Net konuşalım: PC’ler oyun için mümkün olan en iyi deneyimi sunuyor. Son teknoloji bilgisayarlar, herhangi bir oyun konsolundan fazlaca daha çok grafik ve işlem gücüyle beraber, alabildiğine kişiselleştirme ve oyun seçeneği de sunuyor. Peki ya sıra PC almaya vardığında oyun oynadığınızda masanıza bağlı kalmak mı istiyorsunuz?

Her ne kadar en iyi performansı masaüstü bilgisayarlar sunuyor olsa da, çağdaş yaşam tarzına gaming laptoplar fazlaca daha uygun. İster arkadaşınızın evi, isterseniz de evin öteki odasına oyun sisteminizi taşıyabilmek büyük rahatlık sunuyor. Ek olarak her tür oyuncuya uygun bir oyuncu laptopu bulunuyor. Büyüleyici görseller sunan oyunlar için kuvvetli mü kuvvetli olan bir makine ya da çantanıza atabileceğiniz ince ve hafifçe bir oyun sistemi; ya da bütçenize uygun bir sistem. Eminiz size uygun bir şeyler bulabileceksiniz.

Sadece ihtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun bir oyuncu laptopunu bulmak birazcık çaba gerektirebilir. Masaüstü bilgisayarlara gore daha anlaşılabilir özellikleri olduğundan ayıklamak daha kolay olabilir. Doğal bunlar oyun konsolu şeklinde değil, en yeni neslini alıp derhal oyun oynamaya başlayamazsınız. Birçok grafik kartı, işlemci, depolama boyutu ve ekran türlerinden seçim yapmak zorlayıcı olabilir. İşte bu aşamada devreye biz giriyoruz.

Mashable alışveriş uzmanları senelerdir birçok oyuncu laptopunu kontrol edip inceliyor ve bu yüzden de tam ne almanız icap ettiğini biliyor. İşte bu senenin en iyi oyuncu laptopları:

Bu rehber için kontrol ettiğimiz Lenovo Legion Slim 7i oyuncu laptopu.
Credit: Callum Bains / Mashable

Bir oyuncu laptopu alırken dikkat edilmesi gerekenler

İster oyun ister başka amaçla olsun, herhangi bir bilgisayarda olduğu şeklinde birçok parça bulunuyor. Doğal ki tüm parçaları tek tek bilmek zorunda değilsiniz. İşte aşağıdakiler, oyuncu laptopu alırken dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan parçalar:

CPU: İşlemci olarak da nitelendirebileceğimiz CPU, aslen bilgisayarınızın beynidir ve verilerin işlenmesi, depolanması ve komutların işletilmesinin ne kadar süratli bulunduğunu belirler. İşlemciniz bilgisayarınızın öteki parçalarıyla devamlı olarak yazışma halindedir, bu yüzden iyi performans göstermesi önemlidir. Genel olarak daha yeni bir CPU, fazlaca daha yüksek işlem gücü anlamına gelir.

GPU: GPU (yada grafik kartı) tam da adındaki işi görüyor: Oyunlarınızın istenen grafik kalitesinde çalışmasını sağlıyor. Daha iyi bir GPU yardımıyla laptopunuz kaplamalar, kenar yumuşatma, ışın seyretme ve dahasını fazlaca daha iyi yapar (doğal bu ayarları oyununuzun içinden ayarlayabilir, fazlaca daha iyi bir GPU’yla beraber fazlaca daha yüksek ayarlara ulaşabilirsiniz). Şu anda en üst performansı NVidia RTX 4090’ın verdiğini söyleyebiliriz, doğal AMD Radeon’un da oldukça popüler alternatifleri de bulunuyor.

Sistem Belleği (yada RAM): RAM de, CPU şeklinde genel performansı etkileyen mühim bir parçadır. RAM, uygulamaların veriye süratli şekilde erişmesi için kısa süreli hafıza depolaması sağlar. En iyi bütçe dostu oyuncu laptopunun da en azından 8GB RAM’i olması gerekiyor.

Depolama: Mevzu depolama olunca, tercihinizi bir durağan(durgun) disk (HDD) ya da katı hal diski (SSD) içinde yapmanız gerekiyor. HDD’lerin fazlaca daha yüksek depolama kapasitesi bulunurken, performansları daha düşüktür. Sadece iyi haber; bazı oyuncu laptopları hem HDD hem de SSD’ye haiz olarak geliyor. HDD’de verilerinizi depolarken, SSD’ye de performans ihtiyacı duyan oyun ve uygulamaları kurabiliyorsunuz.

Ekran: Eğer iyi bir ekranınız yoksa, aldığınız GPU’nun o kadar da anlamı kalmıyor. Bu mevzuda üç ana noktaya dikkat etmelisiniz: çözünürlük, tazeleme oranı ve boyut. Bütçeye gore en düşükte 1080p çözünürlük ve 60Hz tazeleme oranını hedeflemeniz gerekiyor. Burada kare oranı yüksek oldukça, ekrandaki hareketler de bir o denli akıcı olacaktır. Boyut ise sizin tercihinize kalmış; oyuncu laptopları çoğu zaman 16, 15.6, 17.3 inç’lik ekran boyutlara haiz oluyor.

Klavye: Klavye de oyuncu laptopuyla yaşayacağınız deneyimin mühim bir parçasıdır. Rahatlık doğal ki önemlidir sadece RGB arka aydınlatma ya da tuşların bulunmuş olduğu bölgeler de büyük öneme haizdir. Mesela eğer klavyenizde numerik kısmı istiyorsanız, buna da dikkat etmelisiniz. Bundan dolayı tüm oyuncu laptoplarında bu kadar geniş klavyeler bulunmayabiliyor. En azından 15.6 inç olanlarda genel anlamda bulunmuyor, 17.3 inç’lik olanlar ise genel anlamda numerik klavye kısmıyla geliyor.

Bu rehber için kontrol ettiğimiz ASUS ROG Zephyrus G14 oyuncu laptopu.
Credit: Callum Bains / Mashable

Tüm bu mühim noktalardan en mühimleri GPU ve CPU. Bundan dolayı bu iki parça, en yeni ve performans isteyen oyunların rahat çalışıp çalışamayacağını belirliyor. Hem de laptopunuzun da ne kadar sırada modası geçmiş bulunduğunu da belirleyen bu parçalar oluyor.

İşte bizim 2024 yılı için seçtiğimiz en iyi oyuncu laptopları:

Lenovo Legion Slim 7i – Bizim Seçimimiz

Lenovo Legion Slim 7i, benzer laptoplar içinde oldukça rekabetçi bir fiyata haiz, olağan dışı güçte bir oyuncu laptopu.

NVidia RTX 3070 ve Intel Core i7-11700H ikilisi bir nesil geride görünüyor olabilir, sadece gene de grafik anlamında yoğun en yeni oyunları hala rahatça kaldırabiliyor. Pil ömrü oldukça eli açık ve ekranı da standart olanlara gore daha geniş ve parlak. Fanları da o şekilde aşırı gürültülü de değil. Doğal ki NVidia RTX 4090’lı yeni Legion Pro modeli aklınızı çelebilir. Fakat bizce gene de daha ucuz olan Slim 7i’yle kalınca. Doğal daha yüksek çözünürlük istiyorsanız orası başka.

Lenovo Legion Slim 7i
Lenovo Legion Slim 7i

Ayrıca seçimimizin ucuz bir seçim olmadığını da belirtelim. Sadece bilhassa RTX 40 serisi grafik kartlarına haiz ürünlere gore daha rekabetçi bir fiyatı bulunduğunu açıklayalım.

Artılar:

  • Rekabetçi fiyat
  • Görkemli ve geniş ekran
  • Sessiz fanlar

Eksiler:

Detaylar:

  • CPU: 12. Nesil Intel Core i7 12700H

  • GPU: Nvidia GeForce RTX 3070

  • RAM: 16GB

  • Depolama: 1TB SSD

  • Ekran: 16 inç, 1600p

Acer Nitro 5 – Bütçe Dostu

Listede bütçe dostu bir tercih de bulunmasını istedik ve Acer Nitro 5 bizim favori bütçe dostu laptopumuz oldu.

Bütçe dostu olması kafanızı karıştırmasın: Acer Nitro 5, listedeki öteki laptopların bazılarındaki parçaları barındırıyor. Kim bilir bu laptopu sattıracak aslolan özellik pil ömrü; neredeyse 9 saate kadar katlanabiliyor. Bu fiyat seviyesindeki bir çok laptopun pili averaj 7 saat kadar gidiyor.

The Acer Nitro 5 is one of the best cheap gaming laptops of 2023.
Acer Nitro 5 listemizin en iyi bütçe dostu oyuncu laptopu.

Doğal ki daha düşük fiyat demek, bazı özelliklerden taviz vermek de demek. Intel’in 11. nesil Core i5 işlemcisine denk bir grafik gücü, öteki seçimlerimiz kadar kuvvetli değil. Fena bir seçim de değil. Gene de her istediğimiz aynı anda olamıyor maalesef.

Artılar:

  • Bütçe dostu
  • Fiyatına gore görkemli donanım
  • Uzun pil ömrü

Eksiler:

  • Öteki seçimlerimize gore düşük grafik kalitesi

Detaylar:

  • CPU: Intel 11. Nesil Core i5

  • GPU: NVIDIA GeForce GTX 1650

  • RAM: 8GB

  • Depolama: 256GB SSD

  • Ekran: 15.6 inç, 1080p

Acer Chromebook 516 GE – Buluttan Oyun İçin

Bütçe dostu bir başka seçenek de Acer Chromebook 516 GE, fakat “Bu iyi mi bir oyun laptopu?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Vaka bir tek donanım değil günümüzde. Buluttan oyun hizmetleri yardımıyla donanımdan bağımsız şekilde oyun oynamak da artık mümkün.

Fiyatında iyi oyuncu laptopuna denk gelmenin pek mümkün olmadığı Chromebook 516 GE, oyun ve genel kullanım esnasında üst düzey performans sağlarken, güzel bir ekran da işe yarar özellikleriyle oldukça ideal.

Acer Chromebook 516 GE
Acer Chromebook 516 GE

Ayrıca buluttan oyun oynama mevzusunda kafasında sual işaretleri olanlara yanıt verelim: Netflix şeklinde bir uygulamadan film seyretmek yerine oyun oynadığınızı düşünün. Oyunları indirmek yerine, kullandığınız hizmetten ekranınıza çalıştırılan oyunun görüntüleri geliyor. Bu da yükleme süreleri, indirme, güncelleme vs. şeklinde olayların yaşanmaması anlamına geliyor. Ek olarak oyunlar makinenizde değil de sunucudaki makinede çalmış olduğu için, donanımınızın fazlaca iyi olmasına da gerek kalmıyor.

Kontrol ederken Yakuza: Like a Dragon, Rollerdrome ve Cyberpunk 2077’nin yanında, Sea of Thieves ve Mortal Kombat 11 şeklinde çoklu oyunculu oyunları da denedik. Her oyun rahat şekilde çalıştı. Doğal ki görsel olarak yerelde çalışan bir oyuna gore görsellik fazlaca tatminkar değildi, fakat oldukça yeterliydi.

Oyun odaklı özelliklerinin haricinde Acer Chromebook 516GE genel olarak da oldukça iyi bir laptop. Dayanıklı bir yapısı var ve bir oyuncu laptopunun olması gerektiği kadar sağlam görünüyor. USB-C, HDMI ve Ethernet şeklinde girişlere de haiz. Aslolan ilgi çekici olan, 16 inç’lik 1600p çözünürlükteki ekran. Bu ekranın 120Hz tazeleme oranını da desteklediğini belirtelim. Tek sorun pil ömrü birazcık kısa: 6 saat kadar.

Artılar:

  • Bulut oyun ve genel kullanımda görkemli performans
  • Bütçe dostu bir laptop için oldukça kaliteli tasarım
  • 120Hz tazeleme oranına haiz ilgi çekici ekran
  • Çeşitli kullanışlı girişler
  • RGB klavye oldukça iyi ve anti-ghosting özelliğe haiz

Eksiler:

Detaylar:

  • CPU: Intel Core i5-1240P

  • GPU: Intel Iris Xe Grafikler

  • RAM: 8GB

  • Depolama: 256GB SSD

  • Ekran: 16 inç, 1600p

MSI GF63 Thin – En iyi hafifçe oyuncu laptopu

Bilgisayarınızla sık sık seyahat mu yapıyorsunuz? MSI GF63 Thin oyuncu laptopu alabileceğinizin en iyisi.

Bu laptopu bir tek kompakt ve ince olmasından dolayı seçmedik. Fiyatına gore fazlaca iyi donanıma haiz: Intel Core i5-9300H işlemci, NVidia GeForce GTX 1650 grafik kartı, 256GB SSD ve 1080p full HD ekran. Ufak boyutuna karşın gene de 15 inç’ten büyük bir ekran barındırıyor. Tek sorun yaratacak nokta ise, ekranının öteki ürünlere gore bir tık daha azca parlak olması.

Genel olarak bu oyuncu laptopu oldukça süratli donanımları, iyi bir ekranla birleştirerek oldukça taşınabilir bir halde sunuyor.

Artılar:

  • Kompakt, ince çerçeveli tasarım
  • Ufak bir bilgisayar için süratli
  • Başarı göstermiş donanımlar
  • Seyahat için ideal

Eksiler:

Detaylar:

  • CPU: Intel Core i5-8300H

  • GPU: NVIDIA GeForce GTX 1650

  • RAM: 8GB

  • Depolama: 256GB SSD

  • Ekran: 15.6 inç, 1080p

Asus ROG Zephyrus G14 – En iyi AMD’li laptop

Eğer AMD işlemcilere karşı bir ilginiz var ise, Asus ROG Zephyrus G14 bulabileceğiniz en iyi AMD’li laptop olacak.

Asus ROG Zephyrus G14
Asus ROG Zephyrus G14

Bu Asus laptop, biçim ve donanımın sıhhatli bir dengesi şeklinde adeta. Dışardan bakıldığında ROG Zephyrus G14, ufak 14 inç’lik gövdesiyle oldukça minimalist görünüyor. Normalde ufak boyutlu bilgisayarlar, tüketici gözünde zayıf performansla eşleştirilse de, AMD’nin 3. nesil Ryzen 9 işlemcisi ve NVidia GeForce RTX 2060 Max-Q grafik kartıyla görkemli bir performans sağlıyor. Ek olarak 1TB’lık SSD’si ve canlı ekranıyla da oyuncular için oldukça kafi bir laptop bulunduğunu kanıtlıyor.

Laptopun tek problemi, fanlarının oldukça gürültülü emek vermesi. Sadece bu kadar ufak bir laptopta böylesine bir performans alıyorsanız, soğutmasının da olağan dışı olmasını kabullenmek zorundasınız. Ufak fakat kuvvetli bir oyuncu laptopu arayanlar için birebir.

Artılar:

  • Kompakt 14 inç’lik tasarım
  • Süratli AMD işlemci
  • Canlı ekran
  • Büyük SSD depolama kapasitesi

Eksiler:

  • Fanlar gürültülü çalışıyor

Detaylar:

  • CPU: AMD 3. nesil Ryzen 9

  • GPU: NVIDIA GeForce RTX 2060 Max-Q

  • RAM: 16GB

  • Depolama: 1TB SSD

  • Ekran: 14 inç, 1080p

Asus ROG Zephyrus M16 – En iyinin en iyisi

Eğer para mevzusunda hiçbir sorununuz yoksa ve bu senenin en iyi oyuncu laptopunu almak istiyorsanız hedef belli: Zephyrus M16. Çılgınca kuvvetli olan bu laptop, siz hangi oyunu isterseniz isteyin, hepsini tertemiz çalıştıracak.

Zephyrus M16’nın en iyi donanımlı modeli, içinde birçok oyuncunun şu anki en süratli grafik kartı olan NVidia RTX 4090, Intel Core i9 13900H işlemci ve 32GB RAM barındırıyor. Bundan daha iyisini bulmanız şu an birazcık zor. Laptopun donanımı haricinde, mini LED’li ekranı da olağan dışı renk tonları ve parlaklık sağlayarak oyun zevkinizi üst seviyeye taşıyor.

Sistemin gücüne gore şaşırtıcı şekilde ince bir laptop Zephyrus M16. Sadece bu incelik de gürültülü fanlara sebep oluyor. Bir de fiyatı var ki asla o kısma girmeyelim.

Artılar:

  • Rakipsiz Performans
  • Şaşırtıcı derecede ince
  • Dolu RAM ve depolama kapasitesi
  • 4K miniLED ekran aşırı canlı

Eksiler:

  • Yuh denecek kadar pahalı
  • Gürültülü fanları var

Detaylar:

  • CPU: 13. nesil Intel Core i9 13900H

  • GPU: Nvidia GeForce RTX 4090

  • RAM: 32GB

  • Depolama: 2TB SSD

  • Ekran: 16 inç, 4K mini LED


Dylan Haas ve Callum Bains’in hazırladığı listeyi Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.