Meta, 14 Mayıs’ta düzenlenecek genel seçimlerin güvenli ve emniyetli bir halde yapılmasını sağlamak için yanlış bilginin yayılmasını azaltmak ve zararı olan içerikleri kaldırmak için teknoloji ve insan kaynaklarına yatırım yaptığını duyurdu. Seçim yaklaştıkça, potansiyel tehditleri gerçek zamanlı olarak belirlemek ve daha süratli aksiyon alabilmek için Seçim Operasyonları Merkezini devreye sokan Meta, Türkiye’deki dijital okuryazarlığı çoğaltmak ve seçimlerle ilgili çevrimiçi yayılan mesnetsiz bilgilerin önüne geçebilmek için eğitim programları başlattığını belirtti.

Meta zararı olan içeriklerin ve mesnetsiz bilginin önüne iyi mi geçiyor?

Meta’nın Topluluk Standartları, halihazırda Feysbuk ve Instagram’daki rahatsızlık, şiddete teşvik, etnik köken yada din temelli saldırıları yasaklayan politikalarının yanı sıra seçimlerle ilgili birçok alanı da kapsıyor. Meta, bu kuralları ihlal eden içerikleri tespit ettiğinde platformlarından kaldırıyor. Seçim günü yaklaştıkça bu tür içeriklerin hepimiz için daha eleştiri bir konumda bulunduğunun altını çizen Meta, Topluluk Standartları sistemini desteklemek amacıyla, potansiyel tehditleri gerçek zamanlı olarak tespit edebilmek ve daha süratli aksiyon alabilmek için Türkiye Seçim Operasyon Merkezini etkinleştirme sonucu aldı.

Meta’nın algoritması, belirli durumlarda, oy vermeyi engellemeyi amaçlayan mesnetsiz informasyon ve haberleri Feysbuk ve Instagram’dan tamamen kaldırıyor. Öteki tüm mesnetsiz informasyon türleri için de, daha azca insanoğlunun görmesi adına içeriğin yayılmasını yavaşlatıyor ve insanları yetkili kaynaklardaki bilgilere izleyeceği yolu göstermeye odaklanıyor. Meta, bunu en doğru şekilde yapabilmek için aralarında Doğruluk Oranı ve Teyit’in de olduğu, 90’ın üstünde bağımsız üçüncü taraf doğrulama kuruluşu ile beraber çalışıyor. Bu kuruluşlardan almış olduğu destek ile kullanıcıları haber ve bilgilerin doğruluğunu teyit etmek için teşvik ediyor. Hem de kuruluşların içeriğin mesnetsiz olduğuna dair hazırladığı makaleye yönlendiren uyarı etiketleri ekliyor.

Meta, bununla birlikte WhatsApp’ta, insanlara şüpheli yada yanlış benzer biçimde görünen bir bildiri vardığında, onları içeriğin doğruluğunu teyit etmek adına doğrulama kuruluşları ile bu detayları yeniden denetim etmeye teşvik ediyor. Geçtiğimiz yıl WhatsApp’ta bir kez iletilen herhangi bir mesajın, bir seferde yalnızca bir gruba iletilebileceğini duyuran Meta, 2020’de aynı özelliği iletilme oranı yüksek olan mesajlar için kullanıma sunduğunda gönderilen bu mesajların sayısında yüzde 70’in üstünde bir oranda azalma gördüğünü belirtiyor.

Bunların yanı sıra Meta, Data Üniversitesi, MediaWise ve Habitat Derneği de dahil olmak suretiyle bilimsel nitelikli, medya ve kar amacı gütmeyen kuruluşlarla iş birliği yaparak mesnetsiz detayları tespit etmeye odaklanan ve Türkiye’de dijital okuryazarlığı geliştirmeyi amaçlayan programlar başlattı.

Meta, platformlarındaki siyasal reklamlar mevzusunda iyi mi adımlar atıyor?

Meta platformlarında toplumsal meselelerle, seçimlerle yada siyasetle ilgili reklamlar yayınlamak isteyen reklamverenlerin, kim olduklarını ve hangi ülkede yaşadıklarını kanıtlamak için bir doğrulama sürecinden geçmeleri gerekiyor. Firmanın şeffaflık ilkelerine paralel olarak paylaşımların üstüne reklamverenin kim bulunduğunu gösteren etiketler ekleniyor. Ek olarak, insanların uygulamalarında daha azca reklam görmeyi seçebilmeleri için yeni kontroller de ekleyen Meta, kullanıcılara etiketlenmiş reklamları görmeme seçeneği sunuyor.

Meta, tüm siyasal ve seçime dayalı reklamları, yedi yıl süresince Reklam Kütüphanesinde barındırıyor; insanoğlu buradan hangi reklamların yayında bulunduğunu, hedeflemeyle ilgili detayları ve bunlara ne kadar harcama yapıldığını öğrenebiliyor.