piezoelektrik

Günümüzde enerji kaynakları günlük yaşam, ulaşım ve sanayi için oldukca önemlidir. Enerji bilhassa ulaşım yatırımları için eleştiri değere haizdir.

Dünyada enerji kaynakları sınırı olan olup mevcut rezervler her geçen gün azalmaktadır. Bu azalmadan dolayı yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı daha oldukca tercih edilmektedir. Bilhassa gelişen teknoloji ile beraber yeni yenilenebilir enerji üretim sistemleri tasarlanmaktadır.

Yenilenebilir enerji sistemleri içinde bulunan piezoelektrik enerji günümüzde güncelliğini korumaktadır.

Piezoelektrik malzemeler, günümüzde birçok değişik sanayi alanında kullanılan mühim bir teknoloji haline gelmiştir. Bu hızla gelişen teknolojinin iyi mi çalıştığını ve tesirinin iyi mi oluştuğunu idrak etmek, bu malzemelerin kullanım alanlarını ve avantajlarını daha iyi kavramak için büyük bir öneme haizdir.

Ek olarak, piezoelektrik malzemelerin üretimi ve geliştirilmesi süreçleri de hem bilimsel nitelikli hem de endüstriyel açıdan büyük bir ilgi çekmektedir.

Mesela; Metro sistemlerinde araçtan iniş ve istasyondan çıkış ile istasyondan iniş ve araca biniş güzergâhı süresince yoğun yolcu hareketi olduğundan ciddi bir hareket enerjisi potansiyeli bulunmaktadır.

piezo-yunancada-basinc-anlamina-gelmektedir

“Piezo” kelimesi Yunancada tazyik anlamına gelmektedir.

Piezoelektrik ile hareket enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülmektedir.

Piezoelektrik Nedir?

Piezoelektrik, elektriksel enerjiyi mekanik enerjiye ve mekanik enerjiyi elektriksel enerjiye dönüştürebilen bir araç-gereç özelliğidir.

Piezoelektrik tesiri, bazı kristal yapıları ve seramiklerde bulunur. Piezoelektrik malzemeler, kristal bakışım yapısının bozulması sonucu oluşan bir fenomendir. Bu malzemeler, mekanik stres uygulandığında içlerindeki pozitif ve negatif yüklerin şekilde değişimine neden olur.

Piezoelektrik malzemelerin emek verme prensibi, kristal simetrisinin deformasyonlarla bozulması ve içlerindeki yüklerin yer değiştirmesidir. Bu değişiklik, malzemenin dışındaki elektriksel alanlara sebep olur. Bunun sonucunda mekanik enerji elektrik enerjisine dönüşür yada elektrik enerjisi mekanik enerjiye dönüşür.

Piezoelektrik tesiri, birçok alanda kullanılmaktadır. Bilhassa duyarlı ölçümler gerektiren alanlarda yaygın olarak kullanılan piezoelektrik sensörler, minik deformasyonları duyarlı bir halde algılayabilirler. Ek olarak ses dalgalarının elektriksel sinyallere dönüştürülmesinde ve tersine işlemde de piezoelektrik malzemelerden yararlanılmaktadır.

piezoelektrik-materyalin-motor-ve-jeneratör-davranislari

Kutuplu piezoelektrik seramik elemana, mekanik tazyik yada germe işlemi uygulandığında bu eleman çift kutuplu hale geçmektedir ve voltaj kıymeti üretmektedir.

Polarizasyon doğrultusunda tazyik işlemi yada polarizasyon doğrultusuna dik doğrultuda germe işlemi uygulanırsa aynı polarizasyon şeklinde voltaj kıymeti elde edilmektedir. Piezoelektrik seramik üstünde meydana getirilen bu uygulamalar enerji üretim hareketleridir ve bu sayede seramik eleman tazyik yada gerginlik durumlarındaki mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirebilmektedir.

Bu davranış yakıt ateşleme cihazlarında, katı hal bataryalarda, kuvvet idrak etme cihazlarında ve öteki ürünlerde kullanılmaktadır. Tazyik zorlama ve voltaj değerleri (yada elektrik alan kuvveti), piezoelektrik seramik elemana, materyalin zorlama kıymeti doğrultusunda üretilmektedir. Bu durum aynı şekilde voltaj değerinin uygulanması ile seramikte gerilim oluşturulması için de doğrudur.

Eğer aynı polariteye haiz voltaj kıymeti kutuplandırma voltajı olarak seramik elemana uygulanırsa, kutuplanmış voltaj doğrultusunda seramik eleman uzayacak ve çapı küçülecektir. Eğer kutuplanma doğrultusunun dikine kutuplandırma voltajı uygulanırsa eleman kısalacak ve genişleyecektir.

Eğer alternatif voltaj uygulanırsa eleman uygulanan voltaj değerinin frekansına bağlı olarak periyodik olarak kısalıp uzayacaktır. Bu durum motor hareketidir ve bu sayede elektrik enerjisi mekanik enerjiye dönüşecektir. Bu ilke piezoelektrik motorlara, ses yada ultrason üreten cihazlara ve birçok cihaza daha uygulanmıştır.

Piezoelektrik üreteçler, piezoelektrik tesir doğrultusunda iş koşturmacasındadır. Bu durum, mekanik değişimlere tepki veren materyallerin mekanik değişimler doğrultusunda elektriksel potansiyel üretmelerini sağlamaktadır. Daha kolay bir halde düşünmek gerekirse, tazyik uygulanmış yada genişletilmiş yada öteki şekillere bürünmüş piezoelektrik materyaller belirli bir voltaj kıymeti vermektedir.

piezoelektrik-olusumu

Bu tesir tam ters şekilde seramik elemanının şeklinin değiştirilmesi yada bazı uygulanan mekanik baskı sonucunda da oluşması mümkündür. Bu materyaller birçok açıdan kullanışlıdır.

piezoelektrik-makale-gorseli

Temel bazı piezoelektrik materyaller yüksek voltaj değerlerine oldukca iyi dayanım göstermektedir ve bu durum yardımıyla transformatörlerde ve öteki elektrik komponentlerde kullanışlıdır. Piezoelektrik seramikler ek olarak motor üretiminde, duyarlı çevresel şartlarda titreşimlerin azaltılmasında ve buna bağlı olarak enerji kollektörü olarak da kullanılmaktadır.

Enerji üretimi için kullanıldığı yöntemlerden bazıları incelenirse: Piezoelektrik materyallerin en temel kullanım şekillerinden biri kişisel enerji üreteçleri olarak kullanılmalarıdır. Piezoelektrik materyaller, telefonlara, MP3 oynatıcılara vs… kafi gelecek kadar enerji üretebilmektedir. Ayakkabının tabanı piezoelektrik maddelerden üretilebilir ve atılan her adımda elektrik üretimi sağlanabilir. Bu sayede kişisel elektronik cihazlarda kullanılabilmesi için bataryalarda depolanabilir yada direkt kullanılabilir.

Bir başka yeni fikir ise sesin yankılanması ile oluşan titreşimlerin piezoelektrik materyaller aracılığı ile sese dönüştürülmesinin sağlanmasıdır. Şöyleki ki, araçta radyo dinlerken, dışarıda parkta otururken yada herhangi bir şey yaparken ses elektriğe çevrilebilmektedir.

Piezoelektrikliğin Kökeni Hikayesi

Piezoelektrik tesir, 19.yüzyılın sonlarında Fransız fizikçiler. Çığır açan gözlemleri 1880’de gerçekleşti. Curie kardeşler, mekanik stres uygulandığında belirli kristallerin bir elektrik potansiyeli yaydığını keşfettiler.

Bundan bir yıl sonrasında Fransız bilim insanı Gabriel Lippman bu malzemelere tazyik uygulandığında elektrik enerjisi üretilmesi benzer biçimde, elektrik verildiğinde de mekanik enerji elde edilebileceğini keşfetti. Lippman’ın ters piezo tesiri olarak adlandırdığı bu olgu, aynı yıl Curie kardeşlerin deneyleriyle de ispatlandı. Bu bulgu ilk deneysel EKG cihazını ortaya çıkaracak olan Lippmann elektrometresinin buluş edilmesini sağlamış oldu.

Sonraki dönemde piezoelektrik bir süre laboratuvar sınırlarının dışına çıkamadı. Bu zamanda ağırlıklı olarak piezoelektrik özellikler sergileyen kristaller araştırıldı. Woldemar Voigt’un 1910 senesinde gösterilen Lehrbuch der Kristallphysik (Kristal Fiziği Ders Kitabı) kitabında piezoelektrik özellikler sergileyen 20 kristalden söz ediliyordu. Buna nazaran en yaygın piezoelektrik kristal araç-gereç kuvarstı. Bazı seramikler, roşel tuzları ve baryum titanat, kurşun zirkonat titanat ve potasyum sodyum niobat benzer biçimde katı maddeler de bu etkiyi sergiliyordu.

Savaşın Seyrini Değiştiren Buluş

Piezoelektrik etkinin ilk ciddi uygulaması Birinci Dünya Savaşı esnasında ortaya çıktı. P. Langevin ve meslektaşları 1917 senesinde bir ultrasonik denizaltı dedektörü geliştirmeyi başardı. Bu başarı piezoelektriğin potansiyelini ortaya koydu ve gerisi hızla gelmeye başladı. 1925 senesinde piezoelektrik kristaller telefon sistemlerinde kullanılmaya başlandı.

Roşel tuzunun piezoelektrik etkiyi artırdığının keşfedilmesiyle beraber piezoelektrik malzemeler radyolarda ve pikaplarda da kullanılır oldu.

Şu anda, piezoelektrik, oldukca sayıda sanayi ve bilimsel disiplinde temel bir teknolojidir ve bilimsel zekamızı belirgin bir halde geliştirmektedir.

Piezoelektrik özellik, mekanik bir enerjiyi elektriğe ya da tam tersi olan elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevirebilmektedir. Piezoelektrik özelliği, (bilhassa kristaller ve belirli kristaller; kemik benzer biçimde) bazı malzemelere uygulanan mekanik tazyik sonucunda, malzemenin elektrik alan ya da elektrik potansiyel değişiklik yapma kabiliyetidir.

Piezoelektrik malzemeler içinde çoğu zaman kurşun-zirkonyum-titanyum (PZT) seramik kullanılır. Bu etkiyi yaratmak için bakışım olmayan kristaller kullanılır. Çinko Oksit (ZnO), Turmalin, Kuartz (SiO2), PVDF (Poli-vinilidin-klorür) ve Baryum Titanat (BaTiO3) kullanılan malzemelerden bazılarıdır.

piezoelektrik-calisma-prensibi

Biçim 1’de Piezoelektriğin emek verme prensibi görülmektedir. Mesela: Yeraltı raylı sistem ulaşımı öteki ulaşım sistemlerine nazaran; yatırım maliyeti, projelendirme ve uygulama sürecinin uzun sürmesinin yanı sıra hazırlık aşamasında detaylı emek harcamaları gerektiren bir ulaşım sistemidir.

Piezoelektrik Iyi mi Ortaya Çıkar?

Piezoelektrik tesir, belirli malzemelerin kristal yapılarında bulunan özelliklerin bir sonucudur. Piezoelektrikliğin doğasına daha derin bir dalış, kuvars ve PZT seramikleri benzer biçimde tipik piezoelektrik malzemelerin incelenmesini ihtiva eder.

Bu malzemeler, içindeki pozitif ve negatif yüklerin düzensiz düzenlenmesi sebebiyle simetriden yoksundur. Mekanik stres yada titreşimlerin uygulanması, bu yüklerin kaymasına niçin olur. Bu tür bir hareket, araç-gereç içinde bir dengesizliğe niçin olarak piezoelektrik oluşumuna neden olur.

Taşınan yüklerle eşleştirilen bu dengesizlik, elektriksel potansiyel farkına neden olur ve bu da araç-gereç süresince bir voltaj oluşturur. Piezoelektrik malzemeler mekanik enerjiyi elektrik enerjisine yada elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürebilir. Benzersiz özellikleriyle karakterize edilen piezoelektrik malzemeler, sensörlerden aktüatörlere kadar birçok teknolojik uygulama için kullanılmaktadır.

Mesela, bu özelliğe haiz malzemeler, titreşimleri emmek yada yönlendirmek için ses yalıtım alanlarında kullanılır. Yakıt püskürtme teknolojisinde de oldukca değişik bir halde tercih edilirler. Yakıtın ince bir spreyle enjekte edilmesine izin vererek otomobillerde yakıt verimliliğini artırır.

piezoelektrik-nedir

Piezoelektrik Tesiri Nedir?

Piezoelektrik tesir, belirli kristal ve seramik malzemelerin mekanik stres yada sıkıştırma altında elektrik potansiyeli üretme yada elektriksel stres altında mekanik değişikliklere uğrama kabiliyetidir.

Bu tesir aşağıdaki ilkelere dayanmaktadır;

Kristal Yapı / Bakışım Eksiklikleri: Piezoelektrik tesir, malzemelerin içindeki kristal yapıdaki bakışım eksikliğine dayanır. Eksiklikler, malzemenin içindeki yüklerin yer değiştirmesine izin verir.

Mekanik Gerilme / Değişimler: Piezoelektrik malzemelere mekanik gerilme yada tazyik uygulandığında, içindeki elektrik yükleri bu bakışım eksiklikleri sebebiyle hareket eder.

Elektriksel Gerilme / Boyut Değişimleri: Tersine, mekanik gerilme yerine elektriksel gerilme uygulandığında bakışım bozulur, araç-gereç fizyolojik olarak boyutsal değişimler yaşar.

Enerji Dönüşümü: Piezoelektrik tesir, mekanik enerji ile elektrik enerjisi arasındaki dönüşümü temsil eder.

Bu özellik, titreşim enerjisi dönüşümü, sensörlerin, mikro hareketli sistemlerin çalışmasında kullanılır. Piezoelektrik etkinin prensibi, bir piezoelektrik malzemeye tazyik uygulandığında potansiyel bir fark (pozitif piezoelektrik tesir) üreteceği ve tersine voltaj uygulandığında mekanik voltaj üreteceğidir. Tazyik yüksek frekanslı bir titreşim ise, yüksek frekanslı akım üretecektir.

Piezoelektrik seramiklere yüksek frekanslı elektrik sinyalleri uygulandığında, çoğu zaman ultrasonik sinyaller dediğimiz yüksek frekanslı akustik sinyaller (mekanik titreşimler) üretilir. Başka bir deyişle, piezoelektrik seramikler, mekanik enerji ile elektrik enerjisi içinde dönüşüm ve ters dönüşüm işlevine haizdir.

piezoelektrik-etkinin-kullanim-alanlari

Piezoelektrik Malzemeleri Anlama

Piezoelektrik malzemeler, elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürme kabiliyetleri bakımından benzersizdir ve bunun tersi de geçerlidir.

Meşhur Piezoelektrik Malzemeler

Kuvars: Kuvarsdoğal bir piezoelektrik madde olarak saygı görür. Vakit tutma cihazlarında faydası oldukca önemlidir. Mekanik salınımları duyarlı elektriksel uyarılara dönüştürerek kuvars, saatlerin tutarlı bir halde düzenlenmesini sağlar.

PZT Seramikleri: Organik piezoelektrik özelliklerini en üst düzeye çıkarmak için titizlikle optimize edilmiş malzemelerdir. Bu seramikler, akustik yayıcılardan ultrasonik ekipmana ve piezoelektrik sensörlere kadar çeşitli cihazların ayrılmaz bir parçasıdır.

PVDF (Poliviniliden Florür): PVDF çeşitli biçim ve yapılarda kalıplanabilen oldukca yönlü bir piezoelektrik polimerdir. Bu araç-gereç, geniş bir uygulama yelpazesi açan hafiflik ve esneklik kombinasyonu ile ödüllendirilmiştir. Piezoelektrik sensör ve mikrofon üretiminde kullanılırlar.

Lityum Niyobat (LiNbO3): Piezoelektrik özellikleriyle tanınan lityum niyobatopto elektronik hızla gelişen teknolojinin ayrılmaz bir parçası olan kristal bir malzemedir. Kristalin yüksek frekanslı sinyalleri işleme mevzusundaki yeterliliği, onu optik iletişimi yönetmek için olmazsa olmaz kılar.

Piezoelektrik Polimerler: Belirli bir polimer grubu, piezoelektrik etkisinde bırakır sergiler. Esneklikleri ve düşük ağırlıkları, onları son teknoloji taşınabilir ve giyilebilir elektroniklerde kullanım için ideal kılar.

Potansiyel enerji ile piezoelektrik tesir arasındaki etkileşim, depolanan enerjinin mekanik eyleme dönüşümünü kapsar ve piezoelektrik malzemeler hemen sonra elektrik enerjisine dönüşür. Piezoelektrik ve potansiyel enerji arasındaki bağlantıdır.

piezoelektrik-polimer-seramikler-gorsel

 

Mesela, bir kişi bir piezoelektrik malzemeye baskı uyguladığında yada sıktığında ortaya çıkan mekanik enerjiyi düşünün. Mekanik enerji, piezoelektrik malzemelerde yük yer değiştirmesine niçin olur ve bu da bir elektrik potansiyeli oluşturur.

Bu potansiyel enerji, malzemenin uçları arasındaki elektrik voltajı olarak anlatılır. Piezoelektrik malzemeler, ilkin elektrik potansiyel enerjisine dönüştürerek mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmek için bir ortam görevi görür.

Piezoelektrik Kullanımları

Biçim 2’de Piezoelektrik, çeşitli alanlarda kullanılan benzersiz özellikler sergiler. Bu fenomen, günlük ve teknik alanlarda çeşitli şekillerde uygulanır.

Piezoelektrik kullanımları aşağıdaki benzer biçimde kategorize edilebilir; Günlük Kullanımlar Piezoelektrik kuvars kristalleri, saatlerin doğru zamanı müdafaasını sağlamak için titreşimleri ölçmede anahtardır.

Özetle; birçok evimizdeki saatler piezoelektrik etkiye dayanır. Piezoelektrik mikrofonlar ses dalgalarını elektrik sinyallerine çevirir. Bu cihazlar telefonlarda, kayıt. Giyilebilir teknolojiler çoğu zaman piezoelektrik polimerleri ihtiva eder. Mesela, ayakkabı tabanlarındaki piezoelektrik malzemeler basamakları izleyebilir yada hareketten enerji üretebilir. Ayakkabı tabanlarındaki bu tür malzemeler, mekanik enerjiyi yürümekten elektrik enerjisine dönüştürmek için tasarlanmıştır. Hareket kanalıyla enerji toplama potansiyeli bu malzemelerin bir avantajıdır.

Piezoelektrik malzemeler de çevresel değişikliklere duyarlıdır. Bu özellik, hava kirliliğini, gürültü seviyelerini ve meteorolojik koşulları seyretmek için sensörler de kullanılmasını sağlar.

Teknik Kullanımlar

Tıbbi ultrasonografi cihazları piezoelektrik sensörler ve dönüştürücüler kullanır. Yüksek frekanslı ses dalgaları yayma kapasiteleri, vücut içinde görüntüleme için oldukca önemlidir.

pieozo-elektrik-basinc-sensorleri-kullanim-alanlari

Piezoelektrik tazyik sensörleri birçok endüstriyel ve bilimsel uygulamada tercih edilmektedir. Çeşitli ortamlardaki tazyik ve titreşimleri duyarlı bir halde ölçmede ustadırlar. Piezoelektrik elemanlar, titreşim enerjisini elektrik gücüne dönüştürmek için enerji toplama sistemlerinde kullanılır.

Netice olarak, titreşen ortamdan elektrik enerjisi üretmek için kullanılırlar. Laboratuvarlarda ve duyarlı makinelerde, piezoelektrik aktüatörler nanometre düzeyinde duyarlı hareketleri için tercih edilir. Mesela lazer odaklama mekanizmalarında ve mikroskoplarda kullanılırlar. Canlı organizmaları piezoelektrik malzemeleri dahil etmek için genetik olarak mühendislik yapmak için çaba sarf edilmiştir. Bunun sebebi, piezoelektrik etkinin biyolojik sistemlerin enerji dönüşüm kabiliyetlerini artırabilmesidir.

piezoelektrik-etkisi-ile-basinc-sensorleri

Piezoelektrik sensörler ve dönüştürücüler, uzay araştırmaları ve araştırmaları için dirimsel öneme haizdir. Piezoelektrik, uzay aracı titreşimlerinin izlenmesini sağlar. Piezoelektrik malzemeler, titreşen nesnelerden enerji toplamak için kullanılır. Kinetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek geleneksel pillere olan itimatı azaltmaya destek olurlar. Piezoelektrik tesir, sıvı pompalama işlemleri için avantajlıdır.

Mikro ve nano ölçekli piezoelektrik pompalar, ilaç dağıtımından biyomedikal cihazlara kadar çeşitli uygulamalarda rol oynar. Jeofizikçiler, Dünya’nın iç yapısını araştırmak için piezoelektrik kristalleri kullanırlar. Bu kristaller, yeraltı titreşimlerini ve depremlerini çözümleme etmeye destek verir.

Mikro robotik ve mikro hava araçları, piezoelektrik malzemelerin ve aktüatörlerin uyarlanabilirliğinden yararlanır. Yörüngeyi değiştirebilen mermiler, lazer güdümlü yolları izlemek için optik sensörlü denetim sistemlerini kullanır. Bu yüzden, piezoelektrik malzemeler çeşitli müdafa teknolojilerinde oldukca önemlidir.

Piezoelektrik malzemeler, enerji dönüştürme kabiliyetleri, hassasiyetleri ve sağlamlıkları sebebiyle birçok endüstride etkilidir. Piezoelektrik fenomen, modern hızla gelişen teknolojinin ilerlemesine ve evrimine mühim seviyede destek verir. Kinetik enerji, bir başka mühim enerji biçimini temsil eder.

Tüketici Elektroniği

Kullanımı en yaygın olan ürünlerin başlangıcında çakmaklar gelir. Gazın ateşlenmesi için kullanılan alanda piezo elementi bulunmaktadır. Bunun haricinde mikrofonların ses dalgalarından gelen basıncı yükselterek hoparlöre ulaştırılmasında da piezoelektrik kullanılmaktadır. Aynı mantıkla derinlik bulucu sonar sistemlerde, mücevher temizleyici ultrasonik temizleme makinalarında da kullanılmaktadır. Piezoelektrik disklerin her basma-çekme hareketi bu disklerde ortalama 2 miliwatt enerji üretilmesini sağlıyor. Bu sensörler gitar, davul benzer biçimde birçok müzik enstürmanlarına adapte edilebiliyor.

Otomotiv Endüstrisi

Piezoelektrik malzemelerin otomativ sektöründe mühim uygulamaları bulunmaktadır. Taşıtlarda, yakıt enjeksiyon sistemlerinde, gürültü ve titreşimin azaltılmasında,masafe takip kontrolünde, lastik tazyik kontrolünde,  airbag sensörlerinde, hava akışı sensörlerinde, alarmlarda, yakıt püskürtücülerinde, güvenlik kemeri uyarıcılarında ve park sensörlerinde de piezoelektrik uygulamaları bulunmaktadır. Araçların motorlarındaki vuruntu (knock) sensörü olarak kullanılan sensörler otomotive piezoelektrik titreşim sensörü uygulaması için en güzel örnektir.

Piezoelektrik Aküatörler (Tetikleyici, Tahrikçi)

Tetikçi yada tahrikçi olarak da adlandırılan aküatör, bir mekanizmayı, mekanik yada elektronik bir sistemi denetim eden vaya hareket ettiren bir motordur. Piezoelektrik aküatörler, elektrik sinyalini denetim edebilen, fizyolojik bir yer değiştirmeye çevirebilen bir çeşit elektrik motordur.

serit-piezo-akuator-yigin-piezo-akuator

Piezoelektrik aküatörler yüksek hassasiyete haiz olduğundan yüksek duyarlılık gerektiren kalibrasyon işlerinde kullanılır. Piezo aküatörler, hidrolik valfleri denetlemek için, minik hacimli bir pompa olarak, hususi amaçlı motor olarak yada herhangi bir sistemi hareket ettirmek için kullanılabilir. 

Medikal Sistemler

Tek kullanımlık hasta monitörleri, ultrasonik görüntüleme, ultrasonik maske üretiminde ve önlük üretiminde kullanılan ultrasonik kaynak ve kesme makinalarında kullanılmaktadır.

Askeri Sistemler

Derinlik algılayıcılar, güdüm sistemleri, hidrofon, sonar sistemleri kullanılmaktadır. Aktüatörler, mikro hareketler gerektiren uygulamalarda yada lazer odaklama teknolojilerinde oldukca mühim olan elektrik voltajına cevap olarak boyutlarını ayarlarlar. Bazı naturel malzemelerdeki naturel piezoelektrik, oldukca çeşitli çağdaş teknolojik uygulamalarda vazgeçilmezdir.

Piezoelektrik malzemelerin ek özellikleri şunları ihtiva eder; Darbelere ve titreşimlere karşı dayanıklılıkları, onlara daha uzun bir emek verme ömrü sağlar. Bu güvenilirlik, onları çeşitli endüstriyel ortamlarda tercih edilen bir seçim haline getirir.

Piezoelektrik özellikler, kuvars, PZT (plumbum zirkonat titanat) seramikleri ve bazı polimerler dahil olmak suretiyle çeşitli maddelerde kendini gösterir. Bu malzemeler, yüksek frekanslı emek verme kabiliyetleri sebebiyle süratli titreşim yada elektriksel değişimleri tespit etmede ustadır. Mekanik stres yada elektrik voltajındaki değişimleri muhteşem hassasiyetle algılayabilirler.

Netice

Piezoelektrik malzemeler gelişmiş ölçüm ve denetim sistemlerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Piezoelektrikliğin oldukca yönlü faydası, bilim ve teknolojideki oldukca sayıda eleştiri uygulamanın temelini oluşturur. Bu yüzden, bu fenomen, sofistike sensörlerden yeni enerji üretim yöntemlerine kadar değişen alanlarda yeniliğin temel taşı olarak hizmet eder. Piezoelektrik, tabiat ananın işlevsel sanatını ve yarının teknolojik ilerlemesine katkısını örneklemektedir.

Günümüzün teknolojik gelişmelerinin sırları naturel dünyada saklı olabilir. Mesela, piezoelektrik terimi, bir zamanlar değişik olan elektrik ve mekanik alemlerini birbirine bağladı. Bu fenomen bazı naturel kristal ve mineral malzemelerde görülür.

Bazı malzemelerin mekanik stresi elektrik enerjisine iyi mi dönüştürebileceğini ve bunun tersini asla düşündünüz mü?

Bu büyüleyici etkileşimi kavramak, yalnızca bilimsel sınırları zorlamakla kalmayıp bununla birlikte günlük hayatımızın birçok yönünü dönüştüren bir destanın habercisidir. Piezoelektrikliğin gizemlerini inceleyelim ve teknolojik geleceğimizde çığır açma potansiyelini keşfedelim.

Görüşmek dileğiyle… 

Kaynakça

1-  Piezoelektrik

https://tr.wikipedia.org/wiki/Piezoelektrik

2- Piezoelektrik Nedir?

https://malzemebilimi.net/piezoelektrik-nedir.html

3- Metro İstasyonlarında Piezoelektrik Araç-gereç Kullanarak Elektrik Enerjisi Üretilmesi

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1076435

4- Gündelik Yaşamın Gizemli Enerjisi: Piezoelektrik

https://thinktech.stm.com.tr/tr/gundelik-hayatin-gizemli-enerjisi-piezoelektrik

5- Piezoelektrik Nedir? Kullanım Alanları ve Tarihçesi

https://www.aydemperakende.com.tr/en/blog/what-is-piezoelectricity-usage-areas-and-history

6- Orta Karadeniz’de Düşük Kuvvetli Sistemler İçin Dalga Enerjisinden Enerji Üretimi Yöntemi Ve Uygulaması

http://earsiv.odu.edu.tr/jspui/bitstream/11489/38/1/10362038.pdf