NFT endüstrisi, güvenlik, dönüştürülebilirlik ve karlılık dahil olmak suretiyle geleneksel varlıklara nazaran oldukca daha avantajlı şekilde gelişmeye devam ediyor. Hala erken gelişme aşamasında olan NFT’ler, 2023 senesinde yenilikçi bir halde yaygınlaşıp Web 3.0 ile beraber kullanıcı temelli bir ilerleme yaşayabilir. NFT’lerin ilerleyen dönemlerde kullanıcılara, yatırımcılara ve sanatçılara yönelik daha da büyük fırsatlar sunacağını belirten toplumsal NFT pazar yeri OIX’in CEO’su Doğu Taşkıran, “Gelecekteki NFT rolleri, NFT hayatına adım atan büyük şirketlerin projeleri ve Web 3.0 teriminin yaygınlaşmasıyla geliştirilecek, insanların farkındalığı artacak ve giriş, edinim, bilinirlik ve sağladıkları avantajlar için piyasada beklenenin üstünde bir talep yaratacaktır.” ifadelerini kullanıyor.

2022 yılı sona ererken dünyanın dört bir tarafındaki kripto yatırımcıları, çöken borsalar ve kripto piyasasındaki düşüşlerle birlikte zor bir dönem geçiriyor. 2023 senesinde piyasalar toparlanabilir ve bu dönem NFT yatırımları için de oldukça uygun fırsatlar yaratabilir. Kullananların önümüzdeki dönem için umutsuz olmaması icap ettiğini ifade eden OIX CEO’su Doğu Taşkıran’a nazaran, 2023 senesinde NFT cephesinde kullanıcıları bekleyen 5 gelişme bulunuyor.

1. NFT’lerle işlem yapabilmek için cüzdan oluşturma. Her insanın NFT’sini oluşturabilmesi, toplayabilmesi ve değiş tokuş edebilmesi için süreç basitleşecek. 2023 senesinde kullananların karmaşık blockchain destekli cüzdanlar kurması gerekmeyecek. Her şey tek bir oturum açma yöntemiyle gerçekleşecek. Ek olarak bu süreçte cüzdanlarını esasen oluşturmuş olanlar, gene de cüzdanlarını NFT pazar yerlerine bağlayabilecekler.

2. NFT bilet sisteminde müzik, tiyatro, spor ve beyazperde etkinliklerinin benimsenmesi. NFT’ler spor, sanat ve oyunlar dışındaki sektörlerde daha çok kullanılacak şekilde gelişiyor. Bundan dolayı NFT teknolojisi spor, beyazperde ve tiyatro şeklinde eski biçim bilet sisteminde oluşan sorunların çözümüne destek olacak. Bu durum, kağıt bilet eksikliklerini gidermek ve fanatikleri hususi avantajlarla ödüllendirmekten, etkinlik güvenliğini sağlamak için ek bir özellik olarak hizmet etmeye kadar uzanıyor. Dijital bir bilet, bileti yitirme olasılığını azaltsa da QR kodları kolayca öykünmek edilebiliyor. Bu şeklinde durumlarda, NFT bileti etkinliklere, konserlere, sinemalara, oyunlara ve performans sanatları gösterilerine gidenler için yararlı hale geliyor. NFT biletleri, blok zincirinde gizlenen dijital varlıklardır. Bundan dolayı bir biletin kaybolması, çalınması yada hasar görmesi riski neredeyse imkansızdır. Ek olarak NFT biletleri, kalıcı hatıralar olarak hizmet eden kıymetli koleksiyon öğeleri haline gelebilir. Bu sistem bununla beraber tekrardan satış kıymetini ve ücretlerini düşürmeye de destek sağlar.

3. Kar elde etmek için NFT sistemine dayanan oyunlar. NFT’lerin dünyaya açık olmasıyla kullanımlarının sonsuz olduğu gözlemleniyor. Aynı durum oyun sektöründe de geçerliliğini koruyor. Oyunlar, oyun içi NFT’ler biçimindeki ürünleri vasıtasıyla markalara pazarlama için ikincil bir platform haline gelebilir. Ek olarak oyuncular, öğeleri NFT olarak alıp satabilecekleri için oyun içi öğeler daha kıymetli hale gelecek.

4. Markaların NFT ve Metaverse hayatına toplu girişi artacak. Metaverse dünyasındaki gelişmeler şu anda NFT’ye olan ilgiyi artırıyor. NFT’ler, topluluk oluşturmak, insanlarla direkt bağlantı oluşturmak ve kendilerini yeni kültürel engellerin ötesinde ifade etmek için fırsatlar sunan markalara yeni bir yaratıcı ortam sağlıyor. Böylece 2023’te topluluk, ilişkiler ve tüketici modellerinin şekillendiği yeni bir gelir deposu olan ve mühim bir sanal pazar haline gelmesi beklenen Web 3.0 hayatına girmeye çalışan markalar ortaya çıkacak. Bundan dolayı metaverse dünyası, markalı ürünlere talebin artacağı NFT’lere bağlıdır. Bu NFT’ler, markaların vaatlerini yerine getirmeleri için başka bir kanal ilave ederek ister organik ister sanal dünyada, tüketicinin yararına olan teşvikleri de temsil ediyor.

5. NFT’lerin kredi teminatı olarak kullanılması. NFT’lerin anında kredi almak için güvence olarak kullanımı mümkün hale gelecek. Yüksek kıymetli fizyolojik varlıkların tokenlaştırılması, token sahiplerine anında likiditeye erişim sağlayacak. Kredi elde eden bankalar, kullanıcılara NFT’leri güvence göstermeleri karşılığında yüksek miktarlı krediler sağlayarak anında nakit ihtiyacını karşılayabilecek. Böylece NFT’ler bir nakit kullanım aracı olarak değişik bir role bürünecek.