1 Nisan şakasının kökeni nedir

Her ne kadar Roma İmparatoru Julius Caesar (Sezar) milattan ilkin 46 senesinde takvimin başlangıcını Ocak ayı olarak duyuru ettiyse de, 16. yüzyılın ortalarına kadar Avrupa’da yeni yıl geleneksel olarak, bahar aylarının başlangıç zamanı olarak da kabul edilen, Mart ayının 25’inde başlardı.


1564 senesinde Fransa Kralı IX. Charles, takvimi değiştirerek yıl başlangıcını Ocak ayının birinci gününe aldı. O zamanki kontakt şartlarında bazı insanların bundan haberi olmadı, bazıları ise bu sonucu protesto etmek amacıyla eski adetlerine devam ettiler. l Nisan’da partiler düzenlediler, birbirlerine hediyeler verdiler.

Ötekiler ise bu tarz şeyleri Nisan aptalları olarak nitelendirip bu güne ‘Tüm Aptalların Günü’ adını verdiler. Bu günde diğerlerine sürpriz hediyeler verdiler, yapılmayacak bir partiye çağrı ettiler, gerçek olması mümkün olmayan haberler ürettiler.

Seneler sonrasında takvimin ayları yerine oturup, Ocak ayının senenin ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar l Nisan gününü kendi kültürlerinin bir parçası olarak görmeye başladılar. Adeti gittikçe süsleyerek, zenginleştirerek ve yaygınlaştırarak devam ettirdiler. Bu adetin İngiltere’ye yetişmesi ortalama iki yüzyıl sürdü, sonrasında da ABD’ya ve tüm dünyaya yayıldı.

l Nisan şakalarının sembolünün ‘Nisan Balığı’ olmasının sebebi ise Mart ayının sonlarına doğru, Güneş’in Balık Burcu’nu terk ediyor olmasıdır.

(Toplam: 13, Bugün: 1 )