PARA STARTUP/ ÜRÜN DİRİER Küresel çapta girişim yatırımları düşüşte. Yatırım alabilmek artık eskisi kadar kolay değil. Buna karşın 2023’ün ilk çeyreğinde yatırım alabilmeyi başaran Türk firmalar var. İşte 2023 ilk çeyrekte yatırım alan 20 Türk girişim…

-Dijital pazarlama yazılımı sunan Wask 2,4 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turu, Eksim Ventures liderliğinde gerçekleşti. ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, Fransa, Arjantin ve İspanya şeklinde toplamda 120’den fazla ülkede 6 binin üstünde aboneye haiz olan Wask, geçen yıldan bu yana gelirlerini dört kat artırdı.

-BiSU, 100 milyon dolar değerleme üstünden yatırım aldı. Yatırım, İntegral Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş. BİSU Girişim Sermayesi Yatırım Fonu üstünden nitelikli yatırımcıların iştirakı ile beraber gerçekleşti.

-Türk Devletleri içinde fiziki dünya için tasarlanan para transferi sürecini dijital dünyaya taşıyan fintech girişimi Turan, 20 milyon TL tohum yatırım aldı. Yatırım turuna Birleşik Ödeme, Colendi Ventures, APY Ventures, KT Portföy, Tera Portföy, Neo Portföy Türkaz Yatırım Fonu, Re-Pie ve Azerbaycan’ın ilk girişim sermayesi fonu Caucasus Ventures iştirak etti.

-Sporcu sakatlıklarını erken tespit eden yerli girişim Aivisiontech, 3 milyon dolar değerleme üstünden yatırım aldı. Aivisiontech’in ai4sports isminde “sporcu sakatlanmalarında kişiselleştirilmiş erken teşhis ve sakatlık önleme” yazılımı alanında öncü olmasıyla dikkat çekiyor.

-Suni zekâ ekiplerinin gerekseme duyduğu görsel, video ve metin verileri için süratli, doğru ve güvenilir etiketleme çözümleri sunan Co-one, İş Bankası’nın ana yatırımcısı olduğu Maxis liderliğinde 640 bin euro yatırım aldı. Girişim, Avrupa suni zekâ pazarında etiketleme alanında kilit adlar içinde yer almayı hedefliyor.

-Türkiye ve MENA bölgesinde etkinlik gösteren eğitim teknolojileri girişimi Baims, Kuveyt merkezli yatırım şirketi AK Tüm ortaklık’in öncülüğünü yapmış olduğu Seri A Fonu’nda, Al-Wazzan Eğitim Grubu, Rasameel Yatırım Evi ve öteki yatırımcıların katılımıyla 4 milyon dolar yatırım aldı.

-Küresel konaklama ve gezi teknolojileri platformu HotelRunner 6,5 milyon dolar yatırım aldı. Girişim, finansmanı çevrimdışı kalmış pazarlarda varlığını güçlendirmek, gezim teknolojileri alanında yetkin yazılım geliştiricileri ve beceri havuzunu genişletmek için kullanacak.

-Dijital lojistik girişimi Hubtic 1,3 milyon dolar tohum yatırım aldı. Yatırım turuna, Avrupa’nın en büyük tedarik zinciri operasyonu ve satın alma danışmanlık şirketlerinden Kloepfel Consulting’in kurucularının aile ofisi, Bilişim Vadisi GSYF, APY Ventures ve melek yatırımcılar katıldı.

-Mobil oyun girişimi Passion Punch, web3 dönüşümüyle birlikte 4 milyon dolar tohum yatırım aldı. Colendi liderliğindeki yatırım turuna, Turkcell Yeni Teknolojiler GSYF ve Re-Pie Portföy birlikte rol aldı. Değişik melek yatırımcıların da katılmış olduğu tur sonunda, firmanın değerlemesi 39 milyon dolar oldu. Girişim 3 yılda 200 milyon oyuncu ulaştı.

-Dijital kanallardan gelen potansiyel müşterilerin en verimli şekilde yönetilerek, şirketlerin satışlarını artırmalarına ve büyümelerine destek olmayı hedefleyen Leadport, ŞirketOrtağım Melek Yatırımcı Ağı öncülüğünde iş dünyasının önde gelen melek yatırımcılarından 25 milyon TL değerleme üstünden yatırım aldı.

-PC, mobil ve konsol oyunları geliştiren Funverse Games, 6 milyon dolar değerleme ile hisse bazlı yatırım aldı. Yatırım hedefini yüzde 80 tamamlayan Funverse Games, hedefinin kalan kısmı için görüşmelere devam ediyor. Bu yatırım, firmanın geliştirdiği oyunların ve teknolojilerin geliştirilmesi ve pazarlanması için kullanılacak.

-İşletmeleri Bulut Mutfağa Dönüştüren Mizanplus Cloud Kitchens 660 bin dolar yatırım Aldı. Paket servis odaklı sanal restoran markaları oluşturan ve kendi çoklu marka/platform yönetim sistemini geliştiren Mizanplus Kitchens, şu ana kadar 50 binden fazla müşteriye hizmet verdi.

-İnsanların kişisel farkındalığını yükseltmek, kendilerini daha iyi tanımalarını sağlamak ve hayatlarındaki sorun yaşadıkları tıkanmış noktaları iyileştirmeyi hedefleyen Saybeni şirketi, 7 milyon dolar değerleme üstünden yatırım aldı.

-Türkiye ve ABD Birleşik Devletleri merkezli olarak etkinlik gösteren oyun şirketi Ratic, çıkmış olduğu tohum öncesi yatırım turunu 5,27 milyon dolar değerleme üstünden yatırım alarak kapattı. Ratic, bununla beraber yeni oyun modellerinin uygulanmasını kolaylaştırmak için de bir geliştirici kiti inşa ediyor.

-Puan Harca, iWallet’tan 1 milyon dolar değerleme ile yatırım aldı. Girişim, tüketicilerin değişik banka kartlarında biriken puanlarını tek bir uygulama üstünden takip etmelerini yada birleştirerek harcamalarını elde eden dijital cüzdan uygulaması olarak öne çıkıyor.

-KOBİ’lere e-ticaret operasyonlarında uçtan uca çözümler sunan NetKasam, IQ Money Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Anonim Şirketi’nden 3,2 milyon dolar yatırım aldı. Girişimin amacı klasik masaüstü muhasebe yazılımlarının e-ticaret meydana getiren şirketlere yaşattığı zorlukları ortadan kaldırmak.

-Türkiye’nin aile teknolojileri alanındaki ilk unicorn’u olma vizyonuyla süratli büyümesini sürdüren Kidolog, 600 bin dolarlık yeni yatırım turuyla beraber şirket değerlemesini 7,5 milyon dolara yükseltti. Kidolog böylece 2021’den bugüne değerlemesini 50 kat artırmış oldu.

-Yamy Studio, UP Venture Capital’dan 5 milyon dolar değerlemeyle yatırım aldı. Faaliyetlerini İstanbul’da sürdüren oyun stüdyosu, 2021 senesinde Hoop 4 isminde oyunuyla 1 milyon indirmeye ulaşırken, 2022’de Parents Run adını verdiği oyunuyla 2 milyon barajını aştı. Girişim bugüne dek 120’nin üstünde oyun geliştirdi.

-İstanbul, Dubai ve Londra’daki bölge ofisleri üstünden 50’den fazla ülkeye suni zekâ tabanlı görüntü tanıma teknolojileri ve perakende analitiği hizmetleri sunan yeni nesil perakende analitiği şirketi REM People, ilk global yatırımını Ethos Asset Management’tan aldığını duyurdu. San Diego, ABD merkezli yatırım şirketi Ethos Asset Management, REM People’a 12 milyon dolar yatırım yapmış oldu.

-Gayrimenkul teknolojileri özelinde yazılım geliştiren yerli PropTech girişimi Fizbot, Türkiye’de ve Avrupa’da saha operasyonlarını güçlendirmek için 500 bin dolar köprü tur yatırımı aldı. Yatırım turu LEAP Investment liderliğinde gerçekleşti.