K-pop, BTS, Blackpink, Stray Kids ve Twice şeklinde grupların bağımlılık yaratan şarkıları ve manyetik kişilikleriyle hayranlarını büyülemesiyle Batı dünyasını kasıp kavurdu. Eğer pop kültürü tüketiminiz şimdiye kadar ağırlıklı olarak İngilizce olduysa, Kore dalgası göz ürkütücü ve kafa karıştırıcı görünebilir.

Birçok hayranın kullandığı K-pop’a özgü dil de buna destek olmuyor – Korece’yi kastetmiyorum. “Aramaları temizlemek”, “bitiş perisi” ve “parmak kalp” şeklinde ifadeler K-pop fanatikleri içinde yaygın olarak anlaşılıyor, sadece yeni gelenler için üçüncü bir anlaşılmazlık katmanı şeklinde gelebilir.

Her neyse ki, K-pop topluluğu soran her insana yardım etmekten daima mutluluk duyar. İster K-pop’a yeni başlıyor olun, ister K-pop’a adım atmak istiyor olun ya da yalnız aslına bakarsanız K-pop’la ilgilenen biriyle söyleşi etmek istiyor olun, işte size destek olacak bir terimler sözlüğü.

4D

4D, acayip, eksantrik bir kişiliğe haiz olan kişiler için kullanılan Korece bir argo. Kendi acayip dünyalarında yaşıyor şeklinde görünürler, çoğu zaman alışılmadık yada beklenmedik şekilde davranırlar. Hakaret şeklinde görünse de, birine 4D demek aslına bakarsak bir iltifat olarak kabul edilir ve 4D idolleri tuhaflıkları sebebiyle sevilir. 4D kişilik olarak kabul edilen idoller içinde BTS’den V, Stray Kids’ten Lee Know ve GOT7’den Jackson yer almıştır.

Aegyo

Aegyo, bir idolün sempatik davranması, tipik olarak sesini yükseltmesi, bebek diliyle hitabı ve yanaklarını dürtmek yada elleriyle yüzünü çerçevelemek şeklinde hareketler yapmasıdır. Bu çoğu zaman talep üstüne meydana getirilen bir fanatik hizmetidir, sadece idoller bunu yapmaktan utanç duyabilir yada isteksiz davranabilir.

İdoller, bazı insanların aegyo’dan çekindiğinin ve bunu yapmak zorunda kalmanın varyete oyunlarını yitirmek için yaygın bir ceza bulunduğunun farkındadır. Bununla beraber, bazı idoller grup arkadaşlarına sırf onları kızdırmak için aegyo yaparlar ki bu da kuvvetli bir kardeşlik enerjisi yayar.

All-kill

All-kill ya da “perfect all-kill”, bir K-pop grubunun sekiz Kore müzik sıralamasında aynı anda bir numarada yer almasıdır. Bunu başarmak inanılmaz derecede zor olsa gerek ve bunu yapmak grubun oldukça popüler bulunduğunun kuvvetli bir göstergesidir.

Anti

Bir anti, zamanını sevmediği bir idole saldırarak geçiren kişidir, sanki gereksiz yere fenalık yaymaktan başka meydana getirecek daha iyi işleri yokmuş şeklinde. Antiler, bir sanatçının müziğini beğenmemek yada en sevdiklerinin daha iyi bir rapçi olduğuna inanmak şeklinde önemsiz nedenlerle idolleri ve hayranlarını yerle bir ederler. Antiler çoğu zaman web üstünden zehir saçarlar, sadece daha ileri gittikleri de bilinmektedir. 2006 senesinde TVXQ’dan Yunho, bir antinin süper yapıştırıcı ile karıştırdığı portakal suyunu içtikten sonrasında hastaneye kaldırılmıştır.

K-pop sahnesinde gezinirken antilerden kaçınmak en iyisidir, sadece kendiniz de bir antiye dönüşmemeye dikkat edin. Bir idolü ya da müziğini sevmemekte problem yok. Sırf sizin sevmediğiniz bir şarkıyı sevdikleri için nefret yaymak ya da başkalarına hücum etmek doğru değildir.

Bias

Bir kişinin “bias”ı (önyargı diyebiliriz), bir K-pop grubundaki favori idolüdür; “bias yıkıcı” ise fanatikleri önyargılarını değiştirmeye teşvik eden başka bir üyedir. Bir “ult” yada “ult bias”, bir hayranın tüm gruplardaki tüm idoller arasından en sevilmiş olduğu idoldür. Bir bias haiz olmak yaygındır ve solo fan olmakla karıştırılmamalıdır.

Örnek olarak: “RM beni mahvedip duruyor, fakat Suga benim bias’ım ve ona sadığım.”

Big 3

Big 3, tarihsel olarak en büyük ve en başarı göstermiş olan üç K-pop eğlence şirketidir: JYP Entertainment, SM Entertainment ve YG Entertainment. JYP, Twice, GOT7 ve Stray Kids şeklinde grupları; SM, Exo, Red Velvet ve NCT’yi; YG ise Big Bang, Blackpink ve Treasure’ı yönetmektedir.

Big Hit Entertainment son zamanlarda BTS’in muhteşem başarısı ve CJ E&M ile ortak bir proje olan Enhypen’in yaklaşan çıkışı ile bu üçlüyü tehdit etti.

Clearing the searches (Aramaları silmek)

Clearing the searches (Aramaları temizlemek), hayranların bir idolün adının yanına devamlı olarak pozitif kelimeler eklediği bir K-pop Twitter fenomenidir. Hayranlar, Twitter’ın arama çubuğunda bir idolle ilişkili otomatikman oluşturulan anahtar kelimeler negatif olduğunda bunu yapmak için ortak bir çaba sarf ediyor. Amaç, bu negatif ifadeleri pozitif olanlarla değişiklik yapmak ve aşağılayıcı tweetleri bastırmaktır. Algoritma kaygıları bununla beraber K-pop fanatiklerinin “dağılmak” ve “ölmek” şeklinde kelimeleri sansürlemesinin de nedenidir.

K-pop fanatikleri aramaları temizlemek için sık sık coşku verici, yayılabilir yalanlar buluş ediyor ve neler bulunduğunu öğrenmeye çalışan diğerlerinin istemeden destek olacağını umuyor. Yaygın yalan türleri içinde bir idolün saç rengini değiştirdiği, başka bir ünlüyle akraba olduğu ya da yeni içerik yayınlama sözü verdiği içeriyor.

Comeback

Comeback, bir K-pop grubunun yeni müziklerini yayınlaması ve tanıtmasıdır. Bir grubun yeni şarkılarının ilk performansı “comeback sahnesi” olarak adlandırılır ve peşinden grup Weekly Idol ve M Countdown şeklinde varyete ve müzik programlarına katılarak geri dönüşlerini tanıtır. Bu tanıtım periyodu, “veda aşaması” ile tamamlanmadan ilkin birkaç hafta sürer. Comeback’ler çoğu zaman bir grubun şarkılarını birbirine bağlayan belirli bir temaya yada “konsepte” haizdir.

Daesang

Daesang, Grammy’de Senenin Şarkısı ödülüne eşdeğer olan, senelik müzik ödül törenlerinden birinde kazanılabilecek en yüksek ödüldür. Bir ödül programında Senenin Şarkısı, Senenin Albümü ve Senenin Sanatçısı şeklinde birden fazla daesang olabilir, sadece her daesang’ın yalnızca bir kazananı vardır. Bir daesang kazanmak bir K-pop grubu için mühim bir başarıdır ve hayranlar favori gruplarının kazanması için koordine olur ve kampanya yürütür.

Daesang, büyük ödülün aksine ana ödül şeklinde olan “bonsang” ile karıştırılmamalıdır. Bonsang birden fazla sanatçıya verilirken, daesang yalnız bir sanatçıya verilir. Daesang veren mühim ödül programları içinde Kore Müzik Ödülleri, Altın Disk Ödülleri ve Gaon Chart Müzik Ödülleri bulunmaktadır.

Dans pratiği

Dans pratiği videoları, K-pop gruplarının müzikle uğraşmaya odaklanmadan bir şarkının tüm koreografisini gerçekleştirmelerini gösterir. Bunlar çoğu zaman bir grubun emek harcama odasında kaydedilir ve idoller tam bir performans için olduğundan daha rahat giyinirler.

Birçoğu kolay olsa da, dans alıştırmaları kostümler, koreografide ufak değişimler ve genel olarak dalga geçmeyi içerebilir.

Flört yasağı

Birçok Cenup Koreli eğlence şirketi sanatçılarının flört etmelerini geçici olarak yasaklamakta ve bu yasaklar çoğu zaman çıkışlarından ortalama üç ila beş yıl sonrasında sona ermektedir. Bunun, idollerin fanatiklerine daha bağlı görünmelerini sağlaması, skandal potansiyelini en aza indirmesi ve hem kabiliyetlerini hem de fanatik kitlelerini oluşturdukları o mühim ilk yıllarda dikkat dağınıklığını azaltması şeklinde birçok sebebi var. Elbet bu durum bazı idollerin gizlice flört etmesini engellememiştir.

Dispatch

Dispatch, K-pop sahnesi hakkında haber meydana getiren bir Kore yayınıdır ve en oldukça her yıl 1 Ocak’ta meşhur bir çifti ifşa etme geleneğiyle tanınır. K-pop idolleri çoğu zaman duygusal ilişkilerini yalnız flört yasakları sebebiyle değil, bununla beraber hususi hayatlarını gizli saklı tutma arzusu sebebiyle de gizli saklı tutarlar. Yayının çiftleri ifşa etme uygulaması o denli fena şöhrete haiz ki, hayranlar ve idoller yakın görünen çiftlerin Dispatch’te yer alacağı mevzusunda şakalaşıyor.

Duygusal destek K-popçu

Duygusal destek K-pop adam ya da kızı, hayranların esin ve teselli almış olduğu bir idoldür. Bu güvence yalnızca bir idolün müziğinden değil, bununla beraber kişiliğini ve kişisel mücadelelerini gözlemleyerek de elde edilir. Stray Kids’ten Bang Chan şeklinde idollerin canlı yayınlar esnasında hayranlarıyla konuştukları ve zor bir dönemden geçenlere cesaret verici sözler söyledikleri de bilinmektedir.

Örnek olarak: “Bang Chan benim duygusal destek K-pop’çum. Onun canlı yayınları beni hakkaten rahatlatıyor ve zorlandığım zamanlarda devam etmeme destek oluyor.”

Bitiş perisi

Bitiş perisi, bir K-pop grubunun performansının sonunda kameranın üstünde durduğu üyesidir. İdol bir poz verir ve kamera kesilene kadar direkt kameraya bakar, kimi zaman göz kırpmak şeklinde bir hareket yapar. Çoğu zaman performans başına yalnız bir bitiş perisi vardır, sadece yakın çekim iki yada üç üye içinde kesilirse birden fazla olabilir. Aegyo yapmak şeklinde, bitiş perisi olmak da idoller için utanç verici olabilir ve kimi zaman bir oyunu kaybetmenin cezasıdır.

Dönem

K-pop’ta bir dönem, bir geri dönüşten diğerine kadar geçen süre dilimidir. Bir dönem, bir K-pop grubu yeni bir başlık parçası yayınladığında sonlanır ve bu aşamada o parçanın adını taşıyan yeni bir dönem adım atar. Hayranlar nostaljik olarak belirli dönemleri hatırlayabilir ya da dönemler süresince önyargılarının görünümlerini karşılaştırabilir.

Fancam

Fancam, bir grup performansı süresince tek bir idolü izleyen bir videodur ve hayranların bias’larının her hareketini takip etmesine olanak tanır. Çoğunlukla portre modunda çekilen fancam’ler hem hayranlar hem de müzik programları tarafınca kaydedilir ve resmi fancam’ler çoğu zaman sahne performanslarından sonrasında yayınlanır.

K-pop fancam’leri çoğunlukla Twitter’daki başlıkları spamlamak, gönderileri raydan çıkarmak yada hayranların yayılmasını istemedikleri detayları boğmak için kullanılır. Bunun bununla beraber hayranların favori gruplarını tanıtmak şeklinde ek bir faydası da var.

Fanchant

Fanchant’ler, K-pop fanatiklerinin şarkı performansları esnasında takip ettikleri tezahürat rehberleridir. Bunlar şarkı sözleri, yanıtlar ya da yalnız grup üyelerinin adları olabilir. Hayranlar K-pop performansları süresince bağırmaya, tezahürat halletmeye ve müzikle uğraşmaya devam ediyor, sadece fanchantlar en gürültülü olma eğilimindedir ve konser deneyiminin mühim bir parçasıdır. Bu organize tezahüratlar, hayranların idollerinin şarkılarını duymaya devam ederken onlara katılmalarına ve takdirlerini göstermelerine olanak tanır.

Fanmeet

Fanmeet’ler ufak bir seyirci kitlesiyle meydana getirilen, çoğu zaman şarkılardan ziyade kalabalık etkileşimine odaklanan rahat performanslardır. İdoller oyunlar oynar, soruları yanıtlar ve üyeler içinde rol değişimi şeklinde şeyler yaparak müziklerini gelişigüzel icra edebilirler. Fanmeet’lere giriş biletlidir ve çoğu zaman konser biletleriyle beraber satılır.

Fansign

Fansign’lar, K-pop fanatiklerine bir grubun her bir üyesiyle bir dakika kadar birebir süre geçirme imkanı veren karşılama etkinlikleridir. Bu sayede hayranlar söyleşi edebilir, bir şeyler imzalatabilir ve eğlence şirketinin politikalarına bağlı olarak armağan alabilirler. Fanlar, idollerin bireysel olarak değil de genel seyirci kitlesiyle etkileşime girmiş olduğu fan buluşmalarıyla karıştırılmamalıdır. Fansign’lara katılanlar da çekilişle belirlenir ve bu da kendini bu işe adamış hayranların şanslarını çoğaltmak için bir albümün birden fazla kopyasını satın almalarına niçin olur.

Parmak kalbi

Parmak kalbi, bir kişinin başparmağını ve işaret parmağını çaprazlayarak ufak bir V ya da küçük bir kalp şekli oluşturduğu bir harekettir. İdoller bu hareketi çoğunlukla fanatiklerine sevgilerini ve takdirlerini belirtmek için ya da kendilerini keyifli hissediyorlarsa birbirlerine yaparlar.

Idols may display finger hearts while saying
Idoller “saranghae” derken parmak kalbi yapabilirler.

Hard stans

Hard stans, bir K-pop yıldızının cinsel yönünü takdir eden hayranlardır ve Twitter’da idollerin karın kaslarının fotoğraflarını paylaşan kişiler olma eğilimindedirler. Buna karşılık “soft stans” oldukça daha platonik duygular beslerler. Yumuşak hayranlar idolleri seksi olmaktan oldukça sempatik olarak vasıflandırır ve onları peluş oyuncaklar ve yumuşak kazaklarla görmekten hoşlanırlar.

Hi-touch

Hi-touch, hayranların idolleriyle kısa süreliğine fizyolojik olarak etkileşime girebildikleri karşı karşıya bir etkinliktir. Grup üyeleri sıraya girerken hayranlar da sıranın aşağısına doğru ilerler ve birkaç saniyeliğine onlara beşlik çakıp bir cümle söyleyebilirler. Hi-touch’lar çoğu zaman konserlerden sonrasında yada fanatik buluşmaları esnasında gerçekleşir ve fanatik işaretlerinden oldukça daha hızlıdır.

Hwaiting

“Hwaiting” İngilizce “fighting” kelimesinden türetilmiş bir cesaret ve kararlılık ifadesidir. İdoller bunu sahneye çıkmadan ilkin kendilerini hazırlamak yada sıkıntılı bir oyunla karşılaştıklarında üyelerini desteklemek için söyleyebilirler.

İdol

Bir idol, çıkış yapmış bir K-pop sanatçısıdır. İdoller, bir eğlence şirketi tarafınca iyi mi şarkı söyleneceği, dans edileceği ve rap yapılacağı öğretilen “stajyerler” olarak adım atar. Bu eğitimin süresi stajyere bağlı olarak değişmiş olur, hatta bir vakada 15 yıl sürmüştür. Şirket sonunda stajyerin hazır olduğuna karar verdiğinde, resmi olarak çıkış yapmasına ve kariyerine başlamasına izin verilir. Yeni çıkış meydana getiren idoller ilk iki yıl süresince “çaylak” olarak adlandırılır.

Öldürücü kısım

Bir şarkının öldürücü kısmı, öne çıkan, dinleyicinin dikkatini çeken ve beynine kazınan bir bölümdür. Bu, Itzy’nin “Wannabe” şarkısının açılışında Ryujin’in omuz dansı şeklinde unutulmaz bir koreografi yada Stray Kids’in “God’s Menu” şarkısının ikinci kıtasında Felix’in “cooking like a chef” repliği şeklinde dikkate kıymet bir şarkı sözü olabilir. Bilhassa, öldürme bölümünün nakarat yada kanca olması gerekmez ve şarkıda tekrarlanmayabilir.

Önder

Neredeyse her K-pop grubunun, grubun sözcüsü ve karar vericisi olma sorumluluğunu üstüne alan bir lideri vardır. Ekibe rehberlik etmek, üyeler içinde arabuluculuk yapmak ve ara sıra onları hizaya çekmek onların işidir. Önder çoğu zaman grubun en yaşlı üyesidir fakat öyleki olmak zorunda da değildir; RM yaş bakımından BTS’in tam ortasındadır.

Öteki liderler içinde Stray Kids’ten Bang Chan, Seventeen’den S.Coups ve Itzy’den Yeji sayılabilir. Blackpink resmi bir lidere haiz olmaması açısından sıra dışıdır, sadece Jisoo en yaşlısı olarak pek oldukça karar almaktadır.

Işık çubuğu

Işık çubuğu, K-pop fanatiklerinin konserlerde salladığı resmi bir tezahürat çubuğudur. LED’lerle aydınlatılan ve pille çalışan bu çubukların Bluetooth özelliği yardımıyla grubun müziğiyle eş zamanlı olarak yanması mümkün.

Işık çubukları K-pop gereçlerinin en oldukça rağbet gören parçalarından biridir ve her grubun kendileri için hususi olarak tasarlanmış kendi çubuğu vardır. Değişik grupların ışık çubuklarına Twice’ın Candy Bong’u, EXO’nun Pharynx’i ve Mamamoo’nun Moobong’u şeklinde kendi adları de verilmektedir.

Line

Line, bir K-pop grubunun içinde yer edinen ve hepsinin ortak bir yönü olan idoller topluluğudur. Mesela, dans hattı bir grubun dansçıları, maknae hattı genç üyeleri ve ’00 line’ı 2000 senesinde doğan tüm üyeleridir. Stray Kids’te Felix ve Bang Chan “Avustralyalı çizgi” olarak kabul ediliyor şu sebeple ikisi de Avustralyalı.

Hayranlar ek olarak çeşitli idol kombinasyonlarına “cutie line”, “dumpling line” ve “husband line” şeklinde adlar vererek çizgilerle eğlenmeyi de severler.

Satır dağılımı

Satır dağılımının yukarıdaki satır çeşitleriyle hiçbir ilgisi yoktur. Daha ziyade, bir şarkının iyi mi bölündüğünü, bir grubun her üyesine söylemesi için değişik parçalar verildiğini ifade eder. Hayranlar, bir şarkının sözlerinin üyeler içinde eşit olarak dağıtılmadığını düşündüklerinde öfkelenebilirler.

Mahalli halk

Mahalli halk, K-pop hayranı olmayan ve topluluğun terminolojisine ve inceliklerine aşina olmayan kişilerdir. K-pop fanatikleri, mahalli halk favori gruplarını fark ettiğinde heyecanlanabilir, şu sebeple bu onların popülaritesinin arttığının bir göstergesidir. Sadece hayranlar, mahalli halkın idollerine ihtiyaç duyulan saygı ve onayı göstermediğini düşündüklerinde de öfkelenebilirler.

Jungkook is BTS' youngest member, known amongst fans as the Golden Maknae.
Jungkook, BTS’in en genç üyesi ve fanatikleri içinde Altın Maknae olarak biliniyor.

Maknae

“Maknae” terimi K-pop’a özgü değildir. Daha ziyade, Kore topluluklarında bir gruptaki en genç kişiyi ifade etmek için kullanılır. K-pop’ta, bir grubun maknae’si çoğu zaman öteki üyeler tarafınca bebekleştirilir, dalga geçilir ve üstüne titrenir. Gruplarının maknae’si olan idoller içinde BTS’den Jungkook, Mamamoo’dan Hwasa ve Twice’tan Tzuyu sayılabilir.

K-pop sahnesinde birçok Koreli onurlandırıcı da çoğunlukla yer almıştır. Erkekler kendilerinden yaşça büyük adam ve hanımefendileri ifade etmek için sırasıyla “hyung” ve “noona” kullanırken, bayanlar “oppa” ve “unnie” kullanmaktadır. Daha genç bir şahıs cinsiyetine bakılmaksızın “dongsaeng” olarak adlandırılır ve “sunbae” işyerinizde yada okulunuzda sizden ilkin başlamış olan kişidir. Bu yüzden idollerin kendilerinden ilkin çıkış meydana getiren sanatçılardan “sunbaenim” olarak bahsettiğini duyabilirsiniz.

Ment

Ment, idollerin hayranlarıyla konuşmuş olduğu ve konuşmalar yapmış olduğu bir konser bölümüdür. Mentler idollere kuvvetli danslarına kısa bir ara verir ve bazı içten ve gülünç anlara yol açabilir. Eğer bir idol bir konserde aegyo yapıyorsa, bu muhtemelen bir ment esnasında olacaktır.

Multi

Bir multi, birden fazla K-pop grubunun hayranı olan kişidir. Multiler kendilerini tanımlamak için çoğunlukla gruplarının fandom isimlerinin portmante edilmiş hallerini kullanırlar. Mesela, BTS fanatiklerine “Army” ve Stray Kids fanatiklerine “Stay” denir, bu yüzden her ikisini de destekleyen multiler kendilerini “Stayarmys” olarak adlandırır.

Müzik programları

Müzik programları, K-pop yıldızlarının performans sergilediği ve müziklerini tanıttığı haftalık Kore tv programlarıdır. Her bölümde birden fazla grup yer alır, son olarak şarkılarını seslendirir ve kısa, basit röportajlar verir. Geri dönüş sahneleri çoğu zaman bu programlarda gerçekleştirilir.

Müzik şovları ek olarak her bölümün sonunda, şova bağlı olarak satışlar, gösterim sayıları ve çevrimiçi oylamanın bir kombinasyonu ile belirlenen bir numaralı gruba bir ödül verir. Bu, K-pop fanatiklerinin gruplarının müziklerini hararetle yayınlamalarının ve diğerlerini de aynı şeyi halletmeye teşvik etmelerinin, sık sık topluluk gösterim ve oylama etkinliklerini koordine etmelerinin sebeplerinden biridir. Müzik programları içinde Inkigayo, Show Champion, M Countdown ve Music Bank yer almıştır.

Fotokartlar

Fotokartlar temelde K-pop takas kartlarıdır ve her kartta bir idolün fotoğrafı yer alır. Albümlerin bir çok rastgele birkaç fotokart ihtiva eder, sadece bunlar promosyon etkinlikleri vesilesiyle da elde edilebilir. Hayranlar fotokartları birbirleriyle alır, satar ve takas eder, tam setler oluşturmayı yada tüm fanatiklerinin kartlarını toplamayı amaçlar.

Nokta dansı

Nokta dansı, bir şarkının koreografisinde öne çıkan, imza durumunda bir harekettir. Biri sizden bir K-pop dansı yapmanızı istese, büyük olasılıkla nokta dansını da dahil edersiniz. Öldürme bölümünün aksine, nokta dansının şarkı süresince, çoğunlukla nakarat esnasında tekrarlanması daha ihtimaller içindedir. Bir şarkıda birden fazla nokta dansı da olabilir.

Pozisyon

Bir idolün K-pop grubu içindeki konumu, ilk olarak hangi performans alanlarından görevli bulunduğunu belirler. Tüm üyeler genel olarak oldukça yönlü olsa da, her idol dans, rap yada şarkı söyleme şeklinde belirli becerilerde uzmanlaşır.

Yaygın pozisyonlar içinde ana ve baş dansçılar, rapçiler ve vokalistler; önder; maknae; ve görsel yer alır. Her üye bir yada daha çok pozisyona haiz olabilir ve pozisyonlar aralarında da paylaşılabilir. Mesela, BTS’den Jungkook grubun ana vokalisti, baş dansçısı ve maknae’sidir, sadece öteki üyesi V de baş dansçıdır.

Bayrak dansı

Bayrak dansı, bir K-pop grubunun birbirinin arkasında sıraya girerek şarkıları eşliğinde sırayla dans etmiş olduğu bir performanstır. Her idol sıranın arkasına geçmeden ilkin birkaç saniye dans eder, sıradaki kişinin sırasını almasına izin verir ve şarkı bitene kadar döngü devam eder.

Saranghae

“Saranghae” Korece’de “seni seviyorum” demenin gayri resmi yoludur. İdoller sahneye çıktıklarında fanatiklerine sık sık bunu söylerler.

Sasaeng

Bir sasaeng, düzgüsel bir idol-fan ilişkisinin sınırlarını ihlal eden takıntılı bir fandır. Sasaeng’ler bir idolün mahremiyetini ihlal edebilir, idolleri hususi zamanlarında izlemek, evlerine girmek, aile üyeleriyle iletişime geçmek ve onlardan çalmak şeklinde takip davranışlarında bulunabilir. Bazı sasaengler idollere fizyolojik saldırıda bulunmuş ya da kaçırmaya girişim etmiştir.

Sasaeng’ler K-pop topluluklarında yaygın olarak nefretle karşılanır ve tespit edildiklerinde çoğu zaman rahatsızlık edilen idolün eğlence şirketine bildirilirler. Hayranlar ek olarak sasaeng fanatikleri tarafınca elde edilmiş fotoğrafları bastırmaya çalışır ve idollerinin mahremiyetini korumak umuduyla bu tarz şeyleri yaymayı reddeder.

Selca

“Selca” Korece’de “selfie” anlamına geliyor. İdoller, fanatikleri için gruplarının resmi Instagram hesabında selcalar yayınlar ve birçok fandomun toplumsal medyada kendi selcalarını yayınladıkları resmi olmayan “selca günleri” vardır.

Ten arkadaşlığı (Skinship)

Ten arkadaşlığı sarılma, baş okşama, kucaklama ve yanaktan öpme şeklinde platonik fizyolojik sevgi anlamına gelir. “Ten” (Skin) ve “ilişki” (Relationship) kelimelerinin birleşiminden oluşan ten arkadaşlığı çoğu zaman aynı gruptaki idoller içinde görülür ve oldukça yakın bir bağa işaret eder.

Solo stan

Solo stan, bir grubun bir üyesini seven sadece diğerlerine karşı en fazla kararsızlık hisseden hayranlardır. Çoğu zaman zararsızdırlar, zamanlarını kendi önyargılarına odaklanarak ve öteki üyeleri görmezden gelmiş olarak geçirirler. Sadece, aşırıya kaçıldığında solo fanatikleri “akgae” haline gelebilir. Akgae, yandaş grubunun öteki üyelerinden etken olarak nefret eden ve antiye dönüşen solo taraftarlardır.

SOPA

SOPA, Seul Sahne Sanatları Lisesi’nin kısaltmasıdır. Aralarında The Boyz’dan Eric, Ateez’den Yunho ve BTS’den Jungkook’un da bulunmuş olduğu birçok K-pop idolü bu okula gitmiş ya da gitmektedir. Çıkış meydana getiren öğrenciler kimi zaman vloglarda yada canlı yayınlarda lacivert süslemeli parlak sarı bir blazer ceketten oluşan okulun kendine özgü üniformasını giyebilirler.

Sub-unit

Bir alt birim, yerleşik bir grup içindeki daha ufak bir idol grubu olması bakımından bir çizgiye benzer. Bununla beraber, ortak bir özelliğe haiz olmak yerine, alt birimler kendi yan projelerini gösteren daha resmi, kalıcı müzik gruplarıdır. Bu da idollere daha deneysel olma ya da oldukça sık kullanmadıkları becerilerini sergileme fırsatı verir. Mesela, Stray Kids’in alt birimi 3Racha Bang Chan, Changbin ve Han’dan oluşuyor ve daha oldukça etkili rap performanslarına odaklanıyor.

Hayatta kalma programı

Hayatta kalma programı, birkaç stajyerin yeni bir K-pop grubunda yer almak için yarıştığı bir tv programıdır. Stajyerler program süresince seyirci oylaması ve jüri kararlarının bir karışımı yöntemiyle elenir ve grubun son ekibi finalde açıklanır.

Hayatta kalma şovları içinde Enhypen’i yaratan I-Land ve Twice’ı yaratan Sixteen içeriyor. Stray Kids hayatta kalma şovu, grubun aslına bakarsanız oluşturulmuş olması ve stajyerlerin bunun yerine grupta kalmak için yeterince iyi olduklarını kanıtlamaya emek harcamaları açısından benzersizdi.

V Live

V Live, K-pop sanatçıları tarafınca yayınları için kullanılan bir video gösterim sitesidir. Eğer bir idol canlı gösterim yapıyorsa, büyük olasılıkla V Live’dadır. Gruplar ek olarak evvel kaydedilmiş performanslarını, müzik videolarını ve şirket içi varyete şovlarını da internet sayfasına yüklüyor.

Varyete şovları

Varyete şovları, meşhur konukların röportajlar verdiği, oyunlar oynadığı ve kısa dans performansları sergilediği Weekly Idol ve After School Club şeklinde Kore tv şovlarıdır. Müzik şovlarının aksine, varyete şovları idollerin sahne performanslarından ziyade kişiliklerine odaklanır ve her bölüm bir gruba ayrılır. K-pop grupları yeni albümlerini tanıtırken sık sık varyete programlarına çıkmaktadır.

Visual

Bir K-pop grubundaki visual, en çarpıcı yada görsel olarak çekici olduğu kabul edilen üyedir. Bir kişinin güzel duyu çekiciliği elbet özneldir, sadece idoller ve hayranlar belirli üyelerin Kore güzellik standartlarına en iyi şekilde uyduğu mevzusunda aynı fikir olma eğilimindedir. Kuram, bir visual’in karizmatik güzelliğinin insanların merakını uyandıracağı ve grubun müziğine bir talih vermelerine niçin olacağı yönündedir. Visual’ler içinde SF9’dan Rowoon, Red Velvet’ten Irene ve Stray Kids’ten Hyunjin içeriyor.


Her neyse ki, K-pop’a dalmak için tüm bu terimleri çalışmanız yada ezberlemeniz gerekmiyor. Bunların çoğunu, yabancı bir ülkede yaşayarak bir dil öğrenmek şeklinde, devamlı maruz kalmış olarak özümseyeceksiniz.

K-pop sahnesine katılmanın en iyi yolu, birkaç fanatik derlemesi seyretmek, bazı performanslara göz atmak ve müziğin sizi nereye götürdüğünü görmektir.