Girişimciliği kurum kültürü olarak benimseyen, açıklamış olduğu stratejik dönüşüm planıyla geleceğin enerjisini üretmek ve 2050’de karbon yansız enerji şirketi olmak hedefiyle ilerleyen Tüpraş, enerji sektöründe yaşanmış olan dönüşüme yön verecek bir adım daha attı.

Hem şirket içi hem de dış inovasyon kaynaklarını etkin kullanarak büyümesini sürdüren şirket, kurduğu şirketi ile geleceğin enerji sisteminde belirleyici rol oynayacak teknoloji girişim şirketlerine yatırım yapmayı, stratejik iş birlikleri oluşturmayı ve girişimcilik ekosistemini geliştirmeyi amaçlıyor.

Tüpraş Ventures, Tüpraş’ın stratejik planı kapsamında odaklandığı sürdürülebilir rafinaj, biyoyakıtlar, sıfır karbonlu elektrik ve yeşil hidrojen başta olmak suretiyle karbon yönetimi, akıllı bilişim teknolojileri, Sanayi 4.0, enerji verimliliği, çevre, geri dönüşüm ve atık yönetimi alanlarında yurt içi ve yurt dışı teknoloji girişimlerine yatırım yapmayı planlanıyor.

Şimal ABD ve Avrupa başta olmak suretiyle geniş bir coğrafyada, stratejik odak alanlarına yatırım meydana getirecek olan Tüpraş Ventures, girişimlere teknolojilerini tecrübe etme ve ölçeklendirme fırsatı sunacak ek olarak Tüpraş’ın sektör tecrübesini ve informasyon birikimini açacak.

“Ventures şirketimiz geleceğin iş alanlarını geliştirmeye yönelik çalışmalarımıza mühim katkı sağlayacak”

Mevzuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tüpraş İnovasyon ve Yatırım Projelerinden Görevli Genel Müdür Yardımcısı Levent Zağra “Stratejik Dönüşüm Planımızda bir yılı aşkın bir süreyi geride bıraktık. 2050’de karbon yansız olma yolculuğumuzda güvenli adımlarla ilerliyoruz. Dönüşüm yolculuğumuzda yeni teknoloji ve iş modellerini, rekabet gücümüzü artıracak en mühim vasıta olarak görüyoruz. Girişim Sermayesi, geleceğin yeni iş kollarına yatırım yaparken bizlere kıymet katacak oldukça kıymetli bir alan. İnovasyon, açık inovasyon ve startup iş birlikleri ile bugünün ve yarının işlerine yönelik emek harcamalar yürütüyoruz. Bununla beraber yerli ve yabancı girişimlerin yenilikçi teknolojilerini rafinerilerimizde deneyimleyerek iş birliği geliştirmeye devam ediyoruz” dedi.

Teknolojik gelişimleri yakından takip ederek, geleceğe dönük yeni etkinlik alanlarına katkı sağlayacak şirketlere direkt yatırımlar yapmayı ve ortaklıklar oluşturmayı da hedeflediklerini dile getiren Zağra, “Tüpraş Ventures’ın kuruluşu bu adımlarımızdan ilki. Bu şirketimiz, enerji dönüşümüne yönelik sürdürülebilir rafinaj, biyoyakıtlar, yeşil hidrojen ve sıfır karbonlu elektrik odak alanlarımızdaki çalışmalarımıza mühim katkı sağlayacak” dedi.

“Açık inovasyon çalışmalarıyla yeni gelişme alanları yakalamayı hedefliyoruz”

İnovasyon ve girişimcilik ikliminin tüm şirkete yayılması, kültürel dönüşümün desteklenmesi, bu çalışmalardan kalıcı kıymet üretilmesi için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini dile getiren Levent Zağra, “Açık inovasyon çalışmalarımızı yurt içi ve yurt dışı girişimcilik ekosistemine entegre olarak hem Tüpraş’a hem de girişimcilere kıymet kazandırmak amacıyla etken şekilde sürdürüyoruz. Açık inovasyon emekleri ile şirket içindeki ihtiyaçlara yenilikçi çözümler bulmayı ve enerji dönüşümü doğrultusunda son teknolojileri takip ederek yeni gelişme alanları yakalanmayı hedefliyoruz. Türkiye’de ve yurt haricinde gelişen teknolojiler ile ilgili devamlı tarama yapıyoruz ve her yıl binin üstünde girişim inceliyoruz. Avrupa’nın önde gelen enerji fonlarından kabul edilen Emerald Technology Ventures Girişim sermayesi fonunun 2020’den bu yana yatırımcısıyız. Bugüne dek 32 girişim ile iş birliği yaptık. 3 kıtada (Şimal ABD, Avrupa ve Asya) 10’dan fazla ülkeden girişim ile iş birliği gerçekleştirdik. Şirketimiz içinde ise toplam 30’dan fazla departman ile girişim-kurum iş birliği süreçleri yürütüldü, 120’den fazla iç paydaş bu çalışmalarda yer aldı. Girişimlere pilot emek verme imkânı sunduk, ortak inovasyon projeleri yürüttük, müşterileri olduk ve hususi iş birliği anlaşmaları imzaladık” dedi.