2021 yılının 9 aylık dönemi dış ticaret verilerine göre; ihracat, 160 milyar 979 milyon dolar olarak gerçekleşirken, e-ihracat 2 milyar 500 milyon dolar seviyelerine yaklaştı. Pandemi ile yükselişe geçen e-ticaret sektörünün, e-ihracata gösterilen talebi de artırdığını belirten Navlungo Kurucu Ortağı İsa Korkmaz, “E-ihracat sektöründe dijital lojistik hizmetiyle lokomotif görevi üstlenen Navlungo, 2019 yılından bu yana Türkiye genelinde e-ihracat yapan firmaların yüzde 20’sine lojistik hizmeti sundu” dedi.

“25 bin kişiye e-ihracatı anlattık”

Türkiye’nin e-ticaret hacminin 2021 yılı sonunda ortalama 450 milyar liraya yükselmesini öngördüklerine de değinen Korkmaz, “Bizler Navlungo olarak özellikle yeni girişimcilere gerekli yönlendirme ve ihracat alanındaki bütün eğitimleri Navlungo Akademi’de sunuyor, ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyoruz. E-ihracat yapanlar tarafından oldukça bilinir bir partner haline geldik. Yurt içinde satışları olup e-ihracat yapmayan firmalara eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek için Navlungo Akademi’yi kurduk. 500 girişimci ve KOBİ patronuna 55 saat eğitim verdik yaklaşık 25 bin kişiye ihracatı anlattık. Navlungo Akademi ile verdiğimiz tüm eğitimlerle e-ticaret siteleri üzerinden satış yapan üretici ve KOBİ’leri artırmayı ve bunu özellikle e-ihracat olarak gerçekleştirmelerini sağlamayı kendimize bir amaç edindik. Böylelikle hem Türkiye’nin dünya içerisindeki e-ticaret payını artırmayı hem de Türkiye’nin e-ihracat oranlarını yükseltmeyi hedefliyoruz. Böylelikle hem kendi sektörümüze hem de alakalı birçok sektöre fayda sağlayarak Türkiye ekonomisini kalkındırmada büyük bir rol oynuyoruz” diye konuştu.

“Pazaryerleri yurt dışına satış imkanı sundu”

Pazaryerleri sayesinde üreticiler ve satıcıların kendi ürünlerini yurtdışındaki müşterilerle de buluşturarak e-ihracat gerçekleştirme imkanı bulduklarını vurgulayan Korkmaz şunları aktardı: “Özelikle bu dönemde birçok pazaryeri iş modelli siteler üzerinden ürünlerin yurt dışına satış imkanı giderek arttı. Şirketlerin e-ihracat yapma talebi arttı. Biz de Navlungo olarak bu süreçleri en kolay hale getiren dijital platformumuz ile müşterilerimizin güvenilir bir şekilde e-ihracat yapmalarını sağladık. Navlungo’nun Yurt dışı pazaryeri entegrasyonları sayesinde e-ihracatçılar siparişlerinin kargo süreçlerini tek noktadan yönetebiliyorlar. Navlungo olarak üstlendiğimiz bu misyonla birlikte artış ivmemizi yılsonuna kadar devam ettirerek yılı yüzde 250 büyüme hedefiyle kapatmayı planlıyoruz.”

“Dünyada 3,4 milyar e-ticaret kullanıcısı var”

Yerel işletme olarak çıkılan yolda birçok firmanın uluslararası ticarette de rekabet gücü yakalayabileceklerini fark ettiğine işaret eden Korkmaz, “Günün sonunda baktığımızda bu rekabet gücü e-ihracat rakamlarında çarpıcı sonuçlarla karşımıza çıkıyor. Bu noktadan sonra önemli olan kazanılan bu artış ivmesinin kaybedilmemesi ve pazar dinamiklerinin gerektirdiği atılımların yapılması. E-ticaret sektörü üzerine kapsamlı bir e-ticaret araştırma raporu sunan Goinn, dünya çapında 3,4 milyardan fazla e- ticaret kullanıcısının bulunduğu ve 2040 yılına kadar tüm satın alma işlemlerinin yüzde 95’inin e-ticaret yoluyla yapılmasının beklendiğini ifade ediyor. Bu nedenle dijitalleşmeyen veya dijitalleşmekte ayak direten e-ticaret, e-ihracat, lojistik ve ilgili tüm sektör ve firmaların gerçekçi olarak önünü göremeyeceği dönemlerin yaklaştığını söylemek mümkün” dedi. Korkmaz, 2022’de İstanbul, Bursa ve Gaziantep şubelerine ek olarak, İzmir, Kayseri ve Ankara’da da şube ve depo çalışmaları başlatacakları bilgisini verdi.