Yaşı ne olursa olsun pek çok insanın aklından kendi işinin başına geçi; şirket kurmak düşüncesi geçmiştir.  Her ne kadar girişimciliğin doğuştan gelen bir özellik olduğuna inanılsa da yetenek tek başına başarıya ulaşmanızı sağlayamaz. Başarılı girişimciler yetenekleri ile önlerini çıkan fırsatları birleştirebilen insanlardan oluşuyor.
Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Selim Balcısoy’un Çukurova Üniversitesi’nde düzenlenen  etkinlikte yaptığı  “Girişimcinin Yol Haritası” konulu konuşması özellikle genç girişimci adayları için ders niteliğinde…  

İste Balcısoy’dan genç girişimcilere öğütler…

Bir konuda girişimci olmak için heyecanlı ve yaptığınız işten zevk almanız çok önemli… Bir şirket kurduğunuzda bunun arkasından yapacağınız şeyler sizin için 24 saatinizi harcamaya değecek, zevk verecek şeyler olmalı. Yani sabah kalktığınız zaman o heyecanı duyabiliyor musunuz, bu çok önemli.

Girişimcilik için son dönemde bilişim sektörü önemli bir ağırlık taşıyor. Ancak sektör seçerken ille de bu alana odaklanmak zorunda değilsiniz.  Diğer taraftan yaptığınız işin insanların hayatını anlam katması gerekiyor. Böyle bir fikri bulduğunuz ve yaptığınız zaman, içinizde heyecan duyduğunuz anda maceraya başlayabilirsiniz. Ama başlamadan önce kendinizi hazırlamanız lazım. Bunlardan biri de alanınızla ilgili etkinlikleri takip edip, ücretsiz danışmanlık almak. Bunun karşılığı yok. Bana en mana ifade eden, kıymet ifade eden bütün danışmanlıklar ücretli oldu. İnsanlar böyle ücretsiz deneyimler aldığı zaman bir günde siz bunu veriyorsunuz. Bu işin yazılı olmayan kurallarından biri. Böyle insanlarla tanışmaya çalışın. Tecrübelerden geçmiş; şirket kurmuş batırmış insanlarla tanışmaya çalışın. Tecrübelerinden faydalanın. Onların öğrendikleri şey o kadar kıymetli ki…”

Girişimcilikte hız her şeydir. Hızlı olmak durumundayız. Dünya çok hızlı değişiyor. Bizim de hızlı olmamız gerekiyor, karar verdiğimiz zaman onu yapmak takip etmek gerekiyor. Ama asıl yarış iş hayatına girince ortaya çıkıyor. Üniversitede idare edebiliyorsunuz, iş hayatında bu biraz zor. Çünkü siz hızlı olmazsanız mutlaka hızlı olan biri çıkıyor. Mutlaka birileri çıkıp onu düşünüyor, onun üzerinde çalışıyor, konuşuyor.