2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Senelik Programı’ndan meydana getirilen derlemeye gore, imalat sanayisinin katma kıymetli üretim yapabilmesi ve yenilikçi ürün geliştirme kapasitesinin artırılmasına yönelik Ar-Ge ve yenilik kabiliyeti güçlendirilecek.

Araştırma geliştirme kapasitesinin artırılması kapsamında, Ar-Ge ve yenilik destek sistemi, odaklı, araştırmadan ticarileştirmeye tüm süreci kapsayan, orta-yüksek ve yüksek teknoloji sektörlerine yönelik olarak farklılaşan ve sektörlerin gereksinimlerini ve gelişme potansiyellerini dikkate alan bir yapıya dönüştürülecek.

Ar-Ge ve yenilik destekleri, öncelikli sektör ve tehlikeli sonuç teknoloji alanları kesişimine yoğunlaşacak.

Endüstri ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK iş birliğinde “Yeşil Gelişme Teknoloji Yol Haritası” hazırlanacak. Böylelikle sektörlerin yeşil büyümeye ilişkin teknolojik gereksinimleri ortaya konularak, bunların giderilmesine ilişkin Ar-Ge ve yenilik destek alanları oluşturulacak.

Sanayide gereksinim duyulan doktora derecesine haiz nitelikli insan kaynağının üniversite-sanayi iş birliğiyle yetiştirilmesi sağlanacak ve sanayide doktoralı araştırmacı istihdamı teşvik edilecek. Endüstri Doktora Programı kapsamında çağrıya çıkılarak doktora öğrencilerine destek verilecek.

Araştırma altyapılarının, {özel sektör} Ar-Ge merkezleri ve kamu Ar-Ge birimleriyle iş birliği içinde oluşturduğu yüksek teknoloji platformlarının ticarileşme potansiyeli yüksek araştırma projeleri, Mükemmeliyet Merkezleri Programı kapsamında desteklenecek.

İHTİYAÇ DUYULAN BİLEŞENLER KAMU EŞ FİNANSMANIYLA GELİŞTİRİLECEK

Yeni teknolojik ürünlerin ticarileştirilmesine hız kazandırmaya yönelik destek miktarı ve çeşitliliği artırılacak, desteklerin kamu alımları mekanizmalarıyla tamamlayıcılığı sağlanacak.

Bu çerçevede, kamu kurumlarında gereksinim duyulan tehlikeli sonuç bileşenlerin, cihazların ve malzemelerin gerekseme makamı kamu kurumlarının eş finansmanıyla geliştirilmesine ilişkin projeler desteklenecek.

Büyük firmaların tedarikçisi konumundaki KOBİ’lerin, Ar-Ge projelerini yönlendirdiği ve eş finansman sağlamış olduğu “Siparişe Dayalı Ar- Ge Projeleri” için KOBİ destekleme programında çağrılara çıkılacak.

Küresel kıymet zincirinde daha yüksek katma kıymetli bir hisse elde edilebilmesi amacıyla firmalara Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı’nın tanıtımı yapılacak ve alınacak başvurular değerlendirmeye doğal olarak tutulacak.

Ar-Ge ve yenilik ekosistemine yönelik uygulanacak politikalarla gelecek yıl Ar-Ge harcamalarında hususi sektörün payının yüzde 66,3’e, Ar-Ge çalışanı içinde hususi sektörde istihdam edilenlerin payının yüzde 65,7’ye yükseltilmesi hedefleniyor.