PARA ARAŞTIRMA/ AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR İl sınırları en garip kentlerden biridir Balıkesir. Kuzeyinde Marmara Denizi’ne, Kapıdağı Yarımadası ile bir puzzle parçası benzer biçimde uzanır. Bandırma İlçesi ile beraber Marmara’dan esen rüzgârlar Türkiye’nin en leziz zeytinlerinin yetişmesine vesile olur. Batısında ise Çanakkale’ye sarmalar ve aşağısında Ayvalık ve Akçay ile Ege Denizi ile buluşur. Doğusu ve güneyinde ise Bursa, Kütahya, Manisa ve İzmir’in verimli ovaları ile çevrilidir. Bursa–İzmir, dolayısıyla İstanbul–İzmir yolunun mühim bir kısmı bu il sınırlarından geçer. Gezinsel beldeleri, zeytini, her tür meyvesi, yolculara sunmuş olduğu tost ve ayranı, köftesi, çöp şişi, dahası zamanı ile ünlüdür. Coğrafi olarak Marmara Bölgesi’ni Ege Bölgesi ile kenetler. Şehir, son yıllarda endüstri yatırımlarıyla da dikkat çekmeye başladı. Yeni yapılmakta olan İstanbul-İzmir otoyolunun bölgeye yeni ve oldukca kuvvetli bir nefes getirmesi, sanayiden turizme her sektörde büyük değişikliklere yol açması umut ediliyor.

Osmanlı Devleti Süreci’nde bilhassa 17. ve 18. yüzyıllarda Balıkesir, Anadolu’nun en önde gelen üretim ve tecim kentlerinden biri olmuş. 1912 senesinde hizmete alınan Bandırma-İzmir Demiryolu ile İstanbul ve İzmir entegre hale gelmiş ve bu durum kentin ekonomisinin canlanmasını elde etmiş. Marmara ve Ege bölgelerini bağlayan kara ve demir yolları üstünde durak noktası olması, kentin gelişmesini destekleyen mühim etkenlerden biri olmuş. Dünden bugüne Balıkesir, yaşamış olduğu değişiklik ve artan nüfusuyla bölgenin mühim çekicilik merkezlerinden birisi konumunda.

SANAYİDE YOK YOK

Balıkesir hem tarımda hem de endüstri üretiminde önde gelen bir il. Besin ürünleri, yem imalatı, maden, ağaç ve orman ürünleri, kimya ve plastik metal ürünleri, makine ve teçhizat, elektrik-elektronik ve motorlu taşıt parçaları üretimi kentte yaygın olarak gerçekleştiriliyor. Endüstri üretimi; kuzeyde Bandırma ve çevresi, merkezde Altıeylül ve Karesi’de, batıda ise körfez ilçelerinde öne çıkıyor. Bandırma ve çevresinde et işleme, kümes hayvancılığı, yağ, öğütülmüş tahıl, yem, deri, kimyasal ürün ve mermer işlemesi; Altıeylül ve Karesi çevresinde, süt ürünleri, tekstil, ağaç ürünleri, mobilya, metal ürünler, elektrikli teçhizat, ziraat ve orman makineleri ile motorlu taşıt parçaları; körfezde ise zeytin ve zeytinyağı sektörü dikkat çekiyor. Meyve ve sebze işleme sektörü, tüm Balıkesir çapında oldukça gelişmiş. Dokumacılık, elektrikli ev aletleri, elektrik makineleri, kimya, orman ürünleri yapı malzemeleri ve hammadde ağırlıklı metal üretimi, son yıllarda gelişme gösteren endüstri kolları içinde yer ediniyor.

TARIM ALANINDA GELİŞİYOR

Tarımsal faaliyetler mevzusunda Balıkesir; merkez, körfez ve Marmara olarak üç alt bölgede değerlendiriliyor. İlin, sahil kesimi gezim, zeytincilik, bağcılık ve balıkçılıkla uğraşırken, iç kısımlarında kalan bölgelerde her tür tarımsal üretim yaygın olarak yapılıyor. İlde ek olarak hayvancılık, ormancılık ve madencilik alanlarında faaliyetler de yaygın. İl, endüstri ve tecim alanındaki atılımlarıyla da dikkat çekerken, ziraat alanında da giderek gelişiyor. Un, yem, zeytinyağı, pirina ve konserve üretimi, il genelinde yaygın olarak yapılıyor. Kereste, çimento, şeker, deri, kösele, tuğla, kiremit, makine ve teçhizat benzer biçimde endüstri kollarında da yatırımları sürüyor.

Balıkesir’in çeşitli endüstri kollarında üretim meydana getiren oldukca fazla işletme mevcut. Yetişmiş iş gücü, gelişmiş kara, hava ve deniz ulaşımı, varlıklı yeraltı ve yer üstü kaynakları, endüstri merkezlerine ve metropollere olan yakınlığı, her türlü nitelikli iş enerjisini barındırması ve buna benzer pek oldukca avantajıyla Balıkesir, sürdürülebilir yatırımlara ev sahipliği mevzusunda öne çıkıyor.

AKTARMA MERKEZİ OLARAK GÖRÜLÜYOR

İstanbul, Bursa ve İzmir benzer biçimde üç büyük endüstri merkezine yakın olmasının sağlamış olduğu avantaj, Balıkesir’i yeni projelerde oldukca mühim bir noktaya taşıdı. Gebze-Orhangazi-İzmir ve Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu projeleri il sınırları içinde birleşerek İzmir otoyoluna oluşturuyor. Otoyolların tamamlanması, ulaşım ve lojistik anlamında bölgeye mühim bir güç kattı. Şehir merkezinde yer edinen Gökköy Lojistik Merkezi, Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonları (BALO) projesinin en mühim toplanma ve aktarma merkezi olarak işlev görüyor.

Ulaşım ağında mühim görevler üstüne alan Bandırma ilçesi büyük ölçekli endüstri tesisleri, internasyonal limanı ve demiryolu bağlantısının sağlamış olduğu avantajlarla bölgenin endüstri merkezi durumunda. Endüstri sektörü yatırımlarının ivme kazanılmış olduğu Balıkesir’de, her yıl artan ihracat kapasitesi de dikkat çekiyor. Besin, maden, mermer, bileşik çuval, elektrikli vasıta, kimyasal madde benzer biçimde 50 çeşit ürün ihracat ağında yerini aldı. İlin madencilik ve taş ocakçılığı potansiyeli iyi değerlendirildiği takdirde bu alandaki konumu daha da güçlenecek. Mermer ve bor başta olmak suretiyle yeraltı kaynaklarını halen daha değerlendirilmeyi bekliyor.

GAYRİMENKUL DEĞERLENDİ

Ulaşım ağının gelişmesi, şehirde gayrimenkul fiyatlarının da artmasına yol açtı. İstanbul’dan Balıkesir’e hususi araçla üç saatte gidilebileceği benzer biçimde, İstanbul-İzmir Otoyol projesinin tamamlanmasıyla bu süre daha da kısaldı. Bandırma limanı, demiryolu ve karayolu bağlantıları yardımıyla Balıkesir’i adeta İstanbul’un bir ilçesi haline getiriyor. Bu anlamda bölgede yaşanmış olan endüstri hareketliliği son yıllarda daha da artış göstermiş. Bu hareketlilik gayrimenkul sektörünü de etkilerken, bilhassa endüstriyel gayrimenkul, doğrusu depo, ara koruncak alanındaki gereksinimler giderek artıyor.

Edremit-Akçay, Burhaniye-Ören, Gömeç, Ayvalık-Sarımsaklı, gelişim gösteren ilçelerden. Nitelikli göç ile beraber ticari hareketlilik geçmiş yıllara nazaran daha da fazlalaşmış. Bölgede ziraat vasfını yitirmiş arazi hareketliliği var. Yer altı maden zenginliklerine haiz Kepsut, Sındırgı, Dursunbey, Bigadiç ilçeleri dikkat çekiyor. Bu bölgeye yapılacak yatırımların şehre daha da hareketlilik kazandırılması amaçlanıyor.

VİLLALARA TALEP VAR

Türkiye Sinai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrimenkul Değerleme Anonim Şirketi Kurumsal Kalite ve İş Geliştirme Departmanı Yönetici Yardımcısı Gamze Ertaş Karcıoğlu, son yıllarda Balıkesir’e meydana getirilen yatırımların ve mega projelerin etkisiyle bölgenin kıymet artışı yaşadığını belirtirken, şehrin Ege-Marmara Denizi kıyısında bulunması sebebiyle de ön plana çıktığını söylüyor. “Megakentler kadar büyük olmayan, sadece büyük kent olma özelliği taşıyan Balıkesir, hem yaşamak hem de yatırım amaçlı konut almak için insanları cezbediyor” diyen Karcıoğlu, bilhassa Ayvalık, Edremit, Burhaniye ve Erdek ilçelerinin deniz turizmi, termal tesisleri, organik kaynakları, gezinsel bölgeleri ile yazın tercih edildiğini belirtiyor. Buralar ek olarak son yıllarda emeklilerin ve beyaz yakalıların yerleşme hayalini kurduğu bölgeler içinde olduğuna da dikkat çekiyor. Karcıoğlu, yazlık bölgelerde ve öteki kentsel alanlarda standart tarzlı projelerin yanı sıra değişik projelerin de ortaya çıktığını söylüyor. “Yazlık bölgelerde, daha oldukca villa seçimi, iki-üç kattan oluşan yapılar ve site seçimi yapılaşmalar ağırlık kazanırken merkezi ilçelerde, çoğu zaman orta gelir grubuna hitap eden 2+1 ya da 3+1 tipli konut projeleri karşımıza çıkıyor” diyen Karcıoğlu, Karesi ilçesi başta olmak suretiyle birçok bölgede kentsel dönüşüm çalışmalarının başladığını söylüyor. Orta gelir grubuna hitap eden yapıların yanında, Karesi ve Altıeylül’deki yenilenen bölgelerde üst gelir grubuna hitap eden lüks yapıların da inşa edildiğini belirtiyor.

Edremit ilçesinde Akçay başta olmak suretiyle, genel olarak yazlık amaçlı kullanılan Altınoluk, Narlı, Çamlıbel, Zeytinli ve Cumhuriyet mahalleleri ile Erdek ve Burhaniye kazasının batı kesiminin daha oldukca villa, iki-üç kattan oluşan yapılar ve yazlık siteler bulunuyor. Ayvalık kazasının merkezi ise hem yazın hem de kışın tercih ediliyor.

İLÇELERİN SEKTÖREL ÜSTÜNLÜKLERİ

* Merkez: Ziraat makineleri, çimento, bileşik, çuval, trafo, üreteç, un ve yem üretimi

* Körfez Bölgesi: Zeytinyağı ve sabun üretimi

* Bandırma: Beyaz et, gübre, kimyevi maddeler üretimi

* Manyas, Gönen, Susurluk ve merkez: Süt ve süt ürünleri

* Gönen: Dericilik

* Dursunbey: Orman ürünleri endüstri

* Bigadiç, Sındırgı: Madencilik

ZEYTİNYAĞININ BAŞKENTİ

Balıkesir’in en batısında, Ege Denizi kıyısında bulunan Türkiye’nin en mühim gezim merkezlerinden kabul edilen Ayvalık, senenin 12 ayı iç ve dış turizmin gözdesi oluyor. Eski evleri, zeytin ve zeytinyağı ürünüyle ünlenen ilçe, gastronomi turizmi ile de tescilleniyor…

Körfez ve İzmir havalimanlarına yakınlığı ile Ayvalık’ın havası, denizi, doğa parkları, gastronomi turizmi ve tescilli yapılarıyla öteki dinlence yörelerinden ayrışıyor. Balkanlar ağırlıklı olmak suretiyle yabancı ziyaretçileri ağırlayan bir dinlence merkezi konumunda bulunan ilçenin hedefi, Avrupa’dan Midilli’ye gelen turistin zamanının belli bir bölümünü Ayvalık’ta geçirmesi. İlçede 400’e yakın otel işletmesi bulunuyor. Zeytin ve zeytinyağı ürünüyle bir marka haline gelen Ayvalık, Girit mutfağı ile de adından söz ettiriyor. Ek olarak geçen yıl kasım ayında Türkiye Yelken Federasyonu (TYF), ILCA 1. Ayak Yarışları ve Ulusal Ekip seçmelerinin peşinden 24 Nisan’da da düzenlenen TYF Yelken Ligi 2. Ayak Yarışları’na ev sahipliği yapmış bulunuyor.

Bandırma Feribotu’nun Yenikapı içinde çalışmaya başlaması, Ayvalık-Balıkesir ve Balıkesir-Bursa arasındaki duble yol (bölünmüş yol) çalışmasının bitmesi şehre büyük yarar elde etmiş durumda. Balıkesir’e internasyonal bir havalimanının açılması da gezgin sayısında mühim bir artışa sebep oldu. İstanbul-İzmir Otoyolu’nun açılmasıyla İstanbul ile Ayvalık arasının karayoluyla uç buçuk saate inmiş olması ise ilçeye ulaşımı büyük seviyede kısaltmış bulunuyor.

AYVALIK’TA ESKİ BİNALARA TALEP ARTIYOR

Bilhassa Makedonya, Sırbistan, Romanya ve Bulgaristan’dan mühim seviyede yabancı gezgin ağırlamayı başaran, Şimal Ege’nin en mühim gezim destinasyonlarından Ayvalık’a yatırımcı akını sürüyor. Pandemi sonrasında zelzele korkusunun nüfusu iki katına çıkardığı bölgede hem konut turizmi hem de butik otel yatırımları katlanarak büyüyor. Yatırımcılar bilhassa şehrin sit alanı içinde yer edinen ve şehir dokusunun korunduğu eski binalara talip oluyorlar, bu binalar bilhassa talep görüyor. Binayı satın aldıktan sonrasında da tadilat ve restorasyon çalışmalarını yapmış olup otele çeviriyorlar.

DÖRT MEVSİM TURİZME İMKâN SAĞLAYAN İKLİM VE DOĞAYA SAHİP”

Mustafa Hakan ÖZELMACIKLI / Altın Emlak Genel Müdürü

Balıkesir, İstanbul, Bursa ve İzmir benzer biçimde metropollere yakınlığı ile ön plana çıkan bir kent. Bandırma Limanı ile Türkiye’deki tüm liman şehirlerine direkt ulaşım sağlanıyor. Bu durum Balıkesir’in Türkiye ile dünya pazarları içinde kavşak noktası görevi üstlenmesini sağlıyor. Kent, bilhassa İstanbul-İzmir otoyol projesi sonrasında artık oldukca daha kolay erişilebilir bir yer haline geldi. 291 km uzunluğunda kıyısı ile Marmara ve Ege Denizi’ne kıyılarının bulunması endüstriyel limanlara kolay erişim imkânı sağlıyor. Balıkesir, her sektörden yatırıma uygun geniş arazilerinin varlığının yanı sıra endüstri merkezlerine süratli ulaşım sağlıyor. Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar (BALO) projesinin yanı sıra, Gökköy Lojistik Merkezi ile ulusal ve internasyonal pazarlara kolay ulaşım imkânı kent için mühim. Bilhassa de Edremit ve merkez ilçe Altıeylül’de bulunan iki havalimanı, demiryolu ağları ile de birleşerek şehrin çehresini değiştirdi.

Hayvancılık üretimin yanı sıra organik tarımda yüksek potansiyele haiz. Bilhassa zeytin ve çeltik ilk sıralarda. Ziraat-sanayi entegrasyonu ile dört karma bir uzmanlık organize endüstri bölgesi bulunuyor. Dört mevsim turizme imkân elde eden iklim ve doğaya haiz. Gelişmiş kıyı turizmi, yat limanları ve projeleri, mavi bayraklı plajları, termal gezim merkezileri doğa parkları, Kuş Cenneti ve Kazdağı Ulusal Parkları, varlıklı ekosistem yapısı bu potansiyeli destekliyor. Nüfus yapısı açısından Balıkesir, çalışkan, genç ve dinamik nüfus yapısına haiz. Göç vermeyen hatta göç alan bir yapısı var. 2040 senesinde nüfusun 3 milyon 280 bin olması umut ediliyor.

AYVALIK’A YAPILAN VE YAPILMASI PLANLANAN PROJELER

* Aden Tepesi Projesi

* Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi

* Tostçular Çarşısı

* Mahalle Evleri

* Toplumsal Market

* Bekir Coşkun Şehir Kitaplığı

* Kırlangıç Fabrikasının Toplumsal Yaşama Kazandırılması

* Altınova Pazaryeri Projesi

* Dr. Fazıl Doğan Meydan Projesi

* Ayazma Projesi

REDSTONE’DAN BALIKESİR’DE COŞKULU AÇILIŞ

Türkiye’nin en genç en süratli büyüyen gayrimenkul franchise markası REDSTONE, açılışlarına tüm hızıyla devam ediyor. Tüm Türkiye’de olduğu benzer biçimde yurt haricinde da birçok franchise ofisi bulunan REDSTONE’un en yeni ofisi, geçtiğimiz hafta Balıkesir’de açıldı. Coşkulu bir açılışla kapılarını açan REDSTONE Misya Gayrimenkul, Brokerlar Arzu Aslan ve Mustafa Özyaman’ın ev sahipliğinde REDSTONE Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, REDSTONE ofisleri ve oldukca sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti. Açılış konuşmasını gerçekleştiren REDSTONE Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, “REDSTONE’un her yerde olduğu benzer biçimde Balıkesir’de de oldukca kuvvetli olacağına inancım tam. Beraber oldukca daha güzel işler başaracağımızı biliyorum. Misya Gayrimenkul ile artık Balıkesir’de de oldukca güçlüyüz. Hedefimiz olan tüm bölgelere artık hâkimiz. Açılışlarımız durmaksızın devam edecek. REDSTONE Misya Gayrimenkul ‘ün Brokerlarımıza ve Balıkesir’e hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

DENİZ VE TARİH BİR ARADA

Edremit’in manzarası, Ayvalık’ın plajları, Bandırma’nın Ulusal Parkı… Birbirinden varlıklı ilçeleri ve doğasıyla kendine fanatik bırakan Balıkesir, limanları ve şehrin içinde barındırdığı zamanı eserleriyle her yıl on binlerce turisti ağırlıyor.

BALIKESİR; Ege ve Marmara Denizi kıyılarındaki mavi bayraklı plajları, Kaz Dağları’nın tertemiz havası ve organik güzellikleriyle meşhur doğa parklarıyla hepimiz için değişik hazineler gizliyor. Antik dönemlerden beri kullanılan şifalı kaplıcalarıyla günümüzde de mühim bir sıhhat turizmi merkezi olan kent, haiz olduğu antik kentleriyle ise tarih ve kültür turlarının değişmez adresleri içinde yer ediniyor. Kent merkezinin yanı sıra Ayvalık, Edremit, Akçay ve Bandırma benzer biçimde gezinsel ilçelerinde de her yıl yüz binlerce insanı konuk eden Balıkesir; İstanbul benzer biçimde büyük şehirlerden her gün feribot seferiyle misafirlerini ağırlıyor. Edremit Körfezi manzaralı Kaz Dağları, tabiat yürüyüşlerinden tekne gezileriyle tenha adaları keşfetmeye, paha biçilmez zamanı eserlerin sergilendiği açık hava müzelerinden altın kumlu plajlara kadar Balıkesir’de görülecek onlarca lokasyon bulunuyor. Bu lokasyonlardan bazıları ise şöyleki;

AYVALIK

Ege Denizi kıyısında yer edinen ve bir tek Balıkesir’in değil, Türkiye’nin en sevilen gezinsel ilçelerinden kabul edilen Ayvalık; tertemiz plajları, el değmemiş organik güzellikleri ve zamanı hazineleri ile dinlence deneyimi sunuyor. Zamanı Rum evleri, Ayvalık Limanı, Badavut Plajı, Sarımsaklı Plajı, Duba Plajı ve Altınova Plajı ile görenleri kendine fanatik bırakıyor.

EDREMİT

Hem Kaz Dağları’nın yemyeşil manzaraları hem de mavinin her tonunun görülebileceği Ege Denizi ile çevrili Edremit, Balıkesir’in en güzel ilçelerinden biri. Oksijen seviyesi yüksek havasıyla senenin her mevsimi insanları kendine çeken ilçe; organik güzellikleri, şifalı kaplıcaları, büyüleyici şelaleleri, donanımlı kamp alanları ve plajlarıyla unutulmaz bir seyahat deneyimi sunuyor.

BANDIRMA

Şehrin en büyük üçüncü ilçesi konumunda bulunan Bandırma, büyük bir limana haiz. Her gün İstanbul’dan feribot seferlerinin düzenlenmiş olduğu ilçede, hem organik güzellikleri hem de zamanı hazineleri için ziyaret ediliyor. Türkiye’nin en büyük ulusal parklarından kabul edilen Manyas Gölü Kuş Cenneti Ulusal Parkı’na ev sahipliği meydana getiren Bandırma’da her mevsim düzenlenen tabiat yürüyüşleri ve kuş gözlem turları, turistler tarafınca oldukca seviliyor. Bandırma Arkeoloji Müzesi ve Son Kurşun Anıtı, Bandırma’da ne olursa olsun görülmesi gerekilen yerlerin başlangıcında geliyor.

ERDEK

Kapıdağ Yarımadası’nın ortasında yer edinen yemyeşil Erdek ilçesi, tabiat ile baş başa süre geçirmek için tercih ediliyor. Doğaya uygun tasarlanmış bungalov oteller, kamp alanları, kilometrelerce uzanan yürüyüş yolları ve deniz manzaralı mesire alanlarıyla bilhassa bahar ve yazları oldukca hareketli olan Erdek’te, meşhur Çuğra Plajı, Kurbağalı Plajı, Düzler Halk Plajı, Tanaşa Plajı, Erdek Plajı ve büyüleyici Paflima Koyu’nun kristal berraklığındaki surları da yazları yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

ALTINOLUK

Balıkesir merkezine 90 kilometre uzaklıkta yer edinen Altınoluk, yemyeşil ormanların masmavi denizle karıştığı görkemli bir konumda yer ediniyor. Alp Dağları’ndan sonrasında dünyanın oksijen seviyesi yüksek ikinci yeri olan Kaz Dağları’nın sardığı Altınoluk’un havası, vücudu yenileyen ve rahatlatan bir özelliğe haiz. Kuzeyinde Kaz Dağları, güneyinde ise Ege Denizi ile çevrili belde, mitolojik hikâyelerde ışıklar sahili olarak tanımlanıyor.

BURHANİYE

Tertemiz havası, Pelitköy plajları ve Burhaniye Ören Yeri’nin çam ormanlarıyla sarılı gizli saklı koylarıyla keyifli bir seyahat sunan ilçenin zamanı, antik dönemlere kadar uzanıyor. Zeytin ve zeytinyağı ürünleri açısından oldukca varlıklı. Adramytteion Antik Kenti, Cilalı Taş Devri’nden kalma kaya sunakları, Bizimköy Etnografya Galerisi ve Kuva-yi Milliye Kültür Müzesi, gezilecek yerlerin başlangıcında geliyor.

DİĞER TURİSTİK BÖLGELER VE NOKTALAR

* Gönen kaplıcaları

* Kuva-yi Milliye Müzesi

* Manastır Plajı

* Şeytan Sofrası

* Agios Yannis Kilisesi

* Antandros Antik Kenti

* Kaz Dağları

* Kyzikos Antik Kenti

* Koca Saat

* Kozak Yaylası

* Manyas Gölü

* Hisaralan Kaplıcası

* Yazören Mağarası

* Cunda Adası

* Kapıdağı Yarımadası

* Zağnos Paşa Camii ve Külliyesi

* Yıldırım Camii Külliyesi

BALIKESİR’DEKİ LİMANLAR

* Çelebi Bandırma Limanı

* Marmara Adası Limanı

* Ayvalık Limanı

* Burhaniye Limanı

* Ayvalık Feribot İskelesi

* Edremit Limanı

* Erdek Limanı