Bir süredir teknoloji dünyasının ana gündem maddesi Apple’ın yeni çıkan ürünü Vision Pro.

Çevresinde kopan rüzgarı, yarattığı fırtınayı hak ediyor olabilir zira ürün hakikaten etkisi altına alan… Hatta çizdiği çarpıcı gelecek projeksiyonuyla da düşündürüyor. Ortadaki münakaşa noktalarından biri de ürünün kamusal alanda kullanılıyor olması. Bir Vision Pro edinebilmiş seçkin azınlığın içindeki, “Vision Pro’yu kamusal alanda takma özgüvenine haiz” daha da seçkin bir azınlık bizlere acayip bir gelecek fragmanı sunarken bu furyaya Diplo ve T-Pain benzer biçimde meşhur simalar da katıldı.

Tüm bu olup bitenler nihayet Mark Zuckerberg’ün tepesinin tasını attırdı! Meta CEO’su yayınladığı bir video ile Meta Quest 3’ün rakipleriyle kıyaslandığında piyasadaki en iyi ürün bulunduğunu öne sürdü. Zuckerberg bununla birlikte kullanıcının gözlük başındayken çevreyi görmesini elde eden “passthrough” hususi durumunun de minimum Vision Pro kadar başarı göstermiş bulunduğunu ifade ediyor.

“Passthrough” özelliği en yeni karma gerçeklik gözlükleri tarafınca kullanılan ve insanların başlarına bağlanan ekranın ötesini görmelerine olanak tanıyan bir özellik.

Kulaklığın dışındaki kameralar kullanılarak kullanıcılara çevrelerinin canlı, yüksek çözünürlüğünde olan ve kullanıcının fark edemeyeceği kadar ufak bir gecikmeyle video akışı sağlanıyor; bu da yürürken yada egzersiz yaparken kullananların gözlüğü takabilecekleri anlamına geliyor.

Meta bu teknoloji üstünde on yılı aşkın süredir çalışıyor ve aslına bakarsak günün sonunda Vision Pro’nun halihazırda mevcud bir teknoloji üstünden övülmesinin Zuckerberg için hayal kırıklığı deposu olduğu epey açık:

Bence Quest daha iyi bir ürün, nokta! Görünüşe nazaran Vision Pro’nun daha kaliteli olacağını düşünen pek oldukça insan var bu sebeple Apple ve 3 bin dolar daha pahalı. Fakat dürüst olmak gerekirse bu fiyat farkıyla insanların bu gözlükleri kullandığı bir çok alan için Quest’in oldukça daha iyi olmasına fazlasıyla şaşırdım.

Söz mevzusu video pek oldukça kişinin toplumsal medyada “Vision Pro’ları iade ettikleri yönünde” paylaşımlar halletmeye başlamasıyla beraber gelirken Vox Media Ürünü Müdürü Parker Ortolani de aleti öven sadece “ürünün kullanıcının verdiği fizyolojik ödünlere değmediğini” söyleyerek Vision Pro’yu iade edenler içinde yer aldı.

‘Büyük bir sorun…’

Zuckerberg, kişisel Instagram hesabında paylaşmış olduğu videosunun büyük bir bölümünü Quest 3’ün niçin daha iyi bulunduğunu vurgulamaya emek harcayarak geçirdi; nedenler içinde kablo olmadan kolayca hareket edebilme ve sosyalleşebilmeyi gösteren Zuckerberg, en çok da fazla fiyat farkının altını çiziyordu:

Hakkaten iyi ve yedi kat daha ucuz olduğundan Quest’in bir çok insan için daha iyi bir seçenek olacağını bekliyordum. Bence oldukça daha rahat; 120 gram daha hafifçe olacak şekilde tasarladık, bu da yüzünüzde hakikaten büyük bir fark yaratıyor. Hareket ettiğinizde yolunuza çıkan hiçbir kablo yok; bu da oldukça mühim.

Ek olarak Quest 3’ün daha geniş bir görüş alanına haiz bulunduğunu ve daha parlak bir ekrana haiz bulunduğunu da ifade eden Zuckerberg, Vision Pro’nun bilhassa daha yüksek çözünürlük benzer biçimde bazı avantajları bulunduğunu da kabul ediyor sadece bunu başarmak için öteki alanlarda “ne kadar ödün vermek zorunda kaldıklarına şaşırdığını da” belirtmeden geçemiyor.

Bunun yanı sıra Zuckerberg, Quest 3’te bulunmayan bir özellik olan göz takip edeni hususi durumunu de övdü.

‘Fanboy’lar’

Zuckerberg videosunu gelecekte karma gerçekliğin iyi mi görüneceğine ilişkin tahminlerinden söz ederek sonlandırdı ve şaşırtıcı bir hareketle, “Apple’ın bir tür teknolojide önder olup olamayacağını sorgulamaya cüret ettiğinde sinirlenen ve ‘fanboy’lar’ olarak anlatılan kitlesini” direkt eleştirdi.

Apple’ın cihazlarına neyin yüklenip neyin yüklenemeyeceğini yoğun halde denetim ettiğine atıfta bulunarak, “Her nesil informasyon işlemin bir açık ve kapalı modeli vardır” diyen Zuckerberg, “Ve evet, mobilde Apple’ın kapalı modeli kazanmıştır sadece bu devamlı bu şekilde değil; PC dönemine geri dönerseniz, Microsoft’un açık modeli oyunun kazananıydı. Yeni nesilde Meta açık model olacak ve ben hakikaten açık modelin yeniden galip geldiğinden güvenli olmak isterim” ifadelerini kullandı.

Kaynak: BBC / Metin Aktaşoğlu tarafınca Türkçeleştirildi