Ünü tüm dünyaya yayılmış Türk mobilya sektörünün imalatın yanı sıra moda, tasarım ve mühendislik alanlarında da elemana ihtiyaç duyduğunu kaydeden MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, “Ayrıca dünya kültürlerine yönelik araştırma yapacak sosyologlara ve dünyada insanların yaşamlarına etki eden duyguları tasarımlarımıza taşıyacak psikologlara dahi ihtiyacımız var. O nedenle her alanda nitelikli iş gücü bizim için çok değerli” dedi.

Mobilya sektörünün kalifiyeli insan gücüne sahip olduğunu ifade eden Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, “İşte bizim bu gücü daha verimli kullanmamız ve uzmanlaşmaya daha çok önem vermemiz lazım” dedi. İstihdam anlamında sektörün en büyük sorununun imalatta çalışacak genç insanların isteksizliği olduğuna dikkat çeken Ahmet Güleç, “Genç arkadaşlarımız meslek olarak imalat sektörünü istemiyorlar. Bu tabi sektörümüzün geleceği için ciddi bir tehdit. Onun için özellikle endüstri meslek liseleriyle iş birliği yaparak bu süreci biraz lehimize çevirmeye çalışıyoruz. Geçen yıl bu kapsamda MOSFED olarak İstanbul Valiliği ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile bir protokol imzaladık. İstanbul’daki bütün endüstri meslek liselerindeki mobilya bölümü öğrencilerini istihdam edebiliriz, diye talepte bulunduk. Yeter ki; bize başvursunlar. İstanbul’un hangi semtinde çalışmak isterlerse, bilsinler de o bölgede mobilyacı arkadaşlarımız var. İnşallah bu protokolümüzün sonuçlarını almaya başlayacağız” şeklinde konuştu.

Her alanda nitelikli iş gücü sektör için çok kıymetli

Sektörün eleman ihtiyacının sadece imalatta çalışacak insanlarla sınırlı olmadığına da vurgu yapan Ahmet Güleç, “Bizler sadece imalatta çalışacak eleman aramıyoruz. Sektörümüz dünyaya açılmış bir sektör. Haliyle tasarım da kalite de mühendislik de bizim için çok kıymetli. Kısacası bize modacı da lazım tasarımcı da. Ayrıca dünya kültürlerine yönelik araştırma yapacak sosyologlara ve dünyada insanların yaşamlarına etki eden duyguları bize taşıyacak psikologlara da ihtiyacımız var. O nedenle her alanda nitelikli iş gücü bizim için çok kıymetli” dedi.

Mesleki eğitim iş protokolü imzalandı

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) sektörde yaşanan ara eleman sorununu çözmek için birçok çalışma yürütüyor. Geçtiğimiz yıl mobilya sektörünün nitelikli iş gücünü karşılayabilmek için İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile “Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü” imzalayan federasyon; imzalanan protokol sayesinde İstanbul’da faaliyet gösteren ve bünyesinde mobilya ve iç mekan tasarım alanı bulunan mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezlerinde öğrenimini sürdüren öğrencilere mesleki eğitim, staj ve iş imkanları sağlayarak istihdama katkıda bulunmayı amaçlıyor. Mezun olan öğrencilerin direkt üretici firmalarda istihdam fırsatı yakalayacaklarına değinen ve bu çalışmayı ülkenin tamamına yaymayı amaçladıklarını belirtti.