Şikayetvar’ın açıklamış olduğu verilere bakılırsa 2023’te 162 bin 48 olan kayıtlı marka sayısı 2023’te 193 bin 993’e ulaştı. Platforma aylık averaj 28 milyon ziyaret gerçekleşti. 2022’de 346 bin 393 şikayet çözüme kavuşurken 2023’te bu sayı yüzde 50’lik bir artışla 521 bin 527’ye ulaştı. 2022’de 9 milyon 261 bin 720 olan toplam üye sayısı 2023’te 11 milyon 119 bin 972’ye terfi etti. 2022’de 2 milyon 620 bin 471 olan yakınma sayısı, 2023’te yüzde 38 artarak 2023’te 3 milyon 624 bin 148 yakınma ulaştı. Verilere bakılırsa 30 milyon 46 bin 884 ziyaretçi sayısıyla ocak ayı Şikayetvar trafiğinin en yüksek olduğu olarak öne çıktı.

En oldukça sevinç emlak ve inşaat sektörüne

2023’te müşterisini en oldukça memnun eden sektör yüzde 51’lik sevinç oranı ile emlak ve inşaat sektörü oldu. İnternet platformları yüzde 48 sevinç oranıyla ikinci sırada yer alırken mobilya ve ev tekstili üçüncü, besin sektörü dördüncü sırada yer aldı.

2023’te Şikayetvar’dan 2 yeni özellik

Şikayetvar, 2023’te iki yeni hususi durumunu de duyurdu. Tüketiciler artık çözüm bekledikleri mevzuları video kaydederek markalara süratli ve etkili bir halde duyurmaya başladı. Yıl içinde 97 bin 736 videolu yakınma platforma ulaştı. Platformun mobil uygulaması da geçtiğimiz yıl yayına alındı. 2023’te ulaşan şikayetlerin yüzde 36.5’i belgeli (fotoğraf ya da videolu) olarak kullanıcılar tarafınca iletildi.

2023’te en oldukça kullanılan dolandırıcılık şekilleri nelerdi?

Şikayetvar, 2023 yılını değerlendirdiği kapsamlı araştırmasında değişik bir çalışmaya da imza attı. Türkiye’de dolandırıcılık vakalarının süratli bir artış gösterdiği yıl olan 2023’te platform, dolandırıcılık taktiklerini paylaşarak tüketicileri uyardı. Platform tarafınca meydana getirilen açıklamaya bakılırsa Türkiye’de yıl içinde en oldukça karşılaşılan dolandırıcılık vakaları şu şekilde sıralandı: Finans kuruluşları adıyla dolandırıcılık, iş bulma vaadiyle dolandırıcılık, e-ticaret marka taklidiyle dolandırıcılık, devlet kurumları ve STK’lar adıyla dolandırıcılık, bahis siteleri adıyla dolandırıcılık, vasıta kiralama markaları adıyla dolandırıcılık ve burs vaadiyle dolandırıcılık…

Şikayetvar, 2023’te gündemin nabzını tuttu

Çözüm platformu Şikayetvar, yıl içinde yayımladığı araştırmalarla Türkiye gündemine dair verilerini paylaşmaya devam etti. Çeşitli ürün ve hizmetlerde gerçekleşen zamlar, Şikayetvar kullanıcılarının en oldukça yakınma etmiş olduğu mevzular arasındaydı.. Fahiş kira zamlarıysa bu şikayetlerin en oldukça arttığı konuların başlangıcında geldi.

EYT ile beraber rekabet yarışının hızlandığı maaş promosyonu gene en oldukça tartışılan konulardandı. Yaşamsal ilaçlara ulaşamayan vatandaşlar geçen yıl çözümü Şikayetvar üstünden ararken, 2023’te IMEI kayıt ücretlerinin 6 bin 91 TL’den 20 bin TL’ye çıkarılmasıyla beraber yaşanmış olan yoğunluk, IMEI kayıt sorununa yol açarak şikayetlerin bir haftada 93 kat artmasına niçin oldu.

Vize almada güçlük yaşayan vatandaşlar, mevzuyla ilgili yaşadıkları sorunları platform üstünden dile getirerek çözüm arayışlarını yıl içinde sürdürdü. Artan fiyatlar sebebiyle yeni beyaz eşya alacak gücü olmayan ve alternatif olarak arızalanan ürünlerini onarım ettirmeyi düşünen kullanıcılar, yetkili servis şikayetlerinin artmasına yol açtı.

Öte taraftan 2023’e damgasını vuran olaylardan biri de asla şüphesiz dolandırıcılık vakalarındaki artış oldu. Dolandırıcılar, birçok değişik ortamda ve yöntemle vatandaşları oltalarına düşürmeye çalıştı. Vatandaşlardan bu tür dolandırılma vakalarına dair oldukça sayıda yakınma platforma ulaştı.

2023’te oldukça konuşulan ve hala tartışmalara yol açan bir öteki vaka ise WhatsApp üstünden yabancı numaraların araması yada bildiri göndermesi oldu. Fazlaca sayıda kullanıcı değişik bahanelerle gelen bu yurt dışı aramalarından ve mesajlarından duydukları kaygıyı Şikayetvar’a iletti.

En oldukça arama e-ticaretle ilgili

2023’de Şikayetvar’da en oldukça ziyaret edilen sektör 43 milyon 40 bin 515 ziyaretçi sayısı ile e-ticaret sektörü olarak kaydedildi. İnternet servis sağlayıcıları (31 milyon 536 bin 552) en oldukça ziyaret edilen ikinci, finans ise (28 milyon 317 bin 931) üçüncü sektör olarak sıralandı. Kamu, beyaz eşya ve alışveriş sektörleri platformda en oldukça dört gözle beklenen öteki sektörler oldu.

En oldukça yakınma artışı yetkili servislere!

Verilere bakılırsa, bundan önceki yılla kıyaslandığında yakınma sayısının en oldukça arttığı kategori yüzde 927 yakınma artış oranıyla yetkili servislerle (beyaz eşya) ilgili oldu. Finansal yatırım danışmanlık şirketleri yüzde 866 yakınma artış oranıyla ikinci sırada yer alırken onu bilgisayar bileşenleri ve iç donanım markaları izledi.

E-ticaret şikayetleri gene zirvede

Şikayetvar verilerine bakılırsa 487 bin 188 yakınma sayısıyla geçmiş yıllarda olduğu benzer biçimde 2023’te de en oldukça yakınma e-ticaret sektörüne geldi. 405 bin 367 yakınma sayısıyla finans en oldukça yakınma edilen ikinci sektör olarak öne çıkarken, finans sektörünü sırasıyla web servis sağlayıcıları (370 bin 556), kontakt (323 bin 828) ve kargo ve taşıma (319 bin 856) takip etti.

E-ticarette en oldukça nelerden yakınma edildi?

Sipariş edilen ürünün haber verilmeden iptal edilip yüksek fiyattan satışa konulması, görseldeki ürün ile teslim edilen ürünün değişik olması ve kalitesiz ve ayıplı ürün gönderilmesi e-ticaret sektörüyle ilgili en oldukça yakınma mevzular oldu. Ürün teslimatının vaat edilen sürede yapılmaması, kargoda yaşanmış olan geç ve kusurlu teslimatlar için çözüm sunulmaması, kampanya dönemlerinde ürün fiyatının olduğundan fazla gösterilip indirim yapılıyormuş benzer biçimde yansıtılması, ürünlerin faturasız teslim edilmesi ve bu sebeple iade süreçlerinde çıkan problemler için çözüm sunmaması öne çıkan öteki yakınma mevzuları olarak sıralandı.

“Kredi kartlarından habersiz para çekiliyor!”

Şikayetvar verilerine bakılırsa 2023’te en oldukça yakınma edilen ikinci sektör olan finans sektöründe kredi kartlarından habersiz şekilde para çekilmesi ve bankaların harcama itirazlarını pozitif sonuçlandırmaması itimat sorununa sebep oldu. Ek olarak para transferleri, satmaca ödemeleri benzer biçimde işlemlerde ücret kesilmesi ve kart aidatının alınması dile getirilen başka bir sorundu. Kampanya şartlarına uyulsa bile millerin, puanların yatırılmaması, ATM’lerin bakımsızlığı, para yuttuğunda iadelerin geç yapılması ve kafi sayıda ATM bulunmaması yakınma edilen öteki mevzular oldu. Verilere bakılırsa kontakt platformlarıyla ilgili en oldukça yakınma edilen konularsa şöyleki sıralandı:

İnternet hızı gene yordu!

Kurulum ve nakil işlemlerinde verdiği buluşma geçmişine uymama, vaat edilen web hızının sağlanmaması, bağlantı kopması ve web arızalarının çözümü için kafi desteği alamama, Taahhütte geçen hizmeti vermemesine karşın iptal işlemlerinde haksız cayma bedeli yansıtma, sırf abone yapmak için değişik şirket adının kullanılması, hatalı ve yanlış bilgilendirme yapılması ve sonrası oluşan sıkıntılarda bunun sorumluluğunun kabul edilmemesi.

Türkiye 2023’te bu sektörlerden vazgeçti

2023’te Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal koşulları gereği birçok alanda değişiklik yaşandı. Verilere bakılırsa geçtiğimiz seneler ile kıyaslandığında yüzde 57’lik bir düşüşle şikayetlerin en oldukça azaldığı sektör kiralık ve villa sektörü oldu. Artan masrafların bir yansıması olarak düğün salonu şikayetleri yüzde 50 azaldı.

En oldukça hangi markaları araştırdık?

Şikayetvar’da geçen yıl sayfası en oldukça aranan marka, 2 milyon 917 bin 253 sayfa görüntülenmesiyle Trendyol oldu. Trendyol’u, WhatsApp (2 milyon 854 bin 54), Instagram (2 milyon 486 bin 104) ve Türk Telekon (2 milyon 473 bin 483) izledi.

En oldukça yakınma İstanbul’dan…

Nüfus averajına bakılırsa 2023’te bin şahıs başına düşen yakınma sayısı baz alındığında 77.4 yakınma yoğunluğuyla en oldukça yakınma eden kent İstanbul oldu. İstanbul’u; Antalya, Ankara ve İzmir izledi. Şikayetvar verilerine bakılırsa geçmiş yıllarda olduğu benzer biçimde 2023’de Muş minimum yakınma oluşturan il olarak kaydedildi. Minimum şikayetçi olan öteki iller Hakkari, Adıyaman ve Kars olarak sıralandı.

Temmuz, en oldukça yakınma ettiğimiz ay oldu

Şikayetvar verilerine bakılırsa 2023’te 358 bin 543 yakınma sayısıyla en oldukça yakınma temmuz ayında geldi. 2023’te en oldukça yakınma edilen gün pazartesi, Türkiye’nin en oldukça yakınma etmiş olduğu saat ise olarak 14:00 kaydedildi. Yıl süresince en oldukça şikayetin geldiği tarih 10 Temmuz 2023 olarak belirlendi.

2023’te Şikayetvar’a ulaşan garip şikayetlerse şöyleki sıralandı:

“İlişkimize coşku katıyorsunuz”

“Yakınma değil de teşekkür etmek için yazıyorum. Sakızların üstündeki notları yazandan Tanrı razı olsun. Tanrı ayağına taş değdirmesin… İlişkimize coşku katıyorsunuz. Her biri nokta atışı… Bilhassa de sevgilime denk gelenler. Bugün gene sizi andık, güldük, eğlendik…”

“Meyve suyu bomba benzer biçimde patladı”

“Latife benzer biçimde fakat gerçek. Ne içtiğiniz belli değil. Gece uyurken meyve suyu bomba benzer biçimde patladı, evindeki hepimiz uyandı. Korkulu bir şey, midemize nelerin girdiğini bilmediğimiz bir meyve suyu. Patlaması o denli şiddetliydi ki tavanı deldi!”

“Kaşarın içinden metal kaşık çıktı”

Marketten aldığım kaşar peynirinin içinden metal kaşık çıktı. İnsan sağlığını hiçe sayan bu şirket ile alışverişimi durdurdum. Tüketiciler, videoyu izleyin ve bundan sonrasında yapacağınız alışverişleri ve seçeceğiniz firmayı gözden geçirin.”

“Oyun yüzünden eşim evde bir ruh benzer biçimde!”

“Bu oyunu icra eden, buluş edene saygılarımı sunarım. Tanrı sizi bilmiş olduğu benzer biçimde yapsın. Sizin yüzünüzden eşime ulaşamıyorum. Eşim evindeki bir ruh benzer biçimde… Var mı yok mu belli değil. Oyun sistemleri çöksün inşallah. Kara bir bela benzer biçimde oyunlar.”

Vatandaştan güneşe: “Fazlaca bunaldık, azca aşama kıs”

“Tamam anlarım evrenin yaşam kaynağısın, büyüksün, kralsın da oldukça sıcaksın be kardeşim. Azca aşama kıs. Vallahi bunaldık ya. Fazlaca yakınma alıyorsun alim olsun. Birazcık özveri, oldukça değil birazcık empati! Sen dünyada olsan biz sana bu şekilde sıcak versek hoşuna gider mi lütfen?”

“Köftemden akrep çıktı”

“Malum bir köfteciden sipariş ettiğim ürünümün içinden canlı akrep çıktı. Canlı bir akrep! Kardeşlerimin yemeğindeydi çocuklar korkularından ne yapacaklarını bilemeyip yoğurdun içine atmışlar bir can bu kadar basite alınmamalı. Ağır bir yaptırım isterim; ilaçlama yada ceza… Bu tarz bir olay olması imkansız bunlar dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan şeyler… İlaçlama vs. Fakat gerçek bir yaptırım isterim.”