Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunmuş olduğu Ax-3 mürettebatının dünyaya dönüşü bir kez daha ertelendi. Daha ilkin 3 Şubat’ta ekibin 5 Şubat’tan ilkin ISS’ten ayrılamayacağı ifade edilmişti. Şimdi ise ayrılık tarihinin en erken 6 Şubat olacağı açıklandı. Açıklamada Florida açıklarındaki negatif hava koşulları gerekçe olarak yayınlandı.
SpaceX tarafınca meydana getirilen açıklamada koşulların dönüş için elverişsiz olduğu belirtilirken Dragon kapsülünün Internasyonal Uzay İstasyonu’ndan 6 Şubat Salı gününden ilkin ayrılamayacağı açıklandı.
Recovery weather off the coast of Florida continues to be unfavorable for Dragon and the Ax-3 crew to undock and safely return to Earth. Now targeting no earlier than Tuesday, February 6 for Dragon to undock from the @Space_Station
— SpaceX (@SpaceX) February 4, 2024
ISS’te Ax-3 mürettebatına 2 Şubat’ta bir veda töreni düzenlenmiş, Gezeravcı bu törende “Gerçekleştirdiğimiz bu görevin geleceğimizin teminatı sevgili gençlerimiz için esin verici bir başlangıç olmasını arzuluyorum. Bu bir hikâyenin başlangıç noktasıydı, bir yere varış noktası değil. Bundan sonraki yolumuz tüm milletimize hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuşmuştu.
Peki Alper Gezeravcı Dünya’ya iyi mi dönecek?
Gezeravcı ve ekibinin ISS’den ayrılışları ve Dünya’ya dönüş yolculukları ortalama 12 saat sürecek. İnişin, Atlas Okyanusu yada Meksika Körfezi’nde yer edinen yedi potansiyel noktadan birine yapılması öngörülüyor.
- Alper Gezeravcı ve öteki üç ekip üyesini taşıyan Dragon kapsülü ISS’den ayrılacak.
- Kapsül istasyondan uzaklaşmak için itici sistemlerini ateşleyecek ve arkasından alçalma manevralarına başlamış olacak.
- Isı kalkanı devreye giren kapsülün hızı atmosfere girerken saatte 500 kilometreye kadar düşecek.
- Ana paraşütleri oluşturulan Dragon okyanusa iniş meydana getirecek.
- Gemiye alınan kapsülün kapağı lüzumlu kontrollerin arkasından açılacak ve böylece Ax-3 mürettabatı yeniden Dünya’ya adım atacak.
Dünya’ya dönüşün hesaplanmasında ve hazırlığında atmosfere girildiğinde yaşanacak sürtünme ile aerodinamik hesaplamaları, sürecin güvenli bir tamamlanması için oldukça eleştiri. Uzay aracı Dünya atmosferine yeniden girdiğinde, ses hızından daha süratli hareket ediyor, ısı artıyor ve hava yoğunluğu azalıyor.
Atmosfer burada organik bir fren sistemi görevi görürken iniş modülünün termal koruması yardımıyla sürtünme sonucu ortaya çıkan ısı absorbe ediliyor, hız mühim seviyede düşüyor. Modülün atmosfere girmesiyle oluşturulan paraşüt ise kapsülün hızını daha da azaltıyor ve kontrollü iniş gerçekleşiyor.