar bazen daha açık tonlar, koyu gri gibi görünüyor. Görüş açıları harika değil ancak telefonu gözlerinize paralel tuttuğunuzda görsel anlamda şikayette bulunmayacaksınız.

Telefon, düşük ışıkta ve gece geç saatlerde daha kolay görüntüleme için renk sıcaklığını ölçeğin daha sıcak olan tarafına geçiren Göz Konforu moduna da sahip. Manuel olarak devreye girip kapanacak şekilde yapılandırılabilir. Gğn doğumu ve batımı saatlerine göre otomatik olarak adım atacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

Bunların pek çoğu hem Android hem de iPhone cihazlarında yaygın olan özellikler olsa da P Smart gibi daha uygun fiyatlı bir telefonda bunları görmek/sahip olmak güzel.

Günlük ihtiyaçlarınızı mükemmel şekilde karşılıyor

P Smart, Mate 20 Lite’da da bulunan Kirin 710 işlemci ile geliyor. Bu, yalnızca 3GB RAM (2019’da bir Android telefon için nispeten düşük miktar) ile eşleştirilmesine rağmen, günlük akıllı telefon ihtiyaçlarınız için mükemmel şekilde donatılmış.

Üstelik, Huawei’nin GPU Turbo 2.0 güncellemesiyle P Smart, Oyunlarda da yeterince iyi bir deneyim sunuyor.

Genel kullanımda, nadiren herhangi bir sorunla karşılaşıyorsunuz. Telefon, ana ekranlar, çoklu görevler ve uygulamalar arasında gezinirken oldukça duyarlı. Bölünmüş ekran kullanımına ve diğer daha özel UI özelliklerine (Netflix ile resim içinde resim gibi) geçiş yaparken biraz yavaşlama olduğunun farkına varabilirsiniz. Ancak bu büyük bir sorun değil.

Crash of Cars, Alto Odyssey gibi daha az zorlu 2D oyunlar, Kirin 710’u hiç terletmiyor. Ancak P Smart kesinlikle sert oyunculara yönelik bir telefon değil, pürüzsüz ve rekabetçi bir oyun deneyimi sağlamak için yeterli güce sahip değil.

Çağrı kalitesine gelirsek, alıcı tarafında ses net ve arka plan gürültüsünü azaltma konusunda çok az sorun yaşadım.

Android Pie ile süslendi

Uygun fiyatlı telefonlar giderek piyasada çoğalsa da her zaman en iyi Android sürümünü sunmuyor.  Neyse ki, Huawei yeni P Smart’ı Android Pie ile süslemiş.

Huawei’nin Emotion UI sürümü, eskiye göre daha az şişirilmiş ve kullanıcı dostu. EMUI 9.0.1, ana ekrandan ve animasyon davranışına kadar pek çok şey için özelleştirme sunuyor. Bazı kullanıcılar için değer taşıyabilecek bazı ilginç yeni eklemeler de var.

Digital Denge, uygulama kullanımınızı düzenli olarak takip etmek ve Instagram bağımlılığı gibi sağlıksız akıllı telefon alışkanlıkları hakkında fikir sahibi olmanız için size yardımcı olabilir. Uygulama kullanımınız için belirlediğiniz sınırlandırmayı geçmeniz halinde engellemeyle karşılaşabilirsiniz. 

Dijital Denge ayrıca, cihaz kullanımını azaltmanız ve beyninizi uykudan önce dinlendirmeniz gerektiğinde, akşamları kullanmayı daha az zevkli hale getirmek için arayüzü kaplayan “Bedtime” adlı bir moda da sahip.

Huawei’nin daha az akıllı telefon kullanımını destekleyen bir özellik içermesi size garip gelebilir.Ancak bu bilinçli.İleride akıllı telefon bağımlılığı gibi sorunlar yaşamanıza engel olmak için yapılıyor. 

Pil ömrü muazzam

Uzun ömür söz konusu olduğunda P Smart 2019’un bunu iyi birşekilde size sunduğunun söyleyebilirim. Full HD LCD (OLED’e göre geleneksel olarak daha az verimli) ekranla gelmesine rağmen gerçek dünya testlerindeP Smart, iki güne kadar kullanım süresine sahip.

Crash of Cars’ı 30 dakika oynadığımda şarjım yüzde 10-12 arası düştü. Yarım saatlik Netflix (yüzde 50 parlaklıkta) keyfi de size yüzde 11-13 arası pile mal oluyor.

İki saatten daha az bir süreye de telefonunuzu şarj edebilirsiniz.

Her zamanki gibi çift kamera kurulumu

P Smart 2019’un arkasında, 13 megapiksel birincil sensör ile 2 megapiksel ikincil sensör arasında bölünmüş çift kamera kurulumu yer alıyor. Öndeki çentikte 8 megapiksellik ön kameraya ev sahipliği yapıyor. Düşük ışıkta bile yüz kilidi açma işlevi başarılı.

Huawei, bir süredir ürün portföyünü AI ile geliştiriyor. P Smart da 500 benzersiz sahne arasında ayrım yapabilen AI sahne tanıma özelliğine sahip.
Bu AI kontrollü ayarların çekim üzerinde ne kadar etkisinin olduğu senaryoya göre değişiyor. Mate 20 Pro’da değil ama P Smart gibi daha düşük segment cihazlarda AI çekiminin açık olmasını tercih edebilirsiniz.

Doğal ışık altında, P Smart’ın kameraları doğru renk, kontrast ve detaylar yakalıyor. Daha ince ayrıntılar ise biraz bulanık görülebilir. Amacınız Instagram için bir kameraysa, bu telefongereksinimlerinizi karşılamaktan daha fazlasını yapıyor.

AI, düşük ışıkta da gürültüyü azaltmaya yardımcı oluyor. P Smart’ın özel Gece Modu ise özneyi-hareket etmemesi koşuluyla- düşük ışıkta çekmenin tek yolu.Makroda ise AI, daha iyi bir görüntü elde etmek için renkleri güçlendiriyor.

P Smart’ın ön kamerası, selfieler için iyi. Ancka 8 megapiksel sensör, düşük ışıkta isteneni vermiyor. 

Kamera içindeki eklenti olan HiVision, arama ve alışveriş amaçlı görüntü tanıma, gerçek zamanlı çeviri ve QR kod tarama işlevini tek bir deneyime dönüştürüyor.

Sonuca bağlıyorum

Huawei, tam özellikli akıllı telefon deneyimini gayet uygun bir fiyata sunarak iyi bir iş çıkardı. Tasarım size biraz rahatsız edebilir ama bunları göz ardı edebileceğiniz başka şeyler de var.

Huawei P smart 2019,  P20 lite ve Mate 20 lite gibi orta sınıf pazar için konumlandırıldı. Telefon, en son teknolojileri ve tasarımı, Mate 20 Pro ve P20 Pro telefonlarından daha uygun bir fiyatla tüketicilere ulaştırıyor.

Telefon, Android 9’u temel alan Huawei’nin EMUI 9.0 işletim yazılımını kullanıyor , bu yüzden kutudan çıkar çıkmaz en iyi Android özelliklerinden bazılarını alıyorsunuz.Kamera deneyimi, görüntülerin biraz daha iyileştirilmesine yardımcı olan AI özelliğine sahip.

İki güne varan uzun ömürlü büyük pil ise tercih noktasında büyük birö artı. P Smart’ın aynı zamanda sosyal medya bağımlıları için de değerli bir seçim olduğunu söyleyebilirim.

Düşük bütçeye sağlam bir akıllı telefon deneyimi arayanlar Huawei P Smart’ı değerlendirebilir. Cihaza piyasada yaklaşık 1900 TL’ye kadar bulabilirsiniz.

ARTILARI

  • Sağlam kamera deneyimi 
  • Zengin özelliklere sahip yazılım 

EKSİLERİ

  • Parmak izine eğilimli plastik yapı
  • Eski tip microUSB girişi
     



[ad_2]