Yenilikçi, katma kıymeti yüksek ürün ve teknoloji üreten, ihracata odaklanan girişimcileri sevindiren son haber, senenin son günlerinde KOSGEB’den geldi. Yurt dışına açılmaya yönelik ilgisi artan girişimler için tasarlanan Yurt Dışı Hızlandırıcı Desteği programı, Endüstri ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafınca duyuruldu. Bu kapsamda, startupların internasyonal pazarlara açılmasını kolaylaştırmak amacıyla girişim başına 50 bin dolara kadar geri ödemesiz destek verileceği açıklandı. Bilhassa teknoloji tabanlı girişimleri hedefleyen destek, eğitim ve mentorluk, yatırımcı görüşmeleri, yurt dışı coğrafyalara açılmayı kolaylaştıracak iş ağlarına erişme şeklinde ayrıntılarla tasarlandı.

Mevzuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Company Global CEO’su Egemen Antmen “Girişimcilerin Minik ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafınca verilen desteklerden haberdar olması ve yararlanması, iş fikirlerini kârlı modellere dönüştürmek açısından oldukça mühim. Yurt dışını hedefleyen girişimcilere yönelik bu program, Türkiye’deki nitelikli ürün ve fikirler için can suyu olacak” dedi.

“Destek, ihracat rakamlarına da pozitif yönde tesir edecek”

Öte taraftan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), minik ve orta ölçekteki işletmelere ilişkin 2021 verilerini yayımladı. Bu verilere nazaran KOBİ’lerin ihracattaki payının %30’un üstünde olduğuna dikkat çeken Egemen Antmen, “KOSGEB tarafınca işletmelere 50 bin dolara kadar, düzenleyici kurum mensubu için ise 25 bin dolara kadar sunulan yurt dışı hızlandırıcı destek programının amaçlarından biri de ihracatı çoğaltmak. Başvuruları 21 Aralık’ta süregelen ve devam eden bu destek, başta yerli ve teknoloji yoğun girişimler olmak suretiyle, ihracat odaklı her işletmenin iş fikrini dış pazarlara taşıması için ciddi bir fırsat sunuyor. KOBİ’ler 2021’de 513 tescilli patente imza attı. Bu sayı, vatanımızda nitelikli üretim gerçekleştirildiğini kanıtlıyor. Programdan yararlanan girişim ve KOBİ sayısı arttıkça, destek ihracat rakamlarına da pozitif yönde tesir edecektir. Türkiye’de üretilen nitelikli işlerin küresel pazarlara taşınması odağında etkinlik gösteren ve girişimlerin 7 ülkede şirketleşmesine destek olan Company Global olarak, yeni KOSGEB desteğini oldukça yararlı buluyoruz” diye konuştu.

“Verimli genişleme süreçleri için uzman desteğine gerekseme var”

ABD, Dubai, Birleşik Krallık, Estonya, Hollanda, Malta ve Almanya şeklinde değişik coğrafyalarda şirket kuruluşu süreçlerinin 2 ila 15 gün içinde tamamlanabildiğine dikkat çeken Egemen Antmen, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Ekonomik koşulların her ülkede zorlayıcı olduğu, risk sermayesi yatırımlarının düşmüş olduğu dönemlerde girişimciler için esas sermayenin her kuruşu fazlaca kıymetli oluyor. Bu aşamada yurt dışına açılma süreçlerinde uzman desteği almak, ihtimaller içinde problemlerin önüne geçmeyi ve verimli genişlemeyi mümkün kılarak internasyonal pazarlarda kârlılığa yetişme süresini kısaltıyor. Company Global olarak yatırımcılara şirket kuruluşundan vergi optimizasyonuna, online ödeme ve tahsilattan mahalli pazar araştırmalarına, pek fazlaca hizmeti sunan bir danışmanlık şirketiyiz. Girişimcilerin açılmayı düşündüğü pazarları çözümleme ederek, her adımda ne şeklinde neticelerle karşılaşabileceklerini evvel sunabiliyoruz. Bu sayede prosedürlere takılmadan stratejik adımlar atan işletmeler, işlerini daha kolay büyütebiliyor. Ek olarak Amazon, Etsy, Ebay şeklinde platformlarda teknoloji ve ödeme altyapısı entegrasyonu mevzusunda da iş ortaklarımız vasıtasıyla destek oluyoruz. KOSGEB şeklinde devlet kurumlarından aldıkları destekleri yada özsermayelerini doğru ve stratejik kullanmak isteyen işletmelerin internasyonal pazarlardaki gelişme yolculuklarına eşlik ediyoruz.”