Et tüketimi, insanlık tarihinin en erken dönemlerine kadar uzanıyor. Yüksek kaliteli protein, demir ve çinko başta olmak suretiyle birçok gıda maddesini içeren etler, vücudun gerekseme duyduğu enerjiyi sağlamasıyla meşhur. Etin doğru bir halde pişirilmesi ise lezzetini ve bahsettiğimiz gıda değerlerini en üst düzeye çıkarmak için oldukca mühim. Azca pişmiş, orta pişmiş, oldukca pişmiş benzer biçimde genelgeçer dereceler mevcut; etin dokusunu ve aroma profilini oldukca fazla değiştiren bu mühim dereceleri anlatmak ise bizlere düşüyor!

Elbet her et için aynı ısı dereceleri ve vakit ölçütleri söz mevzusu olmuyor. Bonfile, antrikot, tranç benzer biçimde etin değişik kısımları için değişik yollar izlenirken, tek ve çift çekim kıyma kullandığınız taktirde bile değişik sonuçlar elde edebilirsiniz. En güvence yol bir ısı termometresi kullanmaktır. Fakat vakit içinde bu mevzuda pratiklik kazanmanız da oldukca ihtimaller içindedir. Sizlerle paylaşacağımız dakika ve ısı değerleri çok önemli birer referans olacaktır.  Etlerinizin daha leziz olması için döküm tavaları tercih etmenizi tavsiye ederiz. En mühim nokta tavanın iyice ısınmış olmasıdır. Aksi taktirde etler mühürlenmez ve suyunu salar. Verdiğimiz sürelerin etin altı ve üstünün iyice karamelize olması için yeterlidir. Daha çok pişirirseniz etler arzu ettiğiniz ölçüte nazaran daha çok pişecektir.

İçindekiler

Azca Pişmiş(Rare): 50-52°C / 2-3 Dakika
Azca-Orta Pişmiş(Medium Rare): 55-57°C / 3-4 Dakika
Orta Pişmiş(Medium): 60-63°C / 4-5 Dakika
Orta-İyi Pişmiş(Medium Well): 65-68°C / 5-6 Dakika
İyi Pişmiş(Well Done): 71-77°C / 6-7 Dakika
Et Sosu Tarifleri

  • Azca Pişmiş(Rare): 50-52°C / 2-3 Dakika

Azca pişmiş etlerin dış yüzeyleri hafifçe kızarmış ve içi pembe renkte olur. Etin içinde sulu ve kanlı kısım daha belirgindir. Vatanımızda oldukca fazla tercih edilen bir seçenek değildir. Çoğu zaman Avrupa’da oldukca fazla tüketilir. Bunun yanında bu et ve öteki tüm et türleri için verdiğimiz süre ince biftekler için geçerlidir. 3 santimetre ve üstündeki daha kalınca bifteklerin birkaç dakika daha çok pişmesi gerekebilir.

  • Azca-Orta Pişmiş(Medium Rare): 55-57°C / 3-4 Dakika

Azca-orta pişmiş etlerin dış yüzeyi güzelce mühürlenmiştir ve içi de kanlı yapısını birazcık yitirmiştir. Vatanımızda tercih edilme sıklığı, azca pişmiş etlere nazaran daha fazladır. Kalınca biftekler için ise 4-5 dakika pişirme süresi gerekebilir. Bu güzel eti fotoğraftaki benzer biçimde otlu tereyağı ile sunarsanız da mükemmel olur! Bizlerden söylemesi.

  • Orta Pişmiş(Medium): 60-63°C / 4-5 Dakika

İçi hafifçe pembe, dışı güzelce karamelize olmuş, sululuğunu ise hala kaybetmemiş bir et arıyorsanız doğru yerdesiniz. Kalınca bifteklerde 5-6 dakikalık bir pişirme süresi mevcut. Bolca sarımsak, tane karabiber ve taze biberiye ile tadına tat katmayı unutmamalısınız. Bundan dolayı orta pişmiş etlerde öteki et çeşitleri benzer biçimde aromalandırılınca görkemli oluyor.

  • Orta-İyi Pişmiş(Medium Well): 65-68°C / 5-6 Dakika

Vatanımızda en oldukca tercih edilen ikinci et pişirme derecesidir. İçi oldukca hafifçe pembedir ve etin karamelize tadını kolaylıkla alabilirsiniz. Et türleri daha çok pişirildikçe değişik soslarla servis edilmeleri de bir bir o kadar güzel olur. Kalınca biftekler için bu süre 6-7 dakikaya çıkacaktır. Bilhassa bonfile türü azca yağ oranına haiz etleri kuru yapılarını hafifletmek için hollandez, roka ve peynirli dip sos, ayva ve pancarlı sos benzer biçimde soslarla servise hazır hale getirebilirsiniz.

  • İyi Pişmiş(Well Done): 71-77°C / 6-7 Dakika

Gelelim her insanın favorisine. Ülkemizin birçok yerinde et pişirme denince akla oldukca pişirilen etler gelir. Zira iç kısmı tamamen kahverengi olmayan etlerin pişmemiş olduğuna yönelik bir inanış vardır. Lezzet ve doku olarak minimum önerdiğimiz pişirme derecesi budur. Hem et suyunu ağırlıklı olarak kaybeder, hem de gereğinden fazla pişen et sertleşir. Kalınca etleriniz için 7-8 dakika pişirme süresi gerekebilir.