PARA ARAŞTIRMA/ KEREM KÖFTEOĞLU Pandemi bizlere, fizyolojik ve zihinsel sağlığın uzun süre öncelikli olmaya devam edeceğini öğretti. Tüketicilerin, tekrardan fizyolojik ve zihinsel sıhhat gereksinimlerini karşılayan hizmetlere yönelmesi, SPA & Wellness sektörünün büyümesine yol açıyor.

SPA kelimesi, eski Roma’dan beri Salus Per Aquam (sudan gelen sıhhat) anlamında kullanılıyor. Global Wellness Institute’nin (GWI) yapmış olduğu araştırmaya gore, ‘su’dan yalnız sıhhat değil, artık ciddi bir kazanç da geliyor. GWI uzmanları, 2019’da 4,3 trilyon dolarlık iş hacmine ulaşan global wellness ekonomisinin 2020’de pandeminin etkisiyle yüzde 11’lik düşüşle 4,4 trilyon dolara geriledi. Sadece pandemi sonrası yaşanmış olan hareketlilikle 2023’te global wellness pazarının 6,06 trilyon dolara, 2025 senesinde ise yüzde 25’lik bir artışla ortalama 7 trilyon dolara yetişmesi planlanıyor.

Tüketicilerin ruhlarını dinlendirip sağlıklarını koruyarak yaşlanmayı önleme talepleri girişimcilere yeni kazanç kapıları açarken, gençlerin karşısına da geleceği olan bu sektörde istihdam imkanları çıkarıyor. Girişimcilerin otellerin içinde yada bağımsız binalardaki SPA bölümlerinin işletmeciliğine soyunurken, kariyer ardında koşan gençlerin karşısına da beslenme, masaj, makyaj, yoga, Tai Chi, Şiatsu, refleksoloji, meditasyon ve terapi benzer biçimde alanlarda uzmanlık eğitim alarak sertifikalı yeni iş kapılarını çıkarıyor. Ek olarak SPA & Wellness sektörü, Türkiye’nin tanıtılmasına pozitif yönde katkı sunmuş olduğu benzer biçimde, ülkenin kasasına döviz girmesine yol açıyor. Türkiye, küresel wellness pazarında 20’nci, Avrupa pazarında ise dokuzuncu sırada yer edinen mühim bir oyuncu haline geldi.

Öte taraftan başta ısınma olmak suretiyle yaşam maliyetlerinin artması da Batılı turistin Türkiye’ye yönelmesine yol açtı. Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Başkan Yardımcısı, Sanitas SPA Kurucu Ortağı Dr. Şebnem Akman Balta, “Başta naturel gaz olmak suretiyle yaşam maliyetleri sebebiyle birçok Avrupalı değişik alternatifler bulmaya başladı. Bilhassa herhangi bir işte çalışmayan, değişik bir ülkede yaşamasının önünde engel bulunmayan emeklilerden Türkiye’ye olanlar talepleri arttı. Şundan dolayı artık Avrupa’da yaşamak, Antalya’da dinlence yapmaktan daha pahalı hale geldi. Türkiye’ye gelip hem kışı geçirmek hem de dinlence yapmak istiyorlar. Bilhassa de SPA merkezlerine büyük ilgi var” diyor.

DÖVİZ KAZANDIRIYOR

Eğitmen ve yazar Ünal Güner, Türkiye’de SPA & Wellness sektörü hacminin 400 milyon dolar olarak tahmin edildiğini hatırlatarak “Hem coğrafi konumumuz hem geleneksel halk sağlığı bilgilerimizi yeni ve çağdaş fikirlerle birleştirdiğimizde Türkiye, bu alanda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmaya adaydır” diyor.

Yaşam kalitemizi artırabilmek için SPA, Wellness, detoks merkezleri ve tamamlayıcı tıp alanlarının gelişimine katkıda bulunmamız gerektiğine dikkat çeken Güner, “Bilhassa önleyici tıp ve sıhhatli bir nesil için bu kadar kolay uygulanabilen, keyif ve neşeyle yapılabilen sistemler özendirilmelidir. Bu bir taraftan mevzuyla ilgili firmalara ve ülkeye kazanç getirirken, öteki taraftan da sıhhat harcamalarını azaltacak kıymetli bir önlemdir” diye ekliyor.

Büyük şehirler dahil olmak suretiyle birçok naturel güzelliğe haiz yöremizde sıhhatli ve kaliteli SPA & Wellness birimlerinin ihtiyacı hemen hemen karşılayamadığını belirten Güner, açıklamalarını şu şekilde sürdürüyor: “Kaliteli, örneksiz ve bütünsel sağlığı içeren uygulama merkezlerine gereksinim vardır. Buralardaki kurulum maliyetlerinin ucu açıktır. Mühim olan öngörülü, kaliteli, hijyenik ve örneksiz tesisler kurma niyetinde olmaktır. Bilhassa tesisler içinde rahat nefes alınımı ve güzel koku esastır. Çalışan personelin hijyen, sıhhat, saygı, disiplin ve güncel bilgilendirme mevzusunda eğitimli olmaları ehemmiyet arz etmektedir. Şundan dolayı tesis ne kadar güzel ve iyi olursa olsun, orası çalışanlar ile canlanacak ve çekim merkezi olacaktır. Mevzuyla ilgili yetişmiş personel ve uzman sayısı da kafi değildir. Bilhassa sıhhat bilimleri enstitüleri bu mevzularda bölüm açıp, derslerle eğitim vermeye özendirilerek teşvik edilmelidir.”

YAŞLANMAK KADINLARIN KORKULU RÜYASI

Çeşitli otellerde SPA müdürlüğü icra eden Ayşegül Aydemir Kartal, “Yaşlanmak yaşamımızın naturel bir parçası olmasına karşın, birçok kadının da korkulu rüyası olmuştur” dedikten sonrasında şunu ekliyor: “Bunun için günümüzde SPA ve wellness’ın bir parçası olan anti aging bakımları tavsiye ediliyor. Sadece piyasadaki anti aging ürünlerinin sayısı bir fazlaca arttı. Bu aşamada amacından saparak para kazanma hedefine dönüşerek insanlarda SPA ve wellness’a olan güvenin azalmasına yol açabilir.

Başta 4 ve 5 yıldız oteller olmak suretiyle, butik otellerin birçoğunda SPA hizmeti verildiğini belirten Kartal, “Devletimizde SPA merkezleri otel mimarisine örneksiz tasarımlarla yaygınlaşırken, yurtdışında ise ülkemizden değişik olarak otellerden bağımsız SPA merkezleri daha yaygındır” diyor.

Mevcut masajlar ve önümüzdeki dönemde trend olacak masajlar hakkında da data veren Kartal, bu konudaki görüşlerini şu şekilde özetledi: “De-stress masajı; stres atıcı kas gevşetici olarak uygulanıyor. Bu, kaslara ve tendonlara yoğun bir halde çalışılarak uygulanan bir masaj türüdür. Günün yoğun temposunu ve stresini vücudumuzda en oldukca hissettiğimiz baş, boyun ve sırt bölgelerinin rahatlatılıp gevşemesi sağlıyor. Önümüzdeki dönemde ise bağışıklığı güçlendiren Vitamin Bar ya da SPA mutfağı, Kriyoterapi kompresyon terapisi, tuz odaları, kızılötesi saunalar, insan teması olmadan rahatlama ve iyileştirme elde eden temassız wellness hizmetleri öne çıkacaktır.”

İnsanların sıhhat ve kondisyonlarına dikkat etmeye başlamasıyla birlikte SPA alanlarının ehemmiyet kazandığını belirten Designist Kurucusu İç Mimar Aslı Arıkan Dayıoğlu, naturel malzemelere, tüm duyulara hitap eden dokulara yer veren, hijyenik, ev sıcaklığında tasarımların ön plana çıkacağını ve bunların başarıya ulaşmış olacağını söylüyor.

GWD DÜNYAYA YAYILDI

Ayrıca girişimci Belgin Aksoy’un 2012’de Türkiye’de kurduğu Global Wellness Day (GWD) (İyi Yaşam Günü) etkinliği, 170’den fazla ülkede, on binlerce değişik noktada, eş zamanlı olarak milyonlarca insan tarafınca parasız kutlanır hale geldi.

Türkiye’de doğup dünyaya “ihraç” edilen ve Haziran ayının ikinci Cumartesi günü kutlanan GWD’nin, ‘7 adımlık’ manifestosu da dünyada kabul görüyor. Dünyada yaş, cinsiyet, milliyet sosyo-ekonomik fark gözetilmeksizin ‘iyi yaşama’ kolayca ulaşabilmeyi amaçlayan 7 adım şu şekilde özetleniyor: 1. Her gün 1 saat yürü, 2. Daha çok su iç, 3. Plastik şişe kullanma, 4. Sıhhatli beslen, 5. Sevdiklerinle beraber aile yemeği ye, 6. Bir iyilik yap, 7. Saat 22.00’de uyu.

İyi yaşamın dünyadaki her insan için kolay bir gereklilik olduğuna ve sıhhatli yaşamın lüks değil, her ferdin doğuştan gelen hakkı olduğuna inandığını vurgulayan Aksoy, mevzuyla ilgili şu detayları veriyor: “İyi yaşamın oldukca boyutlu bulunduğunu bilmek mühim. Bu tarz şeyleri fizyolojik, zihinsel, duygusal, ruhsal, toplumsal ve çevresel şeklinde özetleyebiliriz. GWD birçok kişi ve toplumu daha iyi bir yaşam tarzını sürdürmek için desteklemeye destek oluyor. Başka bir deyişle bizlere bir adım geri atıp, hakkaten yaşamı iyi mi yaşamak istediğimizi düşünmemiz için bir fırsatı sunuyor.”

Tüketicilerin bedensel ve ruhsal sağlıklarını korumuş olan doğayla bütünleşmiş konaklama birimlerine ilgi artarken, bu alanda karşımıza değişik türler de çıkmaya başladı. Bu konaklama türlerinden birini “dijital detoks oteli” oluşturuyor. Bu türün en iyi modeli olarak kabul edilen Brennerss Park Hotel, Almanya Baden-Baden’da hizmet veriyor. Bu tür otellere gelen misafirlerden telefon, tablet, bilgisayar özetlemek gerekirse dijital neleri var ise hepsini resepsiyona bırakmaları isteniyor.

Bu türün Türkiye’deki ilk örneği ise gelecek yıl Kırklareli Demirköy’de hizmete giriyor. Elazığlı girişimci Fatih Kolkaya’nın 70 dönüm üstüne kurulu Dupnisa Çiftliği Dijital Detoks Merkezi 2023’te hizmet vermeye başlamış olacak. 1 milyon dolara mal olması beklenen, ilk etabında altı taş evde konaklama imkânı sunacak Dupnisa Çiftliği Dijital Detoks Merkezi’ne gelecek misafirlerin tüm dijital cihazlarından arınarak tabiatın keyfini çıkarmalarının isteneceği belirtiliyor.

GELECEĞİN MESLEĞİNE ELEMAN YETİŞTİRİYOR

SPA & Wellness sektörü yılda averaj yüzde 7’lik büyümeler kaydederken, yetişmiş eleman sayısı, sektörün bu hızına yetişemiyor. Üstelik yetişmiş eleman sıkıntısı yalnız Türkiye’de değil, dünyada da ciddi bir problem.

Sektörün gereksinim duyduğu güzellik uzmanlarını eğiten kurumlardan önde gelen Antalya’daki Filiz Duman Academy’nin kurucusu Filiz Duman, 1998 senesinde Almanya’nın Münih şehrinde almış olduğu “Güzellik Uzmanlığı ve Kontür Makyajı” eğitiminin arkasından, 22 senedir Türkiye’de, SPA & Wellness sektörüne eleman yetiştiriyor. Antalya’daki eğitim şubesine ek olarak 2022’de İstanbul Levent’te “Madam Fi Academy” adlı yeni okulunu açan Duman, eğitimler hakkında şu detayları veriyor:

“Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı iki okulumuzda ‘Güzellik Uzmanı (estetisyen)’, ‘Masaj Terapisti’, ‘Ustalaşmış Makyaj Uzmanı’, ‘Kalıcı Makyaj Uzmanı’, ‘Protez Tırnak /Nail Art Uzmanı’, ‘İpek Kirpiği Uzmanı” yetiştiriyoruz. Bu işi sevmiş olarak yapmak isteyen öğrencilerime, mesleki eğitimlerin yanı sıra, koçluk yapmış olup iş imkânı sağlıyorum.”

Eğitimlerinin ortalama altı ay sürdüğünü hatırlatan Duman, konula ilgili ayrıntıları ve gençlere önerilerini şu şekilde dile getiriyor:

“Averaj ücretimiz 10-15 bin TL içinde değişiyor. Eğittiğimiz gençlere MEB onaylı sertifika veriyoruz. Gençlerimizin bu sertifikayla otellerin SPA & Wellness bölümlerinde iş bulmaları noktasında yönlendirdiğimiz benzer biçimde, onlara iş garantisi de sunuyoruz. Günümüzde insanoğlu kişisel bakımına itina gösteriyor. Bu durum, ‘Güzellik ve Cilt Bakım Uzmanlığını’ geleceğin mesleklerinden biri haline getiriyor. Gençlerimiz ilk olarak yaşadıkları hayata dair derin bir farkındalık kazanmalı. Türkiye verdiğim eğitimin yanı sıra, Viyana’daki Türk güzellik salonlarına da ‘Güzellik, Spa&Wellness’ alanlarında eğitimler veriyorum. Gençlere, kişisel bakımı bir yaşam seçimi haline dönüştürüp, mesleği içselleştirmelerini tavsiye ediyorum. Potansiyeli olan bu alana ve kendilerine güvensinler.”

ÜNİVERSİTELERLE İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Internasyonal Sıhhat Turizmcileri İşverenler Sendikası (USTİS) Genel Sekreteri Mesut İnan, SPA ve wellness alanındaki personel açığını kapatmak için çeşitli üniversitelerle iş birlikleri protokolleri imzaladıklarını söylüyor. Sendikalarının akreditasyonunu yapmış olup, sıhhat turizminde standartları belirleyecek eğitim programlarını gelecek yıl devreye alacaklarını belirten İnanı mevzuyla ilgili şu detayları verdi: “Dünya genelinde SPA sayısında yılda yüzde 2’lik artışlar yaşanıyor. Bu noktadan hareketle sektörün yılda ortalama 3 bin-4 bin yeni SPA yöneticisine ihtiyacı olduğu öne sürülüyor.”

Gerek devletimizde gerekse dünyada sıhhat turizminin gittikçe ehemmiyet kazandığını belirten İnan, açıklamalarını şu şekilde noktalıyor:

“Şimdiden bunun siyaset, planlama ve projelerini icra eden ülkeler, büyük avantaj sağlayacak. Sıhhat turizminin alt kolu olan SPA ve wellness ise daima talep gören bir bölüm. Bu bölümün ülkemizin jeolojik konumundan dolayı da oldukca büyük avantajları bulunuyor. Hem tesisleşme hem de nitelikli personel açısından oldukca büyük eksiklikler yaşamaktayız. Bu eksikliğin giderilmesi için de başta hükümet politikalarının bu yönde belirlenerek gerek meslek yüksek okullarında aranan eleman (ara eleman değil) gerekse üniversitelerde SPA ve wellness mevzusunda uzman yetiştirilmesi gerekiyor.”

SİGORTALILARIN KÜR TEDAVİLERİ KARŞILANIYOR

Gezim danışmanı Hüseyin Baraner, wellness ‘in Almanya’da büyük bir iktisat yaratığına dikkat çekerek şunları söylüyor: “Almanya’da 350’den fazla kaplıca ve sıhhat tesisi var, bunlar kendilerini muhteşem şekilde tanıtıyor. Kaplıcalar kırsal ve çoğu zaman yapısal olarak zayıf bölgelerin kalkınmasını mühim seviyede sağlamış oldu. Sıhhat sigortası şirketleri, Alman sigortalılara kür tedavi masraflarının ödenmesinde cömertçe davranıyor. Milyonlarca Alman için ‘önleyici bakım’ adı altında birkaç haftalığına bir kaplıca merkezine gezi etmek, moda olmuştu.

Almanya’daki kaplıca tesislerinde toprağın, suyun yada iklimin naturel ilaçları ile geleneksel şifa şekilleri kullanılıyor. Buna ek olarak, dinlence köyleri büyüleyici manzaralar ve temiz hava, oldukca çeşitli boş süre etkinlikleri, seçkin sanat ve kültür olanakları, oldukca yönlü sıhhatli beslenme olanakları ve uygun bir altyapı sunuyor. Alman kaplıcaları ve sıhhat merkezleri, her ihtiyaca ve zevke uygun bir sıhhat paketi sunuyor. Alman Kaplıcalar Birliği’nin kalite standartlarına dayanan devlet derecelendirmesi, sıhhat yeterliliğini güvence ediyor.

Ağaçlandırılmış seyahat ve bisiklet güzergahlarının yanı sıra, iç ve dış mekanların canlı tutulması için müzik ve tiyatro sunumları ehemmiyet arz ediyor. Ek olarak Alman kaplıca merkezlerinin cazip kalabilmesi ve beklenen sayıda satın alan çekebilmesi için otantik restoranlar, avmleriyle canlı tutuluyor. Türkiye’deki kaplıca ve termal merkezlerinin de birer yaşam alanı haline gelmesi halinde daha çok Alman turistin tesislere çekileceğine inanıyorum.”

BİR SPA KAÇA KURULUR?

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın (MARKA) beş Yıldızlı, 125 odalı ve 250 yataklı bir SPA & Wellness oteli için hazırladığı ön fizibilite raporuna gore, bu şekilde bir tesisin durağan(durgun) yatırım tutarı 9,8 milyon doları buluyor. Sadece bir otelin yalnız SPA & Wellness biriminin metrekare başına averaj maliyeti 11 bin 200 lira olarak hesaplanıyor. Uzmanlara gore, bir SPA’nın kurulum maliyeti; kullanılacak ekipman, mekânın büyüklüğü ve istihdam edilecek şahıs sayısına bağlı olarak 5 milyon liradan başlayıp 20 milyon liraya kadar çıkabiliyor.

2023’TE BU TRENDLER ÖNE ÇIKACAK

    • Dijital detoks oteli, Hobbitler (yamaç evler)
    • Bağışıklığı güçlendiren Vitamin Bar, SPA mutfağı
    • Kriyoterapi kompresyon terapisi, tuz odaları, kızılötesi saunalar
    • İnsansız rahatlama ve iyileştirme elde eden temassız derin doku masajları
    • Shinrin-yoku (Orman Banyosu)
    • Türk hamamı
    • Ayurvedik masajlar
    • Organik nebat özleriyle meydana getirilen bakımlar
    • Ozon terapi, glutatyon, akupunktur uygulamaları
    • Ruh dinginliği elde eden mental rahatlama, meditasyon teknikleri
    • Pekataryan, vejetaryen, ketojenik rejimler benzer biçimde değişik beslenme tarzları

 

“ORMAN BANYOSU STRESİ AZALTIYOR”

Doç. Dr. Mehmet Han ERGÜVEN / Kırklareli Üniversitesi- Gezim Fakültesi Gezim İşletmeciliği Kısmı

“Orman Banyosu (Shinrin Yoku), Japonya’dan gelen bir wellness trendidir. Orman banyosu denildiğinde akıllara ormanda banyo yapmak benzer biçimde bir anlam geliyor. Burada kastedilen, ormanda bilgili bir yürüyüş yapmış olup, ağaçların enerjisini hissederek algılamaktır. Orman Banyosu yaparken, ormandaki sesler, kokular ve renkler bilgili olarak algılanıyor. Sakinleşmek için ormanda çıplak ayakla yavaşça yürümek ve derin nefes almak yeterlidir. Orman havasının tansiyonu düşürdüğü bilimsel olarak kanıtlandı. Ormanda uzun süre kalmanın oksijen alımı ve bazı bağışıklık hücrelerinin sayısını artırdığı da kanıtlandı. Türkiye’nin bilhassa Karadeniz kıyı şeridindeki ormanlık alanlar, İstanbul’a yakın mesafede bulunan Istranca (Yıldız) Dağlarındaki ormanların, Orman Banyosu potansiyelini doğru değerlendirmeliyiz. Konseptin Orman Banyosu ile sınırı olan tutulmayıp, beslenme, sauna, aroma terapi benzer biçimde öteki hizmetlerle de tamamlanması gerekiyor. Üstelik yerli halktan alınacak alan kılavuzluğu eğitimine ek olarak, üniversitelerin Gezim Rehberliği bölümlerindeki öğrencilerin bu alanda uzmanlaşarak istihdam edilmesi sağlanabilir.”

“OTEL DIŞINDAKİ WELLNESS YATIRIMLARI ARTIYOR”

Elif URAL / Akel Gezim ve Medworld Sıhhat Hizmetleri Kurucusu

Pandemi ile yaşamımıza yeni giren sıhhat sözcükleri, artık hepimizin aramış olduğu kelimeler arasına girdi. Yeni dönemde bağışıklık sistemini güçlendirici wellness uygulamaları, cilt ve vücut sağlığı için vitamin uygulamaları öne çıkan programlardır. Wellness uygulamaları her yıl yeni bir kimlik değiştiriyor. Son yıllarda Türkiye’de görmeye başladığımız wellness otellerinin sayısı artıp ivme kazanacak.

Devletimizde wellness sektörü için döviz kazandırıcı hizmetler olarak maalesef resmi gelir rakamlarını netleştiremiyoruz. Bu, wellness turizminin hemen hemen devletimizde resmi olarak döviz kazandırıcı hizmet olarak tanımlanmamış olmasından kaynaklanıyor. SPA &Wellness sektörünün yeni yatırımlarını otel dışındaki merkezlerde yapılanlar oluşturuyor. İş insanlarının bilhassa mesai saatleri sonrası dinlenebilecekleri alternatif yatırımlar öne çıkıyor. Burada averaj yatırım maliyetleri uygulama alanlarına gore 300 bin-800 bin euro içinde değişiyor. Termal, thalasso (ısıtılılmış deniz suyu ile meydana getirilen terapi) otellerinde, Avrupa standartlarında kurulacak wellness yatırımı için 1 milyon euro’luk bütçe gerekiyor. ”

“AVRUPA’NIN 30 KENTİNDE TANITIM YAPACAĞIZ”

İrfan KARSLI / Ligarba Gezim Yönetim Kurulu Başkanı

“Türkiye dört saatlik uçuş mesafesinde ortalama 1 milyar insana ve 57 ülkeye hitap eden coğrafi bir konuma haiz. Sıhhat gezim markamız MEDİCEF; Avrupa’da etkinlik gösteren, bin 200 gezi acente üyesi bulunan, Avrupa Türk Acenteciler Birliği (COOP TRR) ile sıhhat gezim alanında antak kalma yaptık. Bu antak kalma çerçevesinde; 2023 Ocak – Kasım ayları içinde, Avrupa’nın belli başlı 30 kentinde, Türkiye Sıhhat Gezim’ini tanıtmak ve Avrupa’dan Türkiye’ye sıhhat turisti getirmek amacıyla tanıtım toplantıları (Road Show) düzenleyeceğiz. Ek olarak bu tanıtım toplantılarına Türkiye’den de sıhhat kurumlarının katılmasını sağlayacağız. Üyesi olduğumuz, HİB (Hizmet İhracatçıları Birliği) teşvikleri ile tanıtım organizasyonlarımıza katılacak olan sıhhat kurumlarının tanıtım giderlerini azaltarak, maksimum katılımlarını hedefliyoruz. HİB; sıhhat turizmindeki potansiyeli daha etkili kullanmak, ülkemize katkı sağlamak ve geliştirmek için THY ile protokol imzalayarak 2025 yılı için 5 milyar dolarlık gelir hedefliyor. Ek olarak MEDİCEF markamızla Türkiye’de termal tesisler, SPA merkezleri ve hastanelerle yakın iş birliği içerisindeyiz. Avrupa’da yapacağımız tanıtım çalışmalarıyla Türkiye’ye ilk etapta 10 bin sıhhat turistini getirmeyi hedefliyoruz. Bunlar, zayıflamak, güzel duyu yaptırmak isteyen ve SPA & wellness merkezlerinde sağlığını tekrardan canlandırmak isteyen turistlerden oluşacak. Sıhhat turizminde şahıs başı harcamalar 3 ila 5 bin dolar içinde değişiyor. Gelen sıhhat turistleri, yanlarında da minimum bir refakatçi getiriyor. Bu durum, azca sayıda turistten oldukca gelir elde etmek anlamına geliyor. Bu tür çalışmalarla hem turizmi 12 aya yayabiliriz hem de turizmde şahıs başı harcamalarını yukarı çekebiliriz.”

“TÜRKİYE, GLOBALDEKİ ROLÜNÜ ARTIRACAKTIR”

Dursun İNANIR / İnanır Grup Yönetim Kurulu Başkanı

“Ayurvedik masajların hem akıl hem de vücut sağlığına iyi geldiğini biliyoruz. Belirli cihazlarla meydana getirilen kişiler arası fizyolojik dokunuş olmayan derin doku masajları da var. Pandemi sonrası bu biçim masajları daha oldukca görmeye başladık. 2023 yılına, elle meydana getirilen terapinin ve kimyasal ürünlerin asla kullanılmadığı taze, naturel nebat özleriyle meydana getirilen bakımların damga vurmasını bekliyoruz. Hem taze hem de naturel olan bu yöntemler, daha da gelişerek aslına bakarsak geleceğimizin trendlerini oluşturuyor.

Kişilerin tüm gün zaman geçirebileceği, yaşam kalitelerinin artacağı alanlar yatırım için mükemmel alanlar olacak. Sıhhatli yaşam ve naturel yiyecek kurslarının bulunmuş olduğu, yoga ve meditasyon seçenekleri olan belirli şehirden kaçışlar yükselişte. Ayrıca Türkiye SPA & Wellness mevzusunda 2023’te etkin bir rol oynamaya devam edip, globaldeki rolünü artıracaktır. Yeni oyuncuların ve yatırımcıların sahaya gireceğini düşünüyorum. Mükemmel SPA merkezlerinin bulunmuş olduğu oteller, esasen şimdiden yüksek yatırımlara başladı. Türkiye’nin 2023’le birlikte yükselen bir SPA destinasyonu olmasını bekliyoruz.”

“SEKTÖR YENİ BOYUT KAZANDI”

Berrak AKKOÇ / SPA Luxury Yönetim & Danışmanlık Kurucusu

“2018 yılından itibaren başlayarak Pera Palas Hotel, Rixos Pera, Sofitel Bölme otellerinin SPA’sını işletiyorum. SPA & Wellness alanında yatırım yapmak isteyen yatırımcılara da danışmanlık hizmeti veriyorum. Yoğun ritmde çalışan danışanlarımıza nefes egzersizi öneriyoruz. Masaj mevzularında ise danışanlarımızın ihtiyacını dinleyip, ona gore paketler öneriyoruz. Suyun iyileştirici gücünden hamamda oluşturduğumuz imza bakımlarımızla misafirlerimizin rahatlamasına destek oluyoruz. Son zamanlarda ‘medikal Spa’ olarak hizmet veren kliniklerde tabip uygulamaları ile sektör başka bir boyut kazanmıştır. Bu uygulamaların içinde ‘ozon terapi’ ,’glutatyon’, ‘akupunktur’ benzer biçimde bağışıklığı güçlendirici bazı uygulamalar daha da yaygınlaşacaktır. Ek olarak tabiat ile temas içeren bazı kürler, ruhumuzun dinginliği için mental rahatlama elde eden meditasyon teknikleri, çeşitli beslenme alışkanlıkları (pesketaryen, vejetaryen, ketojenik rejimler vb), wellness programlarının vazgeçilmezi olacaktır. Günümüzde orta ölçekli bir yatırımcıdan lüks yatırımcıya kadar otel açanlar, tesise ne olursa olsun SPA alanı ekliyor. Yatırımcılara bu alanı otellerin öteki yerlerinden ayrı tutmayıp, daha proje aşamasındayken ustalaşmış danışmanlık hizmeti almalarını öneriyorum.”

GLOBAL WELLNESS DAY’İ YARATTI

Belgin AKSOY / Global Wellness Day Kurucusu

“2004 senesinde ciddi sıhhat sorunları yaşadım. Sağlığımı geri kazanmak suretiyle, hayatımda köktencilik değişimler yaptım. Niçin “dünya genelinde kabul görmüş bir ‘İyi Yaşam Günü’ yok” düşüncesinden hareketle bir Türk hanımı olarak Global Wellness Day’i (GWD) yaratıp, tesirini tüm dünyaya yaymak için yola koyuldum.

GWD, her yıl Haziran ayının ikinci Cumartesi günü, 170’den fazla ülkede, on binlerce değişik noktada, eş zamanlı olarak milyonlarca insan tarafınca yalnız parasız etkinliklerle kutlanıyor. Günümüzde cumhurbaşkanları, belediye başkanları, okullar, hastaneler, dernekler, vakıflar, dünyaca meşhur sporcular, iş insanları, Hollywood yıldızları ve daha birçok şahıs ve kurum, GWD’yi destekliyor. Covid-19 salgını ile beraber GWD daha da ehemmiyet kazanmıştır. Herkesi; Global Wellness Day’i 10 Haziran 2023 Cumartesi günü “Bigün tüm yaşamınızı değiştirebilir” sloganımız ile kutlamaya çağrı ediyorum. Covid-19 sonrası bireyler, markalar ve yatırımcılar ‘iyi yaşam’ mevzusunda daha bilgili hale geldi. Wellness sektörüne yatırım yapılması kesinlikle bir gereklilik, gelecek nesilleri daha iyiye doğru şekillendirmeye destek olacak bir yatırımdır.”

“AYAK MASAJI EĞİTİMİ VERECEĞİZ”

Mustafa KARSLI / Türk Çin Kültür Derneği Başkan Yardımcısı

Pandemi öncesi bazı kurum ve kuruluşlarla iş birliği halinde başta görme engelliler olmak suretiyle, gençlere yönelik Çin’in en mühim masaj türlerinden önde gelen ‘ayak masajı’ eğitimi projesini geliştirdik. Dünyanın birçok yerinde yaygın olan bir masaj şekline yönelik eğitim projemiz, pandemiden dolayı kesintiye uğradı. Ayaklarımız vücudumuzun birçok bölgesinin ve organlarımızın haritası özelliği taşıyor. Ayakaltındaki akupunktur noktalarına uygulanan bu masaj, tedavide mühim destek unsurdur. Projenin başlangıç bölümünde ilk olarak görme engellilere yönelik vereceğimiz bu eğitimi ondan sonra ilgilenen tüm gençlerimiz için genişleteceğiz. Ayak masajı eğitimlerini Türkiye’de yaşayan Çinli doktorlar verecek. Ayak masajı eğitiminin yanı sıra, Geleneksel Çin Tıbbı eğitimlerimizi de hızlandırıyoruz. Geleneksel Çin Tıbbı, günümüzde 150’yi aşkın ülkede uygulanıyor. Geleneksel Çin Tıbbı Ulusal İdaresi, önümüzdeki 5-10 senelik süreçte 100 bini aşkın uzman yetiştirmeyi hedefliyor. Dernek olarak bu projeyi yakından takip ettiğimiz benzer biçimde, Türk öğrencileri Çin’in çeşitli üniversitelerindeki burslardan da yararlandırıyoruz. Gelişmekte olan Geleneksel Çin Tıbbı, gençlerin önüne geleceği olan bir kariyer fırsatı sunuyor. Bizimle iletişime geçen gençlerimize bu alanda hem Türkiye hem de Çin’de eğitim ve burs imkânı sağlayacağız.

“HAMAM, KAN DOLAŞIMINI HIZLANDIRIYOR”

Dr. Şebnem Akman BALTA / Sanitas SPA Kurucu Ortağı, Medulux Sıhhat Turizmi Acentesi Kurucusu

Şahıs sıhhatli olursa ilkin kendisine, sonrasında ailesi, iş yaşamı ve ülkesine verimli katkı yapabilir. Wellness, işte bunun tam da ortasında içeriyor. Şundan dolayı sıhhatli yaşamdan, insanoğlunun kendisi için ayıracağı hususi saatleri anlamalıyız. Wellness için ilk olarak iyi bir hamam bakımını tavsiye derim. Mesela, kan dolaşımını hızlandıran, bağışıklık sistemini güçlendiren iyi bir detoks terapisi olan hamam bakımı ile arkasından masajı kombinlemek, kişiyi oldukca daha sıhhatli ve ertesi gün daha dinç yapıyor.

Yoğun iş temposunda çalışıp, iş stresinden uzaklaşmak isteyenlerin hamam bakımlarına itina göstermemiz lazım. Roma İmparatorluğu döneminden beri Gymnasium adında olan toplanma alanlarında insanoğlu, hem sosyalleşme hem de SPA tadı yaşayarak aslına bakarsak SPA ile sosyalleşmeyi birleştirmişler. Esnetme ve çekmenin uygulanamayacağı kişilere, bizim imza masajımız olan Sanitas signature’yi öneriyoruz. 2023’e ve tüm öteki yıllara damga vuracak olan bakım, hamamdır. 2023 trendleri içinde bilhassa peeling’leri tavsiye ederim. Kahve, gül, deniz tuzu ve esmer şeker benzer biçimde vücut peeling’leri tercih edilebilir. Kış döneminde, bilhassa vücudu nemlendirmesi açısından esmer şeker peelingi’ni tavsiye ediyorum. ‘Sanitas imza’ masajında misafirimizin tercihine gore bambu yada sıcak taş kullanıyoruz. Burada içinizi ısıtacak, güzel bir kış bakımı da ‘La Stone’ dediğimiz taş terapi bakımını da tavsiye ediyorum.

RUHSAL VE BEDENSEL YENİLİK

Gündelik yaşamın yarattığı ruhsal ve bedensel bitkinlikten uzaklaşıp güne tazelenmiş bir halde devam etmek ehemmiyet kazanıyor. İstanbul’un Anadolu yakasında hizmet veren Address Istanbul’daki THE SPA, misafirlerine Türk Hamamından organik masaja, sertifikalı hususi ürünlerle uygulanan cilt ve vücut bakımlarından nefes terapisine kadar varlıklı içerikler sunuyor. Varlıklı içeriklerin; masaj, nefes ve sıcak taş terapisi, hamam, aromaterapi, kişiye hususi bakımlar, mucizeler yaratan naturel yöntemler ve enerjisini tabiatın saflığından alan cilt bakım ritüellerini ihtiva ettiği belirtiliyor. Dokunuşları, kokusu ve dinginliğiyle içsel bir yolculuğa çıkaracakları misafirlerinin, kendilerine sunulan geniş organik ve naturel terapi alternatifleriyle yenilendiği kaydediliyor.