Apple, Avrupa Birliği’nin Büyük Teknoloji firmalarına yönelik düzenlemelerini içeren Dijital Marketler Yasası’na (DMA) uyum kapsamında, ana platformlarında büyük değişimler yapıyor.

Bu yeni yasalar kapsamında, Apple en mühim DMA uyum hamlelerinden birini deklare etti: Web dağıtımı.

Bunun anlamı, Apple uygulama geliştiricilerin iOS uygulamalarını iPhone ve iPad kullanıcılarına direkt geliştiricinin kendi web sitesinden dağıtma imkanı tanıyacak.

Buna ek olarak, geliştiriciler uygulamaları içinden dış sayfalara bağlantı verebilecek, bunu yaparken de Apple’ın indirim, promosyon ve öteki fırsatlara dair kurallarına uymak zorunda da kalmayacaklar. “Alternatif mağaza” oluşturmak isteyen firmalar de bu platformlarda kendi uygulamalarını dağıtabilecek.

Apple, AB politikasına uyum kapsamındaki bu yeni eklemeleri geçtiğimiz Salı günü “Avrupa Birliği’nde dağıtılan uygulamalar için daha çok seçenek” başlıklı bir güncellemeyle duyurdu.

AB içinde iOS’te uygulamaların dağıtımı tamamen değişecek

Apple, DMA’ya hazırlık çerçevesinde App Store’da yapacağı değişimleri ilk kez bu senenin başlarında duyurmuştu. Bu yeni AB düzenlemesi geçtiğimiz hafta uygulanmaya başladı ve “suyun başını tutan” büyük teknoloji şirketlerini çekirdek platformlarını üçüncü partilere açmalarını sağlamayı ve rekabeti artırmayı hedefliyor.

Apple DMA’ya uyum kapsamındaki değişimleri duyurdu sadece bunlardan en dikkat çekeni App Store değişimleri oldu. Apple artık iOS’te App Store üstünden uygulama dağıtımı mevzusunda tekel olamayacak. Şirket buna rakiplerin “alternatif pazar bölgeleri” açmalarına, kısaca App Store’a rakip çıkarmalarına izin vererek uydu. Böylece rakip firmalar da iOS cihazlar için uygulamaları dağıtabilecek. Buralarda uygulama yayınlayacak geliştiricilerin, Apple’ın App Store içerik kurallarına uymaları ya da Apple’ın App Store kâr paylaşımı modeline dahil olmaları gerekmiyor.

Sadece, yeni App Store kuralları da teknoloji piyasasından tepki aldı. Apple’ın DMA’dan esinlenen değişikliklerine gore, firmanın yeni kurallarını kabul eden geliştiriciler, bir milyon kurulumdan sonraki her ilk kurulum için “Temel Teknoloji Tutarı” adı altında 0.50 Euro (ortalama 17,5 TL) ücret alacak. Bu da geliştiricilerin Apple’a uygulamalarından herhangi bir kâr bile etmeden ilkin borçlanacağı anlamına geliyor.

Apple’ın söz mevzusu güncellemeleri doğru yönde atılmış bir adım olsa da, uygulamalarını bu şekilde dağıtmayı seçen geliştiricilere yönelik daha “zor” gereklilikler de bulunuyor.

Apple, uygulamalarını web sitelerinden sunan geliştiricilerin “Apple Developer Program”a, kısaca Apple Geliştirici Programı’na üye olmasını istiyor. Ek olarak Apple, geliştiricilerin “Apple Developer Program’da birbirini takip eden iki yıl ya da daha uzun süre süresince iyi durumda olmasını ve AB’de, iOS üstünde bundan önceki takvim senesinde bir milyon ilk senelik kurulum gerçekleştirmiş bir uygulamaya haiz olmalarını” istiyor. Apple ek olarak bu geliştiricilerin, uygulamalarla ilgili sahtekarlık yada yasa dışı davranışlar şeklinde ihtimaller içinde sorunlarla ilgili resmi makamların taleplerini yerine getirmek ve Apple ile yazışma halinde olmak şeklinde çoğu zaman uygulama dağıtıcılara özgü sorumlulukları üstlenmesini de istiyor.

Sadece ortada hâlâ mühim bir dezavantaj bulunuyor; direkt geliştiricinin internet sayfası vasıtasıyla dağıtılan uygulamalar gene de bu tartışmalı Temel Teknoloji Tutarına doğal olarak durumda.

Ve doğal ki, bir tek AB üyesi ülkelerdeki uygulama geliştiriciler bu yeni iOS uygulama dağıtım kurallarına doğal olarak. Geri kalan hepimiz Apple’ın resmi App Store’unu kullanmak zorunda.


Matt Binder’ın haberini Erinç Eröz Türkçeleştirdi