PARA ARAŞTIRMA/ AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR Yaşam biçimleri, dinlence anlayışları, ev seçimleri derken artık günümüz dünyasında bizlere kıymetli gelen pek oldukca şey değişime uğramaya başladı. Bunlardan biri de heybetli evler, içindeki pahalı mobilyalar, beş yıldızlı tatiller… Kim bilir yaşadığımız koronavirüs bizlere gösterdi ki, minimal yaşam ve sakin bir yaşam, hepimiz için öncelikli hale geldi. Doğayı ve özgürlüğü daha oldukca benimsemiş kişilerin keyif alacağı trendler artmaya başladı. Bunlardan biri de minimal yaşam tarzına uygun olan tiny house‘lar ve karavanlar… Yalnız bir tek kütük ev deyip geçmek doğru olmaz bu ufak evlere… Şundan dolayı bu evlerinde zaman içinde dış görünüşleri ve tarzları değişmeye başladı. Sahillerde, orman içlerinde, bahçeli arazi üstünde sık sık görmeye alışık olduğumuz bu evler, giderek daha da yaygınlaşmaya başladı. Yalnız tiny house’lar değil, karavan pazarı da aynı şekilde.

Biz geçmiş dönemlerde mecmua sayfalarımızda sıkça tiny house ve karavan pazarı şeklinde minimal yaşamları işlesek de pazara yeni giren ve yeni modellerini sergileyen pek oldukca şirket oluyor. Mesela; uzay kapsülü tiny house’lar, kubbeli (dome) yapılar sektörde çığır açarken bir taraftan da motosiklet üstüne yapılmış karavanlar şimdilerde oldukca popüler. Fiyatlar ise düzgüsel bir konuta gore uygun. Küresel pazarı araştıran bir şirket olan Global Market Insight’ın açıklamış olduğu verilere gore; 2022’de 20 milyar doları aşan karavan pazarının 2032’ye kadar 30 milyar doları geçmesi umut ediliyor. Tiny house pazarına dair ise net rakamlar yok. Bir çok inşaat şirketi bünyesinde meydana getirilen bu yapılar, konut sektörü içinde değerlendiriliyor.

KUBBE GÖRÜNÜMÜ ÇOK MODA

Bursa’nın Mudanya ilçesinde üretim icra eden Roomia House, alışılmışın haricinde ve daha oldukca kubbe görünümüne haiz tiny house’lar üretiyor. Bu biçim yapılara ise sektörde dome yapılar deniyor. Konik yapılara haiz olan bu evler, demonte modüler sistem ile geliştirilmiş. Kurulumu oldukça kolay ve ağırlıkları 3,5-4 ton. Dome modelinin öteki tiny house’lardan farkı, lüks glamping (kubbeli) çadır görünümünde ve lüks bir otel odasında bulunabilecek her şeye haiz olması. Roomia House Satış Sorumlusu Adem Gündoğdu, “Dome modelleri, tabiat ile iç içe yaşamak isteyenlerin tercihi oluyor. Ormanlık alanlarda kullanılıyor. Isı izolasyonu 12 ay yaşamak için uygun. Hem yerden ısıtması hem de klima kullanıldığı için kullanıcılar rahat ediyor. -40’tan +60 dereceye kadar yalıtım sağlıyor. Yapılarımız genel anlamda 30 metrekare büyüklüğe haiz” derken, üretimin yedi gün sürdüğünü söylüyor. Dome yapılarda kurulum, modüler sisteme haiz olduğundan bir buçuk-iki günde gerçekleşiyor. Evlerde fiyatlar maliyetine gore değişim gösterirken anahtar teslim metrekaresi bin 700 dolar, 30 metrekaresi ise 51 bin dolar olarak belirlenmiş. Bu şekilde bir tiny house modeline haiz olmak için averaj 1.5 milyon lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Gündoğdu; seri üretim olarak bu biçim evleri yapmak istediklerinde bir ayda 10 tane inşa edebileceklerini söylerken, daha oldukca butik üretim olarak emek harcamayı tercih ettiklerinin altını çiziyor.

Ürünlerin garantisi beş yıl. Araç-gereç olarak gürgen ağacı kullanılıyor. Suya ve neme karşı şirket yüzde 100 güvence verirken, ürünün en dış yüzeyinde dört mevsim şartlarına uyan kompozit paneller kullanılıyor. Gündoğdu, alıcıların daha oldukca otel konseptinde tesisler açmak için toplu alımlar yaptığını ve yurtdışından oldukca fazla talep aldıklarını vurguluyor. “Suudi Arabistan, Irak, İsveç şeklinde yerlerde etken devam eden projelerimiz mevcut. Sadece tesis açmak isteyen alan kişi kitlemiz daha çok. Eğer evlerimizi yakından deneyimlemek isterlerse, Sapanca’da, İğneada’da, İzmir Gümüldür’de otel projelerimiz var” diyen Gündoğdu, bilhassa Suudi Arabistan’da etken yaptıkları 20 şantiyenin devam ettiğini belirtiyor.

ÇEŞME OVACIK’TA ARSA HİZMETİ

Walking Tiny House, bir buçuk senedir piyasada etkinlik gösteren, 1+1, 2+1 alternatifleriyle kendini ayrıştırmış bir şirket. İzmir Kemalpaşa’da 3 bin metrekare alan üstüne kurulu fabrikasında üretim yapıyor. Şu anda dört değişik ev tipi modeli bulunuyor. Evler; Violet, Violet 2, Lupın, Yucca olarak isimlendirilmiş. En büyük avantajları ise seri üretim yapmaları. Bir ayda 20 tane tiny house inşa edebiliyorlar. Düzgüsel şartlarda öteki firmaların 60 ile 90 gün içinde teslim ettikleri evleri, şirket yedi gün içinde teslim ediyor. Tiny house’ların büyüklükleri 20 ile 32 metrekare içinde değişiyor. Walking Tiny House Proje Satış Sorumlusu Nazlı İnal; “Dış cephede karbon kompozit kullanıyoruz. Bu yüzden de yaz-kış kullanıma uygun. Gene dış kaplamada termo ağaç (fırınlanmış ağaç) dediğimiz ürünü monte ediyoruz. Aldığımız tüm ürünler euro üstünden olduğundan satışlarımız da euro cinsinden oluyor” diyerek evlerin fiyatlarının 16 bin 900 euro ile 35 bin euro bandında bulunduğunu söylüyor.

Firmanın İzmir Çeşme Ovacık’ta kendilerine ilişik bir projesi bulunuyor. Burayı tiny house köyü olarak isimlendirmişler. Bölgede hem evlerini satıyorlar hem de parsel kiralaması hizmeti veriyorlar. Dokuz dönümlük olan arsada her tiny house başına 135 metrekare düşüyor. Alıcı eğer tiny house alıp koyacak bir yeri yoksa firmadan senelik bazda kiralama yapabiliyor. Toplamda 33 hanenin yer almış olduğu köyde, yüzme havuzu, çocuk alanı, koşu parkı, güvenliği ve daha pek oldukca altyapı seçeneği mevcut. Satışı meydana getirilen evden ilk bir senelik kesinti bedeli alınmıyor. Öteki yıllarda ise senelik 6 bin euro tutarı bulunuyor. Firmanın Çeşme’de kendilerine ilişik birkaç arsası daha bulunuyor. Tiny house’ların iki yıl garantisi bulunuyor. İstenirse seri üretim haricinde butik hizmet de verilebiliyor. İnal, “Yabancı satışlarımız oldukça iyi gidiyor. 30 ve 50 yaş aralığının bu tip evlere olan talebi yüksek. Bayilik anlamında da görüşmelerimiz devam ediyor. Minimum bizim ürünlerimizden üç tane sergileyebileceği 500 metrekarelik bir alan talep ediyoruz” diyerek bayilik şartlarını belirtiyor.

UZAY KAPSÜLÜ TINY HOUSE

14 yıldan bu yana Ankara’da mobilya üreticiliği icra eden, son bir senedir ise tiny house sektörüne adım atan Muttiny House, değişik modeller ortaya çıkıyor. Teknolojiye, tasarıma ve uzay bilimine verilen değerle ortaya çıkarılan evler, space kapsül, kısaca uzay kapsülü olarak geçiyor. Dış cephesi alüminyum kaplama olan ürün, 11 ton ağırlığında. Muttiny Free House İstanbul Mağaza Müdürü Halil Haliloğlu, “Tasarımı uzay kapsülüne benzeyen, akıllı sistemle donatılmış, camları tamperli, yerden ısıtmalı şeklinde pek oldukca sistem mevcut. Telefona uygulamayı indiriyorsunuz, ne kadar uzakta olursanız olun perdeleri ve ışıkları açabiliyorsunuz” diyor ve en pahalı tiny house ürününün 85 bin euro bulunduğunu söylüyor. Eğer boş bir paket, kısaca akıllı sistemi olmayan bir ürün tercih edilirse onun da fiyatı 49 bin euro bandında seyrediyor. Firmada toplam 15 değişik tiny house modeli mevcut. Fakat en oldukca öne çıkmış olduğu modelleri space kapsülleri oluyor. “Daha oldukca sahil kenarında, yazlık ve dağlık alanda arsası olanlar tercih ediyor. Bilhassa işletme oluşturmak isteyenler, toplu alım yapıyor. Suudi Arabistan’dan oldukca fazla talep alıyoruz. Fiyatlarımız maliyetlerden dolayı euro cinsinden” diye konuşan Haliloğlu, kapsülü üretme süresinin üç ay bulunduğunu söylüyor.

Firmanın Ankara’daki fabrikası 3 bin metrekare alana haiz. Aynı anda 20’den fazla üretim gerçekleştirebiliyor. Normalde tiny house’larda olan iki senelik güvence, Muttiny House firmasında dört yıl olarak belirlenmiş. Haliloğlu, “Çatalca’da bulunan Greenlife şirketi ile bayilik anlaşması yaptık. Ürünlerimizi kendilerinin arsasına yerleştirdik. Hem bizim ürünlerimiz hem de arsa satışı bir arada yapılıyor. İstanbul bölgesinde bir tek bu şirket ile anlaşmaya vardık. Doğal başka firmalar ile de görüşmelerimiz sürüyor. Miami, Balkan ülkeleri, Avrupa ülkeleri, Belçika ve Hollanda şeklinde yerlerden talepler var” diyerek ürettikleri ürüne olan ilgiyi vurguluyor.

DÜĞÜN EVİ OLARAK KULLANILIYOR

Ahşap ev gruplarında profesyonelleşen ve 15 senedir etkinlik gösteren, son iki senedir da tiny house sektörüne adım atan Kübra Tiny House, yılda 60-70’e yakın tiny house üretiyor. Kübra Tiny House Genel Müdürü Fatih Ölmez, “Depremlerden sonrasında insanoğlu günlük yaşamlarını bu biçim evlerde geçirmeyi istiyor. Tiny house’lar piyasada maliyetleri oldukça yüksek. Bu biçim evler bayındır gerektirmediği için şimdiki gençler düğün evi olarak bile kullanabiliyor. İlk duyduğumda şaşırmıştım. Şimdi ise sıkça duyuyorum” diyor ve inşaat sektöründe etkinlik gösteren pek oldukca firmanın tiny house işine de girdiğini konu alıyor.

Ölmez’e gore, bungalov seçimi evlere olan talepler azalmış. “Hatta alıcılar daha oldukca gezim amaçlı tesis açmak için kullanıyor” diyor. Firmada tiny house tutarları 980 bin liradan başlıyor ve 1 milyon 200 bin liraya kadar çıkıyor. Teslim süreçleri genel anlamda averaj bir-üç ay içinde seyrediyor. Maliyetlerdeki artışların devamlı fiyatlara yansıdığına dikkat çeken Ölmez, üç ay ilkin 480 bin liradaki tiny house’ın belirli aralıklarla oluşan zamlarla 1 milyonları bulduğunu konu alıyor. Şirket şu anda bir tek iç pazara hizmet veriyor. Yurtdışında herhangi bir lokasyona ihracatı mevcut değil. Ürünlerin ise iki yıl garantisi bulunuyor. Teslim alınan ürün, çekici eşliğinde istenilen arsa ya da tarla üstüne firmanın servisi tarafınca koyulabiliyor. Ölmez, ürünleri üretirken hammaddesi olan ahşabın kalitesine oldukca ehemmiyet verdiğini söylüyor. Bu yüzden kullandıkları ağacın ladin ağacı bulunduğunu ve Ukrayna’dan temin ettiklerini söylüyor. Ladin, çam grubu sınıfında olan dayanıklı bir ağaç tipi. Ölmez, yerli ladinde üreme ve böceklenme olduğundan ithal ladin kullanmayı tercih ettiklerini belirtiyor.

YURTDIŞINA BAYİLİK VERİYORLAR

Minimal ve sakin yaşam denilince akla bir tek tiny house’lar değil, karavanlar da geliyor. Bir buçuk senedir etken satış icra eden ve öncesinde iki senelik bir Ar-Ge süreci yaşayan Jaggervan, alüminyumdan ürettiği karavan ile off-road kullanıcılarının dikkatini çeken bir şirket. Bursa’da fabrikası bulunan şirket yüzde 100 yerli. Toplamda beş karavan modeli bulunuyor. Bunların dördü çekme karavan, biri ise pikap üstü karavan modelinde. Şirket kurulduğunda ilk olarak pikap üstü karavan ile başlamış, sonrasında ise dört model ile birlikte çeşitlerini büyütmüş. Jaggervan Satış ve Pazarlama Direktörü Özgür Aslan, karavanların mühendisler tarafınca tasarlandığını ve üretildiğini söylüyor. Şirket karavanlarını alüminyum malzemeden üretiyor. Pikap modellerinin ağırlığı toplam 680 kilo. İçeriğinde hela, güneş panelleri, akü şeklinde pek oldukca alan bulunuyor. Pikap türü karavanlarda plakaya gerek duyulmuyor. “Çekmeli karavanlarımızın tamamı oldukca hafifçe kilolarda değil. İki modelimiz 750 kilogramın altında. 1.6 araçlarla çekilebilecek rahatlıkta. Büyük modellerde de 2 bin motor ve 150 beygirlik bir araca ihtiyacınız var. Büyük olan karavanımızın kilosu ise bin 650” şeklinde izahat icra eden Aslan, en düşük karavanda anahtar teslim fiyatı 10 bin euro, en büyüğünde ise 33 bin euro bulunduğunu belirtiyor. Karavanların muhteviyatında bulunan buzdolabı ve ısıtıcı şeklinde ürünlerin tamamı Avrupa’dan temin ediliyor. Firmanın şirket sloganı ise ‘Maceraya İlk Adım Karavanı’. Aslan, bilhassa ilk karavanını alacakların markası olarak öne çıktıklarını konu alıyor. Ek olarak bayilik ağları ve karavan trenleri hakkında ise Aslan, şunları söylüyor:

“Pikap karavan modelleri ABD’da oldukca yaygın. Türkiye’de ise son üç-dört senedir parlamaya başladı. Yurtdışında talep oldukca fazla. Suudi Arabistan ve Katar şeklinde yerlerden bayilik isteyen oldukca fazla. Dubai’den direkt distribütörlük isteyenler var. Almanya, Norveç, Hollanda, Avusturya, İsveç ve Çek Cumhuriyeti’ne bayilikler verdik. Türkiye’de bayilik vermiyoruz. Kendimiz tek elden yürütmeyi tercih ediyoruz. Bayilerimizde ne olursa olsun kendi içinde servisinin olmasını koşul koyuyoruz.”

MOTOSİKLETİ KARAVANA ÇEVİRDİLER

Kamu ve hususi sektöre, 11 yıldan bu yana şase altyapısı üstüne hususi amaçlı kullanılan makine üretimleri icra eden Turtoy Karavan, pandemiden sonrasında karavan sektörünün gelişmeye başladığını görmüş ve üç yıl ilkin bu sektöre giriş yapmışlar. Üstelik ürettikleri ürünlerin yüzde 90’ı fiberglass (bir plastik türü). Bu plastik türü genel anlamda Avrupa’da pek fazla tercih edilmiyor. Sebebi ise oldukca fazla uğraş gerektirmesi. Bu yüzden Turtoy Karavan Genel Müdürü Harun Can, Avrupa’da fiberglass ürünlerin altın değerinde bulunduğunu vurguluyor. Firmanın şu anda iki pikap üstü, üç modelde de çekme karavan ürünü bulunuyor. Dünyanın ilk ‘motosikleti karavan icra eden şirket’sı olduklarını söyleyen ve bu mevzuda iddialı olan Can, Katar’a, Norveç’e, Polonya’ya ve Çek Cumhuriyeti şeklinde ülkelere ihracat yaptıklarının altını çiziyor. Motosikletin çekme gücüne haiz olduğu karavanlar, şahıs sayısına gore farklılık gösteriyor. Firmanın tüm giderleri yabancı para üstünden olduğundan, ürünlerdeki fiyatlar da euro üstünden satışa sunuluyor. En ufak (bir kişilik) çekme karavan modelinde fiyat 105 bin liradan başlıyor, xl modeline gore 350 bin lira + KDV’ye kadar çıkıyor. En ufak karavanın ağırlığı ise 160 kilogram. Pikap üstü modellerde ise fiyatlar daha yüksek. Banyolu ve banyosuz olarak iki değişik segmente ayrılmış durumda. Banyoluda averaj fiyat 850 bin lira + KDV, banyosuzda ise 780 bin lira + KDV. Pikap modellerde beş kişiye kadar konaklanabiliyor. Karavan seçerken muhakkak ihtiyaca gore tercihlerin belirlenmesi icap ettiğini vurgulayan Can, Youtube şeklinde platformlardan ne olursa olsun bu biçim yaşantıları olan kişileri izlemelerini tavsiye ediyor. Ek olarak öteki firmalara gore daha ufak üretim yaptıklarını ve bunun zor bulunduğunu belirtirken, “Ufak karavan ise ucuz olmak zorunda değil. Ufak bir şey üretmek daha zor” bulunduğunu ifade ediyor.

Şirket, Almanya ile yurtdışını bayiliğini imzalamış durumda. Dubai için ise görüşmeler devam ediyor. Türkiye içinde kendileri koordine olmak için bayilik vermeyi düşünmüyor. Daha oldukca yurtdışına odaklanmış durumdalar. Satış sonrası kaliteli bir hizmet vermek Turtoy Karavan için öncelik oluyor. Ürünlerin iki yıl garantisi var. Fakat onun haricindeki lüzumlu tüm desteği sağlıyorlar. Can, yurtdışından Arap ülkeleri, Avrupa ve İskandinav ülkelerinden oldukca fazla talep aldıklarını söylüyor. Yakındığı bir öteki mevzu ise karavan sektöründeki denetimlerin azca olması. Can, “Türkiye karavan sektöründe oldukca yol kat etti. Sadece 750 kilogram diyerek bin kiloya karavanlar satılıyor. Bu yanlış. Trafik polisleri karavanları iyi mi denetlemesi icap ettiğini bilmiyor. Üreticiler ve kullananların ortak bir platform kurarak standartları belirlemesi gerekiyor” diyerek fikirlerini beyan ediyor.

Oğuz UYSAL / Uysal Firmalar Grubu CEO’su, Q2 Tiny House

“Yılda 100 sipariş çıkarak bir büyüklüğe sahibiz”

Biz inşaat sektöründe etkinlik gösteren 30 senelik bir firmayız. Konteyner ve prefabrik işi yapıyoruz. Merkezimiz Aksaray Organize Endüstri Bölgesi’nde içeriyor. 6 bin metrekaresi kapalı, 6 bin metrekaresi açık alandayız. Ikimiz de sektördeki talebi görünce tiny house pazarına girmek istedik. Sekiz-dokuz ay süresince Ar-Ge çalışmalarımız oldu. Yılda 100 sipariş çıkarak bir büyüklüğe sahibiz. Tiny house’larda anahtar teslim fiyatlarımız 900 bin ile 1 milyon 100 bin lira arası değişiyor. Dış cephede birinci derslik araç-gereç kullanıyoruz. 10 yıl süresince da alıcımıza güvence veriyoruz. Çelik aksamını fabrikada kendimiz üretiyoruz. Tiny house furyasının oldukca seneler devam edeceğini düşünüyoruz.

Doğukan SÖZER / Mertech Alan kişi Yöneticisi

“Döşemelerin altında kalan elektrik, karavanın en mühim unsurudur”

Karavanın modeli kadar içindeki elektrik sistemi de oldukca mühim. Aküyü bir bomba şeklinde düşünebilirsiniz. Bunun üstünde gezi ediyorsunuz. Dolayısıyla karavanın görünmeyen arka planı dediğimiz, döşemelerin altında kalan elektrik, karavanın en mühim unsurudur. Ikimiz de şirket olarak alıcıların güvenli bir gezi yapmaları için elimizden geleni yapıyoruz. Akünün uzun gitmesi, kişinin kullanımına bağlı. Karavan içindeki gereksinimleri sıkça kullanıyoruz. Bir karavanda standart araç-gereç ile 12.8 Watt 200 amperlik bir aküyle kendini altı-yedi saat süresince şarj almadan yetebilir. Şimdilerde akıllı ve dokunmatik sistemlerle döşenmiş karavanlar çıkmaya başladı. Alıcılar dokunmatik olursa o ürünün akıllı olacağını sanıyorlar. Hayır, bu değil. Tam tersi, bir karavana girince ‘merhaba’ derseniz ve ışıklar yanarsa o akıllı oluyor. Düğme durumunda bir şey koyarsanız o akıllı olmaz. Bizim işimiz akıllı karavan yönetim sistemleri ve akıllı kamp yönetim sistemleri. Ürünlerimizi Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri şeklinde ülkelere ihraç ediyoruz.

Bekir Tansu YAMANER / Vagus Karavan Şirket Sahibi

“Kimisi ev olarak alıyor, kimisi keyif yapmak için”

Biz İzmir Foça’da hizmet veriyoruz. Üretimimiz de gene aynı şekilde burada yapılıyor. Daha oldukca vasıta içi dizayn hizmeti veriyoruz. Kişiye hususi butik bir emek harcama. Araçların modelleri bizim için pek fark etmiyor. Ürünlerde fiyatlar, dizayn ettiğimiz araca gore değişiyor. Hazırda bir ürün koymadığın için net bir fiyat paketim yok. Sadece 100 bin liradan başlıyor, 1 milyona kadar bile çıkabiliyor. Talepler daha oldukca yerli müşterilerimizden. Sadece şu anda ekonomik koşullar sebebiyle talep devasa yükseklikte değil. Alıcılar ikiye ayrılmış durumda. Biri yaşam alanı, diğeri ise keyif. Kimisi ‘Biz ev alamıyoruz, burası bizim evimiz olsun’ diyor, kimisi ise ‘Gezmeyi seviyoruz’ diyerek lüks karavana yöneliyor.

Kızılay’a üretim yapacaklar

Pikap ve çekmeli karavan üretimi icra eden, bilhassa outdoor tutkunlarını hedef kitlesine alan Jaggervan şirketi, kısa sürede Türk Kızılay’ı ile iş birliğine hazırlanıyor. Kızılay’ın talebiyle şirket, pikap araçların arkasına alüminyumdan bir alan tasarlamak için kolları sıvamış.

Dayanıklı ağaçlar kullanılıyor

Tiny house üretimi yaparken, kim bilir en oldukca dikkat edilmesi gerekilen konuların başlangıcında kullanılan araç-gereç geliyor. Yüksek oranda evin dış cephesini kaplayan bu kütüklerin uzun seneler dayanıklı olması, alıcıların ehemmiyet verdiği özelliklerden biri. Firmaların bir çok gürgen, ladin, termo (fırınlanmış ağaç) şeklinde değişik çeşitlerde araç-gereç kullanıyor. Bunların özellikleri ise şu şekilde;

*Gürgen ağacı: Bu ağaç türü, dayanıklılığı ve güzelliğiyle malum, çeşitli bölgelerde ve iklim koşullarında yetiştiriliyor. Kuvvetli ve sağlam. Gürgen ağacının Amerikan gürgeni, Avrupa gürgeni ve Çin gürgeni şeklinde çeşitleri bulunuyor. Mobilya ve dekorasyon işlerinde sıkça kullanılıyor. Ağaç, çoğunlukla Türkiye’de; Ege, Marmara, Trakya, Şimal ve Doğu Anadolu bölgelerinde yetişiyor.

*Ladin ağacı: Çamgiller ailesine ilişik olan ve devletimizde çoğu zaman Doğu Karadeniz’de yetişmeye uygun bir ağaç. Kış aylarında iğneli yapraklarını dökmeden devam eder ve rutubetli topraklarda yetişmeye elverişli. Ladin ağaçlarının averaj yaşama süreleri 400 yıl kadar. Ek olarak 40’a yakın çeşidi bulunuyor. Mobilya sektöründe de oldukça sık kullanılıyor.

*Termo ağaç (Termo ahşap): Çürümeye karşı dayanıklılığı, doğallığı ve ısı iletkenliğinin iyi olması şeklinde avantajlarından dolayı birçok iç ve dış mekân projelerinde yaygın olarak tercih edilen bir tür. Günümüzde çağdaş mimarlık malzemesi olarak kullanılıyor. Yeni nesil tiny house’ların dış cephelerinde oldukça sık tercih ediliyor.

‘Mobil ev’ olarak mevzuata girdi

Gezim Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’te meydana getirilen değişiklikle, ‘tiny house’ olarak da malum ‘mobil evler’ mevzuata girerek taşıyacağı kriterleri belirlendi. Resmi Gazete’de piyasaya çıkan kararda ‘mobil ev’; O2 sınıfı (750 kilogramdan 3 bin 500 kilograma kadar olan römorklar) tip onay belgesine haiz, bir motorlu vasıta tarafınca çekilmek suretiyle tasarlanmış, konaklama birimi şeklinde düzenlenmiş, içinde yaşam alanı, yatak ile banyo-tuvaleti bulunan, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na doğal olarak vasıta olarak tanımlandı.