Gooinn Innovation, bu ay sektör raporlarında son yıllarda oldukca mühim atılımlar yaşanmış Suni Zeka (AI) pazarını, gelecek trendleri ve kullanım alanlarını derinlemesine mercek altına aldı.

“Pazar, 2030 senesinde 2 trilyon dolara yükselecek”

Gooinn’in 2023 Suni Zeka Raporu’na bakılırsa, küresel suni zeka pazarının büyüklüğü 2022 senesinde 428 milyar dolar olarak değerlendirildi. Bu pazarın 2023 senesinde 515,21 milyar dolara, 2030 senesinde ise ortalama 2 trilyon dolara yükselmesi umut ediliyor.

“Hepimiz veri kümelerine erişebilecek”

Suni zeka, dijital çağda devrim durumunda mühim bir unsur bulunduğunu kanıtlarken büyük firmalar, suni zekayı kurumsal hayatta daha erişilebilir hale getirmek için çalışıyor. Ek olarak, çeşitli firmalar daha iyi bir alan kişi deneyimi sağlamak için suni zeka teknolojisinden yararlanıyor.

Gooinn’in 2023 Suni Zeka Raporu’na bakılırsa, suni zeka inovasyonunun hızını artıran en mühim faktörlerden biri geçmiş veri kümelerine erişim oldu. Bugün, veri depolama ve erişimin daha ekonomik hale gelmesiyle beraber, sıhhat tesisleri ve devlet kurumları yapılandırılmamış verileri daha erişilebilir hale getiriyor. Varlıklı veri kümelerine erişim elde eden yeni nesil informasyon işlem sistemleri, bilişimcilerin ve araştırmacıların daha süratli inovasyon yapmasını sağlıyor.

Öteki taraftan derin öğrenme ve neural network alanındaki gelişmeler de havacılık, tıp, imalat ve otomotiv şeklinde birçok sektörde suni zekanın benimsenmesini kolaylaştırıyor. Neural network, benzer kalıpları belirlemeye ve durağan(durgun) çözümler sağlamaya destek oluyor. Neural network doğru ve kati versiyonlar geliştirmek için geleneksel makine öğrenme sistemlerinin yerini alıyor. Raporda ek olarak, yeni makine öğrenimi tekniklerinin suni zeka sürümlerinin eğitilmesinde ve kullanım şeklini değiştirmesinde kullanılacağının beklendiği belirtiliyor.

“Otomasyonla dönüştürerek sektörlere yarar sağlayacak”

Suni zeka, insanların yaşamlarını iyileştirmek için bilgisayar sistemlerinin işleyişinin sınırlarını zorlayarak makinelerin organik bir halde hareket etmesini ve insanların günlük olarak yapmış olduğu birçok görevi yerine getirmesini sağlıyor. Bundan dolayı, suni zeka, çeşitli karmaşık işlemlerin uçtan uca otomasyonu ile sonuçlanan ve böylece insan hatasını azaltan yeni nesil aşama kaydetmelerin ve gelişmelerin gelişmiş bir versiyonu olarak tanımlanıyor.

Rapora bakılırsa, suni zeka destekli sistemler; İnsan hatalarını azaltma, tekrarlayan görevleri ve süreçleri otomatikleştirme, büyük verileri sorunsuz bir halde işleme, süratli karar vermeyi kolaylaştırma, dijital asistan işlevi görme, tehlikeli görevleri etkin bir halde yerine getirme, süreçlerin ve iş akışlarının iyileştirilmesine destek olma, tıbbi uygulama desteği sunma ve tam zamanlı emek harcama şeklinde şekillerde sunmuş olduğu avantajlar ile bir takım sektörü artan bir ivme ile dönüştürmeye devam edecek.

Suni zekanın kullanım alanlarının ise; Sanal Asistan yada Chatbot’lar, Ziraat ve Çiftçilik, Oto-pilot Sistemleri, Alışveriş ve Moda, Güvenlik, Spor Faaliyetleri, Üretim, Yığın ve Envanter Yönetimi, Sürücüsüz Otomobiller, Sıhhat Hizmetleri ve Tıbbi Görüntüleme Analizi, Depolama ve Lojistik Tedarik Zinciri şeklinde geniş bir yelpazede olacağını belirtiliyor.

2023 VE ÖTESİNDEKİ YAPAY ZEKA TRENDLERİ

Hepimiz tarafınca ulaşılabilir olacak

Suni zeka, hepimiz tarafınca erişilebilir olması, her şirket ve kuruluşun bundan faydalanabilmesi durumunda tam potansiyeline ulaşacaktır. Her neyse ki 2023’te bu her zamankinden daha kolay olacaktır. Giderek artan sayıda uygulama, uzmanlık seviyeleri ne olursa olsun suni zeka kullanışlılığını her insanın kullanımına açık hale getirmektedir. Bu, bir fare dokunuşuyla gelişmiş görselleştirmeler ve raporlar oluşturmamızı elde eden uygulamalara, e-postalara bakmak yada yazmak için ihtiyaç duyulan informasyon miktarını azaltan içerik önerileri kadar kolay olacak.

İhtiyaça bakılırsa kendi uygulamanızı yapabileceksiniz

İstediğiniz fonksiyonu gerçekleştirebilen bir uygulama yoksa, bu aşamada kendi uygulamanızı yapmak giderek daha kolay hale gelecek. Iyi mi kodlanacağını bilmiyorsanız, gelişen kodsuz ve düşük kodlu aşamaların sayısı oldukca daha mühim hale geliyor.

Yaratıcı suni zeka araçları artacak

Bilimin gelişmekte olan bir kısmı, tüm beceri kümelerinin en mühim özelliklerinden kabul edilen yaratıcılığı yansılamak edebilecek yaratıcı suni zeka dediğimiz suni zeka araçları ve uygulamaları meydana getirmeye kendini adamış durumda. Yaratıcı suni zekanın (GPT-3 şeklinde) 2023’te işletmeler tarafınca her türlü amaç için kullanılabilecek mühendislik detayları oluşturmak adına giderek daha alışılmış bir halde kullanıldığını göreceğiz.

Chatbot, Makine Öğrenimi (Machine Learning), Derin Öğrenme (Deep Learning) ve Neural Network şeklinde suni zekada en oldukca bilinmesi ihtiyaç duyulan terimlerin detaylıca araştırılmış olduğu Gooinn raporunda ek olarak, Inodash Open AI şeklinde popüler suni zeka örnekleri ve Türkiye’deki startup’lar incelendi.