Büyük Türk denizcisi Barbaros Hayreddin Paşa’nın ağabeyidir. 1474 ydında Midilli’de doğmuş, kardeşleri ile birlikte denizci olmaya karar verdikten sonra küçük bir gemiyle ticarete başlamış, kısa bir zamanda Ege ve Akdeniz’de Hırıstiyanlarla savaşlara girip büyük bir şöhret kazanmıştır. Bir ara Rodos şövalyelerine esir düşmüşse de kurtularak mücadelesine devam etmiştir.Kuzey Afrika sahillerinde ispanyol ve Ceneviz donanmalarını mağlup ederek Cezayir ve civarını ele geçiren Oruç Reis, burada bir hükümet kurmuş, bu arada Osmanlı Devleti’nin tabiyetine girmiştir.
Oruç Reis, Cezayir’de hükümet kurduktan sonra Telemsan’ı da fethederek oraya yerleşmiştir. 1518 yılında İspanyollar tarafından büyük bir orduyla kuşatılan Telemsan’da sıkıştırılınca, elli kadar askeriyle kaleden çıkarak, düşmanlarını yarıp kaçmayı başarmış, fakat takipçiler onları Salado ırmağı kıyısında kıstırarak hunharca şehid etmişlerdir. Oruç Reis Salado’yu yüzerek geçip karşı kıyıya geçtiği ve kurtulduğu halde, geride kalarak İspanyollarla vuruşmaya başlayan arkadaşlarının: “Baba Oruç! Bizi düşman elinde koma!” diye bağırmalarına ve feryadarına dayanamadığı için geri dönmüş ve orada kahramanca çarpışmak suretiyle can vermiştir. Ölürken,
kardeşi Hızır Reis’in intikamını almasını vasiyet ettiği ve ilerde Barbaros Hayreddin adıyla anılacak olan Hızır Reis’in de bu vasiyeti yerine getirip bütün Akdeniz’i bir Türk gölü haline getirdiği bilinmektedir.