Mastercard, Türkiye’nin gezim pazarında rekabet stratejisini destekleyen çalışmalarına devam ediyor. Anonim yabancı kart dataları Mastercard danışmanlık ekibi tarafınca çözümleme ediliyor. Turistlerin harcama profili ile il ve sektör bazlı harcama analizleri harmanlanarak hazırlanan Mastercard Gezim Raporu, bu yıl da çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Hem kart sayısı hem harcamalar arttı

Geçtiğimiz senenin Ocak-Ekim periyoduna kıyasla bu senenin aynı döneminde dolar bazlı toplam harcama tutarında artış görüldü. Bunun en mühim sebebi ise kullanılan kart sayısındaki artış, bu da Türkiye’ye gelen gezgin sayısındaki artışa işaret ediyor. Türkiye’deki hem POS harcamaları hem nakit çekimler geçen senenin aynı dönemine kıyasla TL bazında yüzde 225, dolar bazında ise yüzde 65 artış gösterdi. Bir turistin kart başına averaj harcanması 610 dolar olarak gerçekleşti.

Nevşehir, harcamalarda yüzde 155 ile gelişme lideri oldu

Nevşehir, Avrupa ve Asya Pasifik ülkelerinden gelen turistlerin yoğun ilgisiyle harcamalarda yüzde 155’lik artışa ulaşarak, en yüksek gelişme oranının sahibi kent oldu. 2022 senesinde geçen senenin aynı dönemine kıyasla daha oldukca turisti ağırlayan peri bacaları şehrinin misafirleri Avustralya, İtalya, İngiltere, Endonezya ve İspanya’dan geldi. Türkiye’ye gelen turistlerin en oldukca rağbet gösterdiği iller ise sırasıyla İstanbul (yüzde 43), Antalya (yüzde 20) ve Muğla (yüzde 8,7) oldu.

Türkiye’ye en oldukca Almanya, İngiltere ve ABD’den rağbet var.

Yurtdışı kartlar tarafınca Türkiye’de meydana gelen harcamalara bakıldığında ilk üç ülke sırasıyla; Almanya (yüzde 16), İngiltere (yüzde 14) ve ABD (yüzde 10). Türkiye’ye gezi eden 10 ülke içinde; geçtiğimiz yıla kıyasla harcamalarını katlayan Suudi Arabistanlılar 9,5 kat artışla en yüksek gelişme oranına ulaştı.

Ortadoğulu turistler Türkiye’den giyiniyor

Türkiye Kuveytlilerin en oldukca tercih etmiş olduğu ikinci destinasyon oldu. Kuveytli turistlerin Türkiye’deki harcamaları geçen yıla bakılırsa yüzde 82’lik artış gösterdi. Kuveytlilerin kart başına harcama averajı bin 749 dolar ile genel ortalamanın ortalama 3 katı oldu. Ortadoğulu turistlerin en oldukca harcama yapmış olduğu dört sektör ise yüzde 40 ile giyim ve aksesuar, yüzde 22 ile konaklama, yüzde 7 ile market ve AVM’ler, yüzde 6 ile yiyecek ve sıhhat/kozmetik oldu.

Avrupalı turistler Türkiye’de en oldukca yeme içmeye para harcarken, rakip destinasyonlardan değişik olarak Türkiye’de kuyumculuğa da ilgi gösteriyorlar. Başka ülkelere yaptıkları seyahatlerde kuyumculuk harcamaları yüzde 1’i geçmezken, Türkiye’de meydana getirilen harcamaların ortalama yüzde 10’u kuyum harcamalarına ayrılıyor.

Sıhhat turizminde çarpan tesiri beklentisi

Türkiye’de yurt dışı kartlarla meydana getirilen sıhhat harcamaları 2018-2021 yılları aralığında yüzde 94’lük bir gelişme gösterirken, COVID etkisiyle yaşanmış olan küçülme 2021 ve 2022 yıllarında telafi edildi. 2022’nin sonunda; sıhhat sektöründe harcama icra eden kartların sayısının 2021 yılına bakılırsa ortalama iki kat daha çok olması planlanıyor.

Türkiye’de meydana getirilen yurtdışı sıhhat harcamaları incelendiğinde hastanelerin bu kategorinin yüzde 46’sını oluşturduğu görülürken, yüzde 32’sini hususi doktorlar, yüzde 17’sini eczaneler ve yüzde 5’ini öteki kalemler oluşturuyor.

İngiltere ve Almanya kartları ise Türkiye’de yurt dışı kartların sıhhat sektöründe yapmış olduğu harcamaların ortalama yüzde 40’ına karşılık ediyor. Sıhhat harcamalarının yüzde 47’si İstanbul’da gerçekleşirken, ilk 5 il içinde bundan önceki yıla kıyasla en mühim artışın adresi yüzde 179 ile Muğla oldu.

Rapora yansıyan en mühim sonuçlar özetle şu şekilde;

    • Almanya, yüzde 16 ile harcamalardaki en yüksek paya haiz ülke. Onu İngiltere ve ABD takip etti.
    • Averaj 610 dolar harcama yapıldığını ortaya koyan rapora bakılırsa; Kuveyt bin 749 dolar ile ortalamanın 3 katına ulaşarak, şahıs başı harcamada liderliği kazanmıştır.
    • İstanbul gene en oldukca harcamanın yapıldığı il olarak öne çıkarken, Antalya ve Muğla ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. Nevşehir ise en yüksek harcama büyümesini elde etti.
    • Antalya’da İngiliz turistlerin harcamaları ortalama beş katına çıkarken, İstanbul’da S.Arabistanlı turistlerin harcamaları on iki katına terfi etti.
    • Geçen yıla bakılırsa 3 kat artışla sıhhat turizmindeki en büyük hisse İngilizlerden geldi.

Mastercard Gezim Raporu ile Türkiye’ye gelen gezgin profilini ve tercihlerini ortaya koyarak, bundan önceki seneye bakılırsa gözlemlenen değişimleri çözümleme ederken il bazlı sonuçlarıyla gezim bölgeleri arasındaki farklılıkları tespit ediyor. Bu analizleri gezim sektörü oyuncuları ve kamu ile paylaşarak danışmanlık veren Mastercard, bir taraftan Michelin Guide ile gerçekleştirdiği iş birliği ile gastronomi alanında Türkiye’nin yeni bir alan açmasına destek oluyor ve Paha Biçilemez platformu üstünden hem yabancı hem yerli turistlere benzersiz deneyimler sunarak, popüler Türkiye destinasyonlarına ilgiyi çoğaltmak için çalışıyor.