PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul’da etkili olan düzeltme trendi ve Merkez Bankalarının faiz artırım kararlarına rağmen borsa uzmanları, bu durumun kalıcı olmayacağı görüşünde. Özellikle orta vadede borsa için iyimser görüşünü koruyan analistler, geri çekilmelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilecek 29 hisseye dikkat çekiyor. (İkinci Bölüm)

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLUYOR?

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik’in yüzde 70 bağlı ortaklığı olan Europower, 16.04 milyon TL bedelle yeni iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 1’ine karşılık geliyor. Öte yandan Girişim Elektrik, Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından açılan ihalede 78.8 milyon TL tutarla en iyi ikinci teklifi verdiğini fakat en iyi teklifi veren şirketin şartları yerine getirememesi üzerine ilk sıraya yerleştiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yüzde 6.4’üne karşılık geliyor.

AKSA ENERJİ: Aksa Enerji 2022 yılı beklentilerini yukarı revize etti. Şirket, 2022 yılı net satış beklentisini 24 milyar TL’den 40 milyar TL’ye revize ederken, FAVÖK beklentisini ise 5.5 milyar TL’den 6.95 milyar TL’ye yükseltti. Şirket 2022 yılı genelinde 1.37 milyar TL yatırım yapmayı planlıyor.

ASELSAN: Aselsan ile uluslararası bir müşterisi arasında 31.8 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 2.9’una karşılık geliyor. Öte yandan Aselsan ile Savunma Sanayi Başkanlığı arasında 1.05 milyar TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 5.2’sine karşılık geliyor.

KARTAL YENİLENEBİLİR ENERJİ: Kartal Yenilenebilir Enerji, elektrik üreten bisiklet tasarımına karar verdiklerini bildirdi. Şirket bu çerçevede 9 Derece Arge Otomotiv ile sözleşme imzaladı. Ocak sonuna kadar prototiplerin tamamlanması bekleniyor.

TÜMOSAN MOTOR VE TRAKTÖR SANAYİ: Tümosan ile Ares Tershanecilik arasında ULAQ Araçları için dizel marin motor tedariki konusunda sözleşme görüşmeleri sonucunda sözleşmenin imzalandığı bildirildi.

SEYİTLER KİMYA SANAYİ: Seyitler Kimya, sermayesi geçen hafta 41 milyon TL’den yüzde 44 oranında bedelsiz olarak 18 milyon TL artışla 59 milyon TL’ye yükseltildi.

FONET BİLGİ TEKNOLOJİLERİ: Fonet Bilgi, Ankara Etlik Entegre Sağlık Kampüsü Hastanesi, Kocaeli Entegre Sağlık Kampüsü ve İzmir Bayraklı Entegre Sağlık Kampüsü Hastanelerinde kullanılmak üzere 25 milyon TL tutarında HBYS yazılım lisans sözleşmesi imzaladığını bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 29’una karşılık geliyor.

GERSAN ELEKTRİK: Gersan Elektrik, RST Teknoloji ile 333 bin dolar + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Şirket iş çerçevesinde şarj istasyonları ve yazılım sistemlerini içeren ürünlerin imalat ve satışını gerçekleştirecek. Şirket ayrıca Avos Grup ile 758 bin dolar + KDV tutarında iş sözleşmesi imzaladı.

KONTROLMATİK: Kontrolmatik, 5.17 milyon dolar bedelle altı adet trafo merkezi siparişi alındığını bildirdi. Söz konusu tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 15’ine karşılık geliyor.

ORÇAY ORTAKÖY ÇAY SANAYİ: Orçay sermayesi geçen hafta 20.5 milyon TL’den yüzde 290 oranında bedelsiz olarak 59.5 milyon TL artışla 80 milyon TL’ye yükseltildi.

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK: Anadolu Hayat’ın Ocak-Ağustos dönemi prim üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67 artışla 1.87 milyar TL’ye yükseldi.

CEO EVENT MEDYA: CEO Event, 16-25 Eylül’de yapılacak olan Troya Kültür Festivali etkinliğini yürütecek olup söz konusu işe yönelik 22.5 milyon TL tutarında sözleşme imzalandığını bildirdi. Söz konusu tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 30’una karşılık geliyor.

HEKTAŞ: Hektaş Ticaret, Pakistan’da kurulu Fauji Foundation ile gıda güvenliği, kurumsal yetiştiricilik, tarımsal teknolojiler, bitki koruma, bitki besleme, tohum üretimi, zirai ilaçların ithali ve pazarlanması alanlarında iş birliği yapılmasına yönelik mutabakat metni imzalandığını bildirdi.

SMART GÜNEŞ ENERJİSİ: Smart Güneş Enerji, İspanya’da yer alan bir firma ile ilk aşamada 20 MW olmak üzere toplam 100 MW büyüklüğünde proje geliştirme anlaşması imzalandığını bildirdi.

KERVAN GIDA SANAYİ: Kervan Gıda, İstanbul’da atıl kalacak tesislerini satacağını açıkladı. Kervan Gıda, üretiminin tamamını yılsonu itibarıyla Akhisar’a taşıyacağını planlamaktaydı. Bu kapsamda taşınma işlemlerine dair başlangıcın yapıldığı, İstanbul’da atıl kalacak olan eski üretim tesislerinin ise satılacağı şirket tarafından açıklandı. Tesislerin güncel ekspertiz değeri 403 milyon TL olarak açıklandı. Bu değer üzerinden satış yapılırsa, 2Ç22 rakamlarına göre şirketin FD/FAVÖK rasyosu 9.5x’den 8.5x’e; Net Borç/FAVÖK oranı ise 2.8xden 1.8x’e iniyor. Bu rakam mevcut piyasa değerinin yaklaşık yüzde 15ine denk geliyor. Buna ek olarak, şirket, Polonya’da gerçekleştirilen, üretim tesislerinin konsolide edilerek daha verimli hale getirilmesi sonucunda da atıl kapasiteli tesisler oluşacağını ve onların satılabileceğini belirtmişti.

AGESA HAYAT EMEKLİLİK: Agesa Hayat Emeklilik’in Ocak-Ağustos dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78 artışla 2.16 milyar TL’ye yükseldi.

DOĞANLAR MOBİLYA GRUBU: Doğanlar Mobilya, DAP Yapı ile 27 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzaladı. Proje 18 ay sürecek olup, iş büyüklüğü şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 1.5’ine karşılık geliyor.

ORGE ENERJİ ELEKTRİK: Orge Elektrik, İstanbul’da devam eden bir projede 987 bin dolar tutarında malzeme siparişi alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 6’sına karşılık geliyor.

BORSADA NELER OLUYOR?

Borsa İstanbul’da son dönemde bankalar öncülüğünde oldukça volatil bir seyir izlendi. BIST-100 endeksinde Temmuz ayı sonunda başlayan yukarı yönlü hareket, özellikle Ağustos ayında bankalarda görülen yüksek fiyatlamalar ile devam etti. Endeks bu dönemde 2.400’lü seviyelerden 3.700 bölgesine kadar yüzde 50’nin üzerinde bir yükseliş kaydederken; bankalarda gözlenen aşırı fiyatlamanın terse dönmesiyle ralli yerini sert bir düzeltme hareketine bıraktı. Bankalarda gerçekleşen yukarı yönlü fiyatlamanın terse dönmesiyle birlikte VİOP’ta gerçekleşen teminat açıklarının yükselmesi, düzeltme hareketinin sertleşmesine neden oldu. Böylece Türkiye sermaye piyasaları, ilk vadeli işlemler kriziyle karşı karşıya kaldı. Vadeli işlemler ve opsiyon borsasında bankacılık hisseleri aracılığıyla yapılan yüksek hacimli kaldıraçlı işlemlerle spot piyasada endeks, 12 Eylül’deki zirvesinden itibaren düşüş trendine girdi. Yüksek kaldıraçların sebep olduğu sert hisse hareketleri nedeniyle yaşanan teminat tamamlama çağrıları, yatırımcılar ile birlikte aracı kurumları da zor durumda bıraktı.

TOPLANTI YAPILDI

Gelişmelerin ardından Sermaye Piyasası Kurulu ise zor durumda kalan aracı kurumlar ve diğer düzenleyici kurumlarla toplantı yaptı. Toplantı sonrası resmi bir açıklama yapılmamasına karşın kamu otoritesinin devreye girmesi, psikolojik olarak piyasaya olumlu yansıdı. Ancak sektör temsilerinden edinilen bilgilere göre, son borsa hareketine ilişkin öncelikle likiditede çözüm beklenecek ve gerekirse en az müdahaleyle tedbir alınacak. Tahta kapatmak son tercih olurken; son yaşanan piyasa hareketlerine yönelik bir yıl geriye dönük gerekli incelemeler de başlatılacak.

Öte yandan hafta içinde Takasbank’ta yaptığı açıklamayla VİOP’ta banka hisselerinde yeni teminat oranlarının devreye alındığını açıkladı. VİOP uzmanları fiyatlar düştüğü için Takasbank’ın sistemi güncellediğini, bunların asgari tutarlar olduğunu dile getirerek aracı kuruluşların bunun iki-üç katını aldığına dikkat çekti.

PİYASAYA GÜVEN

Uzmanlar, teminat gereksinimini azaltıldığı için teminat çağrılarında bir miktar rahatlama yaşanabileceğine işaret etti. Nitekim Takasbank’ın kararları sonrası bankacılık hisselerinde yukarı yönlü hareket hızlandı ve endeks yükseldi.

Bu arada uzmanlar bankacılık hisselerinde düzeltme hareketi sonrasında bir dengelenme beklerken çarenin yine piyasa mekanizması içinde arandığını ve kamunun elinin hissedilmesinin ise piyasaya güven verdiğini ifade etti. Ancak sektör temsilcileri, her ne kadar borsadaki hareketler küresel gelişmelerden bağımsız olsa da küresel piyasalardaki hareketin de oynaklığın dalga boyunu artırabileceğinden endişe ediyor. Tam olarak bir düzelmeden bahsedilemeyeceğini biraz izlemekte yarar olduğunu kaydeden sektör temsilcileri, ancak genel olarak bu durumun kalıcı olmayacağı görüşünde ve “Orta vadede borsa için iyimser görüşümüzü koruyoruz” diyorlar.

Bu arada sektör temsilcileri, geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den de 29 Eylül Perşembe günü gerçekleştirilecek bir toplantı daveti aldı. Bu hafta Bakan Nureddin Nebati’nin sektör temsilcileri ile yapacağı toplantı da yakından takip edilecek.

“ALARKO HOLDİNG’İ BEĞENMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Burak SALMAN / Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü

ALARKO HOLDİNG: Son yıllarda farklı sektörlerde yatırımları olan bir holding yapısından, konsolide FAVÖK ve net karının önemli kısmını enerji segmentinin oluşturduğu, enerji ağırlıklı bir holding yapısına dönüşen Alarko Holding’i beğenmeye devam ediyoruz. Hedef değerimizi, son dönemdeki elektrik fiyatları ve finansallarını göz önünde bulundurarak yeniden gözden geçiriyoruz. Önümüzdeki dönem için artış trendinde olan elektrik fiyatlarından, yüzde 50’sine sahip olduğu 1.320 MW kapasiteli kömür santralinin başarılı hammadde maliyet kontrolü ile maksimum ölçüde yararlanmasını bekliyoruz. Alarko Holding hisselerinin yılın geri kalanında da karlılığını artırarak devam ettirmesini bekliyoruz. Hedef değerimizi son dönemdeki gelişmeler ışığında gözden geçiriyoruz.

KORDSA: Güçlü bir ilk çeyrek sonrasında hammadde maliyet artışlarını yılın ikinci yarısı itibariyle satış fiyatlarına yansıtmasını beklediğimiz Kordsa’nın, mevcut operasyonlarının yanında son yıllarda odaklandığı karbon elyaf alanında çeşitli satın almalarla önemli aşama kaydettiği görülüyor. Dünyada faaliyet alanında söz sahibi olan Kordsa’nın önümüzdeki dönemde hem ana faaliyet alanında hem de katma değeri yüksek olan karbon elyaf segmentinde büyümeye devam etmesini bekliyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 31 yükselme potansiyeli ile 78.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

YATAŞ: Şirketin yurtiçi pazardaki güçlü pozisyonu, mobilya sektöründeki büyüme fırsatları ve Divanev’in gelecekteki katkıları önümüzdeki dönemde önemli katalistler olarak görülüyor. Ayrıca yurtdışı pazarlardaki büyüme hedefleri de Yataş’a katkı sağlayacaktır. Şirket hisselerinde yüzde 28 yükselme potansiyeli ile 22.80 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

SÖKE UN HALKA ARZA HAZIRLANIYOR

Söke Un Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, Söke Un’u halka arz etmeyi planladıklarını, açacakları unlu mamuller üretim tesisiyle unlu mamuller sektöründe de büyümeyi hedeflediklerini söyledi. Söke Un’un tüketici nezdinde en çok bilinen un markası olduğunu da kaydeden Ulusoy, “2023 yılında unlu mamuller üretim tesisini hayata geçirmeyi planlıyoruz. Üreteceğimiz ilk ürün grubu kurabiye ve unlu atıştırmalıklar olacak. Bunun için de demo tesisimizi tamamlayıp ürün pişirme denemelerine başladık” diye konuştu.

Türkiye’nin ilk paketli un markası ve perakende pazarının önemli oyuncularından biri olan Söke Un’u Kasım ayı gibi halka açmayı hedeflediklerini de ifade eden Ulusoy; Aydın Söke ve Ankara Sincan’daki iki fabrikasıyla günde bin 400 ton üretim kapasitesi bulunan Söke Un’un enerji ihtiyacı için 2023 yılında yenilebilir enerji yatırımlarında bulunacağını da sözlerine ekledi.

Bir aile şirketi olarak kurulup, Aralık 2014 tarihinde halka arz olan Ulusoy Un için Söke Un’un satın alınmasıyla yeni bir dönemin başladığını da kaydederek “Her iki şirkette Türkiye’nin ilk ve ikinci 500 büyük sanayi şirketi arasında bulunuyor. Ayrıca Söke Un, perakende pazarının en önemli oyuncularından biri. Söke Un, Mediterra Capital Partners’a geçtiğinden beri takibimizde olan bir şirketti. İki aile şirketinin artık birlikte yürüyor olması kendi alanlarındaki gücü pekiştirecektir.” dedi.

Pandemiyle birlikte tarımın önem kazandığını da dile getiren Ulusoy, şöyle konuştu “Tarıma yapılacak yatırımların ne kadar önemli olduğunu pandemide gördük. Bu anlamda önümüzde bir fırsat var ve bunu değerlendirmek gerekiyor. Türkiye’de buğdayın fiyatı, geçtiğimiz seneye göre üç kat yükseldi. Bu da çiftçimizin lehine ve artan buğday üretiminden de bunu görebiliyoruz. Ama burada buğday fiyatı tek parametre olmamalı. Aynı zamanda verim artışını da sağlayabilmeliyiz. Türkiye, dünya un ihracatında lider ve diğer unlu mamuller kısmında da dünyanın önemli ihracatçı ülkeleri arasında yer alıyor. Tarıma yapacağımız yatırımların, ihracat gelirlerinin artmasına, ülke ekonomisinin gelişmesine ve cari açığın daralmasına vereceği katkıyı gözden kaçırmamamız gerekiyor.”

Bilindiği gibi 1963’den bu yana faaliyet gösteren Söke Un, baklavalık, böreklik, yufkalık, sert buğday, geleneksel gibi pek çok kalemin üretimini yapıyor. 2015 yılından beri İngiliz menşeli özel sermaye fonu Mediterra Capital Partners tarafından yönetilen ve tamamen iç pazara yönelik üretim yapan Söke Un, 11 Ocak 2022 tarihinde Türkiye’nin önde gelen gıda şirketlerinden Ulusoy Un tarafından satın alınmıştı.

(Toplam: 8, Bugün: 1 )