Dünyada ve vatanımızda yaşanmış olan naturel afetler, yüksek enflasyon, hasar maliyetlerinin artması ve reasürans piyasasındaki daralmalar Türk sigorta sektörünü asla olmadığı kadar zor bir dönemece getirdi. Son yıllarda ABD, Avrupa ve Londra merkezli sigorta piyasalarında gözlenen kapasite daralmaları ve fiyat artışlarının da Türkiye sigorta pazarını ciddi anlamda etkilediğini belirten Sigortalı Cemiyet Derneği Başkanı Selcen Gür, “Yaşadığımız zelzele faciası ve beklenen Marmara Depremi de sigorta sektörünü açmaza soktu” dedi.

“HARD MARKET DÖNEMİNDEN GEÇİYORUZ”

Yabancı reasürörlerin yaşanmış olan depremler sonrasında Türkiye’de yeni risk üstlenmekten kaçındığını ve mevcut risklerde de kapasitelerini düşürdüklerini belirten Gür, sigorta sektöründe yaşanmış olan krize ilişkin şunları söyledi: “Kapasitelerin azaldığı, primlerin arttığı ve güvence sıkıntısının baş gösterdiği ‘hard market’ dediğimiz bir dönemden geçiyoruz. Bir tek yeni işlerde değil, mevcut işlerimizdeki sigorta yenilemelerinde de aracı kurumlar olarak zorluklar yaşıyoruz. Reasürans şirketlerinin zelzele riski sebebiyle Türkiye’de risk almaktan kaçındıkları, hatta mevcut hisselerini dahi geri çektikleri oldukça zor bir döneme girdik.”

“SİGORTASIZ KALMAK BÜYÜK RİSK”

Tüm dünyada artan naturel afetler sonucu yükselen hasar maliyetlerini karşılamakta zorluk çeken sigorta şirketlerinin reasürans maliyetlerinin de katastrofik risklerde yüzde 80 oranında arttığını kaydeden Selcen Gür, “Fiyat artışları birincil sorunumuz değil artık. Yüksek fiyat ve muafiyet seviyelerinde bile kapasite bulmakta zorlanıyoruz. Gerçek sektördeki işletmelerimizi sigortasız bırakmamak için büyük çaba harcıyoruz. Sigortasız kalmak oldukça büyük bir risk ve ekonomimiz açısından büyük bir çekince” diye konuştu.

2023 YILI SİGORTACILIK AÇISINDAN ZOR

Bilhassa naturel afetlere bağlı risklerde oldukça ciddi kapasite düşüşleri olduğuna dikkat çeken Gür, reasürörlerin oldukça seçici davranması ve güvence vermekten kaçınması sonucunda sigorta şirketlerinin elinin kolunun bağlandığını açıkladı. Sigorta şirketlerinin gerçek sektöre sigorta teminatı sağlayamadığını dile getiren Gür, şu şekilde devam etti: “Şundan dolayı reasürans kapasitesi bulamıyorlar. Gerçek sektörün sigorta bulamaması ise işvereninden işçisine, yatırımcısından hissedarına kadar tüm ekonomik çevreyi büyük riske sokuyor. Dünyadaki gelişmelerin bizim ülkemizi bu kadar sert bir halde etkilemesinin sebeplerinden biri de Türkiye’de uzun senelerdir sigorta fiyatlarının dünya averajının altında olmasıdır.”

Yükselen fiyatlara ve muafiyetlere karşın kapasite sıkıntısı olduğundan sigorta şirketlerinin gerçek sektörün güvence açığını kapatmakta zorlandığını belirten Selcen Gür, 2023 yılının sigortacılık açısından oldukça sıkıntılı geçmeye devam edeceğinin altını çizdi.