Ankete nazaran işverenlerin en oldukca aramış olduğu ESG pozisyonları içinde ilk beş sırada şu roller içeriyor: Çevre, sıhhat ve güvenlik (yüzde 59), kurumsal sürdürülebilirlik (yüzde 39), sıhhat ve refah (yüzde 39), geri dönüşüm ve atık yönetimi (yüzde 37), ekosistem ve biyoçeşitlilik yönetimi (yüzde 33).

Yeni nesil tüketiciler, şirketlerden toplumsal ve çevresel mevzulara dair bir duruşa haiz olmalarını ve insanoğlu, toplumlar ve gezegen için doğru olanı yapmalarını bekliyor. Bundan dolayı şirketlerin de taahhütler vermekten ziyade ilerlemeye her zamankinden daha çok odaklanmaları; çevresel, toplumsal ve yönetişim (ESG) mevzularında anlamlı ilerlemeler kaydetmeleri gerekiyor.

Durum bu iken ManpowerGroup’un “ESG Kabiliyetlerini Arayış” adlı araştırmasında yer edinen bilgilere nazaran her 10 kuruluştan ortalama 8’i ESG stratejisini geliştirmiş olsa da yüzde 94’ü hedeflerini uygulamak için lüzumlu yetenekli çalışanlardan yoksun.

ManpowerGroup’un ESG önceliklerini karşılamak için stratejik beceri yönetimi planlarını öğrenmek için 41 ülkedeki işe alım yöneticileri ile yapmış olduğu ankete nazaran işverenler artık çevre, toplumsal ve yönetişim alanlarında işe alım halletmeye ehemmiyet veriyor. Ankete nazaran işverenlerin en oldukca aramış olduğu kabiliyetler şunlar:









Çevresel Pozisyonlar Toplumsal Pozisyonlar Yönetişim Pozisyonları
Çevre, Sıhhat ve Güvenlik (%59) Sıhhat ve Refah (%39) Etik ve Uyum (%27)
Kurumsal Sürdürülebilirlik (%39) Kabiliyet ve Liderlik Gelişimi (%31) Siber Güvenlik (%25)
Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi (%37) Çeşitlilik ve Kapsayıcılık (%29) Veri Gizliliği ve Koruması (%24)
Ekosistem ve Biyoçeşitlilik Yönetimi (%33) İş Gücü Planlaması (%26) Kurumsal Risk Yönetimi (%22)
Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Bakımı (%31) Kabiliyet Kazanımı ve İşe Alım (%23) Hükümet ve Kamu İşleri (%18)

Ankete katılan şirketlerin yarısından azının uzun vadeli ESG hedefleri var, sadece çalışanların yüzde 64’ü ise topluma pozitif yönde katkıda bulunan kuruluşlarda çalışmak istiyor. Çalışanların bu talebine karşın, işverenlerin yüzde 22’si bir ESG stratejisi geliştirme mevzusunda güvenilir değil ya da bu şekilde bir niyetleri yok. İşverenlerin yüzde 44’ü hâlihazırda uzun vadeli ESG hedefleri belirlemiş ve geliştirmiş durumda olsa da yüzde 34’ü bu hedefleri planlama aşamasında, yüzde 11’i ESG stratejisi geliştirme niyetinde değil, yüzde 11’i ise ne yapmaları gerektiği mevzusunda güvenilir değil.

ManpowerGroup’un araştırmasında doğru kabiliyetlere ulaşmaları için şirketlere uygulayabilecekleri şu dört yöntem tavsiye ediliyor:

  • Ödünç Alın: Mevcut iş enerjisini tamamlamak için yarı zamanlı, özgür, sözleşmeli ve geçici çalışanları işe almayı değerlendirin. Ankete katılanların yüzde 27’si bu mevzuda dış danışmanların uzmanlığından yararlanmayı planlıyor.
  • Oluşturun: Kurum içi beceri grupları oluşturun, kendi içinize bakın ve oldukca işlevli ekipleri bir araya getirerek eğitim ve edinim fırsatlarından faydalanmalarını sağlayın. Ankete katılanların yüzde 52’si hâlihazırda mevcut iş enerjisini geliştirmeyi ve yüzde 39’u mevcut rollerine ESG sorumlulukları eklemeyi planlıyor.
  • Köprü Kurun: Çalışanların şirketinizin değişik alanlarına tekrardan yerleştirilip yerleştirilemeyeceğini yada yeni rollere geçmeleri için desteğe gereksinimleri olup olmadığını değerlendirin.
  • Alın: Şirket içinde yetiştirilemeyen en iyi kabiliyetleri bulmak için dış pazara bakın. Ankete nazaran işverenlerin yüzde 41’i yeni, dış kabiliyetleri işe alacak.

Hazırladıkları araştırma hakkında değerlendirmede bulunan ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, “ESG taahhütleri, bir firmanın sürdürülebilirlik çalışmalarını ve toplumsal sorumluluğunu gösteren mühim bir unsurdur. ESG taahhütlerini yerine getirmek ise bir firmanın bir tek yasal düzenlemelere uymasını değil, bununla birlikte sürdürülebilirlik ve toplumsal mesuliyet mevzularında öncü bir rol üstlenmesini gerektirir. Bu yolda başarıya ulaşmak için ise kabiliyete erişim büyük bir öneme haizdir. Günümüzde şirketlerin ESG stratejilerini gerçekleştirmek için bu alanda yetenekli ekiplere gerekseme duydukları da artık bir gerçek. ESG alanlarında yetenekli çalışanların bir araya gelmesi şirketlerin çevre ve toplumsal sorumluluklarını etkili bir halde yerine getirmelerini de elde edecektir.” dedi.