İnşaat girdi maliyetlerinin sektörün en büyük problemi olmaya devam ettiğini belirten İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, inşaat maliyetlerinin senelik bazda yüzde 70 arttığına dikkat çekti. Mevzuyu değerlendiren Çulhalık “İnşaat maliyetlerinde son açıklanan resmi verilere gore yüzde 70 artış söz mevzusu. Müteahhitlerin artık tolere gücü kalmadı. Maliyet bu denli yüksek olunca, bu fark ister istemez konut fiyatlarına yansıyor. Bu maliyetler sektörümüz için sınırlayıcı olmaktadır” dedi.

Konut fiyatlarının yükselmesinde en büyük etken olan inşaat maliyetlerindeki artışın önüne geçilemediğini hatırlatan İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, inşaat maliyet endeksinin şubatta aylık bazda yüzde 3,41, senelik bazda yüzde 70,05 artış gösterdiğine dikkat çekti.

Maliyet artışlarına ve etkilerine değinen İhsan Çulhalık, artık müteahhitlerin tolere sürecinin geride kaldığını ve maliyetleri direkt konut fiyatlarına yansıtmak zorunda kaldıklarını söylemiş oldu. Çulhalık “2023 senesinde en oldukça konuştuğumuz mevzular içinde; konut satışlarının hedeflerin peşinde kalması, artan fiyatlar ve buna yol açan yüksek maliyetler yer aldı.

Bu yıl da gündemimiz benzer şekilde devam ediyor. İnşaat girdi maliyetleri bu denli yüksek seyrettiğinde, bu fark ister istemez konut fiyatlarına direkt yansıyor. Öncesinden finansal gücü olan müteahhitler kardan fedakarlık edip maliyetleri oldukça yansıtmamaya çalışıyorlardı. Sadece bu dönem, artık gerilerde kaldı. Dolayısıyla da konut tutarları dar ve orta kesimin ulaşamayacağı bir seviyeye geldi” dedi.

Küresel ekonomik problemler ile siyasal ve jeopolitik gelişmelere karşın Türkiye ekonomisinin 2023 senesinde yüzde 4,5 büyümesinin sevindirici bulunduğunu hatırlatan İhsan Çulhalık, istihdama en büyük katkıyı elde eden ve 200’ün üstünde alt sektörü destekleyen inşaat sektörünün de bu zamanda yüzde 7,8 büyüdüğünü hatırlattı.

“Sektörün düzenlemeye ihtiyacı var”

İhsan Çulhalık “Başta işçilik olmak suretiyle, yüksek girdi maliyetleri sektörümüz için sınırlayıcı olmaktadır. Yüksek maliyetler sebebiyle müteahhitler yeni proje açmaktan kaçınır hale geldi. İnşaata adım atmak isteyen konut üreticileri, artan fiyatlar sebebiyle davranışlarında ölçülü davranıyor ve beklemede kalıyor. İnşaat girdi maliyetleri devamlı artıyor.

Fiyat artışlarını takip edemez hale geldik. Hem konut üreticisinin hem de konut almak isteyen fakat yüksek fiyatlar sebebiyle beklemede kalan konut alıcısının harekete geçmesi için en kısa zamanda maliyetleri dizginleyici bazı düzenlemelerin ve uygulamaların devreye alınması gerekmektedir” diye konuştu.