İstegelsin’in CEO’su Sedat Yıldırım, “Her yıl dünyada üretilen gıdanın üçte biri tarladan perakendecilere, işletmelere ve mutfaklarımıza uzanan tedarik zincirinde çöpe gidiyor. Bu israfın kıymeti ortalama 1 trilyon dolara denk geliyor. Türkiye’nin senelik gayri safi ulusal hasılasının 1,4 katı her yıl çöpe atılıyor. Birleşmiş Milletler besin israfının iklim krizini beslediğini belirterek büyük uyarılarda bulunuyor” dedi. Webrazzi Summit 2021’de, ‘Gıdanın ve Besin Perakendeciliğinin Geleceği’ başlıklı bir konuşma icra eden Yıldırım şu verileri paylaştı:

“Meydana getirilen araştırmalara nazaran, eğer besin israfı bir ülke olsaydı, dünyada ABD ve Çin’den sonrasında en fazla karbondioksit üreten üçüncü ülke olurdu. Ek olarak besin israfı dünyadaki suyun azalmasına da niçin oluyor. Tüm bu israfın yanında dünyada her gün 25 bin şahıs, her yıl ortalama 10 milyon insan açlıktan ölüyor. Dünyada 850 milyon insan açlık çekiyor ve her dokuz kişiden biri yatağa aç giriyor. Bu kadar insan açken, besin israfının bu derecede yüksek olması anlaşılır bir durum değil. Bu aşamada başta biz besin perakendecilerine sonrasında da tüketicilere büyük mesuliyet ve iş düşüyor.”

“Türkiye her yıl 18,8 milyon ton gıdayı çöpe atıyor”

İsrafın boyutlarıyla ilgili informasyon veren Yıldırım, konuşmasını şöyleki sürdürdü: “TOB’a nazaran Türkiye’de her yıl 18,8 milyon ton besin çöpe atılıyor. En fazlaca israf edilen ürünlerin başlangıcında sebze, meyve ve ekmek geliyor. Türkiye şahıs başına en fazlaca besin israf eden 3. ülke konumunda. Senelik averaj 214 milyar TL ile her yıl ulusal gelirimizin yüzde 4,1’ini çöpe atıyoruz. Her gün üretilen 85 milyon ekmekten 6 milyonunu çöpe atıyoruz. Besin israfı hem de su, toprak, enerji, iş gücü ve ana para benzer biçimde kaynakların büyük oranda boşa gitmesine niçin olurken iklim krizini de besliyor. Bu gidişata dur demek için ‘Gıdaya Saygı, Geleceğe Ümit’ programını oluşturduk.”