2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Senelik Programı’nda, gelecek yıl müdafa  sanayisinde yürütülecek etkinlik ve projeler ile bu alandaki hedeflere de yer  verildi.

Cumhurbaşkanlığı Müdafa Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik  güçlerinin gereksinimlerini, devamlı gelişim anlayışıyla azami seviyede ulusal  teknolojiler ve yerli imkanlarla karşılamak, müdafa ihracatını çoğaltmak suretiyle  sektördeki ekosistemi güçlendirmek ve edinilen becerilerin sivil sektöre  yayılımını sağlamak temel amaç olacak. Bunun için ulusal teknolojiler ve yerli  imkanlarla müdafa sanayisinde dışa bağımlılığı asgari seviyeye indirecek  projeler hayata geçirilecek.

Müdafa sanayisinin mevcut kabiliyetlerini belirlemek suretiyle tüm ülkeyi  kapsayacak şekilde endüstriyel yetkinlik veri altyapısı geliştirilerek beceri  envanteri oluşturulacak.

Müdafa Sanayii Akademisi tarafınca sektöre yönelik eğitimler  düzenlenecek.

Vizyoner Genç Projesi kapsamında gençlere müdafa sanayisine ilişkin  güncel haberler, kişisel gelişim ve kariyer alanlarında mevcut yaklaşımlar ile  tavsiyeler, güncel yetişim ve iş olanakları sunulacak.

Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı (EYDEP) ile  firmalara eğitim, danışmanlık ve rehberlik destekleri odaklı mali yardım  sağlanacak.

FİRMALARA FİNANSAL DESTEK

Müdafa Sanayii Yatırım ve Geliştirme Faaliyetlerini Destekleme  Programı kapsamında bu alanda etkinlik gösteren KOBİ’ler dahil tüm firmalara  bütçe imkanları çerçevesinde finansal destek sunulacak.

İhracatın geliştirilmesine yönelik oluşturulan Internasyonal İşbirliği  Stratejik Planı kapsamında ihracatı artırmaya yönelik etkinlikler  gerçekleştirilecek.

Sektörde ortak akıl çalıştayları ile bölgesel endüstri, teknopark,  kümelenme ve organize endüstri bölgesi buluşmaları benzer biçimde etkinlikler düzenlenecek.

Teknoloji Panelleri ve Odak Teknoloji Ağları düzenlenerek Teknoloji  Bazlı Ar-Ge Yol Haritası oluşturulacak. Bu kapsamda projeler yürütülecek ve  yatırımlar gerçekleştirilecek.

Sektör Kabiliyet Atlası ve Adaptif Dönüşüm Modeli Projesi kapsamında  çoklu kullanımı esas alan bir proje hayata geçirilecek.

Yürütülecek çalışmalarla bu yıl yüzde 71 olarak tahmin edilen müdafa  sanayisindeki yerlilik oranının 2022’de yüzde 73’e çıkarılması hedefleniyor.

2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Senelik Programı’nda gelecek yıl müdafa ve  havacılık ihracatının 8,9 milyar dolar, cironun 23,1 milyar dolar, sektörde  istihdam edilenlerin sayısının ise 74 bin 800 olacağı öngörüldü.