PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçen haftaya yukarı yönlü bir eğilimle süregelen BIST-100 endeksi, ikinci gün iyimserliğini devam ettirmeyi başaramadı. İlerleyen günlerde yakaladığı momentumu sınırı olan da olsa yukarı taşımaya devam eden BIST-100 endeksi, teknik açıdan ilk direnç olarak takip edilen 7.900 puanın üzerini kontrol etmeye başladı. Bu aşamada uzmanlar, yabancı yatırımcıların da borsaya girişinin devam ettiğini belirterek Merkez Bankası verilerine nazaran 29 Aralık ile biten haftada yabancı yatırımcıların 40 milyon dolarlık hisse alımı gerçekleştirdiğine dikkat çekti. Analistler, bu seviyenin aşılmasının hem 100 günlük hareketli ortalamanın geride bırakılması hem de Ekim ayından bu yana devam eden aşağı yönlü trendin kırılması adına önemine vurgu yaparak; 7.900’ün üstünde kalındığı bir senaryoda yukarıda 8.000 puanı sonraki hedef olarak izleyeceğimizi hatırlattı.

Öte taraftan hafta sonuna doğru endeksin bankacılık sektörünün kuvvetli görünümü ile 7.900’e yaklaştığı görüldü. Bilhassa Halkbank’ın ABD’de 27 Mart 2020 tarihinde banka hakkında oluşturulan Owens davasının nihai olarak düştüğünü açıklaması, sektör hisselerine de pozitif yönde yansıdı. Açıklamanın peşinden güne tavan seviyede süregelen Halkbank hisseleri kapanışı da bu aşamada yapmış oldu. Halkbank 26 Temmuz 2023 tarihinde oluşturulan tazminat talepli ikinci hukuk davası (Hughes davası) ve 15 Ekim 2019 tarihindeki ceza davası ile ilgili hukuki süreçlerin ise devam ettiğini belirtti. Borsa haftayı 7.986 puandan kapadı.

Uzmanlar, yazları Borsa İstanbul’da endeksin 9.500 seviyelerinin üzerini görmesini bekliyor. Senenin devamında ise borsaya ilginin artabileceğini öngören analistler, bu şekilde bir durumda BİST-100 endeksi için 2024 sonunda 12 bin seviyelerinin söz mevzusu olabileceğini düşünüyor. Önümüzdeki dönemde enflasyon muhasebesinin de uygulanması ile borsada hisse seçiminin oldukca daha mühim olacağına da dikkat çekiyor.

Bilinmiş olduğu benzer biçimde enflasyonun yüksek seyrettiği dönemlerde, enflasyonist eğilimlerin şirketlerin finansal tabloları üstündeki etkilerinin giderilmesi ve şirketlerin mali yapılarının daha sıhhatli yorumlanması için uygulanan enflasyon muhasebesi Türkiye’de son olarak 2004 senesinde uygulanmıştı. Enflasyon muhasebesi kapsamında şirketlerin, 2023 yılsonu finansallarında oluşacak kâr yada zarar, Vergi Usul Kanunu’na doğal olarak olmayacak. Sadece enflasyona nazaran düzeltilen kalemler, 2024 ve devam eden seneler için vergiye tesir edecek. Öte taraftan bilançosunu döviz cinsinden tutan firmalar ile banka ve öteki finans şirketleri enflasyon muhasebesinin haricinde tutulacak.

Uzmanlar, bu kapsamda enflasyon muhasebesinden pozitif yönde etkilenebilecek 19 hisseye dikkat çekerek portföylere eklemek suretiyle takip edilebileceğini söylüyor.

“12 BİN SEVİYELERİ SÖZ KONUSU OLABİLİR”

Yurtiçinde veri gündeminin görece sakin olduğu bu hafta küresel taraftan gelecek veriler öncülüğünde fiyatlamaları izleyeceğimizi söyleyen InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan, “Çin’den dördüncü çeyrek büyümesi, endüstri üretimi, işsizlik oranı ve perakende satışlarını takip edeceğiz. Almanya, İngiltere ve Euro Bölgesi’nden enflasyon verileri ile gene Euro Bölgesi’nden endüstri üretimi ve tecim dengesi ile ABD’den çekirdek perakende satışlar ile endüstri ve imalat üretimi odakta olacak” diyor.

Bircan, borsanın 2024 yılına alımlarla başladığını sadece BİST-100 endeksinin Mart ayındaki mahalli seçimlere kadar yukarı yönlü hareketlerin görece sınırı olan kalabileceğini söylüyor. Seçim sonrası süreçte bilhassa son dönemde TL varlıklara ilgisinin arttığı görülen yabancı yatırımcı girişlerinin hızlanmasına yönelik beklentiler ve makroekonomik dengelenmenin borsayı desteklemesi ile yazları 9.500 seviyelerinin üzerini öngörüyor. Senenin devamında ise enflasyonda gerilemeye paralel faizlerde ihtimaller içinde indirim ve küreselde major merkez bankalarından gelecek faiz indirimleriyle borsaya ilginin artabileceğini belirterek; bu şekilde bir durumda BİST-100 endeksi için 2024 sonunda 12 bin seviyelerinin söz mevzusu olabileceğini düşünüyor.

“ENFLASYON MUHASEBESİ SONRASINDA PAHALI GÖRÜNEBİLİR”

Söz mevzusu beklentilere paralel önümüzdeki dönemde hisse seçiminin oldukca daha mühim olacağını ve enflasyon muhasebesinin dengeleri değiştireceğini de vurgulayan Bircan, enflasyon muhasebesinin firmalar ve finansal piyasalar üstündeki etkisine yönelik ise şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Her şeyden ilkin enflasyon muhasebesi, yatırımcılar ve öteki şirket paydaşları için finansal tabloların daha sıhhatli yorumlanması açısından pozitif yönde katkı elde edecektir. Ek olarak enflasyon muhasebesi, şirket öz kaynaklarının enflasyon karşısındaki dayanıklılığının ölçülmesi ve kârlılık anlamında da ayrışmasını destekleyecektir. Finansal piyasalar tarafında, enflasyon muhasebesi ile şirket kârlarında yaşanacak değişimler, şirketlerin piyasa çarpanları üstünde sert değişimlere yol açabilir. Mesela, enflasyon muhasebesi öncesinde yüksek kâr sebebiyle düşük fiyat/kazanç (F/K) oranına haiz bir şirketlerin enflasyon düzeltmesi sonrasında kârındaki düşmeye bağlı olarak F/K oranında yükseliş görülebilir. Dolayısıyla enflasyon muhasebesi öncesinde ucuz olan firmalar, enflasyon düzeltmesi sonrasında pahalı görülebilir.”

“GIDA PERAKENDECİLİĞİ, İNŞAAT, OTOMOTİV, HAVACILIK”

Enflasyon muhasebesi ile şirketlerin finansal tablolarının enflasyondan arındırılması ile şirket ve sektör bazında ayrışmaların da söz mevzusu olabileceğini hatırlatan Bircan, bu durumdan bazı şirket ve sektörler pozitif etkilenirken bazılarının negatif etkilenmesinin mümkün olabileceğini söylüyor. Bilhassa parasal varlıkları ve yığın devir hızı düşük, borçluluğu yüksek şirketlerin enflasyon muhasebesinden pozitif etkilenmesinin beklenebileceğini kaydederek “Bu kapsamda besin perakendeciliği, inşaat, otomotiv ve havacılık sektörlerinin pozitif yönde ayrışması söz mevzusu olabilir. Düşük borç, yüksek ticari alacak ve yığın devir hızına haiz, parasal varlıkları yüksek, değişken maliyetlerinin ağırlıkta olduğu şirket ve sektörler ise enflasyon muhasebesinden negatif etkilenebilir” diyor.

“ŞİRKET VE SEKTÖR DİNAMİKLERİ DE DİKKATE ALINMALI”

Şirket finansallarının enflasyonun etkilerinden arındırılması maksadıyla uygulanan enflasyon muhasebesinin, şirketlerin mali yapılarında pozitif yönde ya da negatif etkilere yol açabileceğinin altını çizerek “Sadece şirket ve sektör dinamikleri de yatırım sonucu verirken dikkate alınmaya devam edilmeli. Bilhassa enflasyon muhasebesi kapsamında parasal varlık, borçluluk, parasal olmayan varlıklar, yığın devir hızı benzer biçimde kriterlerden yalnız bir ya da birkaçına bakarak firmanın enflasyon muhasebesinden pozitif yönde ya da negatif etkileneceği kesinleştirilmemelidir” açıklamasını yapıyor.

Bircan; Aksu Enerji, Anel Elektrik, Batı Çimento, Biotrend Çevre ve Enerji, Bizim Mağazaları, Doğanlar Mobilya, İzmir Demir Çelik, Koç Tüm ortaklık, Kontrolmatik Teknoloji, Lokman Doktor Sıhhat, Pasifik GYO, Pınar Su, Sabancı Tüm ortaklık, Sasa Polyester, TAB Besin, Tetamat Besin, Vestel Elektronik, Yeşil GMYO ve Sıkıntılı Enerji hisselerinin enflasyon muhasebesinden pozitif yönde etkilenebileceğini ve portföylere eklemek suretiyle takip edilmesi icap ettiğini söylüyor.

“OLUMLU OLMAMIZI DESTEKLEYEN FAKTÖRLER AĞIR BASIYOR”

Senenin birinci ve ikinci yarısında hem küresel hem de yurtiçi piyasalar tarafında iki değişik senaryonun gözlenebileceğini belirten Yatırım Finansman araştırma departmanı; küresel tarafta, ilk yarı yavaşlamanın ve enflasyonda katılık riskinin ön planda olduğu, ikinci yarı ise ihtimaller içinde faiz indirimlerinin risk iştahını desteklediği süreçlerin gerçekleşebileceğini düşünüyor. Gelişmiş ülke merkez bankalarının gevşeme döngüsüne geçme mevzusunda beklenenden daha sabırlı bir tutum sergilemelerinin gelişmekte olan ülkelere yönelik ana para hareketlerinin seçici seyretmesine niçin olabileceğini düşünen Yatırım Finansman araştırma departmanı yetkilileri, 2024 senesinde hisse senedi piyasasına yönelik şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Türkiye özelinde beklenen dezenflasyon süreci başlayana kadar belirsizlikler ön planda kalmaya devam edebilir; sadece, iktisat yönetiminin mevcut duruşunu sabır ve kararlılıkla sürdürmesi durumunda Türkiye’nin dipten dönüş hikayesiyle emsal ülkeler içinde en pozitif ayrışanlardan biri olabileceğini öngörüyoruz. Hisse senedi piyasasında 2024 senesinde sıkı para politikası yakın vade için şirket kârları üstünde baskı yaratmaya devam ediyor, fakat piyasa için pozitif yönde olmamızı destekleyen faktörler ağır basıyor. Bu kapsamda hemen hemen değerlemelere yansımadığını düşündüğümüz ülke risk primindeki iyileşme ve düşen uzun vadeli faizler, dezenflasyon sürecinin başlaması ile beraber hisse senedi ve TL tahvillerin değerinin beraber yükselebileceğine yönelik beklenti, yurtiçi yerleşiklerin hisse sahipliğinin halen oldukca düşük olması ve neredeyse zamanı düşük yabancı sahipliği, düşük hane halkı borcuna haiz dirençli hane halkı profilinin, iç talepte keskin bir daralma riskini azaltıyor oluşu ve 2Y’24’ten itibaren küresel toparlanma teması ile beraber ihracat ve emtia fiyatlarında artış beklentisi en mühim mevzu başlıkları olarak sıralanabilir.”

“YILSONU HEDEFİMİZ 11.400”

2024 sonu itibarıyla BIST-100 hedeflerinin yüzde 47 yükseliş potansiyeli ile 11.400 bulunduğunu da belirten Yatırım Finansman araştırma departmanı yetkilileri, tahminlerinin 2024’te yüzde 25’lik toplam kâr artışına işaret ettiğini söylüyor. (Finansallar için yüzde 20 ve finansal olmayan firmalar için yüzde 27) Araştırma listesindeki firmalar için 2024T F/K çarpanının 4.8 benzer biçimde düşük bir değerlemeye işaret ettiğini de kaydederek “Bankalar ve holdingler hariç, listemizin F/K çarpanı ise 2024T için 6.3 seviyesindedir. Bankacılık sektörü için ise 2024T F/K çarpanını 3.0 olarak hesaplıyoruz. Öte taraftan mali kesim hariç borsada işlem gören firmalar 2023/4Ç döneminden itibaren enflasyon muhasebesini uygulamaya başlamış olacak, 2022 yılı sayıları da revize olacak. Bu durum kâr beklentilerinde bazı belirsizliklere niçin olabilir. Ek olarak artan blok satışlar vb. riskler ile piyasa likiditesinin zayıflama riski de oluşabilir. Jeopolitik gerilimler artabilir ve piyasa beklentileri üstünde bir miktar baskı oluşturabilir” diyor.

“TOFAŞ, ENKA İNŞAAT, TAV, VAKIFBANK, MİGROS VE EREĞLİ”

Tüm bu veriler ışığında Tofaş Oto, Enka İnşaat, Tav Havalimanları, Vakıfbank Migros ve Ereğli’yi model portföye ekleyen Yatırım Finansman araştırma departmanı, Koç Tüm ortaklık ve Kardemir’i çıkarttığını söylüyor.

Eşit ağırlıklı model portföyün geri kalan bileşenlerinin ise Yapı Kredi, Türk Telekom, Turkcell, Sabancı Tüm ortaklık, Emlak Konut GYO, Pegasus, Petkim ve Reysaş GMYO’ya ilişik bulunduğunu belirtiyor. Model portföy 2023’te yüzde 101 getiri sağlarken, aynı dönemde BIST-100’e nazaran relatif getirinin yüzde 48 olarak gerçekleştiğini kaydederek “Turcas Petrol, Aydem Enerji ve Sun Tekstil’i araştırma kapsamına dahil ediyoruz. Turcas Petrol (hedef fiyat 49.0 TL) enerji ve perakende sektörlerine oldukca düşük çarpanlar ile yatırım fırsatı sunarken, Aydem Enerji (hedef fiyat 45.0 TL) tamamı yenilenebilir en büyük enerji üretim portöyüne haiz şirket olarak yapmakta olduğu kapasite artışları ve artmasını beklediğimiz kapasite kullanım oranları ile yüksek etkinlik kar artışı potansiyeli taşıyor. Sun Tekstil ise (hedef fiyat 25.0 TL) Türkiye’nin AB pazarına coğrafi yakınlığından yararlanan ve yüksek katma kıymetli kumaş işini genişleterek büyüyen önder moda tedarikçisi olarak dikkat çekiyor” açıklamasını yapıyor.

“Biotrend, enflasyon muhasebesi uygulamasında pozitif etkilenecek”

Mehmet Bilal BİRCAN / InvestAZ Araştrıma ve Strateji Birim Müdürü

BİOTREND ÇEVRE VE ENERJİ: 2023 yılı üçüncü çeyrek finansallarında cirosunu senelik yüzde 80.1 ve FAVÖK’ünü yüzde 84.6 oranında artıran Biotrend Enerji’nin FAVÖK ve net kâr marjlarında artış gözlemledik. Öteki taraftan parasal varlıkları ile ticari alacaklarının görece düşük olması, duran varlıklarının öz kaynaklarının ortalama beş katı olması şirketi enflasyon muhasebesi kapsamında pozitif etkileyecek etkenler içinde sıralanmakta. Ek olarak düşük yığın devir süresi ile toplam yükümlülüklerinin de öz kaynakların ortalama altı katına denk gelmesini, Biotrend Enerji için enflasyon muhasebesi uygulamasında pozitif etkileyebilecek faktörler içinde görmekteyiz. Ülke kapsamında büyümenin yanı sıra bölgesel gelişme ve inorganik büyümeye de odaklanan Biotrend Enerji için 12 aylık dönemde yüzde 49.6 yükseliş potansiyeli ve 27.60 TL hedef fiyat ile önerimizi ‘AL’ şeklinde belirledik.

DOĞANLAR MOBİLYA: Ulaşılabilir fiyatlarla çağıl tasarımlı mobilya üretimi ve satışı icra eden Doğanlar Mobilya, 2023 yılı üçüncü çeyreğinde satışlarını senelik yüzde 73.3 artırmıştı. Kâr marjları tarafında artışın devam etmiş olduğu Doğanlar Mobilya’nın ticari alacaklarının ve yığın devir hızının düşük olmasının yanı sıra öz kaynaklarının ortalama 2.3 katı olan duran varlıkları ve toplam yükümlülükleri açısından da enflasyon muhasebesinden pozitif yönde etkilenmesini bekliyoruz. Ek olarak yaygın satış noktaları, genişleyen ürün yelpazesi, büyüyen online satışlar ve e-ticaret kanalları ile esnek üretim modeli şirkete rakipleri karşısında avantaj sağlıyor. Enflasyon muhasebesi ve kendi iç dinamikleri dikkate alındığında Doğanlar Mobilya için 12 aylık dönemde yüzde 31.8 yükseliş potansiyeli ve 12.15 TL hedef fiyat ile önerimizi ‘AL’ şeklinde belirledik.

KONTROLMATİK: 2023 yılı üçüncü çeyreğinde satışları ile net kârlılığını senelik bazda kuvvetli artıran Kontrolmatik’in FAVÖK tarafında sert düşüş dikkat çekse de enflasyon muhasebesi kapsamında değerlendirildiğinde enflasyon düzelmesinden pozitif etkilenebilecek firmalar içinde değerlendiriyoruz. Parasal varlıkları ile ticari alacakların görece düşük ve duran varlıklarının öz kaynakların ortalama 2.3 katı olması enflasyon muhasebesi karşısında şirketi pozitif etkileyebilecek faktörler içinde. Ek olarak Kontrolmatik’in toplam yükümlülüğünün öz kaynakların ortalama üç katı olduğu dikkate alındığında Kontrolmatik için 12 aylık dönemde yüzde 55.4 yükseliş potansiyeli ve 376.0 TL hedef fiyat ile önerimizi ‘AL’ şeklinde belirledik.

Colendi Menkul Değerler’den yatırımcıya hususi data ağı

Fintek platformu olan Colendi’nin bağlı kuruluşu Colendi Menkul Değerler, ana para piyasasında yatırımcılara sunmuş olduğu araçlara yenilerini ekledi. Şirket bu kapsamda dijital ödeme ve finansal hizmetler platformlarına entegre olarak yatırımcılara sunmuş olduğu finansal yatırım araçlarına, kullanıcılarına sağlamış olduğu haber akışı ve analizlerin yanı sıra, başta YouTube kanalı ve öteki toplumsal medya araçları ile doğru karar alma altyapısını güçlendirerek yatırım deneyimini dönüştürmeyi hedefliyor.

Sundukları yeni yararları değerlendiren Colendi Menkul Değerler Genel Müdürü Tuna Çetinkaya, “Hedefimiz yalnız finansal işlemleri kolaylaştırmak değil, hem de yatırımcılara bilgili ve doğru stratejik kararlar almaları için lüzumlu altyapıyı sağlamak” diyor.

Colendi Menkul Değerler olarak en oldukca kullanılan dijital ödeme ve finansal hizmet platformlarından Paycell üstünden yatırımcılara sundukları hizmetler ile ön plana çıktılarını belirten Çetinkaya, “Colendi’nin internasyonal stratejik iş birlikleri yardımıyla bu platformların kullanıcıları, Borsa İstanbul’un yanı sıra, küresel teknoloji devlerinin yer almış olduğu dünyanın piyasa kıymeti en yüksek borsası olan NASDAQ’a ve dünyanın en büyük borsası olan New York Borsası’na erişebiliyor. Yatırımcılar bu platformlarda işlem gören tüm şirketlerin paylarını ve TEFAS’ta işlem gören yatırım fonlarını Colendi Menkul Değerler teknolojisi yardımıyla kolaylıkla ve güvenle alıp satabiliyor.

Colendi Menkul Değerler’in dinamik haber akışı ve analizlerine firmanın web sitesinden, gündem değerlendirmelerine ise firmanın YouTube kanalından erişilebiliyor. Colendi Menkul Değerler olarak yeni başlattığımız çevrimiçi akademisi, yatırımcıların finansal kavramlar ve araçlar mevzusundaki bilgilerini derinleştirebilmeleri için devamlı güncellenen ve zenginleşen bir takım kaynak sunarak, karar verme altyapılarını güçlendirmeyi amaçlıyoruz” açıklamasını yapıyor.

Aksa Enerji, Senegal’de bir ilke imza atıyor

Aksa Enerji, Senegal’in Saint Louis şehrinde 255 MW kurulu güçte yeni bir organik gaz kombine çevrim santralinin kurulumu için çalışmalara başladığını deklare etti.

Sekiz ülkedeki 13 santral yatırımıyla 2 bin 700 MW’tan fazla kurulu güce haiz Aksa Enerji, grup şirketlerinden Aksa Global Investments B.V.’nin bağlı ortaklığı NDAR Energies SA’nın Senegal’in Saint Louis şehrine 255 MW kurulu güçte yeni bir organik gaz kombine çevrim santralinin finansmanı, kurulması, işletilmesi ve haiz olunmasına yönelik çalışmalara başladığını bildirdi.

Aksa Enerji, NDAR Energies SA’nın hali hazırda Senegal Cumhuriyeti’ne ilişik elektrik kurumu Senelec ile imzalanmış olan 25 senelik euro’ya endeksli sözleşmenin tarafı olduğu ve bu sözleşme kapsamında kurulacak santralde üretilen elektriğin 25 yıl süreyle euro’ya endeksli fiyattan garantili olarak Senelec’e satışının gerçekleştirileceğini paylaştı.

Yeni yatırım hakkında konuşan Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cemil Kazancı, Aksa Enerji’nin globalleşme yolculuğuna başladığı Afrika kıtasının firmanın “Sürdürülebilir Yüksek Gelişme” ve “Globalleşme” stratejisinin mühim bir bileşeni bulunduğunu belirterek, “Internasyonal araştırmalar 2025 senesinde Afrika’nın nüfusunun Çin ve Hindistan’ı geride bırakacağını, 2040 yılına kadarki süreçte de dünya nüfusuna eklenecek her iki kişiden birinin Afrika kıtasından olacağını gösteriyor. Biz Aksa Enerji olarak Afrika’nın enerji arz güvenliği ihtiyacını erken evrede keşfedip 2017 senesinde Gana santralimizle ticari üretime başladık. Bugün Afrika kıtasında dört ülkede kurulu 546 MW kapasitemiz bulunuyor. Gana Kumasi ve 2026 yılı içinde ticari üretime başlamayı planladığımız Senegal Saint Louis yatırımlarımızla Afrika kıtasındaki kurulu gücümüzü iki kat artırarak 1,151 MW seviyesine çıkaracağız” dedi.

Aksa Enerji’nin Senegal’in Saint Louis şehrinde kurup, 25 yıl süreyle işleteceği 255 MW kurulu güce haiz olacak organik gaz çevrim santralinin, ülkenin kendi ürettiği organik gaz ile elektrik üreteceği ilk santral olacağını da hatırlatan Kazancı, “Santral kurulum çalışmalarına hızla başlayacağız. Küresel ölçekte ülkelerin enerji arz güvenliklerine ve enerji dönüşümlerine katkı sunabilecek projeleri yakından takip ediyoruz” açıklamasını yapmış oldu.

YEO, ABD’de güneş enerjisinden elektrik üretecek

Yenilenebilir enerji ve enerji teknolojileri markası YEO, Romanya ve İtalya’da ki projelerinden sonrasında ABD’de Georgian Power Company ile 62 MWp kapasiteli güneş enerji santrali yatırımı için şirket kurduğunu deklare etti. YEO’nun iştiraki YEO Enerji Yatırımları, projenin inşaat, mühendislik ve devreye alma işini de anahtar teslimi üstlenecek

Georgia Eyaleti mahalli elektrik dağıtım ve perakende şirketi olan Georgian Power Company ile 2044 yılına kadar geçerli elektrik alım sözleşmesinin imzalanması için devam eden görüşmelerin 2024’ün ilk çeyreğinde tamamlanması umut ediliyor.

Yenilenebilir enerjide hedef büyüten YEO, ekim ayında Romanya’da 18,5 MWp kapasiteli güneş enerjisi santralini (GES) üretime almıştı. YEO, geçtiğimiz günlerde de İtalya’nın Bressana bölgesinde kurulu gücü 7,4 MWp olan GES projesi yatırımına başladığını açıklamıştı.

YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız, yenilenebilir enerjide 2030 yılına kadar 1 GW kapasite hedeflediklerini belirterek şu bilgilendirmeyi yapmış oldu: “YEO olarak dünyanın değişik coğrafyalarındaki ofislerimiz ve iş yapma kabiliyetimizin yanında teknoloji geliştirici ve yatırımcı kimliğimizle de büyüyoruz. Yenilenebilir enerji alanında global oyuncu olma yolunda ABD pazarında yeni adımlar atmaktan dolayı mutluyuz.”

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLUYOR?

DOĞU ARAS ENERJİ: Doğu Aras Enerji’nin yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Aras Elektrik Perakende Satış, Ocak 2024 süreci için 336,000 MWh yeni enerji satışı anlaşması imzalandığını bildirdi.

BOĞAZİÇİ BETON: Boğaziçi Beton, Kalyon İnşaat ile 250 milyon TL tutarında hazır beton üretimi ve tedarikine ilişkin sözleşme imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2023/9A süreci kazancının ortalama yüzde 5’ine karşılık geliyor.

KONTROLMATİK: Kontrolmatik, Aksa Enerji bağlı ortaklığı Aksa Enerji Talimarjan ile 10,9 milyon dolar tutarında sözleşme imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2023/9A süreci kazancının ortalama yüzde 18’ine karşılık geliyor.

NETAŞ: Netaş Telekomünikasyon, Turkcell İletişim Hizmetleri ile 6,75 milyon dolar tutarında Telco Cloud Server sipariş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2023/9A süreci kazancının ortalama yüzde 4.4’üne karşılık geliyor.

TAV HAVALİMANLARI: Tav Havalimanları’nın Aralık ayı yolcu sayısı senelik yüzde 20 artışla 5,6 milyona ulaşırken, iç hatlar yolcu sayısı yüzde 23 ve dış hatlar yolcu sayısı ise yüzde 16 artış gösterdi. Toplam yolcu sayısı hem de 2019 yılı Aralık ayının yüzde 30 üstünde gerçekleşti. Kümülatif olarak Ocak-Aralık döneminde toplam yolcu sayısı yüzde 22 artışla 95,5 milyona terfi etti. Aynı dönemde iç hat yolcu sayısı yüzde 25 ve dış hatlar yolcu sayısı ise yüzde 17 terfi etti.

TRABZONSPOR: Trabzonspor sermayesinin 1 milyar TL’den yüzde 150 oranında bedelli olarak 1,5 milyar TL artışla 2,5 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

VBT YAZILIM: VBT Yazılım, Türkiye’de yerleşik bir banka ile 2,8 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Meblağ, firmanın 2023/9A süreci kazancının yüzde 6.9’una karşılık geliyor.

METEMTUR: Metemtur sermayesinin 54 milyon TL’den yüzde 100 oranında bedelli olarak 54 milyon TL artışla 108 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin meydana getirilen müracaat SPK tarafınca onaylandı.

MATRİKS BİLGİ DAĞITIM: Matriks Data Dağıtım sermayesinin 26,8 milyon TL’den yüzde 50 oranında bedelsiz olarak 13,4 milyon TL artışla 40,2 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin meydana getirilen müracaat SPK tarafınca onaylandı.

ANADOLU ISUZU: Anadolu Isuzu sermayesinin 84,0 milyon TL’den yüzde 200 oranında bedelsiz olarak 168,0 milyon TL artışla 252,0 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin meydana getirilen müracaat SPK tarafınca onaylandı.

ICU GİRİŞİM: ICU Girişim sermayesinin 41,55 milyon TL’den tahsisli olarak 27,95 milyon TL artışla 69,5 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin meydana getirilen müracaat SPK tarafınca onaylandı.

ANADOLU EFES: 2023 senesinde Anadolu Efes’in konsolide bira hacmi yıldan yıla yüzde 5 artarak 35.7mhl’ye ulaştı. Senenin son çeyreğinde Anadolu Efes Türkiye bira hacmi yüzde 2 büyürken, yurtdışı taraf Rusya yüksek büyümenin tesiri yüzde 15.4 ile kayda kıymet bir gelişme kaydetti. Sonuçların akabinde Anadolu Efes 2024 beklentilerini de paylaştı. Yönetim, 2024’te Türkiye bira hacminin durağan(durgun) kalmasını beklerken, yurt dışı tarafta hafifçe bir yükseliş bekliyor. Bira FAVÖK marjında ise aşağı risklerle birlikte 200bps düşüş öngörülüyor.

THY: Türk Hava Yolları’nın aylık trafik verilerine nazaran, Aralık ayında toplam yolcu sayısı senelik bazda yüzde 10.1 artışla 6,1 milyona ulaştı. İç hat yolcu sayısı senelik yüzde 6.5 artışla 2.1 milyon yolcu olurken, dış hat yolcu sayısı yüzde 12 artışla 4.05 milyon yolcuya terfi etti. Aralık 23’te toplam kapasite senelik bazda yüzde 19.4 artarak 19.8 milyar km’ye ulaşırken, internasyonal kapasite aynı dönemde senelik bazda yüzde 20.5 arttı. Doluluk oranı geçen senenin aynı dönemindeki yüzde 81.6’ya kıyasla Aralık 23’te 1.8 puan azalarak yüzde 79.8’e geriledi. Doluluk oranları yurtiçinde yüzde 78.5 iken yurtdışında yüzde 80 seviyesinde gerçekleşti. Kargo tarafında ise hacim senelik bazda yüzde 16 artarak 159.7 bin ton olarak gerçekleşti. Kümülatif verilere nazaran, toplam yolcu sayısı 2023 senesinde yüzde 15.2 artışla 82.6 milyon yolcu olurken, internasyonal yolcu sayısında yüzde 14, iç hat yolcu sayısında ise yüzde 15 artış kaydedildi.

Öte taraftan Türk Hava Yolları 5 tane Boeing 737 – 9 MAX’ı yere indirdi. Alaska Havayolları’na ilişik bir 737-9 MAX uçağında yaşanmış olan teknik probleminin peşinden Federal Havacılık İdaresi, 6 Ocak’ta bir Acil Uçuşa Elverişlilik Direktifi yayınlayarak etkilenen uçakla aynı konfigürasyona haiz tüm 737-9 uçaklarının denetlenmesini istedi. Öteki internasyonal havayollarına benzer şekilde, Türk Hava Yolları da sayısı beş olan 737- 9 MAX filosunu yere indirdiğini duyurdu. Uçaklar, denetimler tamamlandıktan sonrasında hizmete geri dönecek. Eylül 2023, itibarıyla Türk Hava Yolları’nın filosunda beş tane B737-9 MAX dahil olmak suretiyle 429 tayyare bulunuyor.

ARD GRUP: ARD Grup, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafınca oluşturulan ihalede 217,5 milyon TL + KDV tutarında iş alındığını bildirdi.

BÜLBÜLOĞLU VİNÇ: Bülbüloğlu Vinç; yüzde 85 bağlı ortaklığı olan Bülbüloğlu Çelik’in 9,15 milyon euro + KDV tutarında iş sözleşmesi imzaladığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2023/9A kazancının yüzde 25.6’sına karşılık geliyor.

CW ENERJİ: CW Enerji, 1.02 milyon dolar ve 3.05 milyon dolar tutarında iki iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Toplam meblağ, firmanın 2023/9A süreci kazancının yüzde 1.9’una karşılık geliyor.

LDR TURİZM: LDR Gezim, 85.7 milyon TL tutarında 107 tane yeni vasıta satın aldığını bildirdi. Firmanın 2023 senesinde filosundaki toplam vasıta adedi 3 bin 356’ya terfi etti.

SAY YENİLENEBİLİR ENERJİ: Say Yenilenebilir Enerji, Dongkuk S&C’ye daha ilkin verdiği tekliflerin tek seferde onaylandığını bildirdi. 1.08 milyon euro meblağ, firmanın 2023/9A süreci kazancının yüzde 6.8’ine karşılık geliyor.

TUREKS TURİZM: Tureks Gezim, müşterisi olan Eren Tüm ortaklık ile personel taşıma sözleşmesini 24 ay süreli olarak uzattı. Sözleşme tutarı 192.8 milyon TL olarak açıklandı. Meblağ, firmanın 2023/9A süreci kazancının yüzde 10.9’una karşılık geliyor.

TÜPRAŞ: Tüpraş, RUP ünitesinin periyodik bakımının Mart 2024’te başlayacağını duyurdu. Şirket, ünitenin ortalama üç ay süreyle kapatılmasının planlandığını ve bunun FAVÖK’e tesirinin ortalama 196 milyon dolar olacağını belirtti. Duruş teknik olarak her beş yılda bir lüzumlu olduğundan tertipli bir süreçte yapılıyor.

ASELSAN: Aselsan, yurtdışında bir müşterisi ile 21.4 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2023/9A süreci kazancının yüzde 2’sine karşılık geliyor.

CVK MADEN: CVK Maden, yüzde 96.2 oranında bağlı ortaklığı olan Hayri Ögelman Madencilik’in halka arzı için çalışmalara başlanacağını bildirdi.

EGE PROFİL: Ege Profil, Ocak ayı içinde hisse başına brüt 0.91 TL temettü ödeme sonucu aldı.