Turkuvaz Medya Grubu tarafınca düzenlenen ‘6. Enerji ve İklim Forumu’na video konferansla katılım elde eden İklim Değişikliği Konferansı COP 28 CEO’su Adnan Amin, hususi açıklamalarda bulunmuş oldu. Dünyanın küresel enerji dönüşümünde eleştiri bir kavşak noktasında bulunduğunun altını çizen Adnan Amin, “Bu dönüşüm öngörülmemiş bir hızla devam ediyor. 2011 senesinde bugüne bu süreç 5 kat hızlandı” dedi. Geçen yıl dünyadaki toplam enerji kullanımının fazlaca büyük bölümünün yenilenebilir kaynaklardan geldiğini belirten Amin, “Enerji üretimindeki yenilikler, batarya teknolojisindeki gelişmeler enerji ortamını değiştiriyor. Düşük karbon ekonomisine yatırımlar 1.77 trilyon dolara ulaştı” dedi.

Dönüşümdeki rolünüz yaşamsal örutubet taşıyor

Amin, şöyleki devam etti: “Enerji üretiminde yaşanmış olan değişimler jeopolitik ittifakları tekrardan şekillendiriyor. Bolca oranda yenilenebilir enerji kaynakları olan ülkeler yeni güç odakları olarak yükseliyor. Bu gelişmeler hem fırsatlar hem tehlikeler ortaya koyuyor. Türkiye’nin bu dönüşümdeki görevi yaşamsal bir ehemmiyet taşıyor. Türkiye kendisini bir ilerleme merkezi, bir yenilik merkezi olarak daha temiz bir enerji geleceğine doğru konumlandırabilir. Asya ve Avrupa içinde köprü olan Türkiye bölgesel önder olma potansiyeline haiz. Sayın Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar önceki konuşmasında Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesini 2 kart artırmayı hedeflediklerini söylemiş oldu. Dayanışma ve ortaklık yardımıyla çabalarımızı birleştirebilir, iklim değişikliğinin etkilerini azaltabiliriz.”

Sürdürülebilirlik moda değil zorunluluk

Peşinden düzenlenen ‘Enerjinin Geleceği’ adlı oturumda da, Sabancı Tüm ortaklık Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, enerji sektöründeki gelecek vizyonunu ve mühim stratejileri değerlendirdi. Kıvanç Zaimler, “Bugün dünyadaki en büyük konulardan biri jeopolitik rekabet. Ve bu ortamda dünyanın neresinde gidersiniz gidin her alanda ana mevzu iklim değişikliği. Bugün artık firmalar ve devletler için sürdürülebilirlik moda kelimenin ötesinde zorunluluk haline geldi” dedi. Bugün depolamayı, daha verimli rüzgâr türbinlerini, daha verimli güneş panellerini, yeşil hidrojeni ve jeotermali konuştuklarının altını çizden Zaimler, “Ek olarak bu ortamda suni zekâ ve veri ile neler yapabileceğimize kafa yoruyoruz” diye konuştu.

Kıvanç Zaimler

Internasyonal nitelikli yatırımcı lazım

Zaimler, şöyleki devam etti: “Yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızla bugün yenilenebilir kurulu gücümüz yarıdan fazla. Arz güvenliğinde bir sorun yaşamıyoruz. Doğalgaz keşiflerimiz var. Yol haritamız ve stratejilerimiz belli. Almamız ihtiyaç duyulan fazlaca yol var. Bu tarz şeyleri yapmak zorundayız. Bizim gerçek maliyetlerin yansıtıldığı bir dünyaya hızlıca geçmemiz lazım. Kamunun yükünün hafifletilmesiyle, sürdürülebilir ve dengeli bir piyasayı kurabiliriz. Böylece enerji krizi bigün kapımıza vardığında arz güvenliği problemi yaşamayız. Her yıl 4-5 bin megavat ek kapasite konuşuyoruz fakat bu tarz şeyleri gerçeğe çevirmemiz lazım. Bu şekilde büyük bir potansiyeli olan enerji ülkesinin internasyonal nitelikli yabancı yatırımcılara ihtiyacı var.”

6. Türkiye Enerji ve İklim Forumu’na kuvvetli sponsor desteği

Forumun ana sponsorluğunu Halkbank, Kalyon Enerji, Türk Telekom, Vakıf Leasing, Ziraat Bankası, cosponsorluğunu Enerji SA, RHG Enertürk Enerji, Smart Güneş Teknolojileri, SOCAR Türkiye, destek sponsorluğunu ise Akfen, BioTrend, Karakan Enerji, D&R, Epiaş, idefix, NaturelGaz, Orge Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş, Papara, Shell, Sıkıntılı Enerji üstlendi.