Evini tüm risklere karşı güvence altına almayı kim istemez? Dinlence sezonu yaklaşırken pek çoğumuz, başta hırsızlık olmak suretiyle yangın, su basması ve normal olarak zelzele şeklinde risklere karşı “tatilde aklım evde duracak” endişesi yaşıyoruz; bilhassa de kışın ikâmet ettikleri evlerini uzun dönem terk ederek yazlık evlerine, tatile ya da memleketlerine gidenler…

Dijital sigortacılık platformu Sigortam.net, yaz tatilinde evlerinin güvenli, kafalarının rahat olmalarını isteyenler için Konut Sigortası hakkında bilinmesi gerekenleri derledi.

Konut fiyatlarındaki artışın etkisiyle, evimizin içsel değerinin yanında maddi kıymeti de riske atılamayacak boyuta taşındı. Alt komşuya su sızması, elektrik tesisatında yaşanabilecek bir arıza ya da bir elektronik eşyanın bozulması bile, çoğumuz için eskisinden daha fazlaca dikkat çeken bir mevzu oldu. Yaz sezonuna girerken dinlence ya da ziyaret amaçlı kışlık ikametgahlarını uzun süre terk edenlerin endişelerini gidermek için imdada Konut Sigortaları yetişiyor.

Peki fakat konut sigortası seçerken nelere dikkat etmek gerekir? Bizlere en uygun ve en yararlı olabilecek konut sigortasını iyi mi belirleyeceğiz? Ürün çeşitliliği ve kapsam alternatifleri içinde seçim yapmakta zorlananlar için en güvenilir, süratli ve kolay şekilde mevzuya açıklık getirmek, 23 senedir Türkiye’nin önder dijital sigortacılık platformu olan Sigortam.net’in uzmanlık alanına giriyor.

Toplumda sigorta bilincini artırma, karmaşık sigorta ürünlerini daha anlaşılır ve erişilebilir kılma hedefiyle Sigortam.net, Konut Sigortası hakkında bilinmesi gerekenleri ve poliçe seçiminde ehemmiyet taşıyan noktaları tüketiciler için bir araya getirdi.

DASK varken Konut Sigortası niye yaptırılmalı?

Bu soruya cevap vermek için ilk olarak DASK’ın tam olarak ne işe yaradığını iyi bilmek gerekiyor.

1999 senesinde yaşadığımız büyük zelzele felaketi sonrasında yaşamımıza giren DASK, şu demek oluyor ki Mecburi Zelzele Sigortası, yalnızca zelzele ve depremden meydana gelen yangın, yer kayması ve tsunami risklerine karşı maddi güvence sağlıyor. Naturel afetler içinde en fazlaca zarara yol açan depreme karşı DASK yaptırmak, hasar sonrası belirli bir güvence sağlaması açısından oldukça mühim.

Ne var ki, DASK sigorta bedelinin bir üst sınırı var. Her yıl değişen üst sınır 2023 yılı için 640.000 TL olarak belirlenmiş durumda. DASK genel şartlarına bakılırsa evin zelzele sebebiyle görmüş olduğu hasar poliçe limitleri dahilinde tazmin edilirken enkazın kaldırılması için meydana getirilen harcamalar yada evin kullanılamaz hale gelmesi sebebiyle kira gelirinden yoksun kalma şeklinde durumlar güvence kapsamında olmuyor.

Özetle DASK, “lüzumlu” fakat “kafi” değil. Zira Konut Sigortası, DASK’ın “zelzele kaynaklı hasarlar” kapsamına kıyasla fazlaca daha geniş bir alanı, kendi seçeceğimiz ek teminatlarla güvence altına alıyor.

Konut Sigortası Neleri Kapsar?

Konut Sigortası kapsamı, evimizi ve içindeki eşyalarımızı, su baskını ve zelzele şeklinde organik afetlerin yanı sıra hırsızlığa, yangına, su ve elektrik tesisatlarındaki arızalara ve rutubete kadar pek fazlaca riske karşı koruyabiliyor. Oluşan hasar ya da onarım harcamalarını kısmen yada tamamen karşılıyor. Bu sayede tüketici hem yüksek maliyetli hasar harcamalarını kendi cebinden ödemek zorunda kalmıyor hem de halı yıkamadan klima bakımına kadar pek fazlaca asistans hizmeti, poliçe şartlarına bakılırsa parasız sunulabiliyor.

Konut sigortası poliçelerinde eşyalarınız da güvence altına alınabiliyor. Bir tek eşyalarınzı koruma altına almak istiyorsanız, bina teminatı olmayan, yalnız eşya Teminatlı konut sigortası (Eşya Sigortası) yaptırmanız mümkün.

Ana teminatlar bir çok sigorta şirketinde benzerlik gösterse de konut sigortasının neleri kapsayacağı dolayısıyla hangi maliyetleri ve ne seviyede karşılayacağı, poliçenizi satın aldığınız sigorta şirketine, ana teminatınızın kapsamına ve ek teminatlarınıza bağlı.

Kiracılar için Konut Sigortası mümkün mü?

Ev sahibi yada kiracı olmanız fark etmeksizin konut sigortası yaptırabilirsiniz. Sadece bina teminatını yalnızca ev sahibi olmanız durumunda alabilirsiniz. Ev sahibiyseniz hem eşya hem de bina teminatlı konut sigortası yaptırmanız mümkün. İkamet ettiğiniz konutta kiracıysanız da yalnızca eşya teminatlı bir konut sigortası ile eşyalarınızı koruyabilirsiniz.

Konut Sigortası’nda Ek Teminatlar

Poliçenizde yer edinen ek teminatlar ve hususi şartlar, konut sigortanızın kapsamını ve fiyatını belirlemeniz açısından büyük ehemmiyet taşır. Sigorta şirketleri, hırsızlık vakalarından misafirlerinin eşyalarının korunmasına kadar geniş bir güvence yelpazesinde ek teminatlar sunuyor. Bunlar içinde fazlaca bilinmeyen teminatlar ve hususi şartlar da var. Mesela “enflasyondan korunma” poliçenizde güvence altına alındıysa, bina ve eşyaların enflasyona karşı değerlerinin korunması sağlanır. Ya da sigortalı ve ailesinin konut haricinde karşılaşmış olduğu gasp ve kapkaç vakalarında kişisel eşyaların zarar görmesi ya da nakit paranın çalınması poliçede belirtilen hususi şartlarla güvence altına alınabilir.

Primleri ne etkisinde bırakır?

Elbet ilk olarak ek teminatlar. Bunun yanı sıra, konut sigortası primlerinin belirlenmesinde evin brüt metrekaresi, kat sayısı, bina yapım seçimi, bina ekleri ve binanın konumu belirleyici rol oynar. Eşyalar ise güvence ile poliçe kapsamına alındığında, evde bulunan eşyaların ekspertiz bedelleri, prim fiyatının belirlenmesini sağlar

Tehlikeli sonuç Sual: En İyi Konut Sigortası Iyi mi Seçilir?

En iyi konut sigortası, sizin ihtiyaçlarınıza en uygun olan poliçe anlamına gelir. Doğrusu evinizi ve eşyalarınızı fazlaca çeşitli risklere karşı güvence altına almak istiyorsanız sizin için en iyi konut poliçesi, kapsamı geniş olan poliçelerdir. Sadece kendi hususi şartlarınız doğrultusunda gereksinim duymadığınız ek teminatlara fazladan ücret ödemeniz de anlamlı olmayacaktır. Mesela müstakil bir evde ya da çatı katında yaşamıyorsanız yada bulunduğunuz bölgede iklim ılımansa, çatı ile ilgili hasarları güvence altına almanız gerekmez.

Konut sigortası teklifi alırken eviniz ve eşyalarınız için güvence detaylarını kesinlikle öğrenip sonucu bu bilgilere dayanarak vermek doğru olacaktır.

Sigortam.net, müşteriye DASK’ın yanı sıra Konut Sigortası poliçesi satın alırken üstünde önemle durulmasını önerilmiş olduğu mevzuları kendi insurtech altyapısı içinde en kolay ve süratli erişilebilecek şekilde sunuyor.

Bu başlıklar şu şekilde sıralanabilir:

    • Poliçe Kapsamını Detaylıca Araştırın: Poliçe alımından ilkin genel ve hususi şartları dikkatlice incelemek mühim. Hususi şartlar bölümünde konut poliçenizde yer almasını isteyeceğiniz bazı mühim teminatlar yer almıyor olabilir.
    • Önceliğiniz Fiyat Değil, Poliçenin Kapsamı Olsun: Karşılaşılması olası riskleri ve negatif bir durumla karşılaşıldığında kaybedilecek bedelin yüksekliğini kesinlikle göz önünde tutmak gerekir.
    • Primlerin Nelerin Değiştirdiğini Öğrenin: Konut sigortası primleri belirlenirken poliçenize ilave ettiğiniz ek teminatlar ne kadar fazlaysa prim tutarları da aynı oranda artar.
    • Eşyalarınızı da Güvence Altına Alın: Evinizdeki eşyaları, zelzele, yangın, organik afet ve hırsızlık kaynaklı zararlara karşı koruma altına almak istiyorsanız poliçenize eşya teminatını da ekletebilirsiniz.
    • Poliçede Gösterilen Miktar Konutunuzun Kıymetini Yansıtsın: Herhangi bir hasar ya da yitik durumunda, kaybın karşılanmasını güvence altına almak için metrekare birim fiyatlarındaki güncel değerlemeleri takip etmeye ehemmiyet vermek gerekiyor.
    • Poliçenizde Teknolojik Aygıt Teminatı Olsun: Konut sigortası, poliçe kapsamına giren evindeki bazı teknolojik cihazlar için de güvence sağlayabiliyor. Sadece bu teminatların oluşturulmasında aygıt yaşına da dikkat etmek gerekiyor.
    • Kira Kaybı ve Taşınma Yardımı Şartlarına Göz Atın: Bir afet yaşanmadan ilkin fazlaca üstünde durulmayan sadece yaşandığında tehlikeli sonuç ehemmiyet kazanan konulardan biri, kira kaybı ve taşınma yardımı. Afet durumlarında eşyaya gelen hasar, içsel tazminat, kira kaybı, taşınma yardımı şeklinde ödemeler sigorta şirketlerine bakılırsa değişmekle beraber konut sigortası kapsamında içeriyor. Poliçe satın alırken bu teminatların şartlarına göz atmayı unutmamak gerekiyor.
    • Güvence Haricinde Kalan Haller Maddesini Göz Ardı Etmeyin: Poliçenizde güvence altına aldığınızı düşündüğünüz bazı başlıklar, istisnai kurallara doğal olarak olabilir.
    • Hasar Ödeme Seçeneklerini Öğrenin: En iyi konut sigortası poliçesini hazırlatabilmek için sigorta şirketinin hasar ödeme koşullarını öğrenmek gerekir. Konut sigortasında hasar sonrası ödenecek olan tazminat tutarı, ödemesi meydana gelen primler üstünden belirlenir ve hasar tespit işlemler tamamlandıktan sonrasında hasar ödemesi yapılır.
    • Muafiyet Oranlarını, Bekleme Süresini ve Asistans Hizmetlerini Kıyaslayın: Poliçe teklifleri içinde karşılaştırma yaparken ürün limitlerini, muafiyetleri, tazmin süreçlerinde bekleme sürelerini ve fark yaratan asistans hizmetlerini kesinlikle göz önünde tutmak gerekir.