Evde bitki yetiştirmeyi tercih edenlerin gülden sonra belki de en çok tercih ettikleri çiçekler arasında yer alan karanfili bugün mercimek altına alıyor, karanfil nasıl yetiştirilir, evde karanfil bakımı nasıl yapılır adım adım anlatalım diyoruz.

Eğer ilk kez karanfil yetiştirecekseniz ya da size bir saksı karanfil hediye edildiyse ve onunla ne yapacağınızı tam olarak bilemiyorsanız aşağıdaki dört temel adımı takip ederek evde kolayca karanfil yetiştirmeye başlayabilirsiniz.

Çiçek severlerin, evinde saksılar dolusu çiçek bulunan herkesin karanfil yetiştirmekle ilgili bilmesi gereken tüm detaylar hemen aşağıda.

Karanfil nasıl yetiştirilir?

karanfil-nasil-yetistirilir-shutter-2

Evde karanfil yetiştirmek düşünülenin aksine çok da zor değil. Ancak dikkat etmeniz gereken önemli adımlar var tabii ki. Tohumdan ekimini yapacaksanız daha uzun süre beklemeniz gerektiğini bilmelisiniz örneğin, fide olarak alıp o şekilde büyütecekseniz onu mutlaka uygun bir saksıya geçirmeniz gerektiğini unutmamalı, asit dengesi bulunan verimli topraklar kullanmalı, daha da önemlisi karanfil çiçeğinizi evde nerelerde konumlandıracağınızı, ne sıklıkla su vereceğinizi, kısacası karanfil bakımını nasıl yapacağınızı bilmelisiniz. Gelin 4 ana başlıkta bu adımları tek tek inceleyelim şimdi.

1. adım: Toprak, saksı, tohum ya da fide seçimi

karanfil-nasil-yetistirilir-shutter-4

Yukarıda da söylediğimiz gibi karanfili fide halinde alabileceğiniz gibi tohumdan alarak da yetiştirebilirsiniz. Tohumdan yetiştirdiğinizde filizlenene dek küçük bir saksı kullanmalı, sonrasında ise görece daha büyük, orta boy bir saksıya onu taşımalısınız. Bu noktada asıl dikkat etmeniz gereken nokta verimli tohumlar ya da fideler temin etmenizdir. Onları da güvenilir çiçekçilerden, yapı marketlerin bitki reyonlarından ya da online alışveriş sitelerinden temin edebilirsiniz.

Gelelim toprak ve saksı seçimine. Toprak konusunda çok uğraştırıcı olmayan bitkilerden biri olan karanfil, aslında birçok toprak türünde yetişebilir. Ancak ondan maksimum verimi almak için organik maddeler bakımından zengin humuslu toprakları tercih etmeniz önerilir.

Saksı seçimine gelince, karanfil yetiştirmek için saksı seçerken saksının alt kısmında drenaj delikleri bulunduğundan emin olmanız önemli. Aksi halde fazla sulama yaptığınızda köklerde hızlıca çürümeler oluşacaktır, aman dikkat.

2. adım: Dikim/ekim

karanfil-nasil-yetistirilir-shutter-5

Bitkinizi tohumdan yetiştirecekseniz saksının dörtte üçlük bir kısmını toprakla güzelce doldurduktan sonra üzerine tohumları koyabilir, ardından üzerine bir miktar daha toprak atıp can suyunu verebilirsiniz. Üst kısma koyduğunuz toprağın üzerine çok bastırmamaya özen göstermeniz önemli.

Eğer karanfil fideleri temin ettiyseniz onları da yine aynı şekilde dikmeli ancak fideyi bulunduğu kaptan saksıya aktarırken köklerinin zedelenmediğinden de emin olmalısınız. Ekim-dikim işlemlerinin ardından her zaman olduğu gibi yine can suyu adını verdiğimiz ilk suyunu vermelisiniz tabii.

3. adım: Sulama

karanfil-nasil-yetistirilir-shutter-1

Çiçeğimizi tohum ya da fide olarak aldık, doğru malzemeleri kullandık ve ekimini tamamladık. Bitti mi? Asla. Bundan sonrasında sulamasına ve bulunduğu ortamın sıcaklığına, konumuna dikkat etmeniz gerekiyor. İlk aşama olarak sulamadan söz edelim: Karanfil çok sulama gerektiren bir bitki değil. Bu sebeple onu ne zaman sulamanız gerektiğini iyi belirlemeli, toprağının kuruduğundan emin olmalısınız. Eğer toprağı nemli ise bir süre daha sulama yapmadan devam edebilirsiniz. Tamamen kuruduğunda ise az miktarda sulayarak hafif bir nemlilik kazandırmanız yeterli olacaktır. Bunun için her bitkide olduğu gibi karanfilin toprağına hızlı bir parmak testi yapmanız yeterli olacaktır. İşaret parmağınızı bitkinin toprağına batırıp çıkarın. Eğer parmağınız nemli çıkıyorsa sulamayı erteleyin. Tamamen kuru çıkıyorsa bir miktar sulayarak toprağı nemlendirin.

Eğer saksının altında su biriktiyse bu, fazla sulama yaptığınızı gösterir. O suyu hemen saksıdan uzaklaştırın ve çiçeğinizi bir süre asla sulamayın. Fazla su, bitki köklerinde çürümelere sebep olabilir, unutmayın.

Son olarak bitkinin toprağını sulamanın yanında dilerseniz ara ara sprey ağızlı bir şişeyle bitkinin yapraklarına da su püskürtebileceğinizi hatırlatalım. Bu, hem bitkiye canlılık verir hem de üzerinde biriken toz ve kirleri kolayca temizlemenizi sağlar. Özellikle ev içinde baktığınız karanfiller için bunu uygulayabilirsiniz, aklınızda bulunsun.

4. adım: Konumlandırma

karanfil-nasil-yetistirilir-shutter-3

“Onu evde nereye koyabilirim?” diyenleri ise hemen böyle alalım ve karanfil için uygun koşulları anlatalım: Karanfil bol güneş almayı seven bir bitki. Dolayısıyla onu evinizde mümkün olan en açık, en çok güneş gören alanlara koymalısınız. Şiddetli rüzgarlardan ise mutlaka korumalısınız. 15 ila 25 santigrat derecelerde verimli bir şekilde yetişebilen karanfil aslında kış aylarında -30 santigrat derecelere kadar dayanabiliyor, ancak oldukça verimsiz bir hal alıyor. Bu sebeple mümkünse kış aylarında da en az 9-10 santigrat derecelerde olması öneriliyor.

Yalnız dikkat, karanfil aşırı soğukları sevmediği gibi aşırı sıcakları da pek sevmiyor. Bu sebeple bitkinizi yaz aylarında aşırı sıcaklardan korumanız, 20-25 santigrat derecelerde konumlandırmanız, gerekirse gölge alanlara taşımanız da önemli. Aksi halde yine bitkinin verimliliği düşecek, çiçekleri boynunu bükecektir, bizden uyarması.

Şimdiden emeklerinize sağlık!