PARA BORSA/ İDİL TARAKLI BORSA İstanbul’da BIST- 100 endeksi geçtiğimiz haftaya yükseliş trendinde başlayarak rekorlarına devam etmişti. Senenin ikinci yarısında Merkez Bankası‘nın faiz kararları ile Gömü ve Maliye Bakanlığı’nın maliye politikalarının yakından takip edileceğini hatırlatan uzmanlar , kurda yükseliş devam ederken, Ortodoks politikaların bir yansıması olarak beklentilerdeki pozitif havanın hisse senetlerini de pozitif etkilemesini bekliyor.

Hafta ortasında endekste 6.070 puandan gelen kâr satışları karşılanırken, finansal kurumlar için kurumlar vergisi oranının yüzde 30’a yükseltilmesiyle beraber banka hisseleri, günü ekside kapatarak endüstri şirketlerinden negatif yönde ayrıştı. Endekste düzeltme hareketinin gün içinde tamamlanmasıyla beraber, 6.070 direncinin aşılmış olması, endeksin enerjisini koruması ve yükselişin devam edebilmesi açısından pozitif algılandı. Ayrıca Merkez Bankası’nın açıklamış olduğu haftalık veriler de önceki hafta 399 milyon dolar ile borsaya yabancı girişinin devam ettiğini gösteriyor.

Öte taraftan Türkiye’de hisse senetlerinde fırsatlar gördüğünü belirten HSBC’de, altı şirketi öne çıkarırken, bankaların da iyi bir performans göstermesi icap ettiğini belirtti. HSBC bu kapsamda THY, Pegasus, Tofaş Otomobil, BİM, Migros ve Mavi Giyim’i ön plana çıkardı.

Endeks hafta sonuna doğru 6.208 puanı kontrol ederek zamanı zirvesini yenilerken, Avrupa borsalarında gün içinde artan satış baskısının BIST’e de yansıdığı ve endekse de kısmi kâr satışlarının geldiği dikkat çekti. Borsa uzmanlarına gore endekste yaşanmış olan gerilemeler, şu ana kadar düzeltme durumunda ve kuvvetli teknik görünüm korunuyor. Analistlere gore endekste 6.070 ve 6.000 destek sunar, 6.150 ve 6.250 ise direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.

BIST-100 endeksinin yıl başından bu yana TL bazında pozitife geçtiğini ve yeni hedefin 7.100 seviyeleri bulunduğunu da belirten borsa uzmanları; yükselişin devamını yeni iktisat yönetiminin atacağı adımların belirleyeceğinin bilhassa altını çiziyor. Analistler mevcut koşullarda portföy oluşturmak isteyen yatırımcıların uygun seviyelerde portföylere dahil etmek suretiyle 24 hissenin takip edilmesini öneriyor.

“PİYASANIN ANA ODAĞINDA TCMB OLACAK”

Borsada yakın dönemde gündemi belirleyecek en mühim gündem yeni iktisat yönetiminin adımları olacak diyen NoorCM Araştırma Uzmanı Sadullah Çalışır,

nitekim yeni TCMB Başkanı Amaç Erkan ile Ortodoks politikalara dönen TCMB’nin ilk adımda banka tarihindeki en yüksek faiz artışını gerçekleştirdiğine dikkat çekiyor. Toplantı notlarında da 6,5 puanlık faiz artışıyla sıkılaşma döngüsünün başladığı ve kademeli olarak parasal sıkılaşmanın devam edeceğinin vurgulandığını hatırlatarak şu değerlendirmeyi yapıyor “TMCB’nin faizleri nereye kadar yükselteceği ve hedeflenen noktaya hangi hızda gideceği piyasanın ana odağı olacak. Bununla beraber haziran ayında yüzde 25 yükselen dolar/TL’nin seyri de BIST-100 endeksinin seyri açısından belirleyici olacak. TL bazında zamanı zirvesini yenileyen endeks, dolar bazlı grafikte hala yıl başındaki zirvesinin yüzde 23 arkasında yer ediniyor. Bununla beraber Türkiye beş senelik CDS (kredi risk primi) de yatırımcıların odaklanması ihtiyaç duyulan öteki nokta olacak. Mayıs ayında 700 puana yükselen CDS’ler, iktisat yönetiminin değişimi ile 500 puanın altına geriledi ve son bir senenin en düşük seviyelerinde seyrediyor. Yeni iktisat yönetiminin atacağı doğru adımların devamlılığı, ülke risk priminde düşüşün devamını sağlayarak hem borçlanma maliyetlerini düşürecek hem de TL varlıklara yabancı yatırımcı ilgisi getirecektir.”

“DOLAR BAZLI BİR YÜKSELİŞ BEKLİYORUM”

BIST-100 endeksinin altı ay aradan sonrasında yıl başından bu yana TL bazında pozitife geçtiğini sadece yatırımcıların gerçek anlamda getiri sağlamadığını da belirten Çalışır, “Senelik TÜFE yüzde 40’ın hafifçe arkasında bulunurken, son haziran verisiyle ilk aylık TÜFE yüzde 20’ye ulaştı. Dolar/TL ise yıl başından bu yana yüzde 39 yükseliş yaşadı. Hem TCMB’nin kademeli adımları hem de kurdaki yükseliş ve içerideki ücret artışları talebi canlı tutarak senenin ikinci yarısında da enflasyonist ortamın devam edeceğini gösteriyor. Yüksek enflasyon ortamı ise BIST-100’de 2Y23’te itici güçlerden biri olacaktır” diyor.

Ek olarak yeni iktisat yönetiminin internasyonal normlara uygunluk hedefiyle beraber bir noktada TL varlıklara yatırımcı ilgisinin de doğacağını ifade ederek;

son dört haftada yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’da net 1,1 milyar dolarlık alım yaptığını ve benzerlerine kıyasla oldukça düşük çarpanlarla fiyatlanan BIST-100 endeksinde yabancı takas oranının da zamanı dip seviyelerin birazcık üstünde yüzde 29’da bulunduğunun altını çiziyor. Bundan dolayı Çalışır, senenin ikinci yarısında kurun sakinleşmesiyle endekste dolar bazlı bir yükseliş trendi olacağını düşünüyor.

“7.100 HEDEFİ 7.500’E KADAR REVİZE EDİLEBİLİR”

BIST-100 endeksi için senenin ikinci yarısında dolar bazında 270 dolar seviyelerinin makul hedefler bulunduğunu da öngören Çalışır, mevcut kurla beraber TL bazında endeksin 7.100 seviyelerine işaret ettiğini söylüyor. Kurdaki ihtimaller içinde yukarı yönlü seyrin 2021 son çeyreğinde olduğu benzer biçimde endeksi de yukarı sürüklemeye devam edeceğini belirterek “Endekste yılsonu 7.100 hedefi, momentumla beraber teknik olarak 7.500’e kadar revize edilebilir” diyor.

“ENDEKS DÖVİZİ YENECEKTİR”

Kurdaki yükselişin ivme kazanılmış olduğu dönemlerde borsanın da kuru takip ettiğini hatırlatan Çalışır bilhassa 2021 yılı son çeyreğinde bunu yatırımcı net olarak gözlemlemişti. Geçtiğimiz ayda da benzer ilişki kur ve endeks içinde görüldü. Haziran ayında dolar/TL yüzde 25 yükselirken BIST-100 yüzde 18 arttı. Senenin geri kalanında kurda ihtimaller içinde yükselişler endeksi destekleyecektir sadece senenin ikinci yarısında endeksin dövizi yenerek dolar bazlı getiri sunacağını düşünüyorum” yorumunu yapıyor.

Bu zamanda portföy yenileyecek yatırımcıların yeni iktisat politikasının sektörlere iyi mi yansıyacağını değerlendirerek düzenleme yapması icap ettiğini bilhassa belirten Çalışır, bu kapsamda TCMB’nin para politikasında sadeleşme adımları, liralaşma stratejisinin kaldırılması ve makro ihtiyati tedbirleri gevşetmesinin bankaların faaliyetlerine pozitif yansıyacağını düşünüyor.

Gene uzun soluklu yatay seyrin peşinden son dönemde yükselişe geçen döviz sebebiyle ihracat oranı yüzde 70 üstünde olan ve net döviz pozisyonu bulunan şirketlere dikkat edilmesini öneriyor. Döngüsel sektörlere yatırım yaparken sektördeki gelişmelerin yakından takip edilmesini de önererek “Fiyat istikrarı hedefleyen TCMB’nin cari dengeyi destekleme adımları ve kurdaki yükseliş, yükselen kredi faizleriyle beraber ithalatçı şirketleri zorlayabilir. TCMB’nin sıkılaşma döneminde yüksek borç oranına haiz şirketlerde ise kârlılık baskılanabilir” diyor.

Çalışır, mevcut koşullarda portföy oluşturmak isteyen yatırımcıların uygun seviyelerde portföylere dahil etmek suretiyle Doğuş Otomotiv, BİM, Migros, Akbank, Güvence BBVA, Ereğli, TAV Havalimanları, Pegasus, Şişecam, Sabancı Tüm ortaklık, Alarko Tüm ortaklık, Teknosa, Aselsan, Logo Yazılım, Çimsa, Coca Cola İçecek, Otokar, Ford Otomotiv, Gür-Sel Gezim, İş Yatırım Menkul Değerler, İnfo Yatırım Menkul Değerler, Anadolu Efes Biracılık, AG Anadolu Grubu Tüm ortaklık ve Elite Naturel Organik Besin Endüstri hisselerini takip etmelerini öneriyor.

“TURKCELL’İ MODEL PORTFÖYÜMÜZE EKLEDİK”

Yatırım Finansman, geçen hafta Turkcell’i model portföyüne eklediğini deklare etti. 2022’de BIST-100 karşısında yüzde -28.3 relatif negatif performansın peşinden Turkcell hisselerinin, 2023 yılbaşından bu yana da BIST 100’ün yüzde 9.4 altında performans gösterdiğine dikkat çeken Yatırım Finansman araştırma departmanı yetkilileri; enflasyonist baskılar ve TL’deki keskin kıymet kaybının düşük performansın ana sebepleri olduğuna dikkat çekiyor. Öte taraftan, Turkcell’in mobil (M2M hariç) ARPU büyümesi (senelik +yüzde68) ile 1Ç23 itibarıyla TÜFE’yi (yüzde54) aştığını, devam eden tekrardan fiyatlandırma yardımıyla bu trendin 2Ç’de ve önümüzdeki 12 ayda devam etmesini bekliyor. Ek olarak, Türkiye’de daha yüksek gezim faaliyeti, önceki yıllarda olduğu benzer biçimde 2. ve 3. çeyrekte kuvvetli net kazanım performansına yol açabilecektir (hatırlanacağı suretiyle, şirket 2022’de yalnız ilk yarıda 1 milyon net abone kazanımı hedefine ulaşmış ve yılı 2,3 milyon net abone kazanımı ile kapatmıştı) diyen Yatırım Finansman araştırma departmanı yetkilileri, şu açıklamayı yapıyor:

“Marj tarafında, ikinci yarıdaki asgari ücret artışı sebebiyle marjlar üstünde bir miktar baskı beklesek bile, bu tesir daha çok fiyat artışı ile dengelenebilir. Genel olarak, Turkcell’i mobil segmentteki pazar lideri konumu (BTK verilerine gore mobil segmentte 4Ç22 itibarıyla yüzde 41.5 pazar oranı), akıllı ana para dağılımı (dijital ve fintek yatırımları) ve sıkı maliyet yönetimi sebebiyle beğeniyoruz. Tahminlerimize gore Turkcell hisseleri 2023T’de 3,0 FD/FAVÖK ve 7,2 F/K çarpanlarında işlem görüyor. Alarko’yu Mayıs ayında portföye eklemememizden bu yana TL bazında yüzde 44 yükselmesi ve BIST-100’ün yüzde 8 üstünde performans göstermesi sebebiyle kâr realize ederek model portföyden çıkartıyoruz. Firmanın yeni yatırımları piyasa tarafınca yakından takip edilecek ve değerlememize etkilerini değerlendiriyor olacağız.”

“AKSA ENERJİ’DE TAVSİYEMİZ ‘TUT’ YÖNÜNDE”

Yapı Kredi Yatırım Aksa Enerji hisselerini TUT tavsiyesiyle ve 39.2 TL hedef fiyatla tekrardan değerleme kapsamına aldığını deklare etti.

Mevcut Santrallerin Operasyonel zirvesini gördüğünü belirten Yapı Kredi araştırma departmanı Aksa Enerji’nin hedef şirket kıymetini bulmak için İndirgenmiş Nakit Akışı ve Benzer Şirket Çarpanları methodlarını ağırlıklandırdıklarını söylemiş oldu. Firmanın güncel piyasa değerinin, mevcut operasyonlarının kıymetini büyük seviyede yansıttığını düşünen araştırma departmanı yetkilileri “Firmanın mevcut enerji santrallerinin operasyonel performansı zirveye ulaşmış durumda ve 2022’deki 401 milyon dolar FAVÖK’ün 2023’te 336 milyon dolara düşmesini bekliyoruz. Bu düşüşün arkasındaki ana niçin, Türkiye operasyonlarının, düşen spot piyasa fiyatlarından negatif etkilenmesidir. Spot piyasa elektrik tutarları 2022 Aralık ayındaki 200 dolar/MWs’lık zirveden, 2023 Haziran’da averaj 70 dolar/MWs seviyesine kadar düştü. Ek olarak Gana’daki Enerji Tedarik Anlaşması’nın (PPA, Power Purchasing Agreement) yenilenmesiyle beraber Gana’dan gelen FAVÖK katkısının azalmasını bekliyoruz. PPA sözleşmeleri çoğu zaman firmanın enerji santrallerine yapmış olduğu başlangıç yatırımını karşılamak için ilk dönemde daha yüksek getiriler sunar. Sadece sözleşmeler yenilendiğinde getiriler azalır. Firmanın Gana’da ve Kazakistan’daki yeni yatırımlarla 2025 yılından itibaren, kademeli olarak FAVÖK’ünü artırmasını ve 2026’da 425 milyon dolara ulaşmasını bekliyoruz” yorumunu yapıyor. Özetlemek gerekirse mevcut santrallerin operasyonel performansının 2022’de zirveye ulaştığını düşünen araştırma departmanı yetkilileri; firmanın halihazırda organize ettiği yurtdışı yatırımları ‘frontier markets’ diye adlandırılan sınır piyasalarda olduğundan yüksek risk ve yüksek getiri profili taşıdığının altını çiziyor. Bundan dolayı mevcut piyasa değerinin, bilhassa güncel yüksek risksiz getiri oranları dikkate alındığında yeni yatırımların oluşturacağı kıymeti yansıttığını düşünüyor. Firmanın şirket değerinin dolar bazında bir miktar gerilemesini de bekleyen Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı analistleri TL’deki kıymet kaybını da bu anlamda dikkate aldıklarını söylüyor.

“ŞİRKETİN DOLAR BAZLI GELİRLERİ ÖNEMLİ”

Bununla beraber, firmanın yurtdışı operasyonlarından gelen dolar bazlı gelirlerinin, hisseye olan ilgiyi TL’nin kıymet kaybetmiş olduğu dönemlerde sıcak tutabileceğini de ifade ederek şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Firmanın yurtdışı operasyonları sınır pazarlarda olduğundan, küresel faiz oranları değerlemede mühim bir etken ve küresel faiz oranlarındaki ihtimaller içinde bir düşüşün de şirket değerine pozitif yansımasını bekleriz. Türkiye’deki en büyük halka açık elektrik üreticisi Aksa Enerji 1.317 MW yurtiçi kurulu güce haiz. Firmanın yabancı operasyonları dahil olmak suretiyle toplam kurulu kapasitesi 2.731 MW ve tüm elektrik santralleri termal enerji kullanmakta. Özbekistan’da üç doğalgaz elektrik santrali ile Asya’da toplam 740MW kapasiteye Afrika’da ise 521 MW kurulu güce haiz. Gana (370 MW), Mali (60MW) ve Madagaskar’da (66) sıvıyakıt elektrik santrali ve Kongo’da (25MW) doğalgaz elektrik santrali bulunmakta. Ek olarak, Şimal Kıbrıs’ta 153 MW sıvıyakıt elektrik santrali var. Aksa Enerji, marj düşürücü bir operasyon olduğundan 1Ç23’te elektrik ticareti faaliyetlerini azaltmaya başlamış ve şirket marjlara odaklanmaya karar vermiştir. Elektrik ticaretinde 2023’te yüzde 80’lik bir düşüş ve daha sonrasında kademeli bir düşüş bekliyoruz.”

“DOĞUŞ OTOMOTİV 2023 ÖNGÖRÜLERİNİN OLDUKÇA ÜZERİNDE SEYREDİYOR”

Sadullah ÇALIŞIR / NoorCM Araştırma Uzmanı

DOĞUŞ OTOMOTİV: Otomotiv ithalatçısı şirket ilk çeyrekte 2,6 milyar TL olan medyan beklentinin oldukça üstünde 3,9 milyar TL çeyreklik kâr, 4 milyar TL FAVÖK ile üstün derece elde etti. Ciroda senelik yüzde 168 gelişme gerçekleşti. Sektör verilerine gore firmanın kuvvetli satışları ikinci çeyrekte de devam etti. İkinci çeyrekte adetsel bazda ortalama yüzde 20 gelişme gerçekleşti. Otomotiv sektöründe senenin ilk yarısında 555 bin vasıta satışı ile firmanın 2023 öngörülerinin oldukça üstünde seyrediyor. Şirket etkinlik raporunda 2023 senesinde 96 bin vasıta satışı öngörürken, ilk yarıyı 70 bin satış ile tamamladı. Yıl sonu tahminlerimize gore şirket 2,5 F/K 2,6 FD/FAVÖK çarpanları işlem görüyor. Doğuş Otomotiv hisselerinde yüzde 40 yükseliş potansiyeli ile 255 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TEKNOSA: 1Ç23’te ciro yüzde 133 gelişme ile 6,6 milyar TL’ye yükselirken, FAVÖK yüzde 117, net kâr ise yüzde 145 gelişme gösterdi. Internet sayfasını online pazaryeri platformuna dönüştüren firmanın bu kapsamda ilk çeyrek brüt işlem hacmi yüzde 248 gelişme ile 1,3 milyar oldu. Firmanın 2019’da başlatmış olduğu dönüşümle beraber tertipli ciro büyümesinin geçen yılla beraber hisse başı kârlılığa da yansıdığı görülüyor. Ciro dağılımında mağazalar yüzde 73, e-ticaret yüzde 11 hisse alırken, İklimsa oranı yüzde 6 seviyesinde bulunuyor. İklimsa’nın geçen yıl başlatmış olduğu uçtan uca GES faaliyetleri, şirket için yeni bir gelişme hikayesi yaratıyor. Şirket son 4 çeyrek verilerine gore 7,26 F/K 2,49 FD/FAVÖK ve 4,92 PD/DD çarpanları ile işlem görürken, sektör medyanları 12,00 F/K, 5,50 FD/FAVÖK ve 2,95 PD/DD olarak yer ediniyor. Teknosa hisselerinde yüzde 28 yükseliş potansiyeli ile 28.15 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

PEGASUS HAVA YOLLARI: Senenin ilk çeyreğinde şirket ciroda yüzde 116 gelişme sağlarken, FAVÖK yüzde 252 büyüyerek 1,2 milyar TL oldu. Aynı dönemde net kâr ise ilk çeyreklerde genel anlamda olduğu benzer biçimde zararla sonuçlandı. (598 milyon TL zarar) İlk çeyreğin tamamında geçen senenin üstünde yolcu sayıları yakalayan şirket, 2Ç23’ün tamamında üstün dereceli yıl olan 2019’u da geçti. Bilhassa kârlılığın yüksek olduğu dış hat yolcu verilerindeki gelişme iç pazardan daha da yukarıda gerçekleşti. Yüksek sezonda üstün dereceli yenilemeye devam eden şirket, öteki taraftan filosunu yeni nesil A321 NEO’lar ile büyütmeye devam ediyor. İlk çeyrekte 3 tayyare teslimi ile filodaki tayyare sayısı 97’ye ulaşırken yılsonuna kadar 12 tayyare daha teslim edilmesi umut ediliyor. Yeni nesil uçaklarla koltuk kapasitesi artarken, yakıt maliyetlerinin de azalması karlılığa fazladan katkı veriyor. Pegasus hisselerinde yüzde 27 yükseliş potansiyeli ile 820 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ELSHAN GULİYEV, HİSSELERİNİ AZ YATIRIM HOLDİNG’E DEVRETTİ

Invest-AZ Yatırım Menkul Değerler’in ortaklık yapısında mühim bir değişim gerçekleşti. Elshan Guliyev, Invest-AZ Yatırım Menkul Değerler’de haiz olduğu hisselerini AZ Yatırım Tüm ortaklık’e devretti. Firmanın yüzde 100 oranında payına haiz olan Yönetim Kurulu Başkanı Elshan Guliyev, sahibi olduğu Invez-AZ paylarının tamamını AZ Yatırım Tüm ortaklık’e devretti.

NEW YORK BORSASI’NDA AÇILIŞ GONGUNU MARTI ÇALACAK

Martı, 13 Temmuz’da New York Borsası’nda açılış gongunu çalacak. Şirketten meydana getirilen açıklamaya gore, New York Borsası’nda hisseleri direkt işlem gören ilk Türk şirketi olması onuruna Martı’nın kurucusu ve üst yöneticisi (CEO) Oğuz Alper Öktem, yönetim ekibiyle beraber dünyanın en büyük borsasının açılış gongunu çalmak suretiyle 13 Temmuz 2023 Perşembe günü TSİ 16.30’da balkonda olacak.

BİM GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ YATIRIMLARINA DEVAM EDİYOR

Yenilenebilir enerji yatırımlarına devam eden BİM, Lüleburgaz, Sincan, Balıkesir ve Kastamonu’daki depolarının çatısına da Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurdu.

535 kWp kurulu güce haiz olan Lüleburgaz’daki GES’te yapılacak üretimin 235 hanenin senelik enerji tüketimine denk geldiği ve karbon salımında yılda 431,2 ton azalma sağlanacağı açıklandı.

2,013 Mw kurulu güce haiz olan Sincan depo çatısına kurulan GES ise 985 hanenin senelik enerji tüketimine denk üretim yaparken karbon salımında senelik 1.798 ton azalma olacak.

Balıkesir’de bulunan depo çatısına kurulan GES ile enerji tüketiminin yüzde 52’si güneşten karşılanacak. 326 kWp kurulu güce haiz olan GES 150 hanenin senelik enerji tüketimine denk üretim yaparken karbon salımında yılda 274,1 ton azalma sağlanacak.

1,38 kWp kurulu güce haiz olan Kastamonu depo çatısına kurulan GES ise 615 hanenin tüketimine denk üretim yaparken karbon salımının senelik 1.125 ton daha azca olmasını sağlayacak.

Dört depo çatısına kurulan GES ile senelik toplam ağaç kazanımı 73 bin 240 tane olacak.

2020 yılından bu yana GES yatırımlarına devam eden BİM öncelikle Batman, peşinden İstanbul Arnavutköy, Iğdır, Denizli, Konya, İstanbul Samandıra, Erzurum, Aksaray, Isparta, Lüleburgaz, Balıkesir, Sincan, Ankara, Kastamonu olmak suretiyle ülke genelinde 14 bölgede bulunan depolarına güneş enerjisi sistemi kurdu.

EUROPOWER ENERJİ DOKUZUNCU FABRİKASININ TEMELİNİ ATTI

Girişim Elektrik A.Ş’nin bağlı ortaklığı olan ve sekiz fabrikası ile elektrik ekipmanları ve sistemlerini 420kV’a kadar her gerilim seviyesinde üreten, bunun yanında dünya genelinde proje tasarımı, proje yönetimi, otomasyon & SCADA, işletmeye alma, denetim, saha testleri ve eğitim hizmetleri benzer biçimde geniş bir yelpazede mühendislik hizmetleri sunan global oyuncu Europower Enerji, dokuzuncu fabrikası olan güç trafosu fabrikası ile yüksek gerilim laboratuvarının temel atma törenini gerçekleştirmiş oldu.

Europower Enerji Yönetim Kurulu Başkanı M. Behiç Harmanlı, 2025 yılının ilk yarısında üretime ve kontrol yapımına başlayacaklarını belirterek “Dünyada oldukca ciddi güç trafosuna gerekseme var. Dağıtım trafosu ve güç trafosu olarak Türkiye, başta Avrupa olmak suretiyle Afrika, Rusya, Ukrayna dahil dünyanın lideri durumunda. Sınırsız bir taleple karşı karşıyayız. Enerji sektöründe tek üretmediğimiz kalem güç trafosuydu. Bu yapınak ile beraber hem alçak gerilimde hem de orta ve yüksek gerilimde her voltajda ve her megavatta müşterilerin talebini karşılayabilecek yegane şirket olacağız” dedi.

Şu an mevcut olan tesislerinde 20 MBA’ya kadar trafo üretebildiklerini ifade ederek “Temelini attığımız yeni tesisimizde ise 550Kv ve 330 MVA güce kadar Yüksek Gerilim güç trafosu imalatı yapacağız. Mesela Türkiye’de maksimum 380 – 420Kv ve 250 MBA’dan büyük trafo genel anlamda kullanılmıyor. Kısaca bu tesiste Türkiye’nin yanı sıra başka ülkelerin de ihtiyacını karşılayabilecek güce haiz güç trafoları üretebileceğiz” bilgisini verdi.

Tesiste yer alacak olan yüksek gerilim laboratuvarından da bahseden Harmanlı, “Tesiste ARGE/ÜRGE çalışmalarında da kullanılabilecek Türkiye’nin mevzusunda önde gelen kontrol merkezlerinden biri olacak Akredite YG Ekipmanları Kontrol Laboratuvarı bulunacak. Aynı anda iki trafoyu kontrol edebilecek bir alan olacak. Bu laboratuvarın yüksekliği 22 m olacak. Bundan dolayı 550Kv’luk bir trafonun yıldırım testini yapmak için 1 milyon 850 bin watt üretmek gerekiyor” diye konuştu.

YABANCILAR HAZİRAN’DA NET 922,3 MİLYON DOLAR ALIM YAPTI

Borsa İstanbul verilerine gore yabancılar Haziran ayında net 922,3 milyon dolar tutarında alım yapmış oldu. En oldukca alınan firmalar THY (185,2 milyon dolar), Koç Tüm ortaklık (151,7 milyon dolar) BİM (88,8 milyon dolar) ve Ford Otomotiv (65,9 milyon dolar) olurken en oldukca satılan firmalar ise SASA (104,3 milyon dolar) Güvence BBVA (38,3 milyon dolar), Coca Cola İçecek (25,1 milyon dolar) ve TAV Havalimanları (15,1 milyon dolar) oldu.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

THY: Türk Hava Yolları’nın taşımış olduğu toplam yolcu sayısı, Haziran ayında senelik yüzde 12.1 artarak 7,7 milyon yolcuya ulaştı. İç hat yolcu sayısı senelik yüzde 25.9 artışla 3,02 milyon, dış hat yolcular ise senelik yüzde 4.7 artışla 4,7 milyon yolcu seviyesindeydi. Internasyonal AKK (kapasite) senelik yüzde 6.5 artarken, toplam kapasite senelik yüzde 9.2 artış gösterdi. Doluluk oranı 0,1 puan azalarak yüzde 83.5 oldu. Kargo hacmi ise senelik yüzde 4.3 daralarak 140,2 bin ton seviyesinde gerçekleşti. Kümülatif verilere gore ise toplam yolcu sayısı 1Y23 dönemde senelik yüzde 25.2 artışla 38,7 milyon yolcu olurken, iç hat ve dış hat yolcu sırasıyla senelik yüzde 22 ve yüzde 27.2 artış gösterdi.

ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, İspanya’da yerleşik bir şirket ile 2,1 milyon euro tutarında, Fas’ta yerleşik bir şirket ile 3,4 milyon euro tutarında iki sözleşme imzaladı. Toplam meblağ firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 2.7’sine karşılık geliyor. Öte taraftan şirket, hususi bir şirket ile de 3,6 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 1.4’üne karşılık geliyor.

PASİFİK GYO: Pasifik GYO sermayesinin 1,06 milyar TL’den yüzde 102 oranında bedelsiz olarak 1,09 milyar TL artışla 2,15 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

GRAINTURK TARIM: Graınturk Ziraat, 15 Ağustos’ta hisse başına brüt 0,015 TL temettü ödeme sonucu aldı. Temettü verimi yüzde 0,07.

ARÇELİK: Arçelik’in güneş paneli üretim tesisinin dün lansmanı gerçekleştirildi. 10 milyon euro yatırım maliyeti bulunan tesisin senelik 550 bin tane güneş paneli üretim kapasitesi (yılsonuna kadar 1 milyon birim kapasiteye erişmesi planlanıyor) bulunuyor. Şirket, iç pazarın yanı sıra haiz olduğu ağ ile internasyonal pazarda da büyümeyi hedefliyor.

DOĞU ARAS ENERJİ YATIRIMLARI: Doğu Aras Enerji’nin bağlı ortaklığı olan Aras Elektrik Dağıtım 2022 yılı kârından toplam 250 milyon TL dağıtılması kararını aldığını bildirdi. Söz mevzusu meblağ Doğu Aras Enerji’ye temettü olarak aktarılacak.

EUROPOWER ENERJİ: Europower Enerji Girişim Elektrik Grubu Ana Kampüsünde bulunan ve mülk sahibi olduğu alana güç trafosu yapınak inşaatına başlanacağını bildirdi. Planlanan yatırım tutarı ise 40 milyon dolar olarak öngörülüyor. 2025 senesinde faaliyete geçmesi beklenen tesiste 550kV ve 330 MVA güce kadar güç trafosu imalatı gerçekleşecek.

MİGROS: Migros, Haziran ayında 34 tane Migros, 16 tane Migros Jet, 5 tane Macrocenter ve 3 Mion formatında 58 satış mağazası açıldığını bildirdi. Firmanın toplam mağaza sayısı 3 bin 100’e terfi etti.

SÖKTAŞ: Söktaş Tekstil sermayesinin 153,8 milyon TL’den yüzde 44.3 oranında bedelli olarak 68,2 milyon TL artışla 222 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin rüçhan hakkı kullanılmayan 322 bin tane oranı 7-10 Temmuz’da Borsa’da satacağını bildirdi.

SASA POLYESTER: SASA Polyester, daha ilkin yurtdışında ihraç edilen paya dönüştürülebilir tahvillerden 2 milyon euro nominal kıymetli bono karşılığı olmak suretiyle şirket sermayesinin 5 milyar 296 milyon TL’den yüzde 0,05 oranında tahsisli olarak 2,58 milyon TL artışla 5 milyar 299 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin karar alındığını ve SPK’ya başvurduğunu bildirdi. Öte taraftan Adana’da SASA Polyester fabrikasının şantiye bölümünde bulunan işçilerin kalmış olduğu konteynerlerden birinde yangın çıkmış olduğu belirtilerek herhangi bir can kaybı yada yaralanma olmadığı ve üretimin devam etmiş olduğu açıklandı.

FORMET METAL: Formet Metal sermayesinin 269,07 milyon TL’den yüzde 100 oranında bedelli olarak 269,07 milyon TL artışla 538 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin meydana getirilen müracaat SPK tarafınca onaylandı.

QUA GRANİTE: Qua Granite sermayesinin 240 milyon TL’den yüzde bin oranında bedelsiz olarak 2,4 milyar TL artışla 2,64 milyar TL’ye yükseltilmesine ilişkin meydana getirilen müracaat SPK tarafınca onaylandı.

EUROPAP TEZOL KAĞIT: Europap Tezol Kağıt sermayesinin 220 milyon TL’den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 220 milyon TL artışla 440 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin meydana getirilen müracaat SPK tarafınca onaylandı.

TUKAŞ GIDA: Tukaş Besin sermayesinin 490,77 milyon TL’den yüzde 200 oranında bedelsiz olarak 490,77 milyon TL artışla 1,47 milyar TL’ye yükseltilmesine ilişkin meydana getirilen müracaat SPK tarafınca onaylandı.

SDT UZAY VE SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ: SDT Uzay, Cey Müdafa ve Simülasyon Sistemleri’nin yüzde 100 paylarını 4 milyon TL bedelle satın aldığını bildirdi.

SUN TEKSTİL: SUN Tekstil sermayesinin 135,6 milyon TL’den yüzde 250 oranında bedelsiz olarak 339 milyon TL artışla 474,6 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

ZORLU ENERJİ: Sıkıntılı Enerji sermayesinin 2,5 milyar TL’den yüzde 100 oranında bedelli olarak 2,5 milyar TL artışla 5 milyar TL’ye yükseltilmesine ilişkin olarak rüçhan hakkı kullanılmayan 7,03 milyon tane hisse 6-7 Temmuz’da satışa sunuldu.

ALARKO HOLDİNG: Alarko Tüm ortaklık’in stratejik gelişme planına gore firmanın yönetim kurulu Alarko Ziraat Endüstri ve Tecim A.Ş’yi kurma sonucu aldı. (400 milyon TL ana para ile). Yeni şirket, organik ve organomineral gübre üretim tesisleri oluşturmak ve işletmek amacıyla gübre sektöründe etkinlik gösterecek. Şirket ek olarak Aydın ilinde 11 bin 878,14 metrekarelik arsa ve iki tane (Denizli ilinde 58 bin 885,78 metrekarelik ve 13 bin 370,20 metrekarelik) sera alımını 58,5 milyon TL bedelle gerçekleştirdiğini deklare etti.

AZTEK TEKNOLOJİ: Aztek Teknoloji InfinityLab markasının Türkiye yetkili dağıtıcısı olarak atandığını bildirdi. Söz mevzusu marka altında powerbank, şarj aletleri ve kabloları, kablosuz şarj aletleri ve hoparlör ürünlerinin satışı gerçekleştirilmekte.

VAKIF GYO: Vakıf GYO sermayesinin 1,15 milyar TL’den yüzde 50 oranında bedelli olarak 572,5 milyon TL artışla 1,72 milyar TL’ye yükseltilmesine ilişkin olarak rüçhan hakkı kullanılmayan 9 milyon tane hisse 4-5 Temmuz’da satışa sunuldu.

YEO TEKNOLOJİ: YEO Teknoloji Azerbaycan’da petrol ve gaz sektöründe etkinlik gösteren bir müşterisi ile 2,75 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 4.4’üne karşılık geliyor.

HİDROPAR HAREKET KONTROL: Hidropar Hareket Denetim geçen hafta hisse başına brüt 0,11 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,2.

ÖZSU BALIK ÜRETİM: Özsu Balık geçen hafta hisse başına brüt 0,05 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,3.