OpenAI, Google ve öteki suni zeka (YZ) şirketleri, yakın bir zamanda temel modeller geliştirirken, ABD hükümetini bilgilendirmek zorunda duracak. Müdafa Üretim Yasası isminde olan yasayla beraber devreye girecek zorunluluk hakkında ABD Tecim Bakanı Gina Raimondo açıklamalarda bulunmuş oldu.

Raimondo açıklamasında “Şirketlerin yeni bir büyük dil modelini her eğittiklerinde neticeleri -güvenlik verilerini- bizimle paylaşmalarını gerektiren bir bilgilendirme yapmaları için Müdafa Üretim Yasası’nı kullanıyoruz ki ikimiz de inceleyebilelim.” dedi.

Bu yeni kurallar ABD Başkanı Biden’ın geçtiğimiz ekim ayında açıklanan YZ kararnamesinin de bir parçası. Geniş kapsamlı zorunluluklar içinde “ulusal güvenliğe, ulusal ekonomik güvenliğe yada ulusal halk sağlığı ve güvenliğine ciddi risk teşkil eden” herhangi bir temel YZ modeli geliştiren şirketlerin, federal hükümeti bilgilendirmeleri ve güvenlik testlerinin neticelerini paylaşmaları gerektiği yer ediniyor. Bu temel modeller içinde OpenAI’ın GPT-4’ü ve Google’ın Gemini benzer biçimde YZ söyleşi robotlarının enerjisini almış olduğu modeller yer ediniyor. Gene de GPT-4’ün, hükümetin belirlediği işlem gücü sınırının altında kalmış olduğu da belirtiliyor.

Kararnamenin aslolan hedefi ise, gelecekte üretilmesi beklenen temel modeller. Bu sebeple bu modellerin daha öncekilerden devasa yükseklikte işlem gücüne haiz olacağı düşünülünce, ulusal güvenlik riski yaratma potansiyelleri de devasa hale geliyor. Bundan dolayı bu zorunluluklar da Müdafa Üretim Yasası’nın kapsamına giriyor.

Raimondo açıklamasında ek olarak Amazon, Google ve Microsoft benzer biçimde Amerikan bulut servis sağlayıcılarının da Amerikan olmayan kaynaklı kullanımlarını bildirmesini de mecburi kılacağını belirtti. Bu zorunluluğa gore yabancı bir kaynak, bulut hizmetlerini büyük dil modellerini eğitmek için kullandığında, şirketlerin bunu hükümete bildirmesi gerekecek.

ABD Tecim Bakanlığı’ndan bu zorunlulukların ne süre devreye gireceği mevzusunda herhangi bir izahat gelmedi.


Cecily Mauran’ın haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.