Yeni yıla girdik ve bunun anlamı artık belgelerin tarih alanına 2024 yazmamızın yanı sıra, yeni nesil iPhone, iPad, Mac ve daha fazlasına haiz olabileceğimiz.

Doğal 2024 şirket için yeni başlangıçlar anlamına da geliyor. Apple, hevesle beklenen son ürünü ile teknoloji alanında yepyeni bir pazara giriş meydana getirecek: bir karma gerçeklik gözlüğü.

Peki bu yıl Apple bizlere başka neler sunacak?

Apple Vision Pro (ve muhtemelen ucuz bir versiyonu)

Apple için bu mühim bir an. Apple Vision Pro ile, teknoloji devi yepyeni bir alan ve ürün kategorisine giriş meydana getirecek.

Apple Vision Pro ilk kez 2023 yılı Haziran ayında duyurulmuş ve firmanın “sanal gerçeklik” vizyonu olarak tanıtılmıştı. Apple Vision Pro bir karma gerçeklik gözlüğü. Kullanıcının gerçek dünyadaki görüş açısını sanal ekran ve uygulamalarla kaplayabiliyor. Sadece bununla birlikte bir sanal gerçeklik gözlüğü de. Üstündeki tuş ile kullanıcının simüle edilmiş dünyalarda gezinmesini sağlıyor.

Apple, Vision Pro’yu bu senenin başlarında çıkaracağını duyurmuştu. Bloombergin haberine gore olası piyasaya çıkış zamanı Şubat 2024 olarak güncellendi.

Doğal 3 bin 500 dolarlık fiyatı, bir fazlaca potansiyel alıcıyı uzak tutacaktır sadece Apple’ın daha uygun fiyatlı bir sürümün de üstünde çalmış olduğu belirtiliyor. Gelişmiş özelliklerden kimilerinin tıraşlanacağı tahmin edilen modelin bin ile iki bin dolar daha ucuza satılabileceği konuşuluyor.

iPad için “büyük” güncellemeler

Apple 2023 senesinde iPad serisini fazlaca dikkatsizlik etti. Tüm yıl süresince bu seriden yeni bir model çıkmadı. Doğal bunun anlamı, 2024 senesinde Apple’ın tablet serisi için bol miktarda ürün görebileceğimiz.

Bloomberge gore, Apple’ın en üst iPad modeli iPad Pro, büyük olasılıkla OLED ekrana ve M3 işlemciye haiz olacak. Bu işlemci en yeni nesil MacBook Pro’larda kullanılıyor.

iPad Air’in de, mevcut 10.9 inçlik ekranın yanı sıra, yeni bir 12.9 inçlik ekran ile sunulabileceği konuşuluyor.

Giriş seviyesi iPad’in de 11. nesil versiyonunu görebiliriz. iPad mini’nin son olarak 2021 senesinde güncellendiği düşünülürse, yeni bir iPad mini de sunulabilir.

M3 işlemci, Mac ailesinin tamamına sunulacak

M3 işlemciden bahsetmişken, Apple’ın şimdiye kadar ürettiği en kuvvetli silikon çipinin, firmanın tüm Mac modellerine geleceğini de açıklayalım.

Apple’ın M3 MacBook Pro ve M3 iMac’leri 2023 yılı Ekim ayında tanıtılmış ve MacBook Air kullanıcılarına da gelecek olan şeylerin sinyali verilmişti. M3 işlemcili Mac mini ve Mac Studio da gelecek aylarda karşımıza çıkacaktır.

Sadece mevzu Apple’ın masaüstü modellerine ulaştığında, Apple bir iki nesil için donanım güncellemesini atlayabilir. Mesela Mac Pro, 2019 yılından bu yana ilk güncellemesini M2 işlemci ile geçtiğimiz yıl aldı.

Eğer tahminde bulunacaksak, M3 Mac Mini büyük olasılıkla gelecektir, M3 Mac Studio da kuvvetli küçük bir ihtimal. M3 Mac Pro ise büyük olasılıkla olmayacak.

Apple Watch cephesinde durum ne?

Tam yılbaşı tatilinden ilkin, bir patent anlaşmazlığı sebebiyle, Apple yargıç emri ile yeni Apple Watch Series 9’ları ve Watch Ultra 2’yi satıştan çekmeye karar verdi.

Gene Bloomberge gore, Apple akıllı saat modellerinden en azından birini tamamen değiştirmeyi planlıyor. Apple Watch’ın 10. yıldönümü için geleceği iddia edilen Watch X modeli bu yıl satışa sunulabilir.

Apple’ın saatlere ekleyeceği yeni özellikler içinde hipertansiyon ile tansiyon seyretme ve uyku apnesi tespiti içeriyor. Apple ek olarak yeni bir manyetik kordon takma sistemi üstünde de çalışıyor.

iPhone 16

Evet, yeni iPhone bu senenin sonlarında çıkacak, devamlı olduğu benzer biçimde Eylül ayında. iPhone 15 yalnız bir kaç ay ilkin çıktı ve yeni cihaza dair bilgilerimiz şu anda fazlaca fazla değil.

Peki neler biliyoruz?

İddialara gore Apple iPhone 16 Pro’yu tetraprism telefoto kamera ile donatacak. Bu kamera, şu anda iPhone 15 Pro Max cihazlarda sunuluyor.

Buna ek olarak, iPhone 14 Pro modelleriyle sunulan Dynamic Island hususi durumunun iPhone 15 serisinde tüm modellerine gelmesi benzer biçimde, iPhone 15 Pro’daki Fiil Düğmesi tüm iPhone 16 serisine gelecek.

Fiil Düğmesi’nin kendi başına da güncelleme alacağı düşünülüyor. Apple’ın iPhone 16 Fiil Düğmesini, mekanikten “kapasitif düğmeye” çevireceği konuşulmakta. Kısaca Fiil Düğmesi fizyolojik olarak “tıklamak” yerine, basınca cevap verecek.

Tuşlardan bahsetmişken, iPhone 16 yepyeni bir tuşa haiz olabilir: Soruşturma Düğmesi. Power On’a gore, Apple video kayıt için cihazlara hususi bir tuş yerleştirmeyi planlıyor.

Öteki olasılıklar

Apple’ın 2024 cephaneliğindeki en büyük ürünleri bu şekilde sıralayabiliriz, sadece teknoloji devinin tanıtacakları bunlarla sınırı olan olmayabilir.

Kati olan bir şey, yeni Airpods cihazların USB-C bağlantılı şarj kutularıyla gelecek olması. Apple, geçtiğimiz yıl AirPods Pro 2’yi USB-C ile sunmuştu, o yüzden bu yıl öteki modellerde de bu özellik olacaktır.

Birazcık uçuk tahminlere gelecek olursak, Apple 2024’te bizi tamamen yeni bir ürünle de şaşırtabilir. Doğal bu senenin en mühim ürünü Apple Vision Pro olacağı için, onu gölgede bırakacak bir ürünün gelme ihtimali fazlaca düşük. Katlanabilir iPhone bir süredir konuşuluyor sadece analistlerin bu aygıt için gösterdiği tarih 2025.

Sadece Apple gizliliğe olan tutkusu ile biliniyor. Teknoloji devinin bir sonraki Apple etkinliğinde “bir şey daha / one more thing” diyerek ne tanıtacağını kestirmek zor.


Matt Binder’ın haberini Erinç Eröz yerelleştirdi